Editorial: Ποιες χώρες ευνοήθηκαν από την σειρά εμφάνισης (Πρώτος Ημιτελικός)
Η πανδημία που πλήττει την υφήλιο, δεν άφησε ανεπηρέαστο τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Με βαριά καρδιά, η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοφωνίας (EBU) και οι φετινοί διοργανωτές της Eurovision, ανακοίνωσαν την ακύρωση του φετινού διαγωνισμού.
Κι ενώ απόψε θα παρακολουθούσαμε εναγωνιωδώς τον μεγάλο τελικό, οι διοργανωτές επέλεξαν αντ’ αυτού να μεταδώσουν σε όλο τον κόσμο μια εκπομπή-αφιέρωμα στα 65 χρόνια της Eurovision αλλά και στις 41 συμμετοχές που θα συμμετείχαν φέτος στον διαγωνισμό.
Αυτό, μας έδωσε την ευκαιρία να αναλύσουμε για ακόμη μία χρονιά την σειρά εμφάνισης των χωρών των ημιτελικών, και να μελετήσουμε, πάντα υπό την σκοπιά της στατιστικής ανάλυσης, ποιες χώρες ευνοήθηκαν και ποιες όχι από την σειρά εμφάνισης.
Διαβάστε επίσης: Πρώτος Ημιτελικός 2019: Ποιες χώρες έχουν τις περισσότερες πιθανότητες πρόκρισης; (Editorial)
Η ανάλυση βασίστηκε στην σειρά εμφάνισης όλων των ημιτελικών από το 2013 μέχρι και το 2019, όπου και η εμφάνιση της κάθε χώρας καθορίζεται από τους διοργανωτές και όχι από κλήρωση. Στο παρόν άρθρο, αναλύουμε τον Πρώτο Ημιτελικό που θα διεξαγόταν στις 12 Μαΐου.
Μέθοδος Α: Μέσος Όρος Σειράς Εμφάνισης
Η πρώτη μέθοδος βασίζεται στον Μέσο Όρο τελικής θέσης στην σειρά εμφάνισης, μία μέθοδο που συχνά-πυκνά χρησιμοποιούμε οι περισσότεροι.
Όπως παρατηρούμε και στον πιο πάνω πίνακα, η θέση 19 είναι η θέση που φέρει τον μικρότερο Μέσο Όρο, και άρα έχει δώσει τις καλύτερες θέσεις πρόκρισης από οποιαδήποτε άλλη θέση. Ως εκ τούτου, στον Πρώτο Ημιτελικό συμμετέχουν 17 χώρες, διαμορφώνοντας τον πίνακα ως εξής:
- Η θέση 9 δίνει τον καλύτερο μέσο όρο, όπου οι χώρες που εμφανίστηκαν στην 9η θέση του ημιτελικού τερμάτισαν κατά μέσο όρο στην 6η με 7η θέση (6.79). Η αμέσως επόμενη θέση με τον καλύτερο μέσο όρο είναι η 15η (7.21) και η 12η (7.36).
Με βάση και τον πιο πάνω πίνακα, και πάντα με βάση την στατιστική ανάλυση, οι δέκα χώρες που ευνοήθηκαν περισσότερο από την σειρά εμφάνισης ήταν με την σειρά οι Βέλγιο, Ισραήλ, Αζερμπαϊτζάν, Λιθουανία, Ιρλανδία, Σλοβενία, Κύπρος, Ρωσία, Ρουμανία και Σουηδία. Οι δύο χώρες που δεν ευνοούνται περισσότερο είναι μεταξύ άλλων η Λευκορωσία και η Αυστραλία.
Μέθοδος Β: Ταξινόμηση από κάτω προς τα πάνω
Σαφώς και η Μέθοδος Α είναι η μέθοδος που χρησιμοποιείται περισσότερο από όλους. Εντούτοις, εάν χρησιμοποιούμε αποκλειστικά και μόνο αυτή την μέθοδο, τότε αποδυναμώνουμε τις θέσεις που βρίσκονται προς το τέλος κάθε ημιτελικού. Για παράδειγμα, η 15η θέση ήταν και η τελευταία θέση στον Β’ Ημιτελικό το 2014, αλλά με την Μέθοδο Α συνυπολογίζεται με την 15η θέση ενός ημιτελικού με 19 χώρες και άρα χάνει την δυναμική ως η “τελευταία θέση”.
Γι΄αυτόν τον λόγο, στην Μέθοδο Β ξεκινήσαμε να ταξινομούμε τις θέσεις από κάτω προς τα πάνω, όπου οι τελευταίες θέσεις συνυπολογίζονται το ίδιο, άσχετα τι αριθμό φέρουν και έτσι σχηματίστηκε το πιο κάτω μοτίβο.
Όπως παρατηρούμε και πιο πάνω, η Ουκρανία που θα εμφανιζόταν στην 17η και τελευταία θέση του ημιτελικού, είναι η πιο ευνοημένη – ενώ με την Μέθοδο Α δεν ήταν καν ανάμεσα στις 10 χώρες που θα “περνούσαν” στον τελικό. Επίσης, ενώ το Βέλγιο ήταν στην 1η θέση στην προηγούμενη μέθοδο, τώρα βρίσκεται εκτός 10άδας.
Μεγάλη μετακίνηση προς τα πάνω ή προς τα κάτω παρατηρούνται και στις χώρες που φαινομενικά πέρασαν με την Μέθοδο Α. Πέραν της 17ης θέσης, μεγάλη διαφορά είδαμε και στις θέσεις 8 και 13, που είναι η δεύτερη και τρίτη πιο ευνοημένη θέση αντιστοίχως (προηγουμένως ήταν στην 8η και 7η θέση αντίστοιχα).
Με βάση τον πιο πάνω πίνακα, και πάντα με βάση την στατιστική ανάλυση, οι δέκα χώρες που ευνοήθηκαν περισσότερο από την σειρά εμφάνισης ήταν με την σειρά οι Ουκρανία, Ρωσία, Κύπρος, Λιθουανία, Σουηδία, Αζερμπαϊτζάν, Ρουμανία, Σλοβενία, Ιρλανδία και Βόρεια Μακεδονία. Οι δύο χώρες που δεν ευνοούνται περισσότερο είναι η Λευκορωσία και η Κροατία.
Μέθοδος Γ: Ποσοστό Επίτευξης Πρόκρισης
Στην Μέθοδο Γ, καταμετρήσαμε το ποσοστό επιτυχίας πρόκρισης της κάθε θέσης ξεχωριστά. Σημειώνεται ότι από το 2013 μέχρι και σήμερα πραγματοποιήθηκαν συνολικά 14 διοργανώσεις ημιτελικών.
Όπως παρατηρούμε και πιο πάνω, η πιο επιτυχής θέση στον παρόντα ημιτελικό είναι η 15η θέση, με ποσοστό επιτυχίας 85% (δηλαδή έδωσε 11 προκρίσεις σε συνολικά 14 διοργανώσεις). Ακολουθούν οι θέσεις 5 και 6, με ποσοστό επιτυχίας 70% έκαστος.
Με βάση τον πιο πάνω πίνακα, και πάντα με βάση την στατιστική ανάλυση, οι δέκα χώρες που ευνοήθηκαν περισσότερο από την σειρά εμφάνισης ήταν με την σειρά οι Ισραήλ, Σλοβενία, Λιθουανία, Βέλγιο, Αζερμπαϊτζάν, Ρωσία, Ιρλανδία, Μάλτα, Κύπρος και Ρουμανία. Οι δύο χώρες που δεν ευνοούνται περισσότερο είναι για ακόμη μία φορά η Λευκορωσία και η Βόρεια Μακεδονία.
Μέθοδος Δ: Ημιτελικοί με 17 χώρες
Σε αντίθεση με τις τρεις προηγούμενες μεθόδους, η Μέθοδος Δ ασχολείται αποκλειστικά με όσες διοργανώσεις ημιτελικών όπου διαγωνίζονταν 17 χώρες, όπως θα συνέβαινε και με τον φετινό Πρώτο Ημιτελικό (Β’ Ημιτελικός 2013 και 2015, Α’ Ημιτελικός 2019).
Όπως παρατηρούμε στον πιο πάνω πίνακα, η θέση 13 είναι η πιο επιτυχής θέση, αφού, όχι μόνο όσες χώρες έχουν εμφανιστεί στην θέση 13 έχουν επιτύχει όλες τους την πρόκριση, αλλά κατέχει και τον μικρότερο μέσο όρο θέσης πρόκρισης (2.33). Οι αμέσως επόμενες θέσεις είναι η 6η (3.33) και η 9η (4.00).
Επίσης, μαζί με την θέση 13, οι θέσεις 6, 9 και 17 έχουν καταφέρει να δώσουν πρόκριση στις χώρες που εμφανίστηκαν σε αυτή τη σειρά και στις 3 διοργανώσεις. Ακολουθούν οι θέσεις 1, 4, 5, 8, 11, 12 και 16, όπου δύο στις τρεις φορές οι χώρες κατάφεραν να περάσουν. Στην αντίπερα όχθη, στις θέσεις 2, 3 και 7 δεν κατάφεραν να περάσουν ποτέ οι εν λόγω χώρες.
Με βάση τον πιο πάνω πίνακα, και πάντα με βάση την στατιστική ανάλυση, οι δέκα χώρες που ευνοήθηκαν περισσότερο από την σειρά εμφάνισης ήταν με την σειρά οι Κύπρος, Λιθουανία, Βέλγιο, Βόρεια Μακεδονία, Ουκρανία, Ρουμανία, Αζερμπαϊτζάν, Σλοβενία, Ρωσία και Μάλτα. Οι δύο χώρες που δεν ευνοούνται περισσότερο είναι η Αυστραλία και η Λευκορωσία.
Συνδυάζοντας τις πιο πάνω μεθόδους, οι χώρες που κατάφεραν να “περάσουν” στον Μεγάλο Τελικό και στις τέσσερις μεθόδους είναι η Σλοβενία (5), η Λιθουανία (6), η Ρωσία (8), το Αζερμπαϊτζάν (12), η Κύπρος (13) και η Ρουμανία (16). Ακολουθεί η Ιρλανδία (7) όπου κατάφερε να περάσει σε τρεις από τις τέσσερις μεθόδους.
Αντίθετα, η Λευκορωσία (2), η Αυστραλία (3), η Κροατία (11) και η Νορβηγία (14) δεν κατάφεραν να προκριθούν σε καμία από τις πιο πάνω μεθόδους.
Μείνετε συντονισμένοι στο EurovisionFun γιατί ακολουθεί η ανάλυση του Δεύτερου Ημιτελικού σε πολύ λίγο.
Ποιες χώρες πιστεύετε θα περνούσαν στον Μεγάλο Τελικό εάν πραγματοποιούνταν ο Πρώτος Ημιτελικός; Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια.
Πηγή: EurovisionFun
Υποβολή Σχολίων
Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;Μη διστάσετε!