Οδηγός Κανονισμών: Η Διαδικασία Επιλογής για την Ελληνική Συμμετοχή στη Eurovision

Η διαδικασία επιλογής του τραγουδιού που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον 69ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision ανακοινώθηκε και περιλαμβάνει δύο φάσεις αξιολόγησης, με την ΕΡΤ να καθορίζει συγκεκριμένους κανόνες για τη διαφάνεια και το αμερόληπτο της διαδικασίας. Οι κανονισμοί που αναρτήθηκαν και στην Διαύγεια αποτελούνται από 13 σελίδες, για αυτό και εμείς στοιχειοθετήσαμε τα σημαντικότερα και σας τα παρουσιάζουμε περιληπτικά:

Α’ Φάση Αξιολόγησης:

  1. Υποβολή και Αρχική Αξιολόγηση των Τραγουδιών: Τα τραγούδια που θα υποβληθούν εμπρόθεσμα και με τις κατάλληλες προδιαγραφές θα εξεταστούν από την Κριτική Επιτροπή της Α’ Φάσης. Αυτή θα αποτελείται από τουλάχιστον πέντε (5) μέλη που θα έχουν αποδεδειγμένη εμπειρία και κύρος στον χώρο της μουσικής και του θεάματος. Η Επιτροπή δεν θα γνωρίζει τα ονόματα των δημιουργών και των ερμηνευτών κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης, και θα επιλέξει έως δώδεκα (12) τραγούδια που θα περάσουν στον Εθνικό Τελικό, βασιζόμενη σε κριτήρια όπως οι στίχοι, η μουσική και η ερμηνεία. Παράλληλα, θα επιλεγούν και τρία (3) εφεδρικά τραγούδια.
  2. Ανακοίνωση των Προκριθέντων: Η ΕΡΤ, με δική της διακριτική ευχέρεια, θα ανακοινώσει τα τραγούδια και τους δημιουργούς που θα συμμετάσχουν στον Εθνικό Τελικό. Η σειρά κατάταξης των τραγουδιών δεν θα δημοσιοποιηθεί. Αλλαγές στη μίξη και παραγωγή των τραγουδιών που προκρίθηκαν επιτρέπονται, με περιορισμούς, μέχρι την ημερομηνία που θα ορίσει η ΕΡΤ. Η κυκλοφορία οποιουδήποτε προωθητικού υλικού (όπως βιντεοκλίπ) πριν τον Τελικό απαγορεύεται, με τον κίνδυνο αποκλεισμού σε περίπτωση παραβίασης.

Β’ Φάση Αξιολόγησης (Εθνικός Τελικός):

  1. Διεξαγωγή του Εθνικού Τελικού: Ο Εθνικός Τελικός θα πραγματοποιηθεί σε ημερομηνία που θα ανακοινώσει η ΕΡΤ και θα μεταδοθεί ζωντανά από τα μέσα της. Στον Τελικό θα συμμετέχουν έως δώδεκα (12) τραγούδια που θα παρουσιαστούν ζωντανά με φωνόγραμμα φόντου (playback μουσικής). Η σειρά εμφάνισης των τραγουδιών θα καθοριστεί μέσω κλήρωσης.
  2. Ψηφοφορία και Επιλογή του Τραγουδιού: Το τραγούδι που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Eurovision θα επιλεγεί με συνδυασμό της ψήφου του κοινού και δύο Κριτικών Επιτροπών (μία ελληνική και μία διεθνή), ως εξής:
    • Ψηφοφορία κοινού (50% της τελικής βαθμολογίας): Το κοινό θα μπορεί να ψηφίσει το τραγούδι της προτίμησής του είτε μέσω τηλεφωνικών κλήσεων είτε μέσω αποστολής γραπτών μηνυμάτων (SMS). Η κατανομή των βαθμών θα γίνει ως εξής:
      • Το τραγούδι με τις περισσότερες ψήφους θα λάβει 24 βαθμούς.
      • Το δεύτερο θα λάβει 20 βαθμούς, το τρίτο 16 βαθμούς, και οι υπόλοιποι βαθμοί κατανέμονται ως εξής: 14, 12, 10, 8, 6, 4 και 2 βαθμοί για τις επόμενες θέσεις (έως τη δέκατη).
      • Τα δύο τελευταία τραγούδια δεν θα λάβουν βαθμούς.
    • Ψηφοφορία των δύο Κριτικών Επιτροπών (50% της τελικής βαθμολογίας): Κάθε επιτροπή θα αποτελείται από τουλάχιστον πέντε (5) μέλη με αναγνωρισμένη εμπειρία στον μουσικό χώρο, που μπορεί να προέρχονται από την Ελλάδα ή το εξωτερικό. Η κάθε επιτροπή θα βαθμολογήσει τα τραγούδια με τον εξής τρόπο:
      • Το πρώτο τραγούδι θα λάβει 12 βαθμούς.
      • Το δεύτερο 10 βαθμούς, το τρίτο 8 βαθμούς, και η βαθμολογία θα συνεχιστεί με 7, 6, 5, 4, 3, 2 και 1 βαθμό για τις επόμενες θέσεις (έως τη δέκατη).
      • Τα δύο τελευταία τραγούδια δεν θα λάβουν βαθμούς.
  3. Ισοβαθμία: Σε περίπτωση ισοβαθμίας στη συνολική βαθμολογία, νικητής θα αναδειχθεί το τραγούδι που έλαβε τους περισσότερους βαθμούς από το κοινό. Εάν η τηλεψηφοφορία κριθεί άκυρη για οποιονδήποτε λόγο, το τραγούδι θα επιλεγεί με βάση την ψηφοφορία των δύο Κριτικών Επιτροπών. Σε περίπτωση ισοβαθμίας μεταξύ των επιτροπών, το τραγούδι που έλαβε τις περισσότερες ψήφους από την ελληνική επιτροπή θα αναδειχθεί νικητής.
  4. Περιορισμοί στις Δημόσιες Εμφανίσεις: Για λόγους ίσης προβολής, οι καλλιτέχνες και οι δημιουργοί των τραγουδιών που συμμετέχουν στον Εθνικό Τελικό δεν επιτρέπεται να εμφανιστούν σε άλλα μέσα εκτός από τα μέσα της ΕΡΤ μέχρι τη διεξαγωγή του Τελικού. Σε περίπτωση παραβίασης αυτού του κανόνα, η ΕΡΤ διατηρεί το δικαίωμα αποκλεισμού τους.

Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής της ελληνικής συμμετοχής στη Eurovision, η ΕΡΤ διασφαλίζει ότι όλα τα στάδια αξιολόγησης και ψηφοφορίας διεξάγονται με αμεροληψία και διαφάνεια. Οι αυστηροί κανόνες που καθορίζουν τις διαδικασίες, από την αρχική επιλογή των τραγουδιών μέχρι την τελική ψηφοφορία του κοινού και των επιτροπών, εξασφαλίζουν την ίση μεταχείριση όλων των υποψηφίων και την αντικειμενική ανάδειξη του τραγουδιού που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον διεθνή διαγωνισμό. Με αυτόν τον τρόπο, η ΕΡΤ επιδιώκει μια δίκαιη και αξιόπιστη διαδικασία που θα αναδείξει την καλύτερη δυνατή συμμετοχή για τη χώρα.

Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovisionfun για όλες τις εξελίξεις!

Πηγή: ΕΡΤ

8 ΣΧΟΛΙΑ
  1. barbara
    barbara says:

    Στην προκαταρκτική φάση είναι μέγα λάθος να επιλέξουν τους διαγωνιζόμενους από ηχογραφήαεις και όχι μέσω ζωντανών ακροάσεων. Λες και δεν μπορούν να μαντέψουν τραγουδιστές από τη φωνή τους…

    Απάντηση
    • What?
      What? says:

      Τί λες; δεν καταλαβαίνω. Σε καμία χώρα δεν επιλέγουν με ζωντανές ακροάσεις.
      Δηλαδή στην Σουηδία θα καλούσαν 3000 συμμετέχοντες να τραγουδήσουν ζωντανά;

      Απάντηση
      • barbara
        barbara says:

        Από τις ηχογραφήσεις μπορούν να καταλήξουν σε μια ευρεία λίστα 40 ή 50 υποψηφίων και να ξεκινήσουν τις ακροάσεις από κει.

        Στη Σουηδία οι παραγωγοί γνωρίζουν και κατευθύνουν πρόσωπα και πράγματα, άλλωστε οι ίδιοι τραγουδιστές και τραγουδοποιοί ανακυκλώνονται κάθε χρόνο. Σίγουρα δεν επιλέγουν στα τυφλά και πάντως το κοινό στην τελική φάση έχει να επιλέξει ανάμεσα σε 40 συμμετοχές που κατανέμονται σε ημιτελικούς, όχι δώδεκα στις οποίες κατέληξαν στα τυφλά πέντε άτομα.

        Απάντηση
  2. Christos
    Christos says:

    Δηλαδή αν η επιτροπή στη πρωτη φαση εχει στην πρωτη 12αδα 10 μπαλάντες και 2 χορευτικα, δε θα εμπλακει η Ερτ για να αλλαξει το πρόγραμμα? Επισης θεωρω οτι οι επιτροπεςαν οχι στη πρωτη φαση, τουλχιστον σε μια δευτερη, θα πρεπει να ακουσουν και live τους καλλιτέχνες πριν αποφασισουν ποια τραγούδια θα περασουν στην φαση του ελληνικού τελικου. Χιλιες φορες ενα κακο τραγουδι σωστα φωνητικα εκτελεσμενο παρα μια τραγουδαρα με καλλιτέχνη που δεν παταει νοτα

    Απάντηση
  3. Απλά υποθέτω
    Απλά υποθέτω says:

    Το μόνο πρόβλημα που βλέπω εγώ ειναι με τις εκπομπές των άλλων καναλιών και τα sites που από ότι κατάλαβα δεν θα μπορούν να έχουν κάποιον για συνέντευξη. Ας με επιβεβαιώσουν/ διαψεύσουν τα παιδιά

    Απάντηση
  4. Μάριος
    Μάριος says:

    Ο περιορισμός στις εμφανίσεις των φιναλίστ είναι θεμιτός και λογικός μόνο αν μεσολαβεί ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μεταξύ της ανακοίνωσης των φιναλίστ και της τελική βραδιάς. Γιατί αν οι συμμετοχές του τελικού ανακοινωθούν πχ αρχές Δεκέμβρη και ο τελικός είναι αρχές Φλεβάρης, δεν είναι δυνατόν επί 1,5 ή 2 μήνες να απαιτείς επαγγελματίες καλλιτέχνες να μην εμφανίζονται πουθενά στα μέσα. Σε αντίθετη περίπτωση προβλέπω πολλά παρατράγουδα και παραβιάσεις του κανόνα.

    Απάντηση

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *