Κροατία: Με την Albina και το “Tick Tock” στην Eurovision 2021!

Ολοκληρώθηκε πριν λίγα λεπτά το Dora 2021, ο εθνικός τελικός της Κροατίας για την Eurovision 2021. Μεγάλη νικήτρια η Albina, που κέρδισε την ψήφο της κριτικής επιτροπής αλλά και του τηλεοπτικού κοινού. Θα εκπροσωπήσει την χώρα της στο Ρότερνταμ με το τραγούδι Tick Tock, ένα dance pop τραγούδι.

Το show

Σε απευθείας μετάδοση από την πόλη της Οπατίας, πραγματοποιήθηκε το Dora 2021, το μουσικό φεστιβάλ μέσω του οποίου η Κροατία επιλέγει συνήθως τον εκπρόσωπο και την συμμετοχή της στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision.

Το Sports Hall Marino Cvetković φιλοξένησε και φέτος τον τελικό της κροατικής εθνικής επιλογής. Παρουσιαστές της αποψινής βραδιάς ήταν οι Daniela Trbović , Barbara Kolar , Jelena Lešić και Doris Pinčić. Ο περσινός νικητής του Dora, Damir Kedžo, αν και προσεκλήθη δεν εμφανίσθηκε τελικά, αφού σύμφωνα με τον manager του, δεν υπήρχε ταύτιση απόψεων με τους διοργανωτές, όσο αφορά τον χρόνο που θα είχε στην διάθεση του. Τελικά, ως guest είδαμε την Vesna Pisarovic, superstar της Κροατίας και εκπρόσωπος της χώρας στην Eurovision το 2002, με το Everything I Want, το οποίο και κατέλαβε την ενδέκατη θέση!

Το σόου ξεκίνησε με όμορφες εικόνες της Κροατίας και πλάνα από το περσινό νικητήριο τραγούδι του Dora. Οι τέσσερις παρουσιάστριες μας καλωσόριζαν στην Οπατία, εξήγησαν την διαδικασία και κήρυξαν την έναρξη του διαγωνισμού Φυσικά κοινό δεν υπάρχει ούτε στον κροατικό εθνικό τελικό, με εξαίρεση φυσικά τους διαγωνιζόμενους.

Πριν από κάθε διαγωνιζόμενο βλέπαμε μία μικρή καρτποστάλ, με τους καλλιτέχνες ουσιαστικά να διαφημίζουν διάφορες δραστηριότητες και τοποθεσίες της Κροατίας, ακριβώς όπως συμβαίνει περίπου και στον διαγωνισμό της Eurovision. Λίγο πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων είδαμε και την Vesna Pisarovic, η οποία ερμήνευσε ένα medley με τις μεγαλύτερες επιτυχίες της, ανάμεσα τους και το τραγούδι που της έδωσε την νίκη στο Dora 2002!

Οι διαγωνιζόμενοι

Δεκατέσσερα τραγούδια μονομάχησαν απόψε στην Οπατία, έχοντας έναν στόχο: το εισιτήριο για το Ρότερνταμ και τον 65ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision.

Οι υποψήφιοι που διαγωνίσθηκαν στον μεγάλο τελικό του Dora 2021 ήταν οι εξής (βάσει σειράς εμφάνισης):

1. Alkonost of Balkan (Nina Kraljić) – Rijeka

Η Nina Kraljić εκπροσώπησε την Κροατία στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision το 2016 με το τραγούδι Lighthouse . Το 2009, έλαβε μέρος στο Dora για πρώτη φορά. Το 2015, ήταν η νικήτρια της πρώτης σεζόν του «The Voice» στην Κροατία και τη χρονιά που κέρδισε το πιο διάσημο μουσικό βραβείο στην Κροατία, το Porin, για τον καλύτερο πρωτοεμφανιζόμενο καλλιτέχνη.

2. Eric Vidović – Reci mi

Ο Eric Vidović έχει προηγουμένως συμμετάσχει σε δύο διαφορετικές τηλεοπτικές εκπομπές ταλέντων στην Κροατία: “Zvijezde” και “The Voice” Πρόσφατα, υπέγραψε συμβόλαιο με την δισκογραφική εταιρεία Universal Music Hrvatska. Τον Δεκέμβριο του 2020, κυκλοφόρησε το χριστουγεννιάτικο single του Najljepši Dar .

3. Ella Orešković – Come This Way

Η Έλα είναι 22 χρονών και γεννήθηκε στον Καναδά. Το 2009, μετακόμισε στην Κροατία και σήμερα σπουδάζει ψυχολογία στην Ισπανία. Είναι πιο γνωστή ως κόρη του πρώην πρωθυπουργού της Κροατίας Tihomir Orešković. Η συμμετοχή της Ella στο Dora Come This Way είναι το πρώτο της single που κυκλοφόρησε ποτέ.

4. Bernarda Brunović Colors

Η Bernarda είναι τραγουδοποιός της Ελβετίας και της Κροατίας. Διαμένει κατά βάση στην Ελβετία, όπου ήρθε δεύτερος στην εθνική επιλογή της χώρας για το Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision το 2011. Έχει επίσης συμμετάσχει στη γερμανική έκδοση του The Voice. Πριν από δύο χρόνια έκανε το ντεμπούτο της στη Dora. Είναι συνδημιουργός της περσινής συμμετοχής της Μάλτας στον διαγωνισμό με την Destiny, All Of My Love. Την συμμετοχή της υπογράφει ο Milanov των Symphonix.

5. Sandi Cenov – Kriv

Ο 52χρονος Sandi Cenov ήταν πολύ δημοφιλής τραγουδιστής τη δεκαετία του 1990. Μέχρι σήμερα, έχει ηχογραφήσει 11 ολοκληρωμένα άλμπουμ. Ο Sandi έχει συμμετάσχει  δύο φορές στο Dora στο παρελθόν: το 1993 (ντουέτο με την Alka Vuica), όπου τερμάτισε δέκατος στον τελικό και το 2006 (ντουέτο με τη Mirela Bunoza), όπου δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό.

6. ToMa – Ocean of Love

Το πραγματικό όνομα του ToMa είναι ο Tomislav Marić. Γεννήθηκε στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη το 1997, αλλά ζει σήμερα στο Σπλιτ. Ο ToMA είναι ένα αρκετά νέο πρόσωπο στην κροατική μουσική σκηνή. Πέρυσι, συμμετείχε στο “The Voice”, αλλά αποκλείστηκε ήδη από τα Blind Auditions, αφού δεν κατάφερε να γυρίσει καμία καρέκλα με την εμφάνιση του.

7. Filip Rudan – Blind

Ο 20χρονος Filip άρχισε να ασχολείται με την μουσική όταν ήταν 6 χρονών. Έγραψε το πρώτο του τραγούδι το 2014. Ο Filip έχει συμμετάσχει στις τηλεοπτικές εκπομπές ταλέντου “Zvijezde”, “Supertalent” και “The Voice”, όπου τερμάτισε δεύτερος στην περσινή σεζόν. Τα μουσικά του είδωλα είναι οι Toše Proeski, Shaw Mendes και Ed Sheeran.

8. Beta Sudar – Ma zamisli

Η Beta Sudar έγινε γνωστή στην Κροατία αφού συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή ταλέντων «Supertalent» το 2016. Έχει κυκλοφορήσει μια σειρά από singles έκτοτε. Το 2019 πήρε μέρος στην Dora, όπου τερμάτισε δέκατη.

9. Cambi – Zaljubljen

Το συγκρότημα Cambi είναι από το Σπλιτ και αποτελείται από τους Jure Nikolić, Sandro Gerbec, Luka Čolić και Joško Tranfić. Στο παρελθόν, το συγκρότημα ήταν πιο γνωστό ως Klapa Cambi, αλλά πέρυσι αποφάσισαν να επαναπροσδιορίσουν την εικόνα τους και το στυλ μουσικής, έτσι ώστε η μουσική τους να προσελκύσει το νεότερο κοινό. Έχουν συνεργαστεί με τον Roko, ο οποίος εκπροσώπησε την Κροατία στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision στο Τελ Αβίβ το 2019.

10. Ashley Colburn & Bojan Jambrošić Share the Love

Το 2009, ο Bojan Jambrošić κέρδισε την πρώτη σεζόν του σόου ταλέντου “Hrvatska Traži Zvijezdu” – την κροατική έκδοση του Idol. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε το ντεμπούτο άλμπουμ του Bolji Od Ljubavi . Αυτή θα είναι η τρίτη συμμετοχή του Bojan στο Dora.

Η Ashley Colburn γεννήθηκε στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, όπου εργάζεται ως παρουσιάστρια και παραγωγός τηλεόρασης. Κέρδισε δύο βραβεία Emmy για τα ταξιδιωτικά της προγράμματα. Πέρυσι συμμετείχε στην εκπομπή ταλέντων “Zvijezde Pjevaju” – την κροατική έκδοση του “Just the Two of Us”.

11. Brigita Vuco – Noći pijane

Με την συμμετοχή της η Brigita φέτος στο Dora 2021, πραγματοποιεί και την παρθενική της εμφάνιση στην κροατική μουσική σκηνή. Είναι η νεότερη κόρη της Siniša Vuco – τραγουδοποιός και τραγουδίστρια, η οποία είναι πιο γνωστή για το μείγμα της hard rock μουσικής και της pop-folk μουσικής.

12. Mia Negovetić – She’s Like Dream

Η Mia Negovetić εντοπίστηκε στο YouTube από παραγωγούς της εκπομπής NBC “Little Big Shot” στην ηλικία των 13 ετών, και αφού εντυπωσίασε στην εκπομπή, επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά από πρόσκληση από τις μεγαλύτερες δισκογραφικές εταιρείες του κόσμου. Έχει κυκλοφορήσει αρκετά singles και πέρυσι τερμάτισε στην δεύτερη θέση του Dora, κερδίζοντας την ψήφο της κριτικής επιτροπής και χάνοντας οριακά την τηλεψηφοφορία. Τον Ιανουάριο του 2020 υπέγραψε συμβόλαιο με την δισκογραφική εταιρεία Croatia Records.

13. Albina Grčić Tick-Tock

Η Albina, της οποίας το πραγματικό όνομα είναι Albina Grčić, ξεκίνησε την καριέρα της αφού συμμετείχε στην τρίτη σεζόν του The Voice Κροατίας, το οποίο έκανε πρεμιέρα τον Δεκέμβριο του 2019. Κατέλαβε εκεί την Τρίτη θέση. Αμέσως μετά τη συμμετοχή της στο The Voice, η Albina υπογράφει δισκογραφικό συμβόλαιο στην Universal Music. Τον Οκτώβριο του 2020, κυκλοφόρησε το ντεμπούτο single της Imuna Na Strah . Το τραγούδι έχει γραφτεί από την ίδια ομάδα που υπογράφουν την συμμετοχή της στο Dora 2021. Ένας από τους τραγουδοποιούς είναι ο Branimir Mihaljević, ο οποίος έγραψε επίσης τις συμμετοχές της Κροατίας στην Eurovision το 2010 και το 2018.

14. Tony Cetinski & Kiki Rahimovski – Zapjevaj, sloboda je!

Ο Τony εκπροσώπησε την Κροατία στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision το 1994 με το τραγούδι Nek ‘Ti Bude Ljubav Sva , τερματίζοντας 16ος στον τελικό. Ξεκίνησε τη μουσική του καριέρα το 1991 και έχει ηχογραφήσει συνολικά 14 άλμπουμ. Το 2009, κέρδισε το Porin – το πιο διάσημο μουσικό βραβείο στην Κροατία – για την καλύτερη ερμηνεία άνδρα καλλιτέχνη.

Ο Kristijan (Kiki) Ο Rahimovski είναι γιος του Aki Rahimovski – του κύριου ερμηνευτή στο ροκ συγκρότημα “Parni Valjak”, το οποίο είναι ένα από τα πιο διάσημα συγκροτήματα της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Ο Kiki ξεκίνησε τη μουσική του καριέρα το 2001 ως μέλος του συγκροτήματος “Rapashow”. Συμμετείχαν στο Dora το 2006 και το 2007. Το 2008, ο Κiki αποφάσισε να ξεκινήσει τη σόλο καριέρα του. Το 2011, κυκλοφόρησε το ντεμπούτο άλμπουμ του Sto Godina και το 2014 κέρδισε το Μουσικό Φεστιβάλ του Ζάγκρεμπ με το τραγούδι Postoji Li Nešto.

Τρόπος ψηφοφορίας

Το φετινό σύστημα ψηφοφορίας του Dora 2021 μοιάζει σε μεγάλο βαθμό το αντίστοιχο του Melodifestivalen. Πιο συγκεκριμένα, μία κριτική επιτροπή από δέκα περιοχές της χώρας και η τηλεψηφοφορία του τηλεοπτικού κοινού καθόρισαν τα αποτελέσματα. Η κάθε μία κριτική επιτροπή βαθμολόγησε τους διαγωνιζόμενους του Dora 2021 με το σύστημα της Eurovision. Η εκάστοτε χώρα βαθμολόγησε τα τραγούδια από το 1 έως το 12 (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 και 12). Το συνολικό άθροισμα των ψήφων των διεθνών κριτικών επιτροπών είναι 580 βαθμοί.

Όσον αφορά τη λαϊκή ετυμηγορία, αυτή προέκυψε βάσει ποσοστού. Το ποσοστό που συγκέντρωσε κάθε υποψήφιος μεταφράστηκε σε αριθμό ψήφων από τους συνολικά 464 βαθμούς που είχε και το κοινό στην διάθεσή του. Για παράδειγμα, εάν το τραγούδι Α στο televoting κερδίζει το 8% των ψήφων, όταν αυτό πολλαπλασιάζεται επί το 580, λαμβάνει 46,4. Αυτός είναι ο αριθμός των πόντων που πήρε το τραγούδι Α από το κοινό.

Τα αποτελέσματα

Αρχικά είχαμε τα αποτελέσματα των δέκα περιφερειακών κριτικών επιτροπών:

Αμέσως μετά είδαμε τα αποτελέσματα του τηλεοπτικού κοινού, που καθόρισαν τον τελικό νικητή:

 

H Κροατία στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision

Η βαλκανική χώρα έχει συμμετάσχει 25 φορές στον διαγωνισμό, κάνοντας το ντεμπούτο της το 1993 και ενόσω ο εμφύλιος πόλεμος στην Γιουγκοσλαβία καλά κρατούσε. Μεταξύ του 1993 και του 2011, όλες οι συμμετοχές της Κροατίας επιλέγονταν μέσω του Dora. Στην συνέχεια η δημόσια τηλεόραση της χώρας, HRT, για οικονομικούς κυρίως λόγους προσέφυγε στην διαδικασία της απευθείας ανάθεσης. Το 2019 όμως το Dora επέστρεψε, σε συνεργασία με τον δήμο της Οπατίας.

Η καλύτερη θέση της Κροατίας στον διαγωνισμό είναι η τέταρτη και την κατέλαβε σε δύο περιπτώσεις, το 1996 και το 1999. Βέβαια, ως ομόσπονδο μέρος της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, το κροατικό συγκρότημα Riva κέρδισε τον διαγωνισμό το 1989, φέρνοντας την Eurovision για πρώτη φορά στα Βαλκάνια, αφού η Eurovision 1990 πραγματοποιήθηκε στο Ζάγκρεμπ. Συνολικά δέκα φορές Κροάτης καλλιτέχνης εκπροσώπησε την ενιαία Γιουγκοσλαβία.

Από το 2004 όταν και ξεκίνησε το σύστημα των ημιτελικών, η Κροατία μετράει εφτά αποκλεισμούς σε 13 συμμετοχές σε ημιτελικούς. Πέρσι ο Damir Kedzo θα εκπροσωπούσε την Κροατία στον διαγωνισμό, μετά την οριακή του νίκη στο Dora.

Η Κροατία έχει κληρωθεί να διαγωνισθεί στο δεύτερο μισό του πρώτου ημιτελικού της Eurovision 2021, στις 18 Μάϊου.

Ακούστε την studio εκδοχή του τραγουδιού παρακάτω:

Εδώ η κροατική εκδοχή:

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η τύχη της Κροατίας στον 65ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision;

Πηγή φωτογραφιών: Renato Branđolica / HRT

 

7 ΣΧΟΛΙΑ
  1. Κωνσταντίνος
    Κωνσταντίνος says:

    Το σόου ήταν πολύ καλό, ωραία ροή χωρίς να κουράζει και το Green room μπροστά από τη σκηνή το έκανε να μη φαίνεται τόσο άδειος ο χώρος. Μακάρι να είναι έτσι και το Μάη!
    Στα των συμμετεχόντων, προσωπικά τα μισά τραγούδια τα θεωρούσα αξιοπρεπή αλλά το καλύτερο ήταν με διαφορά το rijeka, όμως όπως είδαμε η Νίνα (ξανά) έβαλε τα χεράκια της και έβγαλε τα ματάκια της με μια μέτρια προς κακή σκηνική παρουσία (βλ. Lighthouse) Το νικητήριο, απλά αξιοπρεπές τίποτα παραπάνω, νομίζω η Κροατία δύσκολα θα προκριθεί.
    Η κατάταξη μου.
    1. Λιθουανία 9,5/10
    2. Γαλλία 9/10
    3. Ουκρανία 8,5/10
    4. Ισραήλ 7/10
    5. Αλβανία 6/10
    6. Κροατία 6-/10
    Η Κροατία πάντως, για εμένα,δεν επέλεξε το καλύτερο τραγούδι που είχε στην εθνική επιλογή. Το μόνο θετικό ότι για ακόμα μια φορά οι στοιχηματικες απέτυχαν παταγωδώς.
    Για την ώρα το επίπεδο είναι αρκετά υψηλό θα έλεγα, αρκεί βέβαια να μη γεμίσουμε με πολλά dance/pop με στοιχεία 80s γιατί ή που θα ξεχωρίσουμε ή που θα χαθούμε στο πλήθος.

    Απάντηση
  2. George
    George says:

    Άξιζε την νίκη! Ωραίο τραγούδι,πιασάρικο με ωραιο ρυθμό και σου μένει εύκολα! Κατά την γνώμη καλή επιλογή από την Κροατια που επέλεξε το πιο άρτιο αποτέλεσμα!

    Απάντηση
  3. Takis
    Takis says:

    Ούτε κρύο ούτε ζέστη!
    Για εμένα το Rijeka, ακόμα και με αυτή την εμφάνιση επί σκηνής, ήταν με διαφορά το καλύτερο που θα μπορούσαν να στείλουν. Γενικότερα, τρεις χρονιές τώρα που αποφασίζουν τη συμμετοχή τους με Εθνικό Τελικό δεν έχω συμφωνήσει με καμία από τις επιλογές τους. Επίσης δυσκολεύομαι να πιάσω και το γούστο των Κροατών: δεν μπορώ να καταλάβω ας πούμε τι είναι αυτό που τους άρεσε τόσο πολύ στο Tick Tock και σάρωσε στο televoting (δεν κέρδισε απλα, είχε μεγάλη διάφορα από το δεύτερο).

    Απάντηση

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *