Ρουμανία: Ζωντανή εκπομπή για την συζήτηση των συνεχόμενων αποτυχιών στον διαγωνισμό!

Τρίτος στην σειρά αποκλεισμός για την Ρουμανία ήταν ο φετινός, αφού η Roxen δεν κατάφερε να προκριθεί από τον πρώτο ημιτελικό. Τους λόγους των συνεχόμενων άσχημων αποτελεσμάτων στον διαγωνισμό, θα συζητήσει η δημόσια τηλεόραση της χώρας, σε μία δίωρη ζωντανή εκπομπή, στις 5 Ιουλίου στις 9 το βράδυ.

Η πρώην αρχηγός αποστολής της Ρουμανίας και δημοσιογράφος της TVR, Marina Almăşan, επιμελείται αλλά και θα παρουσιάσει την σχετική εκπομπή, που ονομάζεται Eurovision, pe şleau! (Eurovision παρεμπιπτόντως).

Στο πάνελ της εκπομπής θα συμμετέχουν συνθέτες, μουσικοί παραγωγοί, fans του διαγωνισμού, αλλά και τρεις πρώην eurostars της χώρας, οι The Humans (2018), o Ovi και η Paula Seling (2010, 2014). Στην συζήτηση μπορεί να παρέμβει και το κοινό τηλεφωνικά.

Τα ερωτήματα που θα κληθεί να απαντήσει το πάνελ της εκπομπής είναι:

  • “Γιατί δεν συμμετέχουν οι μεγάλες φωνές της Ρουμανίας στην Eurovision;”
  • “Γιατί έχει μειωθεί τόσο πολύ το ενδιαφέρον των Ρουμάνων προς την Eurovision;”
  • “Ποιες είναι οι λύσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης;”

Η Marina Almăşan αναφέρει:

Έχουν περάσει 11 χρόνια από τότε που ήμουν στο τιμόνι μιας από τις πιο επιτυχημένες εκδόσης της Eurovision. Το 2010, οι υπέροχοι Paula και Ovi έφεραν στη Ρουμανία μια τρίτη θέση στον Μεγάλο Τελικό στο Όσλο, οι καλλιτέχνες ξεπέρασαν την απόδοση της Luminiţa Anghel.

Ήμουν εκείνη τη στιγμή, η επικεφαλής της ρουμανικής αντιπροσωπείας, και η ομάδα μου ήταν στα κουμπιά, σε όλες αυτές τις προπαρασκευαστικές εργασίες – εσωτερικές και εξωτερικές. Φυσικά, χωρίς τις δύο εξαιρετικές φωνές, χωρίς το τραγούδι, χωρίς το χάρισμα των δύο ταλαντούχων καλλιτεχνών, δεν θα είχαμε φτάσει εδώ. Υπήρχαν, επομένως, χρόνια κατά τα οποία η Ρουμανική Τηλεόραση (μέσω άλλων πολύτιμων συναδέλφων μου) έκανε μια πολύ καλή δουλειά στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό.

Τότε, ξαφνικά, … η ταινία έσπασε. Και τα τελευταία χρόνια έχουν φέρει αρκετό συνοφρύωμα και θλίψη στα πρόσωπα των Ρουμάνων fans της Eurovision. Τη Δευτέρα 5 Ιουλίου, το TVR θέλει επιτέλους να βάλει το δάχτυλό του στην πληγή: να βρει τα αδύνατα σημεία (αλλά και τα ισχυρά, επειδή υπάρχουν επίσης) της συμμετοχής μας στην Eurovision, να προτείνουμε λύσεις για να διορθώσουμε την κατάσταση και να ξεπλύνουμε ντροπή.

Θα συντονίσω μια έντονη συζήτηση, το απόγευμα της 5ης Ιουλίου, στο TVR 1, με επιλεγμένους και εξειδικευμένους καλεσμένους και ακόμα και αν βγει με εντάσεις και διαφωνίες, είναι σημαντικό τα πράγματα να πάνε ομαλά. Και στην επόμενη έκδοση, η Ρουμανία πρέπει να φτάσει στους 10 πρώτους! … εάν, μετά τις συζητήσεις, δεν αποδειχθεί ότι, ίσως, είναι πιο υγιεινό να μένεις εκτός για ένα ή δύο χρόνια … ! Ευχαριστώ τη Ρουμανική Τηλεόραση για την ανάθεση αυτής της εκδήλωσης στην ομάδα μου και … ελπίζω ότι δεν θα απογοητεύσουμε! 

Εντύπωση προκαλεί πως αναφέρεται το ενδεχόμενο της αποχής της Ρουμανίας από τον διαγωνισμό για ένα ή δύο χρόνια, προκειμένου να ανασυνταχθούν και να επιστρέψουν δριμύτεροι στην συνέχεια. Την ίδια τακτική ακολούθησε και η Ελλάδα το 2000, όταν και απείχε οικειοθελώς, για να επιστρέψει το 2001 με μία τρίτη θέση και τους Antique.

Με ενδιαφέρον θα αναμένουμε τα συμπεράσματα από αυτή την εκπομπή!

Ποιοι πιστεύετε πως είναι οι λόγοι της αποτυχίας της Ρουμανίας στον διαγωνισμό της Eurovision;

Πηγή: paginademedia
4 ΣΧΟΛΙΑ
  1. Κωνσταντίνος
    Κωνσταντίνος says:

    Προσωπικά είμαι υπέρ στο να αποσύρεται μια χώρα αν δεν της βγαίνει για 1-2 χρόνια.
    Συνήθως επιστρέφει πιο δυνατή (βλ. Ελλάδα, Κύπρο, Κροατία ή ακόμα και Ιταλία που εκεί η αποχή ήταν μακροχρόνια βέβαια).
    Το ίδιο έπρεπε να είχαμε (ξανά) κάνει και εμείς όταν το 14-15-16-17-18 είχαμε από μέτρια ως κακά αποτελέσματα, τέλος πάντων περασμένα αυτά.
    Στην περίπτωση της Ρουμανίας δεν ξέρω τι ακριβώς φταίει αφού και οι 3 αποκλεισμοί οφείλονταν αποκλειστικά στο κοινό καθώς στις επιτροπές ήταν εντός 10άδας για πρόκριση, ακόμα και τις χρονιές που ήταν στον ίδιο ημιτελικό με την Μολδαβία, συγκέντρωναν λίγους πόντους στο televoting.
    Ίσως το televoting να περιμένει κάτι πιο “εθνικ” ή ανεβαστικό από την Ρουμανία…
    Προσωπικά και οι 3 συμμετοχές της Ρουμανίας που αποκλείστηκαν μου άρεσαν και τις είχα εντός της 15άδας μου την εκάστοτε χρονιάς και νομίζω άξιζαν μια θέση στον τελικό, ακόμα και αν σκηνικά δεν ήταν τέλειες (2018/2019) ή (και) φωνητικά (2021).

    Απάντηση
  2. Αντώνης
    Αντώνης says:

    Καταρχάς δεν θεωρώ ότι η αποχή έχει κάποιο νόημα. Αν κάποια χώρα θέλει να βελτιώσει κάποια πράγματα, το κάνει και χωρίς να απέχει. Στην περίπτωση της Ρουμανίας ειδικότερα, οι αποκλεισμοί πιστεύω ήταν συγκυριακοί. Ειδικά το 19 και το 21 έπεσε σε δύσκολους ημιτελικούς ενώ τα τραγούδια ήταν καλά. Αν ήταν στον εύκολο ημιτελικό της αντίστοιχης χρονιάς θα περνούσαν.Το 18 είναι η μόνη χρονιά που θεωρώ ήταν απολύτως δίκαιος ο αποκλεισμός τους γιατί το τραγούδι ήταν κάπως αδιάφορο. Αλλά ακόμη και τότε ήταν 11οι. Οριακά αποκλείστηκαν.

    Απάντηση
  3. Manos
    Manos says:

    Το ίδιο έκανε και η ΕΡΤ μετά τον τελικό του 2019, με τα μίντια και τα σωματεία του διαγωνισμού. Δεν της πήγε άσχημα γιατί κατάλαβε τα πρόσφατα λάθη και προχώρησε σε μια πιο σωστή φόρμουλα. Δεν λέω σωστή, λέω πιο σωστή, για να μην προστρέξουν κάποιοι. Η Ρουμανία νομίζω περνά την φάση που περάσαμε και εμείς. Πολύ καλές παρουσιάσεις που φέτος είχαν και μια καλή φωνή. Ελπίζω να μην το γυρίσουν στον εθνικό τελικό. Αν θέλουν ένα μεγάλο όνομα όπως λέει το άρθρο μόνο με απευθείας θα πρέπει να πάνε. Το καλό είναι πως στην ΕΡΤ το έχουν καταλάβει αυτό, ότι μόνο με απευθείας ανάθεση θα μπούμε πάλι δεκάδα.

    Απάντηση
  4. Takis
    Takis says:

    Η Ρουμανία πέρσι είχε πολύ δυνατή συμμετοχή (την είχαμε ακούσει και ζωντανά από την Roxen)! Πιστεύω ότι αν δεν ακυρωνόταν ο διαγωνισμός θα είχε σπάσει το σερί των αποκλεισμών.
    Γενικότερα πάντως, έχοντας υπόψη ότι από τους τελευταίους δέκα νικητές, οι έξι προέκυψαν από εθνικό τελικό ενώ η καλύτερη θέση της Ελλάδας την ίδια περίοδο ήρθε με τραγούδι που κέρδισε εθνικό τελικό, δε θα ήμουν τόσο απόλυτος για την “ανάθεση”. Σε κάθε περίπτωση όποια μέθοδος και αν επιλέγεται, είναι σημαντικό ο φορέας που έχει την ευθύνη να προσεγγίζει το θέμα με επαγγελματισμό.

    Απάντηση

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *