Ισραήλ: Η EBU απειλεί να αποκλείσει το τραγούδι της Eden – Το KAN απαντάει ότι θα αποσυρθούν από τον Διαγωνισμό!
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις γύρω από τη συμμετοχή του Ισραήλ στην Eurovision 2024. Η μέχρι πρότινος σίγουρη παρουσία της χώρας στο Μάλμε, της Σουηδίας, κινδυνεύει, ύστερα από τα νέα γεγονότα που ήρθαν σήμερα, στο φως της δημοσιότητας.
Σύμφωνα με τον ειδησιογραφικό ιστότοπο Ynet, η EBU εξετάζει το ενδεχόμενο να αποκλείσει το τραγούδι που κατατέθηκε ως συμμετοχή της Eden και συνεπώς του Ισραήλ για την Eurovision 2024, καθώς περιέχει πολιτικά μηνύματα.
Ως απόρροια του παραπάνω γεγονότος, η δημόσια τηλεόραση του Ισραήλ, ΚΑΝ, πραγματοποίησε έκτακτη σύσκεψη, κατά την οποία αποφασίστηκε, ότι η χώρα δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε τα λόγια του τραγουδιού, ούτε να επιλέξει κάποιο άλλο τραγούδι. Ακόμα και αν το κόστος είναι, το Ισραήλ να μην συμμετάσχει φέτος στη Eurovision.
Υπενθυμίζουμε, ότι σύμφωνα με όσα μεταδίδονται στα ισραηλινά μέσα, το τραγούδι που επέλεξε η επιτροπή της δημόσιας τηλεόρασης της χώρας ώστε με αυτό να διαγωνιστεί η Eden Golan στην Eurovision 2024 είναι το October Rain.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως το τραγούδι είναι ξεκάθαρα πολιτικό και θα έπρεπε η EBU να μην το επιτρέψει. Από την άλλη δεν λείπουν όμως και οι φωνές που παραλληλίζουν την περίπτωση του October Rain με το 1944 της Jamala, λέγοντας πως το τραγούδι απλά αφηγείται γεγονότα που έχουν συμβεί, έχοντας ιστορική και όχι πολιτική χροιά.
Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovisionfun για όλες τις εξελίξεις!
Πηγή: Ynet
Λυπηρό αυτό που γίνεται, αν και αναμενόμενο.
Το Ισραήλ υπήρχε περίπτωση να μην στείλει τραγούδι που να αναφέρετε στον πόλεμο; Όχι!
Η αλήθεια είναι πως ό,τι τραγούδι-συμμετοχή και να έστελνε στον διαγωνισμό, τα γιουχαρίσματα δεν θα έλλειπαν.
Αν θέλεις να συμμετέχεις μια χαρά αλλάζεις τραγούδι ή κ στίχο. Προφανώς κ δέχονται πιέσεις από υπόλοιπες συμμετοχές, είνα κ τα θέματα ασφαλείας. Φαντάζομαι έχουν καταλάβει ότι θα πάνε κ άπατοι στο televoting οπότε λένε ας αποχωρήσουμε πατριωτικά κ με το κεφάλι ψηλά…
Ι don’t wanna Putin κατάσταση
Και πολλά γιουχαρισματα θα φαει και κακές ή αδιάφορες βαθμολογίες! Φέτος δεν έπρεπε το Ισραήλ να πάρει μέρος. Το backlash είναι μεγάλο….
Η αλήθεια είναι ότι έχει αφήσει η EBU πολλά πολιτικά τραγούδια. Το “Ποια προσευχή” της Ελίνας Κωνσταντοπούλου είχε το μακεδονικό. Αλλά δεν υπήρχαν συρράξεις Ελλάδας και Π.Γ.Δ.Μ. τότε. Το γνωστό σε όλους μας 1944 όπου υπάρχουν ακόμα συρράξεις αλλά η Ουκρανία είναι φανερά το θύμα. Εδώ όμως που το Ισραήλ ξεκάθαρα φταίει θεωρώ σωστή τη στάση της EBU να μαζέψει το Ισραήλ καθώς θα έπρεπε να ήταν αυτονόητο το τραγούδι έστω να μιλάει γενικά για την ειρήνη ή θέμα γενικά καθημερινότητας. Όχι να έχει πολιτική χροιά που να το εκθέτει ανεπανόρθωτα! Ας σταματήσουν λοιπόν τα περί “αντισιωνισμού” και θυματοποίησης κι ας αναγνωρίσουν επιτέλους τα όρια στις απαιτήσεις τους!
Δεν εχουν νοημα τα σχολια υπόδειξης θυματος και ενοχου. Οπως εσυ θεωρεις ξεκαθαρο οτι φταίει το Ισραηλ, αρκετοι θεωρουν ξεκάθαρο το ακριβώς αντίθετο. Οπως και στη περίπτωση Ουκρανίας – Ρωσίας. Ενα τραγούδι που αναφερεται σε μια εφοδο που ειχε εκατονταδες νεκρους και ομήρους που δεν θα αναφερει στοίχους του τυπου θα μπω και θα σε εξολοθρεύσω, και ειναι τυπου μοιρολόι, οπως το 1944 θα ειναι υποχρεωμενη η EBU να το δεχτει.
Για να είναι αυστηρή η EBU πάει να πει ότι το τραγούδι είναι λίγο πιο πολιτικό απ’το 1944. Είδομεν
Αν συμμετέχουν, τα μπου που θα φάνε θα είναι πιο δυνατά και από όταν έπαιρνε η Ρωσία το 12άρι…
Ηταν αναμενόμενο να στειλουν τετοιο τραγούδι, οταν πρωτου επιλεξουν εκπρόσωπο βγαιναν αρμόδιοι του κρατικου καναλιου και δηλωναν ως δεδομένη τη φετινη τους νικη. Απο εκει και περα, ενα τραγούδι που θα εχει χαρακτηρα ακριβως ιδιο με το 1944, η EBU δεν μπορει να κανει τιποτα, οταν πριν λιγους μηνες μετα απο την επίθεση του Ισραηλ στη Χαμας, βγηκε και δηλωσε πως δεν υπαρχει κανενα θεμα συμμετοχής του Ισραήλ.