Benidorm Fest: Ένα παράδειγμα προς αποφυγή | Editorial

Η ανακοίνωση των αναλυτικών αποτελεσμάτων του Benidorm Fest προκάλεσε περισσότερες αντιδράσεις από όσες υπήρχαν πριν. Ένα φεστιβάλ που υποτίθεται πως αναβίωσε, προκειμένου να αλλάξει την τύχη της Ισπανίας στον διαγωνισμό, το μόνο που τελικά κατάφερε ήταν να εξοργίσει τους fans και τους πολίτες που συμμετείχαν στην ψηφοφορία, αλλά και να αποδείξει για μία ακόμη φορά πως η ισπανική δημόσια τηλεόραση, απέτυχε να πραγματοποιήσει μία “καθαρή” και αντικειμενική διαδικασία, τραυματίζοντας τόσο την εικόνα της, όσο και την αξιοπιστία της. Το χειρότερο όμως, ότι η Chanel πριν καλά καλά αναχωρήσει για το Τορίνο, ξεκινά τραυματισμένη και με μία κριτική από την χώρα της, χωρίς δυστυχώς η ίδια να έχει κάποια ευθύνη. Όλα τα παραπάνω, αλλά και όσα άλλα θα εκθέσουμε παρακάτω, καθόλου άσχετα δεν είναι με την ελληνική πραγματικότητα, την σύνδεση τω οποίων θα αναλύσουμε.

Δύο επιλογές για τις δημόσιες τηλεοράσεις

Αρχικά να θυμίσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις, καθώς οι περισσότερο είτε το αγνοούν είτε το ξεχνούν, πως μέρος στον διαγωνισμό της Eurovision λαμβάνουν οι δημόσιες τηλεοράσεις, μέλη της EBU. Αυτό σημαίνει πως η κάθε δημόσια τηλεόραση είναι υπεύθυνη για την ανάδειξη της συμμετοχής της. Δύο είναι οι βασικοί τρόποι επιλογής. Η εσωτερική επιλογή (απευθείας ανάθεση ή κλειστός διαγωνισμός) και ο εθνικός τελικός.

Κάθε δημόσια τηλεόραση αναλόγως με τις οικονομικές της δυνατότητες, τον προγραμματισμό της, αλλά και με βάση το πόσο σημαντικό θεωρεί το αποτέλεσμα τον Μάιο στον τελικό της Eurovision, σχεδιάζει την στρατηγική της.

Υπάρχουν χώρες που έχουν παράδοση στους εθνικούς τελικούς και εκεί το αντίστοιχο πρόγραμμα είναι κάτι παραπάνω από ένα show επιλογής της συμμετοχής στην χώρα στην Eurovision και υπάρχουν άλλες χώρες που κατά καιρούς έχουν επιλέξει και τους δύο τρόπος επιλογής.

Στην πρώτη κατηγορία είναι κυρίως οι Σκανδιναβικές και Βαλτικές χώρες, αλλά και η Ιταλία με την Πορτογαλία. Πραγματοποιούν επί δεκαετίες φεστιβάλ τραγουδιού που είναι συνδεδεμένα με τον διαγωνισμό της Eurovision και δεν υπάρχει καν ως σκέψη η μη διεξαγωγή τους. Ήταν και οι χώρες που το 2021 επέλεξαν να μην στείλουν τους καλλιτέχνες που θα τους εκπροσωπούσαν στην Eurovision 2020 που ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας. Βλέπετε σε κάποιες από αυτές τις χώρες, το εγχώριο φεστιβάλ είναι ακόμη πιο σημαντικό και από την Eurovision (βλ. Melodifestivalen η Sanremo).

Στον αντίποδα είναι οι τηλεοράσεις εκείνες που για διάφορους λόγους κατά καιρούς έχουν χρησιμοποιήσει και τις δύο μεθόδους. Σίγουρα όμως δεν έχουν καθιερώσει κάποιο σταθερό φεστιβάλ, μέσω του οποίου γίνεται η επιλογή. Σε αυτήν την κατηγορία είναι και η ισπανική δημόσια τηλεόραση TVE.

Τι πήγε λάθος στο Benidorm Fest;

Το μέγα λάθος για την TVE ήταν πως έδειξε μία εικόνα προκαθορισμένου αποτελέσματος. Ακόμη και το 71% που έλαβαν οι Tanxugueiras στο κοινό, αλλά και η πρωτιά τους στην δημοσκοπική επιτροπή, δεν ήταν αρκετό για να τους δώσει την νίκη μετά την χαμηλή βαθμολογία που έλαβαν από τα μέλη της κριτικής επιτροπής, που είχε βαρύνουσα σημασία.

Το σύστημα βαθμολογίας όπου ήταν προκαθορισμένοι οι πόντοι του κοινού ανεξαρτήτου ποσοστού, το μέλος της κριτικής επιτροπής Μiryam Benedited που ως χορογράφος είχε συνεργασθεί στο παρελθόν με την Chanel, οι δωρεάν ψήφοι από τον τηλεφωνικό πάροχο από τη Γαλικία – Toxo Telecom, που επέτρεψε στους πελάτες του να ψηφίσουν μία φορά δωρεάν τις Tanxugueiras, ήταν κάποιες μόνο από τις αφορμές για αυτό το αλαλούμ.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν το Benidorm Fest να συζητείται μέχρι και σήμερα μόνο για τους λάθους λόγους, αλλά και η Chanel να απενεργοποιήσει τον λογαριασμό της στο Twitter, όπου υπήρχαν τα περισσότερα τοξικά σχόλια.

Το ζήτημα ξέφυγε από τα όρια της απλής κριτικής, παίρνοντας και πολιτικές διαστάσεις, φθάνοντας ακόμη και στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ξεκάθαρα υπεύθυνη η TVE

Φυσικά μοναδική υπεύθυνη για αυτή την κατάσταση είναι η TVE. Αυτή διοργάνωσε το Benidorm Fest, θέσπισε τους κανονισμούς του και επέλεξε τα μέλη της κριτικής επιτροπής.

Δυστυχώς παρά τις φιλότιμες προσπάθειές της για μία νέα αρχή, το αποτύπωμα είναι αρνητικό. Η εντύπωση που έμεινε σε όλους ήταν πως η ισπανική δημόσια τηλεόραση, στην προσπάθεια της να επιλέξει την Chanel, αφού με αυτή θεωρούσε πως θα έχει τις περισσότερες πιθανότητες για να ξεφύγει από τις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας, “έστησε” έναν εθνικό τελικό όπου θα ήταν αδύνατο να χάσει, ακόμη και αν έπαιρνε μόλις το 4% του κοινού και ένα άλλο τραγούδι το 70%.

Προσπαθώντας να συμμαζέψει ό,τι συμμαζεύεται τώρα η TVE, εξέδωσε ανακοίνωση όπου αναφέρει πως στο επόμενο Benidorm Fest θα γίνει εξορθολογισμός των κανονισμών, προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον οι φετινές αδικίες.

Η ελληνική πραγματικότητα

Φθάνουμε τώρα στα καθ’ ημάς. Χωρίς περιττές, αλλά με ξεκάθαρες κουβέντες, όλη η προβληματική κατάσταση που περιγράφηκε παραπάνω ήταν σε μεγάλο βαθμό οι ενδοιασμοί τόσο από τη μεριά των υποψήφιων καλλιτεχνών στην διαδικασία επιλογής της ΕΡΤ για την Eurovision 2022, αλλά και οι φόβοι της ελληνικής δημόσιας τηλεόρασης.

Τηλεψηφοφορία εύκολα χειραγωγούμενη απλά από την δημοφιλία ενός καλλιτέχνη ή άλλων παραγόντων, ανώφελη κριτική στο νικητήριο τραγούδι αν η πρωτιά του οφείλονταν στις ψήφους της κριτικής επιτροπής και όχι στο κοινό, τηλεοπτικός κανιβαλισμός, τοξικότητα των fan κ.α.

Είναι πιο τίμιο και ακίνδυνο να κάνεις μία εσωτερική επιλογή τραγουδιού, όταν πιστεύεις πως αυτό θα σου φέρει το καλύτερο αποτέλεσμα, παρά να διοργανώνεις έναν ολόκληρο εθνικό τελικό, ζητώντας την ψήφο του κοινού, χωρίς όπως αποδεικνύεται να την λαμβάνεις υπόψιν στο τέλος. Αυτό ήταν και το λάθος της TVE εν τέλει.

Η Μαριάνα Ευστρατίου λίγες ημέρες νωρίτερα είχε αναφέρει την προτίμηση της για την επιλογή των συμμετοχών της Ελλάδας από μία επιτροπή. Ίσως τελικά τα λόγια της θα πρέπει να ακούσουν και στην Ισπανία.

Όσο και αν κατανοώ εν μέρει την ανάγκη όλων να έχουν την αίσθηση πως συμμετέχουν στην λήψη μίας απόφασης, ο σκοπός ενίοτε αγιάζει τα μέσα. Ο σκοπός λοιπόν είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στον τελικό, αν αυτός επιτυγχάνεται με εσωτερική επιλογή τότε ας είναι έτσι… Πόσο μάλλον όταν υπάρχουν και τέτοιου είδους παρατράγουδα, όπως αυτά που συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στην Ισπανία.

Για αυτούς που θα βιαστούν να σχολιάσουν πως όταν επέλεγε το κοινό τις συμμετοχές μας πηγαίναμε καλύτερα, θα τους θυμίσω ότι κ το 2012, 2014 και 2015 το κοινό επέλεξε τις συμμετοχές μας. Η Eurovision έχει αλλάξει και προσωπικά όσο και αν ενοχλεί κάποιους, πιστεύω ακράδαντα πως το είδος της μουσικής που κυριαρχεί σήμερα στα ελληνικά ραδιόφωνα δεν θα είχε καμία τύχη στον διαγωνισμό.

Έχουμε ξανά αναφέρει το παράδειγμα, αλλά είναι ότι πιο χαρακτηριστικό μπορεί να ειπωθεί. Σκεφθείτε έναν εθνικό τελικό στην Ελλάδα, όπου θα συμμετείχε το Last Dance, το El Diablo και το Mata Hari. Σε ποια θέση θα έφερνε το κοινό το Last Dance που τελικά πήρε την καλύτερη θέση στον διαγωνισμό; Όσο και αν χτυπιούνται κάποιοι για το αντίθετο, η απάντηση είναι δεδομένη.

Μπορεί η ΕΡΤ να βρει στο μέλλον 4-5 τραγούδια που θα μπορούσαν εξίσου να σταθούν στην σκηνή της Eurovision; Η απάντηση είναι πως το πιθανότερο όχι και αυτό ισχύει όχι μόνο για την ΕΡΤ, αλλά και τις περισσότερες δημόσιες τηλεοράσεις.

Αυτά λοιπόν και πολλά άλλα είναι όσα συνθέτουν την εξίσωση εθνικού τελικού και είναι κάποιοι μόνο από τους λόγους που αποτρέπουν πλέον την ΕΡΤ από την πραγματοποίηση του. Όσα υπόλοιπα λέγονται και γράφονται για αργόμισθους δημοσίους υπαλλήλους, που απλά βαριούνται να ασχοληθούν είναι απλά παραμύθια της Χαλιμάς που κάποιους συμφέρει να διακινούν για τους δικούς τους λόγους.

Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovisionfun για όλες τις εξελίξεις σχετικά με την ελληνική συμμετοχή στην Eurovision 2022!

Ποιο πιστεύετε ότι ήταν το σημαντικότερο λάθος της TVE στην διοργάνωση του Benidorm Fest;

 

29 ΣΧΟΛΙΑ
  1. Δνδηδη
    Δνδηδη says:

    Συμφωνώ απολυτα με όλα
    Δεν πιστεύω πως πρέπει να σταματήσει το μπενιντορμ ολοκληρωτικά εμένα Μ άρεσε σαν διωργανωση
    Αλλά η ψηφοφορία ήταν ένας χταρμας κι αυτό πρέπει να αλλάξει

    Απάντηση
  2. Anna
    Anna says:

    Κ Αργυρίου συγχαρητήρια και σας ευχαριστούμε που κάποιος στηριζει την κοινή λογικη και όχι τον λαϊκισμό και τα ανούσια θέλω των φαν. Είναι ακριβώς όπως τα λέτε δεννθα άλλαζα ούτε κόμμα.

    Απάντηση
  3. Tina
    Tina says:

    Ενα ειναι το συμπερασμα και στην Ισπανια και στην Ελλαδα την πορεια που θα εχουν οι φετινες συμμετοχες θα το χρεωθουν ειτε καλο ειτε ασχημο αποτελεσμα οι αντιστοιχες επιτροπες της καθε χωρας. Οσο για το 2012 ,2014 ,2015 ο κοσμος επελεξε απο αυτα που του δοθηκαν αυτο που φαινοταν καπως καλυτερο γιατι ηταν χρονιες με αδυναμα τραγουδια.

    Απάντηση
  4. όχι άλλο κάρβουνο
    όχι άλλο κάρβουνο says:

    Οι καημένοι οι Ισπανοί είπαν μετά από καιρό να κάνουν έναν τελικό με αξιοπρεπές επίπεδο τραγουδιών και τα έκαναν μαντάρα.
    Η γνώμη μου είναι ότι το 50-50 είναι το ποιο δίκαιο σύστημα ψηφοφορίας.
    50% επιτροπή που θα είναι πολυμελής και θα αποτελείται από ειδικούς και όχι “ειδικούς” (βλέπε celebrities κλπ).
    50% κοινό που θα έχει δικαίωμα να ψηφίσει μόνο ένα τραγούδι (άντε μέχρι τρία) και μόνο μία φορά.

    Απάντηση
  5. Donnie Darko
    Donnie Darko says:

    “Mεροληπτική” η αναφορά σε Ελληνικούς Τελικούς του 2012, 2014 και 2015 όπου το χάλια επίπεδο κι ΟΧΙ η ψήφος του κοινού ευθύνεται για τα μέτρια μας αποτελέσματα στη γιουροβίζιον ενώ αποσιωπούνται Τελικοί του 2005, 2010, 2011 και 2013. Ενώ κρίνω απολύτως σεβαστή την επιλογή της ΕΡΤ να επιλέξει όπως θέλει, θεωρώ ότι στο άρθρο προωθούνται αυθαίρετα συμπεράσματα. Αν θέλει ο αρθρογράφος να ορίζεται ως δίκαιος, οφείλει να αναφέρει και τα κακά αποτελέσματα εσωτερικών αναθέσεων του 2016, 2017, 2018 και 2019 !
    Σε αυτό που συμφωνώ 100% είναι ότι δυστυχώς το televoting γενικότερα τείνει να ψηφίζει υπέρ των δημοφιλών καλλιτεχνών *βλέπε Rigoberta στην Ισπανία ή έχει γεωγραφική/”πατριωτική” προκατάληψη (tanxugueiras).
    Προσωπικά γνωρίζω ότι η Amanda δύσκολα (όχι ακατόρθωτα) θα κέρδιζε έναν Ελληνικό Τελικο για τους λόγους που ανέφερα παραπάνω (μη ευρέως γνωστή στο Ελληνικό κοινό, είδος μουσικής μη οικείο στους Έλληνες) και γι’αυτό φέτος χαίρομαι που θα της δοθεί μια ευκαιρία από την ΕΡΤ μέσω ανάθεσης. Οι προσδοκίες μου είναι πολυ υψηλές. Αναμένω το τραγούδι! Καλή μας επιτυχία! <3

    Απάντηση
  6. Νίκος
    Νίκος says:

    Προσωπικά θεωρώ ότι το πρόβλημα με το φεστιβάλ ήταν ότι η πόντοι του κοινού και της δημοσκόπικης επιτροπής ήταν στανταρ ενώ κατ εμέ θα έπρεπε να δίνονται με ποσοστά. Πάντως σχετικά με το 2015 ποιο θεωρείται ότι θα ταν το κατάλληλο τραγούδι αφού το “one last breath ” ήταν “επιλογή του κοινού “. Η eurovision αλλάζει από έτος σε έτος και σίγουρα οι τάσεις επανέρχονται ξανά και ξανά.

    Απάντηση
  7. Benedictos
    Benedictos says:

    Πολύ ωραίο σόου το Benidorm πραγματικά το ευχαριστήθηκα, αλλά δυστυχώς αμαυρώθηκε από όσα ακολούθησαν. Εύχομαι του χρόνου να κάνουν μια εξίσου ομορφη παραγωγή αλλά με ένα καλύτερο σύστημα αναδειξης του νικητή.

    Απάντηση
  8. esc1234
    esc1234 says:

    Το παράδειγμα του 2012 είναι τουλάχιστον αστείο, δεν φταίει το κοινό αν ο εθνικός τελικός έγινε σε εμπορικό κέντρο με κακά τραγούδια, αν του δώσεις κακά τραγούδια θα διαλέξει το λιγοτερο κακό. Ένας εθνικός τελικός μπορεί να γίνει επικερδής και επιτυχημένος αν ασχοληθούν αρκετοί άνθρωποι και έχει δίκαιο σύστημα. Ξεχνάτε να αναφέρετε πως ήδη ανακοίνωσαν πως θα γίνει benidorm 2023 καθώς και τα νούμερα που ήταν υπερβολικά υψηλά. Αν δεν σπάσεις αυγά δεν κανεις ομελέτα, αν θεωρείτε ότι θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια η εργολαβία Κοντόπουλου Ευαγγελινού στην ερτ γελιέστε. Δεν είναι τυχαίο ότι είχατε γράψει άρθρο για την παντελώς άγνωστη Amanda πριν καν δηλώσει συμμετοχή, μετά την αποτυχία της Demy η γνωστή ομάδα επιλέγει άγνωστα άτομα για προφανείς λόγους. Ο χρόνος θα δείξει

    Απάντηση
  9. gogos
    gogos says:

    Προσωπικά θεωρώ ότι η όποια σύνδεση με το Ισπανικό φιάσκο με την διεξαγωγή ή μη Ελληνικού εθνικού τελικού είναι λάθος. Εκτος αν η ΕΡΤ ήθελε να προωθήσει (ανέντιμα) κάποια συμμετοχή, όπως η TVE. Πράγμα που ΔΕΝ το νομίζω!

    Γιάννη όταν δίνεται ο “λόγος” στο κοινό μέσω της ψηφοφορίας, δεν είναι απλά η “αίσθηση πως συμμετέχουν στην λήψη μίας απόφασης”, αλλά μια πραγματικότητα και η ουσία ενος τελικού, αφού με τη ψήφο αυτή καθορίζεται κατα 50% (τουλάχιστον) ποια συμμετοχή θα μας εκπροσωπήσει. Άρα δεν είναι απλά μια αίσθηση, όπως έγραψες! Επειδή ανέφερες παραδείγματα που δεν πήγαμε καλά όταν συμμετείχε το κοινό, θα ήθελα κι εγώ να θυμίσω ότι:
    2001 – 3η θέση
    2005 – 1η θεση
    2006 – 9η θέση
    2007 – 7η θέση
    2008 – 3η θεση
    2009 – 7η θεση
    2010 – 8η θεση
    2011 – 7η θέση
    1013 – 6η θέση
    Αυτές οι θέσεις, ή για να το πω πιο σωστά αφού μάντες δεν είμαστε, κάποιες από αυτές τις θέσεις δεν θα τις είχαμε πάρει ποτέ αν ψήφιζε ΜΟΝΟ η επιτροπή. Με τη λογική ότι ευθύνεται το κοινό για τις κακές θέσεις, που ανέφερες στο άρθρο, άλλο τόσο (λέω εγώ) ευθύνεται για τις καλές αλλά και τη μοναδική νίκη μας!

    Δεν είναι όμως έτσι σε καμία των περιπτώσεων! Όταν πηγαίναμε καλά και υπήρχε συμμετοχή επιτροπή και κοινού οφειλόταν και στη δουλειά και την επιθυμία της ΕΡΤ, αλλά και της σωστής κρίσης του κοινού. Ακριβώς το ίδιο συνέβαινε και με τα άσχημα. Όταν δηλαδή η ΕΡΤ ήταν έρμαιο των ιδιωτικών συμφερόντων (βλέπε 2012 εθνικός τελικός σε πολυκατάστημα, με πολύ συγκεκριμένες επιλογές δισκογραφικών) τότε και το (ελάχιστο) κοινό που ψήφιζε είχε να επιλέξει μεταξύ των τυφλών τον μονοφθαλμο!

    Και αφου μιλάμε για θέσεις στον διαγωνισμό, πριν το 2000 που αποφάσιζε η επιτροπή για το ποιος θα μας εκπροσωπήσει, όλοι ξέρουμε τι θέσεις έχουμε λάβει μετά από τις αποφάσεις των “ειδικών”!

    Λες ότι ο διαγωνισμός έχει αλλάξει και το συνδέεις με τη μη διεξαγωγή εθνικού τελικού. Τι ακριβώς εννοείς; Ότι το Ελληνικό κοινό έχει μείνει “πίσω” όσον αφορά τη μουσική; Ότι θα “παρασυρθεί” από την αναγνωρισιμότητα και τη δημοφιλία ενος καλλιτέχνη; Το παρελθόν έχει δείξει ότι ΔΕΝ ισχύει κάτι τέτοιο.
    Αναφέρεις την κα. Ευστρατίου που είναι υπερ της “κλειστής” επιλογής. Υπάρχουν όμως και καλλιτέχνες που έχουν την αντίθετη άποψη και ζητούν εθνικό τελικό!

    Ασφαλώς και ΔΕΝ ασπάζομαι την άποψη “μερικών” ότι εκεί στην ΕΡΤ είναι τεμπέληδες και γι’ αυτό δεν γίνεται τελικός! Αυτά είναι (τουλάχιστον) αστεία πράγματα!

    Η ΕΡΤ έχει τον τελευταίο λόγο για το τι θα κάνει! Και αν φέτος ή από δω και περα ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ να ξανακάνει εθνικό τελικό, τότε η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά και μόνο την ίδια για το όποιο αποτέλεσμα (μουσικό, κατάταξης, κ.τ.λ…)! Είτε θετικό, είτε αρνητικό!

    Προσωπικά αισιοδοξώ για το καλύτερο ΚΑΙ φέτος και αναμένω να ακούσω και να δω live την Αμάντα, όπως και το τι έχει ετοιμάσει η Dream Team! Μακάρι η επιτροπή να έκρινε σωστά σε όλα τα επίπεδα και να μην πάρθηκε η απόφαση της με γνώμονα ΜΟΝΟ με το τι μπορεί να είναι της “μόδας” για φέτος στον διαγωνισμό.

    Υ.Γ 1
    Ανεξαρτήτως της άποψής μου για το αν θέλω εθνικό τελικό, θα κρίνω το τραγούδι και γενικά την συμμετοχή μας, σύμφωνα με τα γούστα μου σε αυτό που θα ακούσω και θα δω!
    Υ.Γ 2
    Εαν φοβάται (όπως λες στο άρθρο) τα παρατράγουδα της Ισπανίας, να φροντίσει ώστε να μην συμβούν. Είναι τόσο απλό! Τοξικοί φαν και “φαν” που εξυπηρετούν άλλα πράγματα πάντα έλεγαν και πάντα λένε. Ακόμα και όταν κερδίσαμε. Αυτούς εν τέλει τους απομονώνει το υπόλοιπο κοινό και καμία “ζημιά” δεν μπορούν να προκαλέσουν στην ΕΡΤ!

    Καλή συνέχεια!

    Απάντηση
  10. Γιώργος
    Γιώργος says:

    Πρώτον, είναι λάθος να προκαταβάλλει κανείς τι θα πάει καλά στη γιουροβίζιον και τι όχι. Ναι, ο διαγωνισμός έχει αλλάξει, αλλά δείχνει ότι αγκαλιάζει όλα τα είδη. Έχουμε νικητήρια από μία μπαλάντα στα Πορτογαλικά, μέχρι ιταλικό ροκ. Θα μπορούσε να τα προβλέψει κανείς; Δύσκολα
    Όσον αφορά το Benidorm, οι αντιδράσεις ήταν δικαιολογημένες τόσο από το συντριπτικό ποσοστό που έλαβε το terra (η εταιρεία που έδινε δωρεάν ψήφους είναι σχεδόν ασήμαντη όπως αναφέρθηκε από Ισπανούς), τόσο και από την εύνοια στην Chanel, που δεν δικαιολογείται καθόλου από μουσικής σκοπιάς. Το «μαγείρεμα» των αποτελεσμάτων ήταν εξόφθαλμο.
    Τώρα στα δικά μας, μία επένδυση σε ένα ετήσιο φεστιβάλ (πχ Θεσσαλονίκης), μόνο καλό θα έκανε στους Έλληνες καλλιτέχνες που θα έδειχναν την δουλειά τους έξω και στην εικόνα & τα διαφημιστικά έσοδα της ΕΡΤ. Με μία ισορροπημένη ψηφοφορία μεταξύ κοινού-επιτροπής που θα απέτρεπε σφάλματα όπως της Ισπανίας. Όπως γίνεται στη γιουροβίζιον ή στο Melodifestivalen. Κι ας υπήρχαν τότε αντιδράσεις, ποτέ δεν μπορούν να είναι όλοι ευχαριστημένοι…

    Απάντηση
  11. Χρήστος
    Χρήστος says:

    Ναι το editorial παραείναι μεροληπτικό. Λέτε ότι η αποτυχία στις eurovision του 12, του 14 και του 15 (πολύ ευέλικτα πηδήξατε του 13) οφείλεται στα τραγουδια που επέλεξε το κοινό ενώ τα τραγουδια ήταν αντικειμενικα κακά. Το 15 κιόλας τα άλλα 2 φαβορί (της Σαγια και της Θωμαή Απέργη) είχαν απίστευτα κακά φωνητικά και η Αννα Μαρία, όσο αντιπαθητική και αν είναι, όσο και αν τη στήριξε η Κύπρος είχε τουλάχιστον καλά φωνητικά. Το πρόβλημα δεν είναι στο ότι ααα το κοινό θα επιλέξει τον πιο δημοφιλή- για αυτό βάζεις τις επιτροπές. Επιτροπές που αποτελούνται από άτομα που είναι γνώστες της μουσικής, και όχι celebrity. Φτιάχνεις τον τρόπο βαθμολόγησης έτσι ώστε κάθε ψήφος να μετράει και όχι τυχαία. Είτε αποφασίσεις να χωρίσεις την ελλάδα σε 10 περιφέρειες και καθε περιφέρεια να δίνει 1 εώς 12 στις 10 συμμετοχές του τελικού είτε αποφασίσεις να αναβιώσεις το φεστιβάλ θεσσαλονίκης για να επιλέγουμε την συμμετοχή. Προφανώς υπάρχουν τρόποι. Και όσο και αν κοιτάμε τις διαμαρτυρίες του Benidorm μην ξεχνάμε έκανε τρομερά νούμερα τηλεθέασης. Στην Ελλάδα ανάθεμα αν έχουμε προσπαθήσει να δομήσουμε εναν τρόπο επιλογής τραγουδιού, είτε βάζαμε τους δημάρχους του Πασοκ να επιλέγουν τραγούδι, είτε όταν ήταν ένας πολύ γνωστός καλλιτέχνης τον βάζαμε μόνο του στη σκηνή και αν είχε καλά τραγούδια καλώς. Η προσπάθεια με τα mad ήταν κάτι καλό σαν ιδέα αλλά τα mad πλέον έχουν ξεπεραστεί. Τo Σαν Ρέμο, το φεστιβάλ των Τιράνων, το Eesti Laul, το Melodifestivalen ακόμα και το UMK στη Φινλανδία δείχνουν το δρόμο… Φτιάξε κάτι, άρχισε να διορθώνεις ότι δεν δουλεύει. Γτ δεν είναι μόνο η Eurovision το θέμα. Ένας ικανοποιητικός τρόπος επιλογής του ελληνικού τραγουδιού μπορεί να βοηθήσει όλη την μουσική βιομηχανία…

    Απάντηση
    • Giannis Argyriou
      Giannis Argyriou says:

      Θα απαντήσω σε κάποια χτυπητά.
      1. Το Benidorm έκανε 12% τηλεθέαση, λιγότερα από 3 εκατομμύρια τηλεθεατές. Πολύ καλό για το τπτ δλδ κ σίγουρα όχι τρελή τηλεθέαση.
      2. Την απάντηση τη δώσατε μόνος σας, ουσιαστικά συμφωνώντας με το άρθρο Μ. Αναφέρατε εθνικούς τελικους που έχουν παράδοση δεκαετιών.
      Ή φοράμε παρωπιδες ή βλέπουμε την αλήθεια κατάματα. Προτιμω το δεύτερο.

      Απάντηση
  12. Giannis
    Giannis says:

    Καλησπέρα και από εμένα. Οφείλω να πω πώς τόσο καιρό μπαίνω φανατικά στην ιστοσελίδα σας και εκτιμώ πολύ την δουλειά σας. Όμως με το συγκεκριμένο άρθρο, όσον αφορά στο θέμα της ελληνικής συμμετοχής θα διαφωνήσω αρκετά. Καταλαβαίνω την θέση σας και υποστηρίζω ανέκαθεν την ελληνική συμμετοχή είτε μου αρέσει είτε όχι, και για φέτος είμαι πολύ αισιόδοξος καί μακάρι να πάμε καλά, να μπούμε πάλι στην δεκάδα, και να πάρει τα εύσημα η ΕΡΤ η οποία επιτέλους ενδιαφέρεται για τον διαγωνισμό και μπράβο της. Παρ όλα αυτά, θα συμφωνήσω με γνώμες πού διάβασα παραπάνω. Καλώς ή κακώς, ασχέτως αποτελέσματος, σε εθνικούς τελικούς, ψηφιζόταν και μας εκπροσωπούσε τό καλύτερο τραγούδι συνολικά (σκηνική παρουσία, φωνή καί τραγούδι). Ξεκάθαρο παράδειγμα το 2014 πού ακόμα και αν η Shaya ήταν η δημοφιλέστερη τότε και διακαής πόθος όλων, το live ήταν τόσο αποκαρδιωτικό πού σαφώς και τελικά έπρεπε να επιλέχθει η Μαρία Έλενα Κυριακού. Ακόμα και το 2011 και το 2013 πού υπήρχαν η Νίκη Πόντε και η Τζωρτζίνα με τον Αlex Leon αντίστοιχα με πολύ σύγχρονα τραγούδια και ενδιαφέροντα, στο live έπασχαν. Οπότε το κοινό ρίσκαρε να στείλουμε κάτι ελληνικό και μας βγήκε σε πολύ καλό. Το αντίστοιχο τρίπτυχο 2017, 2018 και 2019 απέτυχε παταγωδώς διότι με εξαίρεση την Ντέμυ που δεν είχε καλό τραγούδι, τα άλλα 2 τραγούδια ήταν εξαιρετικά, δεν είχαν δοκιμαστεί live, και όταν δοκιμάστηκαν ήταν πλέον αργά και για αυτό ήρθαν αυτά τα αποτελέσματα. Συνεπώς κατά την δική μου άποψη και εμπειρία από τον διαγωνισμό νομίζω ότι το κοινό τίς περισσότερες φορές, κάνει την σωστή επιλογή. Συνεπώς με μία επιτροπή αξιοκρατική σε συνδυασμό με την γνώμη του κοινού, μπορούν να φέρουν τό καλύτερο αποτέλεσμα και να αποφευχθούν παραδείγματα όπως της Νορβηγίας πέρυσι με το 100% κοινό καί την επιλογή του δημοφιλή αλλά χλιαρου TIX, του φετινού Benidorm με το μαγείρεμα των αποτελεσμάτων από την επιτροπή. Αυτά από έναν αντικειμενικό φαν του διαγωνισμού.

    Απάντηση
  13. panos
    panos says:

    Λέτε ότι η eurovision έχει αλλάξει και ότι οι επιτροπές ξέρουν καλύτερα ποιο τραγούδι θα πάρει καλύτερη θέση.
    Παρακάτω μερικά στατιστικά από τις ψηφοφορίες του ελληνικού κοινού και της επιτροπής τα τελευταία 5 χρόνια

    Eurovision 2021 ψηφοφορία ελληνικής επιτροπής
    1 βαθμό Ουκρανία (5η θέση στον τελικό)
    2 βαθμούς Ρωσία (9η θέση στον τελικό)
    3 βαθμούς Βέλγιο (19η θέση στον τελικό)
    4 βαθμούς Ιταλία (1η θέση στον τελικό)
    5 βαθμούς Γαλλία (2η θέση στον τελικό)
    6 βαθμούς Μάλτα (7η θέση στον τελικό)
    7 βαθμούς Σαν Μαρίνο (22η θέση στον τελικό)
    8 βαθμούς Βουλγαρία (11η θέση στον τελικό)
    10 βαθμούς Μολδαβία (13η θέση στον τελικό)
    12 βαθμούς Κύπρος (16η θέση στον τελικό)

    Eurovision 2021 ψηφοφορία ελληνικού κοινού
    1 βαθμό Ρωσία (9η θέση στον τελικό)
    2 βαθμούς Αζερμπαϊτζάν (20η θέση στον τελικό)
    3 βαθμούς Μάλτα (7η θέση στον τελικό)
    4 βαθμούς Ελβετία (3η θέση στον τελικό)
    5 βαθμούς Ουκρανία (5η θέση στον τελικό)
    6 βαθμούς Φινλανδία (6η θέση στον τελικό)
    7 βαθμούς Αλβανία (21η θέση στον τελικό)
    8 βαθμούς Γαλλία (2η θέση στον τελικό)
    10 βαθμούς Ιταλία (1η θέση στον τελικό)
    12 βαθμούς Κύπρος (16η θέση στον τελικό)

    Μέσος όρος θέσης της ελληνικής επιτροπής για το 2021: 5+9+19+1+2+7+22+11+13+16 / 10 = 10,5
    Μέσος όρος θέσης του ελληνικού κοινού για το 2021: 9+20+7+3+5+6+21+2+1+16 / 10 = 9

    Ακολουθώντας το ίδιο μοτίβο και για τις προηγούμενες χρονιές
    Ελληνική επιτροπή 2019: 10.7
    Ελληνικό κοινό 2019: 9.7

    Ελληνική επιτροπή 2018: 9.7
    Ελληνικό κοινό 2018: 7.6

    Ελληνική επιτροπή 2017: 10.4
    Ελληνικό κοινό 2017: 7.9

    Ελληνική επιτροπή 2016: 10.8
    Ελληνικό κοινό 2016: 8.4

    Συμπέρασμα: τις τελευταίες 5 eurovision, το top 10 του ελληνικού κοινού παίρνει κατά μέσο όρο υψηλότερη θέση από το top 10 των ελληνικών επιτροπών.

    Απάντηση
  14. Κωνσταντίνος
    Κωνσταντίνος says:

    Το άρθρο είναι πολύ μεροληπτικό κατά τη γνώμη μου και οδηγεί σε αυθαίρετα συμπεράσματα συσχετίζοντας την ισπανική διαδικασία με το ενδεχόμενο ενός ελληνικού εθνικού τελικού. Στο μόνο που συμφωνώ με τον αρθρογράφο είναι στις εθνικές επιλογές-πρότυπο που ανέφερε και στο φιάσκο στην ψηφοφορία της ισπανικής επιλογής.
    Προσωπικά δεν πιστεύω ότι η ΕΡΤ αν θέλει (που πλέον δείχνει να θέλει κι με το παραπάνω)να πηγαίνουμε κάλα στο διαγωνισμό και μουσικά και βαθμολογικά δεν μπορεί να διοργανώσει έναν εθνικό τελικό παρόμοιο με το UMK. Δεν ζήτησε κανείς υπερπαραγωγή με ημιτελικούς τελικούς κλπ… Αντιθέτως, η ομάδα της ΕΡΤ μπορεί να επιλέξει τα πιο κατάλληλα τραγούδια με τις καλύτερες προοπτικές (5-8 στον αριθμό νομίζω είναι καλά) κατά τη γνώμη των ειδικών της επιτροπής (και όχι των “ειδικών” τύπου celebrities όπως αναφέρθηκε σε άλλο σχόλιο) και μετά να γίνει ένας εθνικός τελικός όπου θα ψηφίσουν 50-50 κοινό και επιτροπή. Έτσι, θα αποφευχθεί το κριτήριο της δημοφιλίας του καλλιτέχνη και συνάμα τα πιο ανταγωνιστικά τραγούδια από τα Χ που θα έχουν κατατεθεί θα βρεθούν στην κούρσα εκπροσώπησης.
    Πάντως όσες φορές έγινε εθνικός τελικός, πάρθηκε η πιο κατάλληλη απόφαση από το κοινό. Εμφανώς, τελικό ρόλο παίζει η live ερμηνεία και το στήσιμο-εκτόπισμα του καλλιτέχνη. Ακόμα και στα έτη (2012-14-15) που αναφέρονται το κοινό ψήφισε το καλύτερο κομμάτι μεταξύ μετριότατων προτάσεων αυτές τις χρονιές… Επομένως, σε εθνικούς τελικούς δεν κερδίζει πάντα το “μεγάλο/πιο γνωστό όνομα” αφού αν υστερεί είτε φωνητικά είτε σκηνικά ή και στα δύο (πχ. Μαρτάκης 2014, Ηλιάδη 2013, Σάγια 2015) πολύ απλά δεν θα επιλεγεί. Άρα αυτή η δικαιολογία δεν υφίσταται. Τέλος ας μη ξεχνάμε ότι με απευθείας αναθέσεις και εσωτερικές επιλογές μετράμε 2 αποκλεισμούς (παραλίγο 3 με την οριακότατη πρόκριση της Demy). Και φέτος, όπως συμβαίνει από το 2016, αποκλειστικά και μόνο η ΕΡΤ θα χρεωθεί την όποια επιτυχία ή αποτυχία…

    Απάντηση
    • Giannis Argyriou
      Giannis Argyriou says:

      Νομιζω οτι τελικά ακόμα κ εδώ που τα εγραψα τοσο υπερ απλουστευμενα δεν αντιλαμβανεστε ή δεν θελετε να αντιληφθειτε, επειδη ο ποθος για εθνικο τελικο υπερνικα ολα τα υπολοιπα. Στο αρθρο δεν εγραψα μονο για οσα αναφερεις. Εγραψα κ για το δράμα που υπάρχει τωρα στην Ισπανια εξαιτιας της νικης ενος τραγουδιου απο τις επιτροπές κ οχι απο το κοινο, κπου ηταν φοβος κ ενδοιασμος τοσο των καλλιτεχνων όσο κ της ΕΡΤ…Μεροληπτικες λυπαμαι που θα το πω ειναι οι αποψεις που παραθετεις στο σχολιο σου, γτ απλα το μονο που θελεις κ εσυ ως φαν ειναι εθνικος τελικος. Δεν σε αδικώ…το γραφω εξαλλου οτι το κατανοω εν μέρει. Το ζητημα ομως ειναι εξισωση. Κ οι άγνωστοι χ αυτης της εξισωσης περιγραφονται στο άρθρο (καποιοι απο αυτοι οχι ολοι). Νομιζω οτι χρειάζεται μια δευτερη πιο ψυχραιμη κ αντικειμενικη ματια για να αντιληφθεις το περιεχομενο. Σου απαντω γτ ξερω πως εισαι καλοπροαίρετος πάντα.

      Απάντηση
      • Κωνσταντίνος
        Κωνσταντίνος says:

        Νομίζω οι περισσότεροι γράφουν καλοπροαίρετα, ειδικά σε ένα editorial που ο καθένας γράφει τη γνώμη του ώστε να γίνει διάλογος.
        Κατάλαβα οτι ο βασικός ενδοιασμός της ΕΡΤ(κατά βάση) είναι οι αντιδράσεις τον φαν για το αν κερδίσει το χ ή το ψ τραγούδι καθώς και το ότι ο καθένας θα βγεί να πει το μακρύ του και το κοντό του, θέλοντας λίγη δημοσιότητα παρά πάνω, είτε αυτός είναι εμπλεκόμενος στη διαδικασία είτε έχει απλά ένα διαδικτυακό blog… Κάτι τέτοι συνέβη και φέτος (αντιδράσεις γνωστού τραγουδιστή και bloggers που έγραφαν κυριολεκτικά ό,τι να’ναι) και θεωρώ θα συμβαίνει ακόμα και στις πιο διαφανείς διαδικασίες… Αυτό καλώς ή κακώς είναι κομμάτι της eurovision, εξάλλου σε πολλές χώρες έχουν ακολουθήσει γκρίνιες μετά τα αποτελέσματα εθνικών τελικών. Σημασία έχει αυτές τις αντιδράσεις η ΕΡΤ (και ο κάθε κρατικός φορέας δηλαδή) να μπορεί να τις αντιμετωπίσει κάνοντας έναν εθνικό τελικό με διαφάνεια όπου θα περιορίσει στο ελάχιστο τέτοια φαινόμενα “νοθείας” και “πειραγμένων” αποτελεσμάτων όπως συνέβη στη περίπτωση της Ισπανίας…
        Δυστυχώς απ’οτι φαίνεται ακόμα η ΕΡΤ δεν είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο( οργάνωση εθνικού τελικού αξιοπρεπώς και χωρίς πολλά παρατράγουδα), οπότε τουλάχιστον ας γίνονται σωστές επιλογές ερμηνευτών/τραγουδιών όπως με τη Stefania και ελπίζω και φετος με την Amanda και όχι επιλογές που έπειτα αφήνονται στην τύχη τους (βλ. 2018/2019) ή ακόμα χειρότερα τύπου Argo και Demy…

        Απάντηση
  15. leon
    leon says:

    Φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι που σχολιασατε και κατηγορείτε το περιεχόμενο του άρθρου δεν το διαβάσατε καν, απλά είδατε ότι γράφει εναντίον του εθνικού τελικού και αμέσως άναψαν κόκκινα λαμπάκια. Λογικό ο άνθρωπος να βαρέθηκε να δίνει εξηγήσεις.
    Συμφωνώ 100% και εγώ. Όσοι ακόμη δεν αντιλαμβάνεστε μας λέει για μια ακόμη φορά ότι η ΕΡΤ αλλά και οι καλλιτέχνες που φέτος ενεπλάκησαν στην διαδικασία δεν ήθελαν εθνικό τελικό κυρίως εξαιτίας αυτού του μαδομουνιου που ακολούθησε στην Ισπανία και που μαθηματικη βεβαιότητα θα συνέβαινε και εδώ. Εδώ κλειστή επιλογή συνέβη φέτος και είχαμε την κάθε Κατίνα να σχολιάζει γιατί η ΕΡΤ ανακοίνωσε τους πέντε, γιατί η ΕΡΤ είπε πρώτα τον Good job nicky, πως ο Κατσαρός άκουσε τα τραγούδια κλπ κλπ. Αν μπορούσα να πω κάτι στην ΕΡΤ αυτό θα της έλεγα, ποτέ να μην κάνετε εθνικό τελικό. Όταν ωριμάσουμε εμείς οι φαν πρώτα τότε θα μπορούμε και να διεκδικούμε κάτι τέτοιο. Με τα σχόλια που βλέπω να γίνονται δεν έχει κανένα λόγο η ΕΡΤ να ρισκάρει ένα μιντιακό σκάνδαλο που μπορεί να προκύψει από το πουθενά. Ούτε Σουηδία είμαστε, ούτε καν Εσθονία. Τα δε σχόλια για Σανρεμο απλά τα προσπερνώ ως joke. Eurovisionfun πάλι καλά που τα γράφεις και εσύ και ας ενοχλούνται ορισμένοι.

    Απάντηση
    • Giannis Argyriou
      Giannis Argyriou says:

      Νομιζω οτι δεν μπορώ να το πω πιο λιανά, ισχύει! Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να σκεφτεί κ να ζυγίσει η ΕΡΤ για να κάνει εναν εθνικο τελικο. Πρώτον κ σημαντικο να εχει τα τραγούδια που θα μπορούσαν να στηρίξουν κατι τετοιο. Δευτερο να ειναι σιγουρη ότι δεν θα δημιουργηθουν απονερα κ ιστοριες που θα γεμιζουν τα τηλεοπτικα παραθυρα επι ημερες. Πολύ σωστα ανεφερες, εδώ φέτος εκανε μια κλειστη επιλογή και ειπώθηκαν πόσα. Ακούγεται κάτι τετοιο στην Σουηδια, στην Ιταλία, στην Εσθονία κοκ; Ποτέ! Για ποιο λογο λοιπον η ΕΡΤ να προχωρησει σε κάτι απο το οποιο στο τέλος μονο ζημειωμένη θα βγει κ σε κάτι που και οι καλλιτεχνες που την ενδιαφερουν δεν θα λάμβαναν μέρος. Χαιρομαι που υπάρχουν καποιοι που το αντιλαμβανονται!

      Απάντηση
  16. stavros
    stavros says:

    Στην ουσία συμφωνώ με την άποψη του αρθρογράφου ότι χρειάζεται να υπαρξει μια διαδρομή κάποιων ετών που αποδείξει η ερτ κυρίως στους ενδιαφερόμενους καλλιτέχνες αλλά και στο ίδιο το τηλεοπτικό κοινό ότι ενδιαφέρεται, εργάζεται, οικοδομεί και εδραιώνει κριτήρια και διαδικασίες αλλά και ρισκάρει με στόχο α) να αναδειχθούν ποιοτικά και σύγχρονα τραγούδια, παραγωγές και καλλιτέχνες από την πραγματικά πλούσια και πολλυσυλεκτική καλλιτεχνική παραγωγή της χώρας β) αυτό να γίνει και με μια σκοπιά αξιοπρεπούς με δυνατότητες διαγωνιστικής επιτυχιας. Διαφωνώ ότι το ελληνικό κοινό επηρεάζεται απόλυτα από την κυρίαρχη μουσική βιομηχανία που δυστυχως λίγο πλούτο και ποιότητα παρουσιάζει. Λόγω ιντερνετ, διαδικτυακών κοινοτήτων αλλά και την τάση είτε μικρές εταιρείες ειτε ανεξάρτητοι καλλιτεχνες να εκτίθενται πιο μαζικά μέσω αυτού, πλέον ο νέος που θα ακούσει στο ραδιοφωνο η στο μαγαζι τα ίδια και τα ίδια παράλληλα έχει στο playlist του και τραγούδια και καλλιτέχνες πολύ πιο ενδιαφέροντες αλλά όχι εμπορικούς. Εκτιμώ ότι η ΕΡΤ το αναγνωρίζει αυτό και γιαυτό εκτιμώ προσπαθεί να δείξει ότι και η ίδια αλλά και ο διαγωνισμός έχουν θέση για τετοιου ύφους και παραγωγής τραγουδια ώστε να μην κυριαρχήσει το μονοπώλιο των δισκογραφικών. Οψομεθα.

    Απάντηση
    • Giannis Argyriou
      Giannis Argyriou says:

      Σωστα! Χαιρομαι παιδια να γινεται διαλογος με επιχειρηματα ειτε υπερ της μιας αποψης ειτε της αλλης. Ας αφησουμε την τοξικοτητα εκτος.

      Απάντηση
  17. SteliosAthens
    SteliosAthens says:

    Συμφωνώ και εγώ απόλυτα με το άρθρο. Δεν είμαστε σε φάση για εθνικό τελικό και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αφού το περσινό κονσεπτ επιτέλους δούλεψε να το αλλάξουμε; Όπως πολύ σωστά λέει ένας φίλος παραπάνω, ας το χτίσει η ΕΡΤ όπως επιθυμεί, εξάλλου αυτή συμμετέχει και διαγωνιζεται και στην συνέχεια όταν θα έχει το ενδιαφέρον από καλλιτέχνες που επιθυμεί να κάνει και εθνικό τελικό. Θα ειναι του χρόνου; Το 2024; Αν συνεχίσουν τα καλά αποτελέσματα θα έρθει και αυτό. Όσο αφορά τους τοξικούς φαν φέτος ειδικά είναι απίστευτοι.

    Απάντηση

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *