Η ΕΡΤ Ανοίγει τα Χαρτιά της για την Eurovision 2025: Τι να περιμένουμε μετά τις 15 Σεπτεμβρίου

Μετά τις 15 Σεπτεμβρίου, η ΕΡΤ θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες για τον τρόπο επιλογής της ελληνικής συμμετοχής στη Eurovision 2025. Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια της τοποθέτησης του Γιάννη Παπαδόπουλου ως προσωρινού Προέδρου της ΕΡΤ, η οποία αναμένεται να επισημοποιηθεί στις 12 Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια, η διοίκηση θα προχωρήσει σε λήψη αποφάσεων και επίσημες ανακοινώσεις για τον διαγωνισμό, που θα πραγματοποιηθεί στη Βασιλεία της Ελβετίας τον Μάιο του 2025.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΡΤ, Κατερίνα Κασκανιώτη, στοχεύει σε μια διαφανή και αδιάβλητη διαδικασία επιλογής, η οποία θα καθορίσει τον καλλιτέχνη και το τραγούδι που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στη σκηνή της Eurovision. Η ΕΡΤ αναζητά εναλλακτικούς τρόπους επιλογής, που θα εξασφαλίσουν τη μέγιστη διαφάνεια και αξιοπιστία, με το σενάριο της απευθείας ανάθεσης να απομακρύνεται, κάτι που διαβάσατε και σε προηγούμενα άρθρα μας.

Η ομάδα που ασχολείται με το project έχει ήδη ξεκινήσει τις προετοιμασίες, παρά το γεγονός ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα διοίκηση. Οι φήμες και τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, όμως η επιδίωξη της ΕΡΤ είναι να βρει την καλύτερη δυνατή λύση για την ελληνική συμμετοχή, αποφεύγοντας τα λάθη του παρελθόντος και κρατώντας ψηλά το ενδιαφέρον του τηλεοπτικού κοινού, στοχεύοντας πάντα μία θέση στην πρώτη δεκάδα της βαθμολογίας.

Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovisionfun για όλες τις εξελίξεις και τις επίσημες ανακοινώσεις που θα καθορίσουν την πορεία της Ελλάδας στη Eurovision 2025!

Πηγή: Τυπολογίες
5 ΣΧΟΛΙΑ
  1. Γιάννης
    Γιάννης says:

    Ξέρετε αν θα μάθουμε την διαδικασία επιλογής μέσα στον Σεπτέμβρη ή πιο μετά; Ή δεν το έχουν αποφασίσει στην ΕΡΤ ακόμη;

    Αν γίνει εσωτερική επιλογή, θα ήθελα να γίνει έτσι:
    Κατατίθενται τα τραγούδια. Μια επιτροπή ειδικών και μια επιτροπή κοινού ψηφίζει με borda count (βάζοντας δηλαδή σε σειρά προτίμησης τα τραγούδια, με το κάθε τραγούδι να παίρνει πόντους ανάλογα με την σειρά του στην κατάταξη), έπειτα τα 10 καλύτερα τραγούδια περνάνε στην επόμενη φάση όπου ξαναψηφίζει με τον ίδιο τρόπο μια άλλη επιτροπή ειδικών και μια άλλη επιτροπή κοινού, με το τραγούδι με τους περισσότερους πόντους να είναι το νικητήριο της εσωτερικής επιλογής. Οι βαθμοί που δίνει η επιτροπή ειδικών και αυτή του κοινού πολλαπλασιάζονται με το 49,4% και με το 50,6% αντίστοιχα.

    Αν γίνει εθνικός τελικός (αν κι εγώ πιστεύω και ελπίζω ότι θα γίνει εσωτερική επιλογή) θα ήθελα να γίνει έτσι:
    Ο κάθε καλλιτέχνης καταθέτει το τραγούδι του στην ΕΡΤ σε ένα ανοιχτό κάλεσμα τραγουδιών, μαζεύονται Χ τραγούδια, έπειτα συγκροτείται μια σοβαρή επιτροπή ειδικών και μια επιτροπή κοινού και ψηφίζουν με borda count όλα τα τραγούδια και τα 10 καλύτερα περνάνε στους ημιτελικούς. Τα 5 τραγούδια από τον κάθε ημιτελικό που θα περάσουν στον τελικό θα επιλέγονται από μια άλλη επιτροπή ειδικών και ανοιχτή ψηφοφορία μέσω SMS ή και κάποιας εφαρμογής. Οι ψήφοι ειδικών και κοινού ανάγονται σε 12αρια, 10αρια, 8αρια κτλ. όπως στην eurovision. Το ίδιο θα γίνει και στον τελικό, όπου η επιτροπή ειδικών θα είναι και πάλι διαφορετική ή αν δεν έχουν αρκετά άτομα (που εγώ πιστεύω ότι μπορούν να βρουν), μπορούν να πάρουν με τυχαία επιλογή άτομα από τις δύο προηγούμενες επιτροπές ειδικών. Το τραγούδι με τους περισσότερους πόντους πάει eurovision. Έπειτα, χορογράφοι και σκηνοθέτες καταθέτουν προτάσεις και μια επιτροπή χορογράφων και σκηνοθετών, μαζί με υπεύθυνους της ΕΡΤ και κάποια λίγα άτομα που είναι απλά eurofan (αυτό που θα λέγαμε κοινό στις προηγούμενες επιτροπές), ψηφίζουν με borda count την καλύτερη πρόταση. Σε κάθε βήμα της διαδικασίας οι βαθμοί που δίνει η επιτροπή ειδικών και αυτή του κοινού πολλαπλασιάζονται με το 49,4% και με το 50,6% αντίστοιχα. Για όλα αυτά, αν η ΕΡΤ δεν έχει το budget, μπορεί να βρει χορηγούς.

    Απάντηση
  2. Tina
    Tina says:

    Είχα καταλάβει από προηγουμενες αναρτήσεις που είχατε κάνει ότι παρά τις διοικητικές αλλαγές που είναι προ των πυλών στην ΕΡΤ το project eurovision δεν έχει αφεθεί στην τύχη του αλλά έχει γίνει ένας πρώτος σχεδιασμός όπως αυτός που αποκαλύπτεται σήμερα ότι μετά τις 15 Σεπτεμβρίου θα μάθουμε τον τρόπο επιλογής της ελληνικής συμμετοχής αν και πιστεύω ότι οι πιθανότητες για έναν εθνικό τελικό δεν είναι πολλές .

    Απάντηση
  3. Sense and sensibility
    Sense and sensibility says:

    Εκεί στην ερτ έχουν ξεφύγει? Τόσα χρόνια τα ίδια και τα ίδια και δεν καταλαβαίνουν τι φταίει? Δεν καταλαβαίνουν ότι με εξαίρεση 4-5 πολύ μεγάλα ονόματα στη χώρα που δικαιολογούν απευθείας ανάθεση γιατί μπορούν να σταθούν στη μεγάλη σκηνή με αυτοπεποίθηση, ο Ελληνικός τελικός με 10 ή 20 υποψήφια τραγούδια που θα τραγουδηθουν LIVE είναι απαραίτητος???

    Ο καπουτζιδης τα είπε πρόσφατα για την εμμονή της ερτ να μην κάνει ανοιχτή και δημοκρατική διαδικασία για να έχει “τον απόλυτο έλεγχο του project”… Το θέμα είναι ότι έπρεπε η αποτυχία του Βερνικου αλλά και της Γιάννας Τερζή να τους διδάξει κάτι εκεί στο ραδιομεγαρο : ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΜΟΝΟ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΣ ΤΟ σε studio version. Πρέπει να ακούμε και να βλέπουμε τον καλλιτέχνη το πως το τραγουδάει ζωντανά και τι εκτόπισμα έχει στη σκηνή!!! Και του Βερνικου και της τερζη και τόσα άλλα τραγούδια μια χαρά γλυκά και συμπαθητικά ήταν στη studio version, το ότι ήταν ανεπαρκείς για τόσο μεγάλη σκηνή φάνηκε στο live. Αν μάς δινόταν η ευκαιρία, σε εμάς το κοινό, να τους δούμε σε ελληνικό τελικό, θα το καταλαβαιναμε και δεν θα τους στέλναμε. Όπως σοφά κάναμε και το 2011 και το 2015 και τόσες άλλες φορές.

    Αναφέρω το 2011 και το 2015 γιατί ενώ είχαν όλοι λυσσάξει με νίκη ποντε και Alex Leon τότε, μόλις είδαμε το live καταλάβαμε ποιος μπορεί να τραγουδήσει χωρίς τρακ και στρες σε μεγάλη σκηνή και ποιος όχι. Είχαμε μια εικόνα. Οχι φίλτατοι εκεί στην ερτ, μην στρώνεται πάλι το χαλί για να κάνετε επιλογές βασισμένες σε studio version ή σε βιντεοκλίπ κονσέρβα ή σε εθνικο διαγωνισμό που θα γίνει με playback (σσ:βλέπε και το χάλι του 2012)!!!

    Τα πράγματα είναι πολύ απλά : να γίνει επιτέλους αυτό που μας έχουν υποσχεθεί τόσοι πρόεδροι και ποτέ δεν κάνουν. Σοβαρός ελληνικός τελικός με καλή παραγωγή και ήχο που να σέβεται τους καλλιτέχνες επιτέλους. Και κατά προτίμηση με 10 ή 20 υποψηφιότητες (σσ: η μιζέρια με τα 3-5 μέτρια υποψήφια τραγούδια κούρασε και δεν θεωρείται σοβαρός ελληνικός τελικός).

    Εσείς άλλωστε δεν λέτε ότι θέλετε να εκμεταλλευτειτε την εμπορικοτητα και τηλεθέαση του προϊόντος που λέγεται Eurovision? Αν δεν το κάνετε ούτε φέτος, τότε απλά θα επιβεβαιώσετε αυτά που είπε ο καπουτζιδης και επίσης θα κάνετε όλους εμάς να έχουμε εύλογες απορίες γιατί θέλετε τόσο πολύ να έχετε τον απόλυτο έλεγχο του ποιος είναι ο εκπρόσωπος και γιατί έχετε τέτοια εμμονή να μην αφήνετε το κοινό να εκφραστεί για το ποιο τραγούδι και καλλιτέχνης του αρέσει να εκπροσωπεί την πατρίδα μας.

    Μας έχετε κάνει έξαλλους εκεί στην ερτ. Πάρτε το αλλιώς. Κουραστηκαμε με τις θεωρίες και θέλουμε πράξεις. Εύχομαι να πρυτανευσει η λογική στο τέλος!

    Απάντηση
    • Γιάννης
      Γιάννης says:

      Το επιχείρημά σου ότι στον εθνικό τελικό παίρνουμε μια γεύση από το πώς θα τραγουδήσει το τραγούδι live, μπροστά σε κόσμο, ο κάθε καλλιτέχνης είναι πολύ ισχυρό. Διαφωνώ πάντως ότι χρειαζόμαστε απαραίτητα 10-20 τραγούδια στον εθνικό τελικό. Αρκεί να γίνει μια σωστή εσωτερική επιλογή από τα υποβληθέντα τραγούδια (έχω πει στο πρώτο σχόλιο έναν τρόπο, υπάρχουν κι άλλοι) και τα καλύτερα 5-10 να πάνε σε ημιτελικά ή σε τελικό απευθείας. Έτσι κι αλλιώς, μετά το ότι το ενδιαφέρον του γενικού πληθυσμού για την eurovision αναπτερώθηκε μετά το Ζάρι, το πιθανότερο είναι ότι θα κατατεθούν πολλά τραγούδια, οπότε θα πρέπει να γίνει αναγκαστικά μια εσωτερική επιλογή.

      Απάντηση
  4. Στέφανος
    Στέφανος says:

    Εθνικός τελικός

    Η επιλογή των υποψηφίων τραγουδιών για τον εθνικό τελικό να είναι πολύ αυστηρή, με γνώμονα πάντα το πολύ υψηλό επίπεδο σε σύνθεση & στίχο.

    Όλα τα υπόλοιπα είναι απλά πεταμένα λεφτά και χαμένες ευκαιρίες να εδραιώσει η Ελλάδα μια θετική εξέλιξη ως προς την κατάταξη του τραγουδιού.

    Αυτά

    Απάντηση

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *