Eurovision 2025: Εκτός πρωτεύουσας ο διαγωνισμός για έκτη συνεχόμενη χρονιά!

Μία σημαντική παράδοση χτίζεται ως προς την πόλη που επιλέγεται από την EBU και την εκάστοτε διοργανώτρια δημόσια τηλεόραση, ώστε να φιλοξενήσει τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Τα τελευταία έξι χρόνια η πόλη που καλείται να να διοργανώσει τον ετήσιο μουσικό διαγωνισμό, δεν είναι η πρωτεύουσα ή η μεγαλύτερη πόλη της χώρας, υποδεικνύοντας ουσιαστικά τις προθέσεις της EBU στο συγκεκριμένο ζήτημα, για μικρότερες, ευκολότερες και πιο διαχειρίσιμες πόλεις.

Πως επιλέγεται η πόλη που φιλοξενεί την Eurovision

Με την χώρα που έχει κερδίσει τον διαγωνισμό – εκτός συγκλονιστικού απροόπτου (βλ. Ουκρανία το 2022), να αναλαμβάνει το τιμητικό και ταυτόχρονα απαιτητικό έργο της διοργάνωσης και φιλοξενίας της επόμενης Eurovision, ξεκινούν σχεδόν αμέσως οι διεργασίες για την επιλογή της πιο κατάλληλης πόλης.

Η δημόσια ραδιοτηλεόραση της νικητήριας χώρας αποστέλλει στις ενδιαφερόμενες πόλεις, μία λίστα με τις απαιτούμενες προδιαγραφές που πρέπει να υπάρχουν, για την απρόσκοπτη πραγματοποίηση του διαγωνισμού. Στην συνέχεια θέτει μία προθεσμία, ώστε οι πόλεις που επιθυμούν να διεκδικήσουν την διοργάνωση, να αποστείλουν τον φάκελο της υποψηφιότητας τους. Ακολούθως συνήθως ανακοινώνεται ένα shortlist, με τις επικρατέστερες υποψηφιότητες.

Τις πόλεις αυτές, επισκέπτεται κλιμάκιο της EBU, αλλά και της νικήτριας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ώστε να δούνε από κοντά τις εγκαταστάσεις που προτείνονται, αλλά και να συζητήσουν με τους αρμοδίους της κάθε πόλης, τα σχέδια και το όραμα τους, για την διεξαγωγή της επόμενης Eurovision στην πόλη τους.

Η τελική ημερομηνία ανακοίνωσης της πόλης που φιλοξενεί τον επόμενο διαγωνισμό ποικίλει. Μπορεί να είναι εντός του Ιουλίου, αλλά έχει συμβεί να γίνει και τον Οκτώβριο. Συνήθως αυτό γίνεται μέσα στον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού, τον Αύγουστο.

Αποκέντρωση τα τελευταία 6 χρόνια

Αυτό που παρατηρούμε με ενδιαφέρον, είναι πως η τελευταία φορά που ο διαγωνισμός φιλοξενήθηκε στην πρωτεύουσα της χώρας ήταν το 2018, όταν και όπως αναμένονταν, η Πορτογαλία επέλεξε την Λισαβόνα για να πραγματοποιήσει την Eurovision, μετά την πρώτη και μοναδική της νίκη στο θεσμό. Έκτοτε κέρδισαν μόνο χώρες που έχουν ήδη νικήσει και δεν επιλέχθηκε ποτέ ξανά η πρωτεύουσα ή έστω η μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, αμέσως μετά την νίκη της Netta για το Ισραήλ, παρότι η ίδια ακόμη την στιγμή της στέψης της ως νικήτρια, προσκαλούσε όλο τον κόσμο την επόμενη χρονιά να έρθουν στην Ιερουσαλήμ για την Eurovision, η EBU έκανε ξεκάθαρο από την αρχή πως δεν επρόκειτο να δεχθεί να πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός στην ισραηλινή πρωτεύουσα. Οι λόγοι ήταν πολλοί και κυρίως πολιτικοί. Η Ιερουσαλήμ, η οποία διεκδικείται και από τους Παλαιστίνιους ως πρωτεύουσα τους, αλλά και ως μία άκρως συντηρητική πόλη, δεν ήταν η κατάλληλη επιλογή για ένα γεγονός όπως η Eurovision. Τελικά, επιλέχθηκε το Τελ Αβίβ, όπου ουδέποτε στο παρελθόν είχε φιλοξενήσει τον διαγωνισμό, παρά τις προηγούμενες τρεις νίκες του Ισραήλ.

Το 2020 εννιά πόλεις εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους, ώστε να φιλοξενήσουν τον διαγωνισμό, μετά την νίκη του Duncan Laurence, μεταξύ αυτών και η πρωτεύουσα Άμστερνταμ. Λίγο αργότερα όμως το Άμστερνταμ αποσύρθηκε, αφού δεν είχε διαθέσιμο χώρο για την φιλοξενία του διαγωνισμού. Τελικά στην shortlist που ανακοινώθηκε περιλαμβάνονταν, το Ρότερνταμ με το Μάαστριχτ, με το πρώτο να κερδίζει την διοργάνωση. Ο διαγωνισμός του 2020 ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας και το Ρότερνταμ τελικά, φιλοξένησε την Eurovision 2021.

Η νίκη των Maneskin το 2021 έφερε την Eurovision στην Ιταλία. Για τρίτη φορά η RAI καλούνταν να διοργανώσει τον διαγωνισμό. Περισσότερες από 15 πόλεις, εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους. Τελικά πέντε μόνο ανακοινώθηκαν στο shortlist με την πρωτεύουσα Ρώμη, παρότι είχε καταθέσει υποψηφιότητα να μην περιλαμβάνεται μέσα σε αυτές (Τορίνο, Μιλάνο, Μπολόνια, Ρίμινι, Πέζαρο). Ο τοπικός τύπος ανέφερε πως το έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα της Ρώμης και η δυσκολία στις μετακινήσεις, έκανε την EBU και την RAI να μην την επιλέξουν ούτε καν μεταξύ των πέντε επικρατέστερων. Τελικά, το Τορίνο που ήταν και εξ αρχής το φαβορί, φιλοξένησε την Eurovision 2022.

Η νίκη της Ουκρανίας και ο συνεχιζόμενος πόλεμος εκεί, μετά την εισβολή της Ρωσίας, έκανε απαγορευτικό το όποιο ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί η επόμενη Eurovision εκεί. Πολλές χώρες ενδιαφέρθηκαν να διοργανώσουν την Eurovision 2023 για λογαριασμό της Ουκρανίας (Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Πολωνία, Γερμανία, Ιταλία). Τελικά η EBU ανακοίνωσε από πολύ νωρίς ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και το BBC θα συνδιοργάνωναν μαζί με την ουκρανική δημόσια τηλεόραση, τον επόμενο διαγωνισμό. 20 πόλεις από όλη την χώρα κατέθεσαν υποψηφιότητα, μεταξύ αυτών και η πρωτεύουσα Λονδίνο. Εφτά πόλεις ανακοινώθηκαν στην συνέχεια ως το πρώτο shortlist και στις οποίες δόθηκε μία νέα προθεσμία, ώστε να παρουσιάσουν πιο αναλυτικά τις υποψηφιότητες τους. Μεταξύ αυτών των πόλεων δεν ήταν το Λονδίνο, αφού σύμφωνα με το BBC και την κυβέρνηση, πρόθεση τους ήταν να δοθεί αυτή η δυνατότητα και ευκαιρία, σε κάποια περιφερειακή πόλη και όχι στην πρωτεύουσα. Τελικά οι δύο επικρατέστερες πόλεις ήταν το Λίβερπουλ και η Γλασκώβη, με την πρώτη να κάνει την έκπληξη, αφού η Γλασκώβη ήταν το φαβορί και να φιλοξενεί την Eurovision 2023.

Η νίκη της Loreen έφερε το διαγωνισμό για έβδομη φορά στην Σουηδία. Ενώ όλοι οι fans υποστήριζαν διακαώς την Στοκχόλμη, για μία ακόμη φορά επιλέχθηκε μία μικρότερη πόλη και όχι η πρωτεύουσα. Τέσσερις πόλεις κατέθεσαν επίσημη υποψηφιότητα, με τις δύο εξ αυτών να αποσύρονται στην συνέχεια. Μάλμε και Στοκχόλμη ήταν οι δύο τελικές επιλογές, με το Μάλμε να επιλέγεται ως μονόδρομος ουσιαστικά, αφού η Στοκχόλμη δεν είχε διαθέσιμη αρένα και πρότεινε στην υποψηφιότητα της, την κατασκευή μίας πρόχειρης αρένας για την πραγματοποίηση του διαγωνισμού, κάτι που τόσο η EBU, όσο και η σουηδική δημόσια τηλεόραση θεώρησε επισφαλές.

Φθάνουμε στην φετινή χρονιά. Η Ελβετία μετά τη νίκη του Nemo, καλείται να διοργανώσει το διαγωνισμό για τρίτη φορά στην ιστορία της, με το Λουγκάνο και τη Λωζάνη να είναι οι ελβετικές πόλεις που τον έχουν ήδη φιλοξενήσει στο παρελθόν. Τέσσερις πόλεις κατέθεσαν επίσημα υποψηφιότητα, μεταξύ αυτών και η πρωτεύουσα Βέρνη, αλλά και η μεγαλύτερη πόλη της χώρας Ζυρίχη. Καμία όμως εκ των δύο δεν συμπεριλήφθηκε στο τελικό shortlist, στο οποίο υπήρχε η Γενεύη και η Βασιλεία. Εντός του Αυγούστου αναμένουμε πλέον την πόλη στην οποία θα ταξιδέψουμε τον ερχόμενο Μάιο το 2024. Στην περίπτωση που τελικά επιλεγεί η Βασιλεία, μία πόλη μόλις των 170.000 κατοίκων, θα είναι η δεύτερη μικρότερη πόλη μετά το Μίλστριτ το 1993, που θα έχει φιλοξενήσει το διαγωνισμό εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη SRG SSR (@srg.ssr)

Συμπεράσματα

Εύλογο είναι το συμπέρασμα πως η EBU και η εκάστοτε διοργανώτρια δημόσια ραδιοτηλεόραση, επιλέγουν πλέον μικρότερες πόλεις και όχι τις πρωτεύουσες, αφού όλα είναι ευκολότερα και πιο οικονομικά. Ξενοδοχεία, μετακινήσεις, ασφάλεια κλπ. Φυσικά πάντοτε έχει να κάνει και με το αν είναι η πρώτη νίκη της χώρας στο διαγωνισμό, αφού τότε η επιλογή της πρωτεύουσας και για συμβολικούς λόγους είναι πιο προφανής.

Μία όμως παράδοση έξι ετών συνεχίζεται, που δείχνει ουσιαστικά τις προθέσεις και την πολιτική των διοργανωτών στο εν λόγω ζήτημα, την στιγμή μάλιστα που ο διαγωνισμός γίνεται όλο και πιο ακριβός, αλλά και τα ζητήματα ασφαλείας πιο επιτακτικά.

Η επιλογή όλο και μικρότερων πόλεων αλλά και αρένων είναι ίσως το μέλλον της Eurovision και ενδεικτικό της πόλης που πιθανόν θα επιλεγεί αν και όποτε κερδίσει ξανά τον διαγωνισμό η χώρα μας και η ΕΡΤ κληθεί να τον φιλοξενήσει.

Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovisionfun για όλες τις εξελίξεις!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *