Πολωνία: Δικαστήριο διατάζει την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του εθνικού τελικού για την Eurovision 2023!

Μία απόφαση δικαστηρίου στην Πολωνία, μετά από καταγγελία του τοπικού OGAE, διατάζει την ανακοίνωση των αναλυτικών αποτελεσμάτων του εθνικού τελικού για την Eurovision 2023.

Το ιστορικό της διαφοράς

Ενώ δεν έχουμε ακόμη ουσιαστικά ησυχάσει από τα σκάνδαλα και το τεταμένο κλίμα στην Eurovision 2024, μία απόφαση του περιφερειακού διοικητικού δικαστηρίου της Βαρσοβίας, υποχρεώνει την δημόσια τηλεόραση της Πολωνίας, να ανακοινώσει τα αναλυτικά αποτελέσματα της κριτικής επιτροπής στον εθνικό τελικό για την Eurovision 2023 (σας θυμίζει κάτι αυτό;).

Όπως ίσως τότε θυμάστε πολλά είχαν ειπωθεί και γραφεί για τον εθνικό αυτό τελικό, χαρακτηρίζοντας τον τουλάχιστον ως σκάνδαλο. Φαβορί για την νίκη σε εκείνο τον εθνικό τελικό ήταν ο Jann με το τραγούδι Gladiator. Παρά το γεγονός πως το τηλεοπτικό κοινό τον στήριξε με την ψήφο του, η βαθμολογία της κριτικής επιτροπής ήταν αυτή που τελικά έδωσε το εισιτήριο στην Blanka και το Solo της, καταλαμβάνοντας εν τέλει την 19η θέση στον τελικό (σας θυμίζει κάτι και αυτό;).

Αμέσως μετά το τέλος του εθνικού τελικού, υπήρχαν πολλές καταγγελίες, τόσο για σύγκρουση συμφερόντων κάποιων εκ των μελών της κριτικής επιτροπής, αλλά και για το γεγονός πως ουδέποτε η TVP ανακοίνωσε τα αναλυτικά αποτελέσματα της επιτροπής (μήπως κι αυτό σας θυμίζει κάτι;).

Η Edyta Gorniac που ήταν η πρόεδρος της επιτροπής, είχε αναφέρει πως ουσιαστικά γνώριζε μόνο τη δική της βαθμολογία και πως τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ήταν αυτά που της δόθηκαν σε ένα χαρτί. Η πολωνική ραδιοτηλεόραση είχε εξηγήσει πως η διαδικασία εποπτεύονταν από συμβολαιογράφο.

Παρά τις επίμονες πιέσεις του OGAE Πολωνίας προς το TVP για διαφάνεια και δημοσιοποίηση των αναλυτικών αποτελεσμάτων (αυτό σίγουρα δεν σας θυμίζει τίποτα…), δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση προς αυτή την κατεύθυνση. Έτσι, με επίσημη καταγγελία του τοπικού παραρτήματος του OGAE (ούτε αυτό θυμίζει φυσικά τίποτα δικό μας) στο περιφερειακό διοικητικό δικαστήριο της Πολωνίας τον περασμένο Ιανουάριο, ζητήθηκε η υποχρεωτική δημοσιοποίηση των αναλυτικών αποτελεσμάτων της κριτικής επιτροπής στον εθνικό τελικό της Eurovision 2023.

Η απόφαση του δικαστηρίου

Το δικαστήριο την προηγούμενη εβδομάδα αποφάσισε πως οι πληροφορίες αυτές πρέπει να είναι δημόσιες και το κοινό έχει δικαίωμα πρόσβασης σε αυτές. Άγνωστο παραμένει το πότε η TVP υποχρεούται να ανακοινώσει τα επίσημα αποτελέσματα. Στο δικαστήριο δεν παραστάθηκε κανείς από την δημόσια τηλεόραση.

Μετά την αλλαγή της κυβέρνησης στην Πολωνία, η TVP έχει μπει σε ένα κύκλο αλλαγών και εκσυγχρονισμού, προσπαθώντας να ακολουθήσει και αυτή τα φιλοδυτικά βήματα της νέας κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό ήταν και η αναλυτική ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της κριτικής επιτροπής, στην εσωτερική επιλογή που ακολούθησε φέτος για την ανάδειξη της επιλογής της συμμετοχής της χώρας στον διαγωνισμό.

Μία παράλληλη ιστορία με την Ελλάδα

Φυσικά όλα τα παραπάνω είναι πολύ κοντά σε ό,τι συνέβη και στην δική μας επιλογή, για την ελληνική συμμετοχή στην Eurovision 2023, που είχε ως νικητή τον Victor Vernicos και φυσικά τον τρίτο αποκλεισμό μας στον διαγωνισμό.

Κοινά στοιχεία η επιλογή του εκπροσώπου κόντρα στη βούληση του κοινού και εξαιτίας μίας επιτροπής, που κανείς ακόμη δεν γνωρίζει πως ψήφισαν τα μέλη της, αφού η ΕΡΤ δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα τα αναλυτικά αποτελέσματα. Κοινό στοιχείο επίσης η κατάληξη της ιστορίας στη δικαιοσύνη. Στην Πολωνία το δικαστήριο αποφάσισε, στην Ελλάδα αναμένεται η απόφαση τους επόμενους μήνες.

Βασική διαφορά μας η αντιμετώπιση των fan clubs στην Πολωνία και εδώ. Εκεί όπως είδατε βγήκαν μπροστά κόντρα στην αυθαίρετη συμπεριφορά της δημόσιας τηλεόρασής τους, εδώ έχτιζαν θεμέλια επιτυχίας και όλα αυτά τα γραφικά που τους οδήγησαν στην λήθη του αναγνωστικού κοινού.

Με ενδιαφέρον αναμένουμε την απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης, σε ένα ζήτημα που εμείς εδώ στο Eurovisionfun δεν ξεχνάμε και είμαστε σίγουροι πως θα έχει αντίστοιχη έκβαση με αυτή της Πολωνίας.

Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovisionfun για όλες τις εξελίξεις!

Πηγή: Eurowizja, Euromix
3 ΣΧΟΛΙΑ
  1. barbara
    barbara says:

    Καλά ας ψάξουν πρώτα τα αποτελέσματα της φετινής επιτροπής που αντί για τη Justyna που ήθελαν όλοι, έστειλε τελικά τη Luna με.τον μεγαλοεπιχειρηματία μπαμπά και πάτωσαν στον ημιτελικό.

    Τα ίδια θα είχαν πάθει και πέρσι με τον παντελώς άφωνο Jann.

    Απάντηση

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *