Η ανασκόπηση της Eurovision 2024 από τον επικεφαλής του Reference Group

Ο Bakel Walden, επικεφαλής του Reference Group του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision, μοιράστηκε πρόσφατα τις σκέψεις του για τα τεκταινόμενα που σημάδεψαν τη Eurovision 2024.

Ο φετινός διαγωνισμός, που διεξήχθη στο Μάλμε της Σουηδίας, σημαδεύτηκε από γεγονότα που κάθε άλλο παρά με τη μουσική δεν σχετίζονταν. Παρά τη νίκη της Ελβετίας με την ιστορική νίκη του Nemo με το «The Code», η Eurovision 2024 στιγματίστηκε από διάφορες αντιπαραθέσεις, όπως ο αποκλεισμός του Joost Klein και οι συζητήσεις σχετικά με τη συμμετοχή του Ισραήλ.

Ο Walden, επικεφαλής της Ομάδας Αναφοράς του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision, επιβλέπει μια ζωτικής σημασίας επιτροπή που είναι υπεύθυνη για τη διαμόρφωση της κατεύθυνσης του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision. Η επιτροπή αυτή εγκρίνει τις μορφές του διαγωνισμού, εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση και επιβλέπει τις προετοιμασίες των διοργανωτών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.

Σε συνέντευξή του στο ελβετικό ειδησεογραφικό πρακτορείο 20 minuten, ο Walden, επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του SRG, μοιράστηκε τις σκέψεις του για τη φετινή Eurovision. Εκτός από την ανάμιξή του ως επικεφαλής του Reference Group, ο Walden θα διαδραματίσει ρόλο στον 69ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, ως στέλεχος της ελβετικής δημόσιας τηλεόρασης, καθώς ο διαγωνισμός επιστρέφει στην Ελβετία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια.

Αναλογιζόμενος τη Eurovision 2024, ο Walden αναγνώρισε τις προκλήσεις της:

«Ως πρώτη χρονιά μου ως προεδρεύων, μου λείπει ένα μέτρο σύγκρισης. Ωστόσο, πολλά έμπειρα άτομα θεώρησαν αυτή τη Eurovision ιστορικά δύσκολη, ένα συναίσθημα που συμμερίζομαι μετά τις τελευταίες εβδομάδες και ημέρες».

Παρά τις δυσκολίες, ο Walden υπογράμμισε τον θετικό αντίκτυπο του διαγωνισμού, σημειώνοντας την ικανότητα των εκπομπών να «συναρπάζουν εκατομμύρια ανθρώπους»:

«Η προετοιμασία ήταν έντονη, με πολλές κορυφαίες στιγμές και σημαντική πίεση. Ωστόσο, ξεχωρίζει η συγκλονιστική χαρά και η ευγνωμοσύνη από τη φετινή Eurovision, που συνεπήρε εκατομμύρια ανθρώπους».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του νικητή, ο Walden χάρισε στο Nemo και την Ελβετία την ευκαιρία να φιλοξενήσουν τη Eurovision 2025. Το έργο αυτό ανήκει συνήθως στον εκτελεστικό επόπτη, Martin Österdahl, ο οποίος απουσίαζε.

Αντιμετωπίζοντας τη διαμάχη γύρω από την επίδειξη μη δυαδικής σημαίας από το Nemo, ο Walden επιβεβαίωσε την τήρηση των κατευθυντήριων γραμμών της Eurovision από το Nemo:

«Η μη δυαδική σημαία, μαζί με τις σημαίες των συμμετεχουσών χωρών και τη σημαία του ουράνιου τόξου, είναι επιτρεπτή. Δυστυχώς, υπήρξαν κάποια σφάλματα εφαρμογής επί τόπου. Παρ’ όλα αυτά, το Nemo ενήργησε σωστά».

Απαντώντας στον ισχυρισμό του Nemo ότι η Eurovision «χρειάζεται λίγη διόρθωση», ο Walden παραδέχθηκε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης:

«Στην ανάλυσή μας, δεν πρέπει να εστιάζουμε μόνο στις θετικές εμπειρίες του Μάλμε, αλλά και να αναγνωρίζουμε την ανάγκη βελτίωσης».

Όσον αφορά τον αποκλεισμό του Joost Klein, ο Walden υποστήριξε την απόφαση της EBU:

«Δυστυχώς, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια πρόσθετη κρίση. Ωστόσο, η απόφαση για τον αποκλεισμό του Joost Klein ήταν σωστή. Η απαράδεκτη συμπεριφορά προς έναν υπάλληλο της παραγωγής επέβαλε τη λήψη μέτρων».

Κοιτάζοντας μπροστά στη Eurovision 2025, ο Walden εξέφρασε τη συνεχή συμμετοχή του στην παραγωγή και τις προετοιμασίες του διαγωνισμού:

«Οι προετοιμασίες για τη Eurovision 2025 βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, με πολλές συζητήσεις σε εξέλιξη. Το εποπτικό μας συμβούλιο θα συνέλθει και πάλι σύντομα».

Ο Walden αναμένει την ανακοίνωση της πόλης υποδοχής της Eurovision 2025 κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τονίζοντας τη σημασία μιας δίκαιης και καλά προετοιμασμένης προσέγγισης.

Η Eurovision 2025 σηματοδοτεί τη δεύτερη εμπλοκή του Walden με την Ομάδα Αναφοράς του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision.

Πηγή: 20 minuten

1 reply
  1. barbara
    barbara says:

    Tο μόνο του μέλημα είναι μην τυχόν και χάσουμε τη …μη δυαδική σημαία.

    Δεν βρέχει εκεί στην EBU, σας φτυνουν…

    Απάντηση

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *