Η Ρωσία είναι ευπρόσδεκτη στην Eurovision 2022, αναφέρει η EBU – Το SVT της Σουηδίας, της ζητά να αναθεωρήσει!

Η EBU σε σημερινές της δηλώσεις, αμέσως μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, ανέφερε πως η Ρωσία παραμένει ευπρόσδεκτη στην Eurovision 2022.

Ευπρόσδεκτη η Ρωσία στην Eurovision 2o22

Μετά από την δήλωση της EBU ότι η Ρωσία παραμένει ευπρόσδεκτη στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2022, ο Διευθύνων Σύμβουλος του SVT του σουηδικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, κάλεσε την EBU να το ξανασκεφτεί. 

Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision είναι ένα μη πολιτικό – πολιτιστικό γεγονός που ενώνει χώρες και γιορτάζει τις διαφορές μέσω της μουσικής. Τα μέλη της EBU τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ουκρανία έχουν δεσμευτεί να συμμετάσχουν στη φετινή εκδήλωση στο Τορίνο και σκοπεύουμε να τους καλωσορίσουμε και να αφήσουμε τους καλλιτέχνες και από τις δύο χώρες να συμμετάσχουν τον Μάιο. Φυσικά, συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις.

EBU

Να αναθεωρήσει την απόφασή της, ζητά η Σουηδία

Μιλώντας στο GP, η Hanna Stjärne, Διευθύνουσα Σύμβουλος της SVT μοιράστηκε τις σκέψεις της σχετικά με τη δήλωση της EBU, σημειώνοντας:

Η EBU πρέπει να αναθεωρήσει. Συμφωνώ με τη βασική ιδέα της Eurovision ως απολιτίκ εκδήλωσης. Όμως η κατάσταση στην Ευρώπη είναι εξαιρετικά σοβαρή, με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ξεπερνά όλα τα όρια. Καλέσαμε την EBU να αλλάξει άποψη και θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις.

SVT

Το SVT είναι ο πρώτος ραδιοτηλεοπτικός φορέας που σχολιάζει δημόσια, αν η Ρωσία θα πρέπει να είναι σε θέση να διαγωνιστεί στη Eurovision 2022, μετά την εισβολή στην Ουκρανία σήμερα το πρωί.

Η Ουκρανία ζητά την αποβολή της Ρωσίας από την EBU

Νωρίτερα η δημόσια τηλεόραση της Ουκρανίας ζήτησε από την EBU, να αναστείλει την ιδιότητα μέλους της ένωσης της ρωσικής δημόσιας τηλεόρασης. Συγκεκριμένα αναφέρουν:

Βασικές αξίες της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης είναι η διασφάλιση της ελευθερίας του λόγου και της ενημέρωσης· ελεύθερος σχηματισμός απόψεων· ανάπτυξη διαπολιτισμικού διαλόγου.

Suspilne

Σε επιστολή του προς την Πρόεδρο της EBU, Delphine Ernotte, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Suspilne Mykola Chernotytskyy κάλεσε την EBU:

Αναγνωρίζουμε ότι η διαδικασία τερματισμού ή αναστολής της ιδιότητας μέλους της EBU απαιτεί προσεκτική εξέταση από το Εκτελεστικό Συμβούλιο της EBU και παραπομπή στη Γενική Συνέλευση της EBU. Εν τω μεταξύ, καλούμε την EBU να ανταποκριθεί τώρα στην απαράδεκτη κατάσταση που προκαλεί η Ρωσία με την υποστήριξη των ουσιαστικά κρατικών της ραδιοτηλεοπτικών φορέων που είναι μέλη της EBU.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την επιστολή εδώ .

Σε περίπτωση που η EBU επιλέξει να αναστείλει τη συμμετοχή των μελών της από την Ρωσία, αυτή θα είναι η δεύτερη φορά μέσα σε 12 μήνες που ένας ραδιοτηλεοπτικός φορέας χάνει την ιδιότητα μέλους του από την EBU. Τον Ιούλιο του 2021, στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Λευκορωσίας, ανεστάλη η ιδιότητα του μέλους της EBU, επειδή δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις του για ελευθερία έκφρασης.

Στο τοπ3 των στοιχημάτων η Ουκρανία, εκτός τοπ20 η Ρωσία

Ενώ συμβαίνουν όλα τα παραπάνω, η Ουκρανία έχει πάρει την άνοδο και πάλι στα στοιχήματα, παρά την αντικατάσταση της Alina Pash με τους Kalush Orchestra. Αυτή την στιγμή βρίσκεται στην τρίτη θέση, σε αντίθεση με την Ρωσία που τις τελευταίες ώρες βρίσκεται σε συνεχή κάθοδο, με αποτέλεσμα να βρίσκεται την στιγμή που γράφονταν το παρόν, στην 21η θέση!

Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovisionfun για όλες τις εξελίξεις!

4 ΣΧΟΛΙΑ
  1. Κωνσταντίνος
    Κωνσταντίνος says:

    Μακάρι το μοναδικό πρόβλημα της Ουκρανίας αυτή τη στιγμή να ήταν η συμμετοχή ή η αποβολή της Ρωσίας. Μακάρι αυτό να ήταν το μοναδικό μας πρόβλημα ως ανθρωπότητα αυτή τη στιγμή.
    Δυστυχώς κάθε έννοια της “ενωμένης Ευρώπης” έχει φθίνει και σχεδόν έχει διαλυθεί. Μαζί και η Eurovision…

    Απάντηση
    • Camelaki
      Camelaki says:

      Ενωμένη Ευρώπη δεν υπάρχει και δεν υπήρξε ποτέ φίλε μου….μόνο στα χαρτιά….αν ω μη γένοιτο συμβεί κάτι και σε μας μόνοι μας θα το περάσουμε δεν θα μας προτρεξει κανείς βλ. Κύπρο από το 1974!!!!!!!

      Απάντηση
  2. Ben
    Ben says:

    Ντράπηκε και η ντροπή. Εύχομαι και ελπίζω Κοντοπούλος και Φωκας να μην έχουν φέτος ούτε την παραμικρή ανάμειξη με τη ρωσική συμμετοχή, αν καθ’υπερβαση κάθε λογικής, επιτραπεί τελικά στη Ρωσία να συμμετασχει.

    Απάντηση

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *