Ισραήλ: Με την “Βροχή του Οκτώβρη” η Eden Golan στην Eurovision 2024;

Σύμφωνα με όσα μεταδίδονται στα ισραηλινά μέσα, το τραγούδι που επέλεξε η επιτροπή της δημόσιας τηλεόρασης της χώρας ώστε με αυτό να διαγωνιστεί η Eden Golan στην Eurovision 2024 είναι το October Rain. Μία σύγκρουση όμως των δημιουργών του τραγουδιού μπορεί να φέρει ανατροπές της τελευταίας στιγμής.

Σύγκρουση των δημιουργών του October Rain

Ο Eran Suisa της Israel Hayom, γνωστός δημοσιογράφος που κατά καιρούς έχει αποκαλύψει πολλές ειδήσεις που αφορούν το Ισραήλ στον διαγωνισμό, σε άρθρο του αποκαλύπτει ότι η επιλογή της ΚΑΝ για την Eurovision 2024 είναι το τραγούδι των Avi Ohion , Keren Peles και Stav Begar, October Rain. Το τραγούδι είναι σε αγγλικούς στίχους, πλην δύο φράσεων στα εβραικά, ενώ αναφέρεται στα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου, με την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο έδαφος του Ισραήλ, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο χιλιάδων πολιτών και την απαγωγή εκατοντάδων ομήρων. Η τρομοκρατική αυτή επίθεση οδήγησε στην έναρξη των πολεμικών συγκρούσεων στη Γάζα, μεταξύ των ένοπλων δυνάμεων του Ισραήλ και των μαχητών της Χαμάς. Μία πολεμική σύγκρουση που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Η ανακοίνωση του τραγουδιού αναμένονταν να συμβεί αμέσως μετά την έγκριση του από την EBU, ενώ το video clip θα δίνονταν στην δημοσιότητα στις αρχές Μαρτίου. Μία εξέλιξη όμως της τελευταίας στιγμής ίσως φέρει ανατροπές. Σύμφωνα λοιπόν με όσα αναφέρει ο Era Suisa, o Stav Begar φέρεται να επιθυμεί να τοποθετηθεί το όνομά του μεταξύ των δημιουργών του τραγουδιού, με τους Avi Ohion και Keren Peles να μην συμφωνούν και να επιμένουν πως θα πρέπει να του δοθεί credit απλά ως ενορχηστρωτή.

Ο Stav Berger ισχυρίζεται πως εφόσον δεν γίνει αποδεκτό το αίτημά του, θα ζητήσει την απόσυρση του τραγουδιού. Αυτό θα είχε ως συνέπεια να επιλέγεται τελικά το δεύτερο τραγούδι που έφτασε στην τελική επιλογή, αυτό των Mai Safdia και Yanon Yahal (δημιουργών του Unicorn).

Είναι ένα πολιτικό τραγούδι το October Rain;

Εκτός φυσικά όλων των παραπάνω, άνοιξε και η συζήτηση του κατά πόσο θα μπορούσε να συμμετάσχει το Ισραήλ στο διαγωνισμό, με ένα τραγούδι με αυτό τον τίτλο και αυτές τις προεκτάσεις;

Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως το τραγούδι είναι ξεκάθαρα πολιτικό και θα έπρεπε η EBU να μην το επιτρέψει. Από την άλλη δεν λείπουν όμως και οι φωνές που παραλληλίζουν την περίπτωση του October Rain με το 1944 της Jamala, λέγοντας πως το τραγούδι απλά αφηγείται γεγονότα που έχουν συμβεί, έχοντας ιστορική και όχι πολιτική χροιά.

Την λύση θα δώσει η EBU η οποία θα εγκρίνει ή όχι τους στίχους του τραγουδιού. Η ΚΑΝ σε κάθε περίπτωση έχει εναλλακτική λύση, το δεύτερο τραγούδι, το οποίο επίσης έχει αποστείλει προς έγκριση στην EBU.

Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovisionfun για όλες τις εξελίξεις!

Πηγή: Euromix
0 ΣΧΟΛΙΑ

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *