Ελλάδα: Η βαθμολογία της επιτροπής της ΕΡΤ στην πρώτη φάση της επιλογής | ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Παρότι η ΕΡΤ επισήμως δεν έχει ανακοινώσει τα αναλυτικά αποτελέσματα για τη διαδικασία επιλογής που διεξήγαγε φέτος για την συμμετοχή μας στον διαγωνισμό της Eurovision, μέσα από διαρροές, αλλά και εξαιτίας της δικαστικής διαμάχης που βρίσκεται σε εξέλιξη με την Melissa Mantzoukis, γνωρίζουμε τις περισσότερες λεπτομέρειες. Αυτό που μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστό, αλλά πλέον το Eurovisionfun φέρνει στο φως, είναι η αρχική ψηφοφορία της 7μελούς επιτροπής της ΕΡΤ, μέσω της οποίας επιλέχθηκαν τα εφτά τραγούδια που προκρίθηκαν στην επόμενη φάση και στην αξιολόγηση της 70μελούς επιτροπής κοινού και την εκ των υστέρων επαναξιολόγηση της καλλιτεχνικής επιτροπής.

Με διαφορά λοιπόν όπως θα δείτε παρακάτω, η πρώτη προτίμηση της επιτροπής της ΕΡΤ, ήταν το Proud της Monika, το οποίο όμως η επιτροπή κοινού το έφερε στην έκτη θέση και έτσι βρέθηκε εκτός διεκδίκησης, αφού στην επόμενη φάση προκρίθηκαν μόνο τα πέντε πρώτα τραγούδια της προτίμησης του κοινού.

Τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης της καλλιτεχνικής επιτροπής της ΕΡΤ ήταν τα εξής:

  1. Proud – Monika 720 βαθμοί
  2. Shout out – Αντωνία Καούρη & Μαρία Μαραγκού 650 βαθμοί
  3. What they say – Vernicos 580 βαθμοί
  4. Holy water – Klavdia 530 βαθμοί
  5. Somewhere to go – Leon of Athens 510 βαθμοί
  6. Liar – Melissa Mantzoukis 350 βαθμοί
  7. We are young – Κωνσταντίνα Ιωσηφίδου 300 βαθμοί

Η καλλιτεχνική επιτροπή της ΕΡΤ, όπως και η επιτροπή κοινού στην φάση αυτή ψήφισαν σε κλίμακα Eurovision, από 12 μέχρι και 4.

Τα παραπάνω αποτελέσματα σημαίνουν πως αν η επιλογή είχε γίνει σε μία φάση, με συμψηφισμό της επιτροπής κοινού με την καλλιτεχνική επιτροπή, τότε νικήτρια και εκπρόσωπός μας στο Λίβερπουλ θα ήταν η Monika με το Proud.

Δεύτερη επιλογή της καλλιτεχνικής επιτροπής ήταν το Shout Out των Καούρη & Μαραγκού, που ήταν όμως πέμπτο στο κοινό. Οι δύο καλλιτέχνιδες θυμίζουμε πως παρότι προκρίθηκαν στην τελική τριάδα, απέσυραν την συμμετοχή τους μετά τη διαρροή του τραγουδιού τους στο διαδίκτυο θεωρώντας πως το Shout Out δεν ήταν αρκετά δυνατό για να διαγωνισθούν στο Λίβερπουλ.

Τρίτη επιλογή της επιτροπής ήταν το τραγούδι που τελικά κέρδισε την επιλογή, το What they say του Victor Vernicos. Ένα τραγούδι που συγκέντρωσε μόλις 14 βαθμούς στον πιο εύκολο ημιτελικό στην ιστορία του θεσμού, με τους 12 βαθμούς να προέρχονται από την Κύπρο.

Το αγαπημένο της επιτροπής κοινού, Liar, ήταν μόλις έκτο και με πολύ χαμηλή βαθμολογία όπως βλέπετε. Σχετικά χαμηλά ήταν και η Klavdia με το Holy Water.

Τα εφτά πρόσωπα που συμμετείχαν στην καλλιτεχνική επιτροπή και επέλεξαν ουσιαστικά την φετινή μας συμμετοχή είναι οι εξής:

1. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ – Συνθέτης, Μέλος ΔΣ ΕΡΤ ΑΕ (Πρόεδρος)
2. ΑΔΑΜ ΠΕΤΡΟΣ – Μουσικός Παραγωγός (Μέλος)
3. ΑΠΕΡΓΗΣ ΦΩΤΗΣ – Δημοσιογράφος, προϊστάμενος διεύθυνσης ραδιοφωνίας ΕΡΑ  (Μέλος)
4. ΠΕΤΡΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ – Μουσικός Παραγωγός (Μέλος)
5. ΚΟΖΑΚΟΥ ΜΑΡΙΑ – Διευθύντρια Δευτέρου Προγράμματος της ΕΡΑ, σχολιάστρια του διαγωνισμού (Μέλος)
6. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ – Διευθυντής Kosmos της ΕΡΑ (ΜΕΛΟΣ)
7. ΜΠΟΥΡΟΥΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ – Αναπλ. Γενικός Διευθυντής Προγράμματος της ΕΡΤ (Μέλος)

Τα αποτελέσματα της επιτροπής κοινού από την άλλη πλευρά ήταν τα εξής:

  1. Melissa Mantzoukis – Liar 721 βαθμοί
  2. Vernicos – What they say 556 βαθμοί
  3. Klavdia – Holy water 529 βαθμοί
  4. Leon of Athens – Somewhere to go 505 βαθμοί
  5. Αντωνία Καούρη & Μαρία Μαραγκού 465 βαθμοί
  6. Monika – Proud 452 βαθμοί
  7. Κωνσταντίνα Ιωσηφίδου 413 βαθμοί

Η διαφορά της πρώτης Μελίσσας από τον δεύτερο Vernicos ήταν 165 βαθμοί, με την διαφορά του Vernicos από την τελευταία Κωνσταντίνα Ιωσηφίδου να είναι μόλις 143!

Χωρίς περαιτέρω δικά μας σχόλια, αφήνουμε τους αριθμούς να μιλήσουν από μόνοι τους και περιμένουμε τα δικά σας σχόλια.

Σας υπενθυμίζουμε πως τη Δευτέρα 19 Ιουνίου πραγματοποιείται στο πρωτοδικείο Αθηνών η κατάθεση των προτάσεων για τη δίκη μεταξύ της Melissa Mantzoukis και της ΕΡΤ, μία υπόθεση που όπως μαθαίνουμε θα έχει πολλές και δραματικές εξελίξεις.

Πως σας φαίνεται η ψηφοφορία της 7μελούς κριτικής επιτροπής της ΕΡΤ;

Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovisionfun για όλες τις εξελίξεις!

8 ΣΧΟΛΙΑ
  1. Spiros B
    Spiros B says:

    Μαθηματικά φαίνεται ότι δε βγαίνει..3640 οι πόντοι της ερτ 3641 του κοινού, δεν αντιστοιχούν στο 49,4-50,6% που είχε οριστεί. Για αυτά τα ποσοστά λείπουν περίπου 95-100 πόντοι από την επιτροπή κοινού. Και τελικά η μονικα ήταν το μεγαλύτερο από τα βύσματα όπως συζητιόταν. Αλλά ο μόνος σκοπός ήταν να μη πάει η μελισσα εξ αρχής.

    Απάντηση
  2. Κωνσταντίνος
    Κωνσταντίνος says:

    Και τώρα επαληθεύονται όλα αυτά που έλεγαν άτομα από την 70μελη επιτροπή κοινού για περίεργους που έδιναν 12 στην Μόνικα 10 στο ντουέτο χωρίς καν να ακούσουν τα τραγούδια και έβαζαν τελευταία την Μελίσα….
    Κάποιοι βέβαια στην καλύτερη περίπτωση ανίδεοι τους χλεύαζαν, όπως και όλους όσοι λέγαμε το προφανές, ότι δηλαδή η ΕΡΤ έστησε τα πάντα με σειρά…. Βυσμάτων.
    1. Μόνικα 2. Ντουέτο
    και αφού δεν ευδοκίμησε τίποτα για αυτούς σου λέει όχι δεν θα στείλουμε αυτό που θέλει το κοινό-το οποίοι ΠΑΝΤΑ ακόμα και σε εθνικούς τελικούς έχει δείξει πόσο σωστά ψηφίζει, όπως ακριβώς και φέτος.
    Και μέσα σε όλα αυτά μαζι φυσικά και με την οικονομική άνεση να στηρίξει το project του ποτίστηκε και η γλάστρα -βικτωρας.
    Αυτό που λέμε πλάι στο βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα. Για αυτό πήγαιναν από φάση σε φάση οι άχρηστοι 7+1 (ζουλας). Τωρα όποιος ακόμα δεν παραδέχεται το ότι η ΕΡΤ τα έστησε όλα και η Μελίσα δεν είναι η κακία Γερμανίδα που δεν ξέρει να χάνει αλλά μια κοπέλα που διεκδικεί το δίκιο της και πρέπει να δικαιωθεί στο προσεχές δικαστήριο ελπίζω να κοιταχτει άμεσα και να μην ψηφίζει…
    ΕΡΤ συνώνυμο της ξεφτίλας.

    Απάντηση
  3. Eurovision 2023
    Eurovision 2023 says:

    Η εξέλιξη της υπόθεσης ίσως να είναι σημαντική καθώς μπορεί και να καθορίσει τον τρόπο επιλογής του καλλιτέχνη για το 2024(απευθείας ανάθεση ή εθνικός τελικός). Η λογική λέει ότι αν η Μέλισσα κερδίσει το δικαστήριο τα άτομα που έκαναν όλο αυτό το χάλι δε θα ξανάεμπλακουν του χρόνου.
    . εκτός αν η ΕΡΤ αποφασίσει να ορίσει μια άλλη 7μελη κριτική επιτροπή που θα ψηφίζει πάλι κατά το δοκούν και το κοινό δε θα εμπλακεί για μια ακόμη φορά στη διαδικασία επιλογής.

    Απάντηση
  4. Vasilis
    Vasilis says:

    Να πάει ως μάρτυρας στο δικαστήριο το παιδί που ήταν στην επιτροπή κοινού και είδε έναν περίεργο τύπο να βάζει τελευταία την Μελίσσα πρίν ακούσουν τα τραγούδια. Εγώ από τότε που είδα αυτό το σχόλιο κατάλαβα ότι δεν πρόκειται δυστυχώς να πάει καί είχα την αίσθηση ότι μετά κάτι θα γίνει και όντως μετά άρχισαν τα δράματα. Θα είναι πολύ άδικο αν δεν δικαιωθεί στο δικαστήριο, γιατί παρόλο που υπάρχουν αποδείξεις και έχει γίνει τόσος ντόρος για την ΕΡΤ και τη διαδικασία, φοβάμαι ότι κάτι θα χουν σκαρφιστεί μαζί με την panik για να την γλιτώσουν. Μακάρι αυτό το δικαστήριο να φέρει μετέπειτα παραιτήσεις και εθνικό τελικό το 24 χωρίς την εμπλοκή της συγκεκριμένης επιτροπής.
    Και όπως είπα και σε προηγούμενο σχόλιο να μην αφήσει ούτε βρακί στους 7 ψευτοποιοτικούς της επιτροπής της κακιάς ώρας.
    Πάμε δυνατά αύριο Μελίσσα, έχεις την στήριξη μας!!

    Απάντηση
  5. andi
    andi says:

    Και μακάρι να είχε πάει η Μonika με το Proud παρά αυτό το χάλι που πήγε. 541 βαθμούς η Mantzoukis ,567 ο Vernicos, 589 η Monika και για να μην τα πολυλογώ βγάζει μάτι ότι στήθηκε από την αρχή για να αντιδράσει το κοινό εναντίον της Monika και να την βγάλει 6η ή 7η για να πάει το βύσμα ο Vernicos. Που μόνο και μόνο που τον λένε Βερνίκο θα έπρεπε να σας προϊδεάσει όσους συμμετείχατε στη διαδικασία και να βγάλετε τον τελευταίο.

    Απάντηση
  6. Γιώργος Κ.
    Γιώργος Κ. says:

    Η ΕΡΤ φέτος εισήγαγε έναν νέο τρόπο επιλογής της συμμετοχής μας ο οποίος ξεκάθαρα ήταν αποτυχημένος. Άφησε έξω από την τελική shortlist τραγούδια όπως της Evangelia (το οποίο αν τελικά επιλεγόταν θα προκρινόταν σίγουρα στον τελικό) και του Κούρτη (το οποίο μόνο και μόνο από σαράντα δευτερόλεπτα και με κάκιστο ήχο καταλάβαινες ότι είναι καλύτερο από πολλά τραγούδια της τελικής shortlist) ή ακόμη και της Αντιγόνης θα μπορούσε, αφού είχε καταθέσει τραγούδια με μοντέρνο ήχο, hip hop, ethnic στοιχεία και ελληνικό στίχο. Οπότε όλα άρχισαν από εδώ… Από τη στιγμή που επιλέχθηκαν λάθος τραγούδια για να μπουν στην shortlist.

    Όμως τα λάθη συνεχίστηκαν, καθώς ακολούθησαν αρκετές και πολύπλοκες διαδικασίες για τις οποίες δεν ήμασταν καν ενήμεροι. Η επιτροπή της ΕΡΤ μάλιστα αποφάσισε ότι τα τραγούδια “Proud” και “Shout Out” ήταν τα δύο καλύτερα, ενώ -κατά τη δική μου γνώμη και από αυτά που έχω ακούσει- τα “Liar”, “Holy Water” και ίσως το “Somewhere to go” (αυτό το λέω επειδή έχω παρακολουθήσει τη δουλειά του Leon και ξέρω ότι βγάζει καλά τραγούδια) θα είχαν περισσότερες πιθανότητες να πάνε στον τελικό της eurovision.

    Και το ολοκληρωτικό χτύπημα συνέβη στην τελική τριάδα όπου το “What They Say” και το “Shout Out” κατατάχθηκαν πιο ψηλά από το “Liar” -και μάλιστα με συντριπτική διαφορά- από την επιτροπή της ΕΡΤ. Το αποτέλεσμα της εθνικής διαδικασίας γνωστό και το αποτέλεσμα της Ελλάδας στην eurovision ακόμη πιο γνωστό.

    Τον Βίκτωρα τον υποστήριξα φέτος (μετά την επιλογή του) επειδή -αν και χωρίς εμπειρία- θεωρώ ότι είναι ένας άνθρωπος που αν το προσπαθήσει θα πάει πολύ καλά στο μέλλον. Το τραγούδι του μου άρεσε, αλλά δεν ήταν αυτό που μπορούσε να μας φέρει ψηλά. Δεν γνωρίζω αν ήταν βύσμα -και ούτε θα το μάθω ποτέ- απλά εύχομαι να μην ήταν. Αν ήταν, no respect. Αλλά κανείς δεν ξέρει με σιγουριά.

    Εύχομαι να κερδίσει η Μελίσσα το δικαστήριο αύριο και του χρόνου να διοργανωθεί ένα εθνικό φεστιβάλ ή εθνικός τελικός με τραγούδια από πολλά είδη και με επιτροπή αποτελούμενη από ΓΝΩΣΤΟΥΣ και ΚΑΤΑΞΙΩΜΕΝΟΥΣ καλλιτέχνες και ειδικούς πάνω στον τομέα της μουσικής, αλλά με μικρότερη βαρύτητα από τη ψήφο του κοινού. Νομίζω ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα θα καταφέρει να επιστρέψει στη χρυσή της εποχή τη δεκαετία των 00’s, στις αρχές των 10’s (2010, 2011, 2013) και στις αρχές των 20’s (2021,2022).

    Απάντηση

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *