Ισλανδία: Εκτός Διαγωνισμού οι Hatari;

Στις 2 Μαρτίου το techno-punk-BDSM συγκρότημα Hatari επικράτησε στο Söngvakeppnin 2019, η διαδικασία επιλογής της Ισλανδικής συμμετοχής. Η σκηνική τους παρουσία αλλά και το είδος μουσικής που εκπροσωπούν προκάλεσε πλήθος συζητήσεων μεταξύ των fan του διαγωνισμού.

Οι Hatari χαρακτηρίζουν τη μπάντα τους ως αντι-καπιταλιστική, δίνοντας με αυτό το τρόπο μια πολιτική προέκταση στη ταυτότητα τους ενώ ήταν μεταξύ των καλλιτεχνών που είχαν υπογράψει το περασμένο καλοκαίρι για την απόσυρση της Ισλανδίας απο το Διαγωνισμό καθώς φέτος ο διαγωνισμός θα διεξάγονταν στο Ισραήλ. Ωστόσο, η Ισλανδία στις 13 Σεπτεμβρίου επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της στον 64ο διαγωνισμό της Eurovision ενώ λίγο αργότερα οι Hatari ανακοινώθηκαν ως ένας απο τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες στο Söngvakeppnin 2019 με το τραγούδι Hatrið mun sigra (Το μίσος θα επικρατήσει) όπου εν τέλει και κέρδισαν.

Και εδώ ξεκινάει το δράμα. Η ακτιβίστρια και επικεφαλής ΜΚΟ για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Nitsana Darshan-Leitner καλεί τον υπουργό εξωτερικών του Ισραήλ, Aryeh Deri, να απαγορεύσει την είσοδο των Hatari στη χώρα εξ’ αιτίας της ευρείας υποστήριξης τους προς τη Παλαιστίνη. Η Nitsana προειδοποιεί πως το techno συγκρότημα απο την Ισλανδία δε θα διστάσει να διαμαρτυρηθεί για τις πολιτικές του Ισραήλ καθόλη τη παρουσία του στη χώρα ακόμα και στη σκηνή του Τελ Αβίβ, παρόλο που είναι ενήμεροι ότι κάτι τέτοιο θα παραβίαζε τους κανονισμούς του Διαγωνισμού.

Όλη αυτή η αντίδραση της Nitsana δεν προέρχεται απο το πουθενά. Οι Hatari πριν ακόμα αναδειχτούν νικητές του Söngvakeppnin 2019 είχαν προκαλέσει τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu, σε αγώνα glima (εθνικό σπορ πάλης της Ισλανδίας) ενώ αφού αναδείχτηκαν εκπρόσωποι της Ισλανδίας  δήλωσαν οτι θα επιθυμούσαν να εμφανιστούν με τη σημαία της Παλαιστίνης on stage.

Καμία επίσημη απόφαση δεν έχει παρθεί ακόμα παρόλο που ο υπουργός εξωτερικών του Ισραήλ είναι ενήμερος για το θέμα. Την ίδια ώρα η Ισλανδία φιγουράρει στην έβδομη θέση στη παράσταση νίκης στα γραφεία στοιχημάτων.

Πιστεύετε οτι οι Hatari πρέπει να αποκλειστούν απο το διαγωνισμό; 

0 ΣΧΟΛΙΑ

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *