EBU: Ο Joost Klein παραβίασε τους κανονισμούς του διαγωνισμού και αποβλήθηκε

Όπως και αναμένονταν, η EBU αμέσως μετά την ανακοίνωση της σουηδικής εισαγγελίας, η οποία λόγω αμφιβολιών και ελλείψει αποδεικτικών στοιχείων έκλεισε τον φάκελο της υπόθεσης για τυχόν ποινικά παραπτώματα του Joost Klein σχετικά με το περιστατικό που συνέβη στα πλαίσια του διαγωνισμού της Eurovision, προέβη στην έκδοση επεξηγηματικής ανακοίνωσης στην επίσημη ιστοσελίδα του διαγωνισμού. Η EBU αναφέρει πως η αποβολή του Joost Klein από την Eurovision 2024, έγινε επειδή παραβίασε τους κανονισμούς του διαγωνισμού και ήταν ανεξάρτητη από την δικαστική έκβαση της υπόθεσης, εμμένοντας στην αρχική της θέση.

“Αθώος” λόγω αμφιβολιών ο Joost Klein

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε νωρίτερα η σουηδική εισαγγελία, ο φάκελος της υπόθεσης έκλεισε ελλείψει αποδεικτικών στοιχείων. Αυτό σημαίνει ότι ο Joost Klein δεν θα διωχθεί περαιτέρω.

Η σουηδική εισαγγελία γράφει ότι η έρευνα για έναν 26χρονο που φέρεται να απείλησε μια γυναίκα έχει κλείσει. Η έρευνα δείχνει ότι ο Klein έκανε μια κίνηση με την οποία χτύπησε την κάμερα. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, το περιστατικό συνέβη γρήγορα και οι ιστορίες του Klein και της camerawoman είναι αντικρουόμενες. Επομένως, δεν είναι δυνατό να μάθουμε τι ακριβώς συνέβη και αν υπήρξε ποινικά απαράδεκτη συμπεριφορά, σύμφωνα με την σουηδική νομοθεσία.

Σήμερα η έρευνα κλείνει γιατί δεν μπορεί να αποδειχθεί ότι η πράξη αυτή προκάλεσε πραγματικό φόβο και ότι αυτή ήταν η πρόθεση του άνδρα.

Fredrik Jönsson, εισαγγελέας

Εμμένει στην απόφασή της για ακύρωση του Joost Klein η EBU

H EBU απέβαλε τον Joost Klein  από τον τελικό της Eurovision 2024 όπως θυμάστε, αμέσως μετά την καταγγελία της εργαζόμενης στην παραγωγή του διαγωνισμού. Θέλοντας να  διευκρινίσει την στάση της η EBU αμέσως μετά την σημερινή απαλλαγή του Joost Klein από την ποινική δίωξη αναφέρει:

Η EBU στοχεύει να διασφαλίσει ότι ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision είναι μια παράσταση για όλους και είναι ένα ασφαλές μέρος για το προσωπικό, τους καλλιτέχνες, τους καλεσμένους και τους θαυμαστές.

Όπως όλοι οι υπεύθυνοι εργοδότες, δεν ανεχόμαστε ανάρμοστες συμπεριφορές και θα ανταποκρινόμαστε πάντα σε οποιαδήποτε ζητήματα στο χώρο εργασίας μας αναφέρονται.

Η απόφαση αποκλεισμού του κ. Klein από τη φετινή διοργάνωση ελήφθη σύμφωνα με τους κανόνες του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision (ESC), μετά από εσωτερική έρευνα.

Παράλληλα, η σουηδική αστυνομία αποφάσισε να ξεκινήσει επίσημη έρευνα για τη συμπεριφορά του κ. Klein κατά τη διάρκεια του δεύτερου ημιτελικού, ο οποίος όπως καταλαβαίνουμε έκλεισε σήμερα χωρίς περαιτέρω ενέργειες.

Αυτή ήταν μια έρευνα για το εάν διαπράχθηκε εγκληματική ενέργεια και όχι εάν ο κ. Klein συμπεριφέρθηκε ανάρμοστα και παραβίασε τους κανόνες και τις διαδικασίες της Eurovision. Επομένως, αυτή η νέα εξέλιξη δεν έχει κανένα αντίκτυπο στην απόφασή μας, την οποία υποστηρίζουμε πλήρως.

Jean Philip De Tender, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής και Διευθυντής Μέσων Ενημέρωσης της EBU

Ουσιαστικά με βάση την παραπάνω ανακοίνωση, διαχωρίζονται οι ποινικές ευθύνες του Joost Klein, οι οποίες και δεν υπάρχουν σύμφωνα με την σουηδική εισαγγελία, με την παραβίαση των κανονισμών του διαγωνισμού οι οποίοι παραβιάστηκαν στο επίμαχο περιστατικό, συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε η EBU μετά από εσωτερική έρευνα στην οποία προέβη.

Με ενδιαφέρον πλέον αναμένουμε την αντίδραση της ολλανδικής δημόσιας τηλεόρασης AVROTROS και την απόφαση που θα λάβει για την συμμετοχή της ή όχι στην Eurovision 2025 τον ερχόμενο Μάιο στην Ελβετία.

Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovisionfun για όλες τις εξελίξεις!

Πηγή: Eurovision.tv

 

 

3 ΣΧΟΛΙΑ

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *