Vidbir: Ένας εθνικός τελικός στο βωμό της πολιτικής προπαγάνδας – Editorial
Δεν θα μπορούσε κανείς να πει νομίζω ότι φέτος είναι μια εύκολη χρονιά για τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision. Το γεγονός ότι το Ισραήλ διοργανώνει τον διαγωνισμό το κάνει από μόνο του πολύπλοκο, με τις πολιτικές προεκτάσεις που υπάρχουν εκεί. Αυτά όμως που συνέβησαν χθες βράδυ στην Ουκρανία ήταν η επιτομή της προπαγάνδας και της χρησιμοποίησης του διαγωνισμού στο βωμό των πολιτικών επιδιώξεων κάποιων, έναντι των αντιπάλων τους.
Για όσους δεν το είδαν ή δεν πληροφορήθηκαν τι ακριβώς συνέβη, ας τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά. Χθες βράδυ η Ουκρανία υποτίθεται θα επέλεγε τον εκπρόσωπο της στην Eurovision 2019. Λέμε ότι υποτίθεται, γιατί ακόμα και τώρα που γράφεται αυτό το άρθρο, δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα ποιος θα εκπροσωπήσει την Ουκρανία στο Τελ Αβίβ, παρά την νίκη της Maruv στο Vidbir.
Στο Vidbir λοιπόν, τα αποτελέσματα καθορίζονταν από την ψήφο του τηλεοπτικού κοινού και την ψήφο μιας τριμελούς κριτικής επιτροπής. Μέλος της κριτικής επιτροπής ήταν και η νικήτρια της Ουκρανίας στον διαγωνισμό το 2016, Jamala.
Η Jamala λοιπόν, αλλά και ο παρουσιαστής του Vidbir, Sergey Pritula, ανέλαβαν την ανάκριση μέρος των διαγωνιζόμενων, που ήταν ύποπτοι για φιλορωσικά αισθήματα.
Πρώτο τους “θύμα¨ήταν η YUKO, η οποία ενώ είναι μόνιμος κάτοικος της Ουκρανίας, έχει ρωσική υπηκοότητα, αφού δεν έχει συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ακόμα για να λάβει την ουκρανική. Ο παρουσιαστής λοιπόν του Vidbir μετά την ερμηνεία της, σχολίασε δηκτικά ότι για να εκπροσωπήσει την Ουκρανία, θα πρέπει να απεμπολήσει την ρωσική της υπηκοότητα, ρωτώντας την μάλιστα αν έχει θέμα με αυτό. Φυσικά, μπροστά στα χιλιάδες βλέμματα όλων ποια θα μπορούσε να είναι η απάντηση;
Στην συνέχεια σειρά είχε η Maruv. Viral έχει γίνει η επιτακτική ερώτηση της Jamala, για την άποψη της Maruv στο φλέγον ζήτημα της Κριμαίας. Ευτυχώς στην Ευρώπη τα πιστοποιητικά πολιτικών φρονημάτων έχουν εκλείψει, γιατί στην Ουκρανία φαίνεται πως ακόμη είναι σε ισχύ και τα εκδίδει μάλιστα η Jamala!
Την σκυτάλη πήρε ο παρουσιαστής, ο οποίος σχολίασε τις συχνές επισκέψεις και συναυλίες της Maruv στη Ρωσία. Η ίδια του έδωσε μια αποστομωτική απάντηση:
Δεν θα έπρεπε να ρωτάς αυτό εδώ. Έχω δώσει απάντηση για αυτό. Εδώ δεν είναι πολιτική, είναι ένας μουσικός διαγωνισμός.
Το αποκορύφωμα όμως ήρθε στην συνέχεια, μετά την εμφάνιση των ANNA MARIA. Τα δύο μικρά κορίτσια δέχθηκαν απίστευτο bullying, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες! Η Jamala σχολίασε το γεγονός ότι οι γονείς των κοριτσιών κατοικούν ακόμα στην Κριμαία, έχοντας λάβει ξεκάθαρα φιλορωσικές θέσεις. Τους είπε ότι η ίδια δεν μπορεί να πάει στην Κριμαία και ότι το 1944 με το οποίο κέρδισε την Eurovision το 2016, ήταν ένα τραγούδι για όσα συνέβησαν στην Κριμαία, κάτι που για πρώτη φορά ουσιαστικά παραδέχεται δημόσια η Jamala!
Τα δυο κορίτσια άρχισαν να κλαίνε και προσπάθησαν να δικαιολογήσουν τον εαυτό τους, λέγοντας ότι ουδέποτε παραβίασαν τον νόμο, κάνοντας κάποια εμφάνιση στην Κριμαία ή στην Ρωσία, ενώ υπερασπίστηκαν και τους γονείς τους, λέγοντας πως είναι περήφανοι για αυτούς.
Εδώ λοιπόν προκύπτουν κάποια βασικά ερωτηματικά:
- Γιατί η δημόσια τηλεόραση της Ουκρανίας δεν έκανε την έγκριση που θέλει να κάνει τώρα στους συμμετέχοντες και περίμενε τα τελικά αποτελέσματα για αυτό;
- Γιατί απλά δεν απέρριψε υποψηφιότητες όπως της Maruv ή της Yuko ή των ANNA MARIA και τους επέτρεψε να διαγωνισθούν, να φθάσουν στον τελικό και να νικήσουν;
- Πως είναι δυνατόν να επιτρέπεται τέτοια πολιτική προπαγάνδα σε ένα σόου επιλογής μίας συμμετοχής για τον διαγωνισμό και η EBU να μην επεμβαίνει, όταν παράλληλα ασκείται bullying, κατηγορούνται υποψήφιοι για οικογενειακή ευθύνη και βλέπουμε διαδικασίες που θυμίζουν ιερά εξέταση;
- Πως είναι δυνατόν να απαιτείται από τον νικητή ενός διαγωνισμού, προκειμένου να λάβει τα δικαιώματα του ως νικητής, να παραιτηθεί από την υπηκοότητα του ή να αφήσει την εργασία του ή να “αποκηρύξει” τους γονείς του;
Αν όλα τα παραπάνω δεν είναι προπαγάνδα και πολιτικοποίηση του διαγωνισμού με τον χειρότερο τρόπο τότε τι είναι;
Το πιο εύστοχο σχόλιο έγινε από τον Andriy Danylko (Verka Serduchka), που επίσης ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής. Αναρωτήθηκε λοιπόν μετά την ανακοίνωση της δημόσιας τηλεόρασης ότι θα πρέπει ο νικητής να πάρει την έγκριση του καναλιού και να υπογραφεί ένα σχετικό συμβόλαιο, προτού ανακηρυχθεί εκπρόσωπος της Ουκρανίας στο διαγωνισμό:
Ποιος ο λόγος να καθόμαστε τόσες ώρες εδώ και να κρίνουμε και να βαθμολογούμε τους υποψηφίους, αφού η τελική απόφαση δεν εξαρτάται από εμάς.
Το EurovisionFun έχει απευθύνει ερώτηση στην EBU, προκειμένου να σχολιάσει όλα όσα απίστευτα συνέβησαν χθες βράδυ στην Ουκρανία. Για κάθε νεότερο θα σας ενημερώσουμε!
Η υπόθεση αφορά και κάποια τεχνικά (μεταξύ άλλων) ζητήματα για τα οποία δεν έχω τις γνώσεις για να εκφέρω γνώμη.
Αν όμως ίσχύουν τα όσα ανφέρονται στο άρθρο, και δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω τα γραφόμενα του Γιάννη Αργυρίου, απλά δεν έχω λόγια!!!
Μιλάμε, δλδ ότι τους ζητόυσαν “πιστοποιητικό πολιτικών φρονημάτων” σε live πανεθνική μετάδοση!
Σε τι μαύρους καιρούς ζούμε Θεέ μου, και τι μαύρες μέρες μας περιμένουν ακόμη;!
Ακριβως…εδώ τις δύο κοπέλες (ANNA MARIA) τις έκανε να κλαίνε εξαιτίας της συμπεριφοράς των γονιών τους, ενω οι ίδιες δεν προκαλεσαν ποτε.