Eurovision 2021: Παραμένει 1η η Ελβετία – 9η η Κύπρος και 15η η Ελλάδα – Οριακές διαφορές στις πρώτες θέσεις!
Με το παζλ των 40 τραγουδιών που θα συμμετάσχουν στη Eurovision 2021 να ολοκληρώνεται ουσιαστικά χθες (εξαίρεση η αμφιλεγόμενη Λευκορωσία), μπορούμε να έχουμε μια σαφέστερη εικόνα σχετικά με τις στοιχηματικές αποδόσεις που κυκλοφορούν στο ίντερνετ.
Όπως φαίνεται, μέχρι στιγμής, φαίνεται να οδεύουμε σε μια κούρσα 2+4 αλόγων τα οποία θα μονομαχήσουν για την πολυπόθητη νίκη στο Ρότερνταμ. Ελβετία, Μάλτα, Γαλλία, Βουλγαρία, Ιταλία και Σουηδία θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους προκειμένου να κερδίσουν τον διαγωνισμό!
Φυσικά πάντα υπάρχουν περιθώρια για εκπλήξεις και τα στοιχήματα δεν δείχνουν τίποτα άλλο παρά τη ροπή των παιχτών προς συγκεκριμένες στοιχηματικές επιλογές.
Τα δύο φαβορί
Στην πρώτη θέση των στοιχημάτων παραμένει η Ελβετία. Ο Gjon’s Tears με τη μελαγχολική μπαλάντα του έχει καταφέρει να κερδίσει τις εντυπώσεις, ανεβαίνοντας στην κορυφή του στοιχηματικού πίνακα από την περασμένη Τετάρτη και την κυκλοφορία του “Tout l’Univers“. Η χώρα της Κεντρικής Ευρώπης φέρεται να βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στην τρίτη νίκη της, για πρώτη φορά μετά το 1988.
Δεύτερη έχει ανέβει η Μάλτα. Το μικρό νησιωτικό κράτος στο μέσο της Μεσογείου βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Ελβετία, μία μόλις ημέρα μετά τα αποκαλυπτήρια του “Je Me Casse“. Η 18χρονη Destiny ήρθε για να βάλει δύσκολα στον 22χρονο Gjon, με τη διαφορά στις αποδόσεις ανάμεσα στις δύο χώρες να είναι ελάχιστη.
Ενδεχόμενη νίκη της Ελβετίας τετραπλασιάζει τα χρήματα εκείνων που θα ποντάρουν σε αυτή, ενώ αντίστοιχη της Μάλτας τα πενταπλασιάζει. Είναι πολύ πιθανόν οι ανοδικές τάσεις της νήσου, να τη φέρουν στην πρώτη θέση μέσα στις επόμενες ημέρες.
Οι λοιποί διεκδικητές
Κατά πόδας από την Ελβετία και τη Μάλτα βρίσκονται τέσσερις χώρες, των οποίων οι αποδόσεις για νίκη είναι παρόμοιες. Οι χώρες αυτές είναι η Γαλλία, η Βουλγαρία, η Ιταλία και η Σουηδία.
Ως η πλέον σταθερή στοιχηματικά από τις χώρες που μονομαχούν για τις πρώτες θέσεις έχει καταφέρει να εδραιωθεί η Γαλλία. Η Barbara Pravi και το μελαγχολικό “Voilà” παραμένει ως επί των πλείστων στην πρώτη τριάδα των στοιχηματικών φαβορί για τη νίκη τον Μάιο στο Ρότερνταμ από τον γαλλικό εθνικό τελικό και εντεύθεν. Με τις προσδοκίες να είναι υψηλές, η κραταιά χώρα της Δυτικής Ευρώπης είναι για πρώτη φορά τόσο ψηλά στις αποδόσεις μετά το 2016.
Ανοδικές τάσεις παρουσιάζει η γειτονική μας Βουλγαρία. Η ανακοίνωση του “Growing Up Is Getting Old” ως του τραγουδιού με το οποίο θα διαγωνιστεί η Victoria στη Eurovision 2021 έχει ανεβάσει τη βαλκανική χώρα στην τέταρτη θέση, ενώ μέχρι και την ανακοίνωση της συμμετοχής της Μάλτας έπαιζε ανάμεσα στη δεύτερη και την τρίτη.
Πέμπτη βρίσκεται η Ιταλία. Οι Måneskin θέλουν να βάλουν φωτιά στη σκηνή της Ahoy Rotterdam και να χαρίσουν τη νίκη στη χώρα τους με το ανατρεπτικό “Zitti e buoni“. Μετά τη νίκη τους στο Sanremo παραμένουν συνεχώς και με άνεση στην πρώτη πεντάδα της προτίμησης των bookers, έχοντας προοπτικές για ένα πολύ καλό πλασάρισμα στην 65η Eurovision.
Τέλος, στην έκτη θέση έχουμε τη Σουηδία. Τρεις ημέρες μετά τον θρίαμβό του στον μεγάλο τελικό του Melodifestivalen 2021, ο Tusse βλέπει το τραγούδι του “Voices” να βρίσκεται ελάχιστα πίσω από το γκρουπ των προπορευόμενων πέντε. Με τη δυναμική της σκανδιναβικής χώρας στον διαγωνισμό κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα σχετικά με το που θα καταλήξει τον Μάιο.
Το Top 10
Στην έβδομη θέση συναντά κανείς τη Λιθουανία. Οι “The Roop” και το ξεσηκωτικό “Discoteque” παρουσιάζουν πτωτικές τάσεις, όντας αρκετά μακριά από τη θέση στην οποία βρίσκονταν πέρσι την ίδια περίοδο.
Το ίδιο συμβαίνει και με την όγδοη Ισλανδία, της οποίας η πτώση ήταν κατακόρυφη μέσα σε λίγες ημέρες και μετά την κυκλοφορία του “10 Years“. Από εκεί που οι Daði & Gagnamagnið βρίσκονταν στην πρώτη τριάδα, έχουν χάσει πέντε θέσεις. Τόσο η κυκλοφορία τραγουδιών, όπως της Ελβετίας και της Μάλτας, όσο και η δυναμική που δεν ανέπτυξε μέχρι στιγμής το φετινό τους τραγούδι έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση των πιθανοτήτων νίκης τους.
Την αργή αλλά σταθερή άνοδό της συνεχίζει η Κύπρος, η οποία βρίσκεται πλέον στην ένατη θέση. Η Έλενα Τσαγκρινού και το “El Diablo” έχουν φέρει τη Μεγαλόνησο εντός της πρώτης δεκάδας, δείχνοντας πως μία θέση εντός του Top 10 μόνο απίθανη δεν είναι.
Τη δεκάδα συμπληρώνει προς ώρας ο TIX και το τραγούδι του “Fallen Angel” για την Νορβηγία. Σε κάθε περίπτωση οι διαφορές ανάμεσα στη νορβηγική συμμετοχή και εκείνες του Σαν Μαρίνο, της Φινλανδίας, της Μολδαβίας και της Ρωσίας είναι μικρή και μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένονται διαφοροποιήσεις.
Η Ελλάδα
Στην 15η θέση βρίσκεται η χώρα μας. Η Stefania και το “Last Dance” δεν έχουν καταφέρει να εξαργυρώσουν τα ιδιαίτερα θετικά σχόλια για τη φετινή μας συμμετοχή σε άνοδο στον στοιχηματικό πίνακα. Παρ’ όλα αυτά, οι διαφορές ανάμεσα στην απόδοση της Ελλάδας και του γκρουπ που βρίσκεται στις παρυφές της δεκάδας είναι μικρές, με τη χώρα μας να έχει τη δυνατότητα να ανατρέψει τα μέχρι στιγμής δεδομένα.
Πολλά, όμως, μπορούν να αλλάξουν στην πορεία προς το Ρότερνταμ. Η σκηνική επιμέλεια και το χάρισμα της Stefania είναι πιθανόν να επαναφέρουν την Ελλάδα στον δρόμο των επιτυχιών μετά από μία οχταετία αποτυχιών.
Ας μην ξεχνάμε πως οι πρόσφατες επιδόσεις της χώρας μας στον διαγωνισμό συμβάλλουν αρνητικά στο πως αντιμετωπίζουν οι bookers το εκάστοτε ελληνικό τραγούδι και πως φυσικά οι συγκεκριμένες αποδόσεις αφορούν ενδεχόμενη νίκη μας τον Μάιο στο Ρότερνταμ.
Συμπεράσματα
Πολλά μπορούν να αλλάξουν στους επόμενους δύο μήνες. Οι αποδόσεις, όπως είναι λογικό, θα περάσουν από διάφορα σκαμπανεβάσματα. Οι πληροφορίες για τη σκηνική παρουσία και φυσικά οι εμφανίσεις στην Ahoy του Ρότερνταμ μπορούν να φέρουν τα πάνω κάτω στους πίνακες των στοιχηματικών εταιρειών. Τίποτα δεν θα έχει κριθεί μέχρι το βράδυ της 23ης Μαΐου και τη διεξαγωγή του μεγάλου τελικού της Eurovision!
Πιστεύετε ότι θα καταφέρει η Ελβετία να κερδίσει τον 65ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision; Ή θα μπει κάποια άλλη χώρα σφήνα και θα κερδίσει τον φετινό διαγωνισμό;
Εντάξει θεωρώ ανεξήγητο το γεγονός ότι η τραγουδάρα μας είναι μόνο στην 15αδα αλλά είμαι σίγουρη ότι εμείς θα έχουμε θρίαμβο τύπου Φουρέιρα και ότι θα ανέβουμε μετά την άφιξη της Στεφανίας στο Ρότερνταμ ή θα είμαστε outsider. Όσο για την Ελβετία μου είναι τόσο αδιάφορο το τραγούδι που πιστεύω πως είναι το χειρότερο της φετινής χρονιάς επίσης γρήγορα θα κατέβει επειδή ο κόσμος θα το βαρεθεί
Νομίζω πως είστε άσχετη.
Είμαι εδώ και πάρα πολλά χρόνια fan του διαγωνισμού-οπότε με θίγει πάρα πολύ ο χαρακτηρισμός άσχετη- και αυτή είναι η προσωπική μου άποψη οπότε -ακόμα και να δεν συμφωνείτε οφείλετε να την σεβαστείτε.
Φυσικά και είμαστε 15. Μη ξεχνάμε ότι το 19 πριν τις πρόβες το better love Ήταν φαβορί για να κερδίσει τον ημιτελικό
Και τον κέρδισε σχεδόν. Δεύτερο βγήκε στον ημιτελικό.
5ο βγήκε. Δεύτερο βγήκε στις κριτικές επιτροπές!
Παιδια να θυμαστε οτι αυτα τα στοιχηματα ειναι για ΝΑ ΝΙΚΗΣΕΙ καποιος τον διαγωνισμο. Φυσικα και κανεις δεν πιστευει οτι μπορουμε να νικησουμε, ουτε εμεις! Στα στοιχηματα για τερματισμο μεσα στη δεκαδα θα ναι πιο ψηλα η Ελλαδα, που αυτος ειναι και ενας πιο ρεαλιστικος στοχος για φετος και μακαρι να τον πετυχουμε!
Eγώ 9η βλέπω την Κύπρο (και στον πίνακα που δημοσιεύετε) και 16η την Ελλάδα αυτή τη στιγμή (πάνω από τη Ρουμανία αλλά κάτω από το Αζερμπαϊτζάν).
Δεν είναι μόνο τα στοιχήματα όμως. ‘Οπως και νά ‘χει ούτε πέρσι, ούτε φέτος τα τραγούδια της Στεφανίας έκαναν κάποιο γκελ στο ελληνικό κοινό καταρχάς. Στα trends του ΥouTube δεν είναι πουθενά (μόνο η Κύπρος εμφανίστηκε για λίγο κι αυτό λόγω του σαματά που δημιουργήθηκε λόγω των αντιδράσεων), δεν τα βλέπεις να φιγουράρουν στα social media κτλ. Μπορεί η Τερζή και η Ντούσκα να ήταν ακατάλληλες για τον διαγωνισμό, όμως τα τραγούδια τους αγαπήθηκαν από το ελληνικό κοινό τουλάχιστον. Αυτό είναι ένα στοίχημα που η Στεφανία δεν έχει κερδίσει. Mπορούμε βέβαια να πούμε πως θα μας αποστομώσει όλους με το live, αλλά ο καθένας μπορεί κάλλιστα να σκεφτεί και το αντίθετο. Το να έχεις αστέρι πάνω στη σκηνή δεν είναι κάτι δεδομένο άλλωστε. Μάλλον είναι το πιο δύσκολο και σπάνιο πράγμα.
Η Κύπρος είναι όντως 9η, όπως αναγράφεται και στο άρθρο. Εκ παραδρομής είχε μείνει στον τίτλο η 8η θέση. Όσον αφορά την Ελλάδα, τα στοιχεία μέσω του Oddschecker αυτό δείχνουν. Το Oddschecker είναι το πλέον αξιόπιστο σάιτ συγκρίσεων αποδόσεων παγκοσμίως, είτε αυτό είναι η Eurovision είτε ένας αγώνας στο Champions League.
H Stefania δε μπαινει στα ελληνικα τρεντς γιατι κατι γινεται με τη δισκογραφικη της, εδω μπηκαν στα trends και τα δυο χρονια βιντεο με reactions ( ! ) στα βιντεοκλιπ της!
Μια παρατήρηση μόνο.
Η Τερζή και η Ντούσκα ήταν μια χαρά ερμηνεύτριες. Μόνο ακατάλληλες (όπως λες) για τον διαγωνισμό δεν ήταν. Μακάρι να ξανα πάνε!
Το πρόβλημα με τις συμμετοχές ΚΑΙ των 2, ήταν οι μέτριες εως κακές σκηνικες παρουσιάσεις. Ειδικά της Τερζή ήταν (κατα τη γνώμη μου) η χειρότερη Ελληνική παρουσίαση στην ιστορία της Eurovision!
Το ελληνικό κοινό δεν νομίζω ότι αντιπαθεί το φετινό μας τραγούδι, αλλά τους δημιουργούς του. Υπάρχει μια ανεξήγητη εμπάθεια – εμμονή προς την Dream Team και ιδιαίτερα στον Κοντόπουλο. Εκεί θεωρώ ότι είναι το πρόβλημα που έχουν μερικοί και όχι στο τραγούδι ή την Στεφανία.
Και αυτό θα φανεί ακόμα περισσότερο τον Μάιο, που και στο top10 να είμαστε, θα βρουν έναν λόγο για να βγάλουν την πιο πετυχημένη ομάδα σκάρτη.
Δεν θα κρινω Ντούσκα κ τερζη σαν ερμηνυτριες γενικα δεν ειναι εξάλλου η δουλεια μου, αλλά στην γιουροβιζιον αμφοτερες ηταν απογοητευτικες κ σε αυτο δεν βαζω την σκηνικη παροσια, κρινω μονο την δικη τους φωνητικη αποδοση. Στο ιδιο συμπερασμα κατεληξε και η ΕΡΤ κάνοντας τον απολογισμο της και τις τις 2 χρονιες.
Δεν γνώριζα ότι η ΕΡΤ είχε κάνει τέτοιου είδους απολογισμό! Θα με ενδιέφερε να μάθω παραπάνω. Φαντάζομαι ανάλογος απολογισμός θα χει γίνει και για τις υπόλοιπες συμμετοχές μας. Υπάρχει κάπου σχετικό δημοσίευμα;;
Παραπάνω εξέφρασα την υποκειμενική άποψη μου και του γούστου μου σαν απλός θεατής και όχι σαν ειδικός. Ούτε εμενα είναι η δουλεία μου σε τέτοια τεχνικά ζητήματα.
Υπαρχει κ σχετικο μας αρθρο για το 2019, οπου κληθησαν ιστοσελιδες κ τα σωματεια που καλυπτουν τον διαγωνισμο κ εγινε απολογισμος ναι. Μαλιστα ημασταν κ εμεις κ ναι ειπωθηκε το αυτονοητο κ το αντικειμενικο (δεν ειναι ολα υποκειμενικα κ θεμα γουστου), ότι δυστυχως περα απο την σκηνικη μας εμφάνιση και το live δεν ηταν το καλυτερο.
Γιάννη για εμένα μιλάω και πως αντιλαμβάνομαι τις συμμετοχές μας. Και όπως προείπα δεν είμαι ειδικός. Άρα για μενα είναι όλα υποκειμενικά και θέμα γούστου.
Το αν αρέσει σε κάποιον ένα τραγούδι, ένας τραγουδιστής, κ.τ.λ… δεν σημαίνει ότι όλοι πρέπει να συμφωνούν! Τέλος πάντων, όλα καλά!
Τουλάχιστον συμφωνούμε για τις τότε σκηνικές παρουσιάσεις. 🙂
Φυσικά απλα αν καποιος ειναι παράφωνος ή ανευρος, χωρις συναισθημα κλπ δεν ειναι θεμα υποκειμενικο αυτο εννοω. Οχι σε σχέση με την δικη σου αποψη η οποια φυσικα ειναι σεβαστη.
Καθόλου μια χαρά ερμηνεύτριες δεν ήταν καμία από τις δύο, σε αυτό που κλήθηκαν να κάνουν τουλάχιστον. Από κει και πέρα ούτε το “Better love” μου άρεσε ποτέ ως τραγούδι (το θεωρώ αδιάφορο για το είδος του) αναγνωρίζω όμως ότι ως συμμετοχή ακούστηκε και αγαπήθηκε, εξ ου και η καλή θέση στα στοιχήματα τότε.
Όλα καλά Βαγγέλη! Συμφωνούμε ότι… διαφωνούμε. 🙂
Αν σε μια μέτρια χρονιά, δεν μπούμε στην δεκάδα (με καλή σκηνική παρουσία και ερμηνεία σαφώς) τότε νομίζω ότι ήρθε η ώρα να κάνουμε ένα διάλειμμα από το διαγωνισμό.
Έχουμε στείλει σχεδόν τα πάντα τα τελευταία 8 χρόνια και τίποτα δεν αρέσει την βραδιά των show. Ειδικά η 21η θέση το ’19(όταν τερμάτισαν ψηλότερα από εμάς πολύ χειρότερα κομμάτια) ήταν πραγματικά πολύ άδικο.
Ενδιαφέρον θα είχε να βλέπαμε πως θα υποδέχονταν τα στοιχήματα το “last dance” αν ήταν η συμμετοχή της Μάλτας,που τα τελευταία χρόνια παίρνει τόσο hype για κάποιον ανεξήγητο λόγο ή της Σουηδίας ( που ακόμα και με το dance you off τρύπωσε 10αδα). Αν και νωρίς ακόμα για στοιχήματα, ελπίζω να ανακάμψουμε ειδικά μετά τις πρόβες και μην απογοητευτουμε είτε φωνητικά είτε σκηνικά.
Τη νίκη νομίζω διεκδικούν κατα βάση η Ελβετία και η Γαλλία, εκτός και αν προκύψει φαβορί-εκπληξη με τον καιρό. Γενικά όμως θα έλεγα πως φέτος είναι μια σχετικά απρόβλεπτη χρονιά.
Όχι, μάλλον ήρθε η ώρα να διοργανώσει η ΕΡΤ έναν εθνικό τελικό της προκοπής προσελκύοντας νεοεμφανιζόμενους καλλιτέχνες με αξιώσεις και όχι τον κάθε πικραμένο που θα στείλει συμμετοχή. Με βάση την πορεία της τους τελευταίους μήνες, τα νέα προγράμματα (π.χ. το Μουσικό Κουτί) και τη βελτίωση που βλέπω σε τεχνικό επίπεδο, θεωρώ ότι μπορούν πλέον να παρουσιάσουν κάτι αξιοπρεπές.
Νομίζω συζητούν ήδη έναν εθνικό τελικό για το 2022. Πάντως προσωπικά προτιμώ μια απευθείας ανάθεση που εξοικονομείς και κάποια χρήματα για βίντεο κλιπ, staging κλπ παρά εθνικούς τελικούς-μούφα βλ. 2009/2017 (όλοι ξέραμε με το πρώτο άκουσμα το νικητήριο) ή χαμηλού επιπέδου σε θέμα τραγουδιών όπως το 2014/2015 ή γελοίες διοργανώσεις τύπου 2012 με κάκιστα τραγούδια και εθνικό τελικό σε…εμπορικό κέντρο!
Μόνο το ’16(με την παλιά) διοίκηση η απευθείας ανάθεση ήταν ανεξήγητη και για αυτό πολλοί αντέδρασαν, το 2017 τουλάχιστον έγινε ανάθεση σε μια γνωστή-σχετικα-τραγουδίστρια άλλο που το κομμάτι ήταν φόλα, ενώ το ’18-’19 υπήρξαν τουλάχιστον καλά κομμάτια που όπως λένε και πιο πάνω καταστράφηκαν με κάθε τρόπο στο live. Φέτος, η απευθείας ανάθεση στην Στεφανία με βρίσκει σύμφωνο, αφού είναι αρκετά ταλαντούχα παρά τα 19 της έτη, ειδικά φέτος που το κομμάτι είναι πολύ πιο καλό από το περσινό, τώρα το στοίχημα είναι το live τον Μάιο….
Εν ολίγοις, γιατί πλατειάζω, δεν είμαι ούτε μόνο υπέρ των απευθείας αναθέσεων ούτε υπέρ μόνο εθνικών τελικών. Και το ένα μπορεί να γίνεται κάποιες χρονιές και το άλλο κάποιες άλλες, αρκεί κάθε χρόνο η προσέγγιση να είναι σοβαρή.
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή βλέπουμε τα στοιχήματα και σχεδόν πάντα κάποιο από τα πρώτα δέκα μένει εκτός τελικού και τα άλλα μισά δεν μπαίνουν καν δεκάδα. Είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα (όλοι το ξέρουμε αυτό) και λόγω και της απουσίας των pre parties αναμένω να μην μεταβληθούν αρκετά οι αποδόσεις μέχρι τις πρόβες. Και εκεί θα γίνει πάλι ο χαμός….
Το συγκεκριμένο σάιτ κριτικάρει με περίσσια ευκολία προηγούμενους εκπροσώπους μας, σιωπά εκκωφαντικά βέβαια για το μέγα φιάσκο του 2017, σε όλα τα επίπεδα. Αλήθεια, εκεί η ΕΡΤ δεν έκανε απολογισμό για το τι έφταιξε;
Όσο για φέτος, τα ίδια. Χλιαρή υποδοχή τραγουδιού και περιμένουμε να κάνει το θαύμα ο Φωκάς. Άντε και του χρόνου.
Δημοσιεύστε και κανένα σχόλιό μου,δεν δαγκώνουν.
Ο απολογισμός είναι καλό να γίνεται από μέρουςτης ΕΡΤ, αν όμως μετά τον απολογισμό κάνεις πάλι τους ίδιους χειρισμους,τότε κάτι δεν παει καλά.
Διότι υπάρχει πρόβλημα αν δεν έχεις μείνει ικανοποιημένος από την φωνητική απόδοση των ερμηνευτών 2 χρόνια, και τον 3ο χρόνο:
– κάνεις πάλι ανάθεση
– για πολλοστή φορά δεν ακούμε ποτέ τη live εκδοχή του τραγουδιού, παρά μόνο κατευθείαν στον ημιτελικό
– επιλέγεις ένα 17/18χρονο κορίτσι που καλείται να τραγουδήσει και να χορέψει ταυτόχρονα.
Ο ερμηνευτής κάνει ο,τι καλύτερο μπορεί, σύμφωνα με τις ικανότητές του και την εμπειρία του. Δεν είναι ανάγκη να τους κατηγορούμε εκ των υστέρων!
Αλήθεια, γνωριζετε αν οι υπεύθυνοι της ΕΡΤ είναι ευχαριστημένοι με τις φωνητικές πρόβες που γίνονται αυτό το διάστημα στο ραδιομεγαρο?
Θα συμφωνήσω απόλυτα. Υπονοείς ότι οι υπεύθυνοι της ΕΡΤ δεν είναι ικανοποιημένοι με τις φωνητικές πρόβες που γίνονται αυτό το διάστημα; θα μας βγει κι άλλη Demy και θα ψάχνουμε τις ψηλές νότες;
Δεν είμαι ειδικός αλλά, ανεξαρτήτως στοιχημάτων (για των οποίων το ρόλο έχω συγκεκριμένη άποψη), θεωρώ ότι η “μπογιά” μας σαν χώρα στο Διαγωνισμό δεν περνάει πια. Οι χρυσές εποχές που οτιδήποτε (και το εννοώ: ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ) κι αν στέλναμε έμπαινε στο τοπ 10, έχει περάσει (θέλω να πιστεύω όχι ανεπιστρεπτί).
Μπορεί να κάνω και λάθος βέβαια.
Δεν εχει περασει η μπογια μας ουτε σιγουρα μας μισουν οι ξενοι και δε μας ψηφιζουν.Οι κακη πορεια αυτην την δεκαετια οφειλεται σε συνδυασμο τριων παραγοντων:
1) Δε μπορουμε σαν χωρα να προσαρμοστουμε στις αλλαγες του διαγωνισμου. Την προηγουμενη δεκαετια πηγαιναμε καλα γιατι το αποτελεσμα κρινοταν μονο απο το televoting και οι συμμετοχες μας ηταν πολυ televote friendly. Δεν εχουμε καταλαβει ακομη οτι οι επιτροπες πια εχουν τεραστια δυναμη και δε ζουμε σε εποχες televoting only. Με τη Ντουσκα πηγαμε να γινουμε πιο jury friendly και κατα το ημισυ επιασε, αλλα δυστυχως η performance ηταν τοσο flat που στον τελικο περασε απαρατηρητη και απο τους κριτες. Τωρα, οταν στοχευεις μονο στο televoting αλλα το κανεις με πολυ μετριες προσπαθειες ( τυπου This is love η Τερζη ), η αποτυχια ειναι εξασφαλισμενη.
2) Η γνωστη οικονομικη κριση. Διασημοι καλλιτεχνες φοβουνται να ασχοληθουν με τον θεσμο. Αν πηγαιναν οι Μελισσες ας πουμε, επειδη ειναι τεραστιο ονομα, θα φροντιζαν να εχουν τραγουδαρα, θα φροντιζαν η σκηνικη παρουσια να ειναι τελεια, γιατι εχουν πολλα να χασουν. Τωρα η Τερζη και η Ντουσκα με φουλ απειρια στον διαγωνισμο και με μετριες ομαδες να τους πλαισιουνουν τι αποτελεσμα να εφερναν; Ειδικα για τη Τερζη, που ξερω οτι Ερτ την παρακαλουσε να της βαλουν στη σκηνη εναν τυμπανιστη, οτιδηποτε, και αυτη ηθελε να ναι μονη της γιατι την ειχε δει Jamala, ακομη εκνευριζομαι.
3) Επιλογες της ΕΡΤ. Δεν ειναι τυχαιο που οι μοναδικοι αποκλεισμοι της χωρας οφειλονται σε απευθειας επιλογες της ΕΡΤ. Τουλαχιστον δεν διαλεγει πια ο Τσακνης…