Ισπανία: Η αριστερά απαιτεί την αποβολή του Ισραήλ!

Το ισπανικό αριστερό κόμμα Podemos υπέβαλε μια μη νόμιμη πρόταση με την οποία καλεί την αποβολή του Ισραήλ από τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision.

Η γενική γραμματέας του κόμματος, Ione Belarra δήλωσε με μια ανάρτηση στο X:

“Το Ισραήλ πρέπει να αποβληθεί από οποιαδήποτε διεθνή δραστηριότητα, ως μια τακτική πίεσης προκειμένου να παύσει η γενοκτονία εις βάρος των Παλεστίνιων. Όλες οι χώρες πρέπει να αιτηθούν την αποβολή του από τη Eurovision.” 

 

Επιπρόσθετα, η Belarra προχώρησε σε ένα μη νόμιμο αίτημα προς το Ισπανικό Κονγκρέσο, ώστε το ζήτημα να τεθεί υπό διαπραγμάτευση. Αν η πρόταση γίνει αποδεκτή από το Κονγκρέσο, τότε θα ασκηθεί πίεση στην Ισπανική κυβέρνηση ουσιαστικά να ταχθεί κατά της συμμετοχής του Ισραήλ στον Διαγωνισμό.

Παράλληλα, ζητείται από τον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών Υποθέσεων, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Συνεργασίας José Manuel Albares να “προωθήσει, από κοινού με τις υπόλοιπες χώρες της Ένωσης”, την προαναφερθείσα αποβολή. Αν εγκριθεί, το Κονγκρέσο θα χρειαστεί να ζητήσει από τον RTVE, ως τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Ισπανίας, μέλος της EBU και της ομάδας αναφοράς “να συνεργαστεί με τους υπόλοιπους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς για την αποβολή του Ισραήλ από τον Διαγωνισμό”, όπως συνέβη και με την περίπτωση της Ρωσίας, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Σε μια συμπληρωματική δήλωση, το αριστερό κόμμα Podemos υπογραμμίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) “ως υπεύθυνη της διοργάνωσης, καθορίζει τους όρους και τους κανονισμούς με τους οποίους οι συμμετέχουσες χώρες οφείλουν να συμμορφώνονται. Επιπλέον, οι αξίες που μεταλαμπαδεύει και την εμπνέουν είναι η οικουμενικότητα, η ποικιλομορφία, η ισότητα και η συμπερίληψη. Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision διαπνέεται και βασίζεται στην αρχή της συνεργασίας και αποσκοπεί στην συνένωση και σύμπνοια των χωρών μέσω της μουσικής, ανεξαρτήτως πολιτισμικών ή γλωσσικών διαφορών.”

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματέα του Podemos, Ione Belarra “αυτές οι αξίες και τα ιδανικά είναι ασύμβατα με τη συμμετοχή του Ισραήλ, το οποίο έχει αυξήσει τη συστηματική παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων τόσο στη Δυτική Όχθη, όσο και στη Λωρίδα της Γάζας, με απώλειες σε ανθρώπινο και υλικό παράγοντα που όμοιές τους σπάνια έχουν διαπραχθεί ξανά”.

Το Podemos  υποστηρίζει πως “είναι ανησυχητικό ότι μια διοργάνωση σαν τη Eurovision υπηρετεί τη ρητορική της υπεροχής του Σιωνιστικού κράτους του Ισραήλ, μπροστά στα μάτια εκατομμύριων θεατών. Ιδίως από τη στιγμή που το 2022 η EBU αποφάσισε να αποκλείσει τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία.”

 

Μείνετε συντονισμένοι στο EurovisionFun για όλες τις εξελίξεις!

 

Πηγή: Cadena Ser

0 ΣΧΟΛΙΑ

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *