Σουηδία: Η αριστερά απαιτεί τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τη Eurovision! | Η απάντηση του SVT!

Τον Μάιο, το Malmö θα φιλοξενήσει τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Στις 7 Μαΐου ξεκινούν οι διάφορες εκδηλώσεις και στις 11 Μαΐου είναι η ώρα για τον τελικό. Αλλά τον τελευταίο καιρό ο διαγωνισμός έχει αποκτήσει πολιτική χροιά. Η ηγέτης του Αριστερού Κόμματος, Nooshi Dadgostar, απαιτεί από τους διοργανωτές να απαγορεύσουν στο Ισραήλ να συμμετάσχει στον διαγωνισμό. Η Nooshi Dadgostar λέει ρητά:

“Η Eurovision δεν πρέπει να περιλαμβάνει το Ισραήλ.”

Ο λόγος για την ανακοίνωση του Αριστερού Κόμματος είναι ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Γάζα, όπου το Ισραήλ έχει συρθεί ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Η νομική διαδικασία ξεκίνησε μετά την καταγγελία της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ στο δικαστήριο.

“Επιθετικός πόλεμος κατά των παιδιών”

Η Nooshi Dadgostar προσθέτει για το θέμα:

“Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί. Δεν είναι το σωστό μήνυμα να στείλουμε ότι η Σουηδία δίνει χώρο στη σκηνή σε ένα τέτοιο κράτος. Το Ισραήλ διεξάγει έναν επιθετικό πόλεμο εναντίον των παιδιών και των γονιών τους και τώρα διώκεται για γενοκτονία και υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι διαπράττει εγκλήματα πολέμου αυτή τη στιγμή.”

Όταν ρωτήθηκε αν είναι λογικό για εκείνη, ως πολιτικός, να παρεμβαίνει σε μια παραγωγή με αυτόν τον τρόπο, απάντησε:

“Λατρεύω τη Eurovision. Είναι ένας τόπος γιορτής και ενότητας, αλλά νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι συμμερίζονται την άποψη ότι ένα κράτος που έχει σκοτώσει τόσα πολλά παιδιά δεν μπορεί να λάβει μέρος. Διαφορετικά, είναι σαν ο έξω κόσμος να μην ενδιαφέρεται για τη δολοφονία. Αυτό πρέπει να σταματήσει.”

Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα δεν θέλει να παρέμβει

Ο σοσιαλδημοκράτης βουλευτής Lawen Redar, ο οποίος συμμετέχει στην Επιτροπή Πολιτισμού του Riksdag, διαφωνεί έντονα.

“Δεν παρεμβαίνω στην παραγωγή του προγράμματος της Eurovision. Πρέπει να εξαρτάται από τους δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς στην Ευρώπη και είναι σίγουρα ασυνήθιστο να μποϊκοτάρουμε μεμονωμένα έθνη από τη συμμετοχή.”

Η απάντηση του SVT

Το SVT παραπέμπει το ζήτημα της συμμετοχής του Ισραήλ στη Eurovision στην Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση και η Madeleine Sinding-Larsen γράφει:

“Το SVT δεν θα σχολιάσει αυτό επειδή είναι η EBU που αποφασίζει ποια μέλη συμμετέχουν στον διαγωνισμό και το SVT θα ακολουθήσει την απόφαση της EBU”.

Η Aftonbladet έχει επικοινωνήσει με την EBU, αλλά δεν υπάρχει ακόμη απάντηση.

Πηγή: Aftonbladet / Fredrik Björkman
Φωτογραφία: Sarah Louise Bennett/EBU

Ακολουθήστε μας σε όλα τα social media μας, για να μην χάσετε τίποτα σχετικά με τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision: 

 

 

 

 

0 ΣΧΟΛΙΑ

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *