Σουηδία: Νικήτρια του Melodifestivalen η Anna Bergendahl αν ίσχυε το σύστημα ψηφοφορίας της Eurovision;

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο δημοσιεύθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Melodifestivalen. Το ερώτημα που απασχολεί τον αρθρογράφο είναι αν η Anna Bergendahl θα ήταν η νικήτρια του σουηδικού εθνικού τελικού, αν σε αυτόν εφαρμόζονταν το σύστημα ψηφοφορίας που ισχύει στην Eurovision.

Για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα θα πρέπει να έχουμε στο νου τις διαφορές στον τρόπο ψηφοφορίας στο Melodifestivalen και στην Eurovision. Στο Melodifestivalen η ψηφοφορία του κοινού γίνεται μέσω μιας εφαρμογής στα κινητά και δεν γίνεται συνολικά, αλλά ανά ηλικιακή κατηγορία (συν αυτούς που ψηφίζουν μέσω τηλεφώνου). Επίσης στο Melodifestivalen κάθε ψηφοφόρος έχει στην διάθεση του πέντε ψήφους, που μπορεί να τις μοιράσει όπως θέλει, ενώ στην Eurovision η πράξη έχει αποδείξει ότι το κοινό στην συντριπτική του πλειοψηφία ψηφίζει μόνο το αγαπημένο του τραγούδι.

Ας δούμε όμως τώρα, σύμφωνα και με το άρθρο του SVT, για ποιο λόγο είναι πιθανόν το αποτέλεσμα στον τελικό του Melodifestivalen να ήταν διαφορετικό, εφόσον εφαρμόζονταν το σύστημα ψηφοφορίας που επικρατεί και στην Eurovision.

Αρχικά όπως είδαμε το Kingdom Come της Anna Bergendahl ήταν πρώτο στα τρία ηλικιακά γκρουπ των μεγαλύτερων ηλικιών (άνω των 45 ετών) και σε όσους ψήφισαν μέσω τηλεφώνου. Αντιθέτως ήταν 11ο (!) στα δύο μικρότερα ηλικιακά γκρουπ (κάτω των 15 ετών), ενώ στα άλλα δύο γκρουπ που βρίσκονται στο μέσο (16 εώς 29 και 30 εώς 44) ήταν 6ο και 3ο αντίστοιχα.

Η μη δυνατότητα συμμετοχής στην ψηφοφορία μέσω εφαρμογής θα καθιστούσε πολύ μικρότερο τον αριθμό που θα ψήφιζαν στις μικρές ηλικίες, αφού συνήθως οι ηλικίες αυτές δεν ψηφίζουν σε ψηφοφορίες μέσω τηλεφώνου, όπου υπάρχει χρέωση. Αυτό αυτομάτως θα έγερνε την πλάστιγγα υπέρ των μεγαλύτερων ηλικιών, αφού το ποσοστό συμμετοχής τους στην ψηφοφορία θα ανέβαινε σημαντικά. Βέβαια τίποτα δεν είναι δεδομένο και μόνο εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν, αφού είναι πιθανό κάποιοι από τις μικρές ηλικίες που ψήφισαν μέσω της εφαρμογής, αν αυτό δεν ήταν εφικτό, να ψήφιζαν μέσω τηλεφώνου.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που ενισχύει την θεωρία ότι η Anna Bergendahl θα ήταν η νικήτρια του Melodifestivalen αν το σύστημα ψηφοφορίας ήταν ίδιο με αυτό της Eurovision είναι ότι αυτό που έχει σημασία στην δεύτερη είναι να είσαι πρώτος στην προτίμηση του ψηφοφόρου και όχι απλά να έχεις μια γενική αποδοχή.

Το Kingdom Come έλαβε σχεδόν όλες τις ψήφους του από τα τρία μεγάλα ηλικιακά γκρουπ και από όσους ψήφισαν μέσω τηλεφώνου. Αν σε αυτό συνεκτιμήσουμε τα παραπάνω, τότε είναι πολύ πιθανόν αν δεν υπήρχε η ψηφοφορία μέσω εφαρμογής, αλλά μόνο μέσω τηλεφώνου και με βάση την μεγάλη υποστήριξη που έλαβε η Anna Bergendahl από τους ανθρώπους που συμμετέχουν περισσότερο σε ψηφοφορίες που γίνονται μέσω τηλεφώνου, να ήταν αυτή η νικήτρια της ψηφοφορίας του κοινού.

Όλα τα παραπάνω δεν είναι δική μας ανάλυση, αλλά άρθρο που δημοσιεύθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του SVT για το Melodifestivalen. Προσωπικά την ασπάζομαι σε μεγάλο βαθμό. Αυτό που θα ήθελα να προσθέσω είναι πόσο εντυπωσιακές διαφορές υπάρχουν στην ψηφοφορία μεταξύ των διάφορων ηλικιών και πόσο αυτές φαίνονται με τον νέο τρόπο ψηφοφορίας στο Melodifestivalen, που χρησιμοποιείται τα δύο τελευταία χρόνια.

Ένα τραγούδι που το κοινό κάτω των 15 ετών το κατατάσσει 11ο στα 12 διαγωνιζόμενα τραγούδια, είναι 1ο σε όλες τις ηλικίες άνω των 44 ετών!

Όπως και να έχει οι Mamas ήταν οι νικήτρια του Melodifestivalen 2020, σε ένα σύστημα ψηφοφορίας που εξ αρχής ήταν γνωστό σε όλους.

Εμείς ας απολαύσουμε το Kingdom Come για μία ακόμα φορά και ας ευχηθούμε η Anna να δοκιμάσει ξανά, με ένα εξίσου όμορφο τραγούδι:

Εσείς πιστεύετε ότι όντως θα ήταν διαφορετικά τα αποτελέσματα αν στο Melodifestivalen εφαρμόζονταν το σύστημα ψηφοφορίας που ισχύει στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision ή όχι;

Πηγή: SVT

0 ΣΧΟΛΙΑ

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *