Editorial: Eurovision 2024 – Τι είδαμε την πέμπτη ημέρα προβών!

Για τα καλά σε ρυθμούς Eurovision έχουν μπει οι φανατικοί φανς του διαγωνισμού εδώ και πέντε ημέρες, με τις πρόβες να έχουν ξεκινήσει. Σήμερα, Τετάρτη 1 Μαΐου, οι δεκαπέντε χώρες που θα λάβουν μέρος στον πρώτο ημιτελικό της 7ης Μαίου, πήραν μια “δεύτερη γεύση” από τη  Malmö Arena και ετοιμάζονται για τα ζωντανά σόου της επόμενης εβδομάδας.

Το Eurovisionfun όντας για ακόμα μία χρονιά συνεπές στο ραντεβού του, θα σας παρουσιάζει κάθε βράδυ μία ανασκόπηση όσων έλαβαν χώρα στη Malmö Arena, σχολιάζοντας τα καλώς και τα κακώς κείμενα που έλαβαν χώρα επί σκηνής του χώρου διεξαγωγής της Eurovision 2024.

Προτού αρχίσω να καταγράφω τα όσα μας άρεσαν και δεν μας άρεσαν από τη σημερινή πέμπτη ημέρα προβών, έχοντας μόλις δει ολόκληρο το recap, πραγματικά ο πρώτος ημιτελικός του 68ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision είναι ασυζητητί ένας εκ των πλέον αδύναμων όλων εποχών. Πάμε στα σημερινά σχόλια τώρα…

“Σε αυτούς που λέμε ναι”

Έχοντας ως βάση το οκτάλεπτο recap που δημοσιεύτηκε στο επίσημο κανάλι του διαγωνισμού στο YouTube, μακράν του δεύτερου τις καλύτερες εντυπώσεις μου άφησε η Ιρλανδία. Ήδη από την πρώτη μέρα προβών την είχαμε ξεχωρίσει και φαίνεται πως είχαμε δίκιο. Απίστευτα τηλεοπτικά πλάνα, εντυπωσιακή καλλιτεχνική προσέγγιση και η επιστροφή στον μεγάλο τελικό για τη “βασίλισσα” θα είναι γεγονός μετά από έξι χρόνια. Στοχεύει προς ολοταχώς για το καλύτερο της αποτέλεσμα εδώ και πολλά χρόνια η Ιρλανδία και δικαίως.

Sarah-Louise-Bennett

Με τις καλύτερες εντυπώσεις μας άφησε και η Ουκρανία, επιβεβαιώνοντας όσα λέγαμε το Σάββατο. Οι Ουκρανοί παραδίδουν για ακόμα μία φορά ένα masterclass τηλεσκηνοθεσίας, “βάζοντας τα γυαλιά” σε πολλούς. Απολύτως δίκαια η άνοδος της στην τέταρτη θέση των στοιχημάτων για νίκη, ένα ενδεχόμενο που ίσως να μην φαντάζει και τόσο μακρινό πλέον.

Sarah-Louise-Bennett_EBU

Το Σάββατο είχα κατατάξει την Κροατία και την Πορτογαλία στην κατηγορία των χωρών που “στάθηκαν στο ύψος τους”. Προβιβασμός για αμφότερες, με ειδικά την Πορτογαλία να ανεβαίνει πολύ στα μάτια μου, παρουσιάζοντας ένα μίνιμαλ αλλά ταυτόχρονα πολύ όμορφο τηλεοπτικό αποτέλεσμα. Αναφορικά με την Κροατία, το γεγονός πως πλησιάζει προς ολοταχώς την Ελβετία και το ότι κοντεύει να επιστρέψει στην κορυφή των στοιχηματικών πινάκων μετά από αρκετές εβδομάδες, τα λέει όλα, με τη σκηνή στη Malmö Arena να το ανεβάζει σαν τραγούδι. Δικαίως στα φαβορί για τη νίκη, μακάρι να το εκτιμήσουν και οι επιτροπές.

Croatia Eurovision 2024

Baby Lasagna Eurovision 2024 – Croatia’s 2nd Rehearsal

Πολύ θετικές εντυπώσεις και για την Κύπρο μας, η οποία φαντάζει ως όαση ποιότητας συγκριτικά με τα περισσότερα τραγούδια αυτού του ημιτελικού. Σίγουρη πρόκριση για τη Silia Kapsis, η οποία κάθε άλλο παρά “ψαρωμένη” δεν δείχνει στη σκηνή της Eurovision παρά το νεαρό της ηλικίας της. Ευχάριστη έκπληξη και το Αζερμπαϊτζάν και επιμένω σε αυτό που ανέφερα στο Editorial της Κυριακής, μην τους ξεγράφετε. Δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα περισσότερα τραγούδια αυτού του – επιεικώς – αδύναμου ημιτελικού. Μπορεί να κάνει το “μπαμ” και να περάσει.

Sarah-Louise-Bennett_EBU

“Στο ύψος τους”

Ανάμεικτες εντυπώσεις μου άφησαν είναι η αλήθεια η Σερβία και η Λιθουανία. Αμφότερες μου φαίνονται πιο αδύναμες συγκριτικά με το τι περίμενα να δω από αυτές. Η πρόκριση, ειδικά για τη Λιθουανία, είναι το πλέον πιθανό σενάριο για αμφότερες.

Sarah-Louise-Bennett_EBU

Συμπαθητική πρόβα για τη Σλοβενία, αλλά “υποβιβασμός” της συγκριτικά με την πρώτη πρόβα, καθώς ήθελα να δω κάποιο άλλο σημείο από το τραγούδι προκειμένου να έχω μία πιο ξεκάθαρη εικόνα. Ίσως να έπρεπε να τη βάλω στην πρώτη κατηγορία. Το σίγουρο είναι πως θα παλέψει μέχρι τέλους για την πρόκριση, αν και οι bookers τη θεωρούν ως αουτσάιντερ τη δεδομένη χρονική στιγμή. Στο “ύψος του” θα βάλουμε και το Λουξεμβούργο στην επιστροφή του στον διαγωνισμό μετά από περισσότερες από τρεις δεκαετίες. Εξακολουθώ να έχω ανάμικτα συναισθήματα γι’ αυτή τη συμμετοχή και τα 30 δευτερόλεπτα που ήρθαν στη δημοσιότητα δε φρόντισαν ώστε να με ωθήσουν είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση. Σαν να του λείπει κάτι είναι η αλήθεια, και για να πω την αμαρτία μου πιο όμορφα μου φάνηκαν τα ρούχα της πρώτης πρόβας.

Slovenia Eurovision 2024

Raiven Eurovision 2024 – Slovenia’s 2nd Rehearsal

Τέλος, “προβιβασμός” στα μάτια μου για τη Φινλανδία. Είναι τόσο joke entry και τόσο fun το τραγούδι της που, παρά την άθλια επιλογή ρούχου, η οποία προσβάλει την αισθητική του φιλοθεάμονος κοινού και η οποία αγγίζει τα όρια της χυδαιότητας, η αλήθεια είναι πως με βρήκε να χαμογελάω βλέποντάς το. Σίγουρη πρόκριση, δεν γίνεται να μείνει έξω από αυτόν τον ημιτελικό.

“Όχι λέμε σε αυτούς”

Η αλήθεια είναι πως η εν λόγω κατηγορία είναι γεμάτη σήμερα. Πραγματικά, έχω μείνει έκπληκτος, με την αρνητική έννοια, από όλες τις χώρες που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία. Αρχίζοντας από την Πολωνία, μιλάμε για την απόλυτη επιβεβαίωση. Σκηνικό υπερφορτωμένο που αγγίζει τα όρια του κριντζ, αποτελώντας σκηνικό που θα έβλεπες στο Δελφινάριο για παρωδία του Star Wars, με τη Luna να μην αποτελεί “παράδειγμα φωνητικής σταθερότητας”. Πάντως, για σίγουρη την πρόκρισή της, δεν την βλέπω αυτή τη στιγμή. Ίσως να είναι η αρνητική έκπληξη της βραδιάς.

Poland Eurovision 2024

Luna Eurovision 2024 – Poland’s 2n Rehearsal

Τα ίδια πάνω κάτω πιστεύω και για την Αυστραλία, που πραγματικά βλέπω πολύ δύσκολο ο μέσος Ευρωπαίος τηλεθεατής να το ψηφίσει στον ημιτελικό την επόμενη Τρίτη. Θα μου κάνει πραγματικά πολύ μεγάλη εντύπωση, αν δω την Αυστραλία να παίρνει το εισιτήριο για τον τελικό. Οι bookers πάντως την βλέπουν αυτή τη στιγμή οριακά εκτός, ελπίζω να επαληθευτούν.

Τέλος, όσον αφορά τη Μολδαβία και την Ισλανδία, την Κυριακή τις έβαλα αμφότερες “στο ύψος τους”. “Επιστροφή καταστροφή” τόσο για τη Natalia Barbu όσο και για τη Hera Björk , με δύο τραγούδια που περνάνε τελείως αδιάφορα και που, συγχωρήστε με για την έκφραση, “μυρίζουν ναφθαλίνη”. Δε νοείται εν έτει 2024 να υπάρχουν δύο τέτοια τραγούδια στον διαγωνισμό. Δυστυχώς για αμφότερες καλλιτέχνιδες, οι “δάφνες” του 2007 και του 2010 θα παραμείνουν μόνο ως ανάμνηση.

Aκολουθήστε μας σε όλα τα social media, για να μην χάνετε στιγμή από όσα συμβαίνουν γύρω από διαγωνισμό της Eurovision:

Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovisionfun για όλες τις εξελίξεις!

 

6 ΣΧΟΛΙΑ
  1. James
    James says:

    Αν και το θεωρώ απίθανο δεν θα μου έκανε εντύπωση να κερδίσει πάλι η Ουκρανία.Σιχαινομαι το τραγούδι της Ιρλανδίας αλλά θέλω πάρα πολύ να το δω ολόκληρο γιατί το απόσταγμα μου κέντρισε το ενδιαφέρον, σίγουρη πρόκριση μετά από πολλά χρόνια και θέση στο τοπ 10.Για την Πορτογαλία ήμουν σίγουρος από καιρό πως θα εντυπωσιάσει και είμαι βέβαιος πως θα προκριθεί.
    Από εκεί και πέρα η Κροατία σε περίπτωση που κερδίσει θα πάει τον διαγωνισμό χρόνια πίσω γιατί αυτό που βλέπουμε είναι απογοητευτικό.Εν τέλει δεν είναι και τόσο δύσκολος ημιτελικός όπως πιστεύαμε.
    Θα κλείσω με την Κύπρο λέγοντας πως ενώ το τραγούδι μου αρέσει και θεωρώ την Σιλια καταπληκτική και ταλαντούχα θεωρώ πως την χορογραφία την έχουμε δει 500 φορές και πως αυτές οι εναλλαγές στα πλάνα μπορούν να σου προκαλέσουν επιληψία.
    Ελπίζω μέχρι την άλλη Τρίτη να έχουν διορθώσει λίγο την εμφάνιση και να δούμε την Κύπρο στον τελικό.
    Θεωρώ απίθανο να μην περάσει αλλά αν τα καταφέρει θα είναι στις τελευταίες θέσεις (8-10).

    Απάντηση
  2. EscTales
    EscTales says:

    Εχω αρχισει και ανησυχώ λιγο για Κυπρο, ισως να κινδυνευει μεχρι και να μεινει εκτος τελικα. Βλεποντας το recap, δεν σου μενει καθολου η Κυπρος. Mακαρι να κανω λαθος!
    Ξεχωρίζουν σιγουρα Ουκρανια και Κροατια, και επειτα Ιρλανδια.

    Απάντηση
  3. Ruby
    Ruby says:

    Ας πούμε μερικά πραγματάκια
    Ουκρανία: Η μόνη χώρα μέχρι στιγμής που μου έβγαλε winner vibes. Εξαιρετικό στήσιμο, ζεστά χρώματα, ατμοσφαιρικό staging. Είναι μια χώρα με τεράστια δεξαμενή ψήφων έτσι και αλλιώς. Το αν θα κερδίσει τον ημιτελικό θα εξαρτηθεί μάλλον από το κατά πόσο θα παρασυρθούν οι τηλεθεατές με τον πιο πιασαρικο ρυθμό της Κροατίας. Ότι χρειαζόταν να κάνει η συγκεκριμένη χώρα το έχει κάνει και με το παραπάνω
    Κροατία: Δεν είμαι τόσο φαν του staging αλλά γενικά στο recap φαίνεται το πιο πιασαρικο. Θα σκίσει στο κοινό, και ίσως κερδίσει και το televoting του τελικού
    Λιθουανία: Το πιο πιασαρικο τραγούδι μετά από αυτό της Κροατίας. Οκ δεν έκαναν τρομερές αλλαγές από τον εθνικό τελικό, αλλά ποιοι από τους casual viewers έχουν δει τους εθνικούς τελικούς.Τοπ 3 στον ημιτελικό. Τώρα το τι θα κάνει στον τελικό…
    άγνωστο.
    Ιρλανδία: Πραγματικά με αυτή τη συμμετοχή μπορώ να δω όλα τα σενάρια. Μα όλα όμως. Από το να σκίζει στον τελικό μέχρι να μην περνάει καν. Το θέμα με αυτή τη συμμετοχή είναι ο ίδιος της ο χαρακτήρας που έρχεται σε αντίθεση με αυτά που θέλει να δει ένας casual viewer. Ενώ είναι μια συμμετοχή που όλα δουλεύουν σωστά από τα πλάνα μέχρι τα φωνητικά ίσως παρά είναι horror για τον μέσο τηλεθεατή. Θυμίζει λίγο σατανιστική τελετή από horror movie και πολλούς θα τους απωθήσει. Βέβαια μπορεί να το δουν ως κάτι ιδιαίτερο και να ψηφιστεί και να σκίσει στο τελικό. Μεγάλο ερωτηματικό.
    Πορτογαλία: Η Πορτογαλία είναι λίγο ήρεμη δύναμη φέτος. Έτσι αυτό το artsy και cultural που σε πολλούς αρέσει Γράφει όμορφα στην κάμερα, με το λευκό φόντο. Πιστεύω θα περάσει και αν τα πάει και πολύ καλά στις επιτροπές στο τελικό δεν θα εκπλαγω.
    Σερβία: Πολύ υποτονική η Teya dora. Και σε ένα ήδη σιγανό τραγούδι. Ίσως φταίει το απόσπασμα που έβαλαν. Δεν είναι η σκηνική παρουσία το θέμα αλλά η ίδια. Κάτι δεν δένει και χάνεται στο recap. Ερμηνευτικά δεν ήταν καλή και φαινόταν. Ελπίζω την επόμενη φορά να είναι καλύτερα.Ίσως να μην ήταν η μέρα της. Κρίμα έχει και έχει ωραίο τραγούδι.
    Μολδαβία: Τα γραφικά δεν είναι άσχημα. Αλλά δεν έχει πιθανότητες. Και μόνη της στη σκηνή.
    Φινλανδία: Μην υποτιμάτε καθόλου αυτή τη συμμετοχή. Μπορεί σε εμάς η θέα του βρακιου να μας φαίνεται κακόγουστη αλλά ο casual viewer της Eurovision πολλές φορές αρέσκεται σε κάτι τέτοια. Κακά τα ψέματα το trash έχει πέραση. Αν έχει την τύχη της Κροατίας περισυ δεν θα εκπλαγω.
    Λουξεμβούργο: Οκ ήταν απλώς καλύτερη από τον εθνικό τελικό. Αυτό. Θα προκριθεί αλλά δεν θα κάνει πολλά στο τελικό.
    Αζερμπαϊτζάν: Η τουρκική διασπορά δεν αρκεί για να σωθεί αυτή η συμμετοχή από τον αποκλεισμό.
    Αυστραλία: Άστο καλύτερα
    Κύπρος : Περίεργο πως ένα τόσο uptempo κομμάτι να φαίνεται τόσο σκοτεινό και μάλιστα περισσότερο από όλα. Τα μπλε-πρασινα γραφικά είναι πολύ ωραία αλλά είναι φτιαγμένα έτσι ώστε να λειτουργούν καλύτερα σε μαύρο φόντο και ελάχιστο φωτισμό οπότε αν φωτίσουν την σκηνή περισσότερο δεν ξέρω πως θα δείξουν. Στα πλάνα υπάρχει θέμα. Γενικά είναι ένα μέτριο τραγούδι με ωραία γραφικά, μια ταλαντούχα κοπέλα με δυνατότητες και μια χορογραφία που την έχουμε δει πολλές φορές.Decent θα τράβηξει μια μερίδα του νεανικού κοινού αλλά τίποτα το ιδιαίτερο. Άνετη πρόκριση σε αυτό τον μέτριο ημιτελικό.
    Πολωνία : Είναι πολύ κιτς αλλά έχει και την πλάκα του. Δεν θεωρώ πως περνάει αλλά λόγω πολωνικής διασποράς πότε δεν ξέρεις.

    Απάντηση
  4. Barbara
    Barbara says:

    Ιρλανδία, Ουκρανία, Πορτογαλία μακράν οι καλύτερες με βάση τα αποσπάσματα που είδαμε.

    Λιθουανία και Κροατία, καμία βελτίωση σε σχέση με την εμφάνιση στον τελικό τους. Η Κροατία θέλει και να κερδίσει αλλά τα φωνητικά είναι φουλ στο playback…

    Κύπρος και Λουξεμβούργο στον άλλο ημιτελικό θα είχαν πρόβλημα, σε αυτόν θα περάσουν μάλλον και θα πλασαριστούν πολύ χαμηλά στον τελικό.

    Σλοβενία και Αζερμπαϊτζάν μειώνουν τις πιθανότητές τους με αυτό που παρουσιάζουν σκηνικά. Η συμμετοχή της Σερβίας ήταν έτσι κι αλλιώς υποτονική αλλά η σειρά εμφάνισης τη χαντακώνει ακόμα περισσότερο.

    Αυστραλία και Πολωνία μοιάζουν με κακόγουστο αστείο και μαζί με τις δύο παντελώς αδιάφορες επιστροφές Ισλανδίας και Μολδαβίας και την αχαρακτήριστη συμμετοχή της Φινλανδίας συγκαταλέγονται στους πέντε χειρότερους του ημιτελικού.

    Απάντηση

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *