Σουηδία: Περίπου 1000 καλλιτέχνες ζητούν τον αποκλεισμό του Ισραήλ απ’ τη Eurovision!

Περίπου 1.000 Σουηδοί καλλιτέχνες απαιτούν τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, σύμφωνα με έγγραφο αίτημα τους στο οποίο συμμετείχε η Expressen. Το έγγραφο, το οποίο ετοιμάζεται να παραδοθεί στην EBU, γράφει:

“Αφήστε τα δύο μέτρα και δύο σταθμά, αποκλείστε το Ισραήλ από τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Για περισσότερες από 100 ημέρες, έχουμε δει τον ισραηλινό στρατό να διαπράττει αυτό που κορυφαίες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων περιγράφουν ως σοβαρά εγκλήματα πολέμου.”

Μεταξύ των καλλιτεχνών που φαίνεται να έχουν υπογράψει είναι μουσικοί γνωστοί στη Σουηδία όπως οι Alba August, Hoffmaestro, Jonathan Johansson, Malena Ernman, Markus Krunegård και Titiyo.

Η EBU έχει αποκλείσει τη Ρωσία και τη Λευκορωσία

Η EBU ανακοίνωσε σε απάντηση στην έκκληση της Ισλανδίας και της Φινλανδίας ότι το Ισραήλ δεν θα αποκλειστεί. Η θέση τους είναι ότι ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision είναι ένας διαγωνισμός μεταξύ δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων και όχι κρατών.

Ωστόσο, η EBU έχει αποκλείσει προηγουμένως χώρες από τον ανταγωνισμό. Το 2022, η Ρωσία αποκλείστηκε λόγω του πολέμου κατά της Ουκρανίας. Το 2021, δεν επετράπη στη Λευκορωσία να συμμετάσχει στον διαγωνισμό αφού η EBU απέβαλε τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Λευκορωσίας BTRC για παραβίαση των κανόνων ελευθερίας του τύπου της EBU.

Είχαμε πρόσφατα παραδείγματα και σε άλλες χώρες για αιτήσεις για απομάκρυνση του Ισραήλ, όπως το περασμένο και προπερασμένο Σάββατο έξω απ’ το NRK πριν τον πρώτο και τον δεύτερο ημιτελικό του MGP. Στην Ισλανδία, περισσότεροι απο 500 καλλιτέχνες ζήτησαν με ανοιχτή τους επιστολή από το RÚV να απομακυνθεί απ’ το φετινό διαγωνισμό λόγω της συμμετοχής του Ισραήλ ενω η πασίγνωστη Silvia Night υπέγραψε ανοιχτή επιστολή προς την EBU κατά του Ισραήλ. Στην Φινλανδία 1300 καλλιτέχνες ζήτησαν την αποβολή του Ισραήλ από τον Διαγωνισμό. Άλλοι καλλιτέχνες, όπως ο Olly Alexander έχουν επίσης εκφραστεί δημόσια κάτα του Ισραήλ. Όπως επίσης πρόσφατα και η Montaigne έκανε δημόσια αίτημα στην EBU για απομάκρυνση του Ισραήλ και ο Ben Dolic αντέδρασε κάνοντας ακριβώς το ίδιο.

Πηγή: Expressen
Φωτογραφία: Jessica Gow / TT News Agency

Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovisionfun για όλες τις εξελίξεις που αφορούν το διαγωνισμό της Eurovision!

Ακολουθήστε μας σε όλα τα social media μας, για να μην χάσετε τίποτα σχετικά με τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision: 

 

0 ΣΧΟΛΙΑ

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *