Ισπανία: Τον Ιανουάριο με σημαντικές αλλαγές το Eurovision Gala

Γιαπέμπτη φορά η Ισπανία αποφάσισε να επιλέξει τον εκπρόσωπο και το τραγούδι της για τη Eurovision, μέσα από το δημοφιλές talent show, Operación Triunfo. Σε αντίθεση όμως με τη φετινή χρονιά που όλα έγιναν πολύ γρήγορα, η δημόσια τηλεόραση της χώρας (RTVE), σχεδιάζει μια μακρά και αρκετά πολύπλοκη διαδικασία για την επιλογή της συμμετοχής της στη Eurovision 2019.

Το Eurovision Gala παραμένει

Το μόνο που παραμένει σταθερό σε σχέση με πέρσι είναι η παρουσία του Eurovision Gala. Οι Ισπανοί θα κληθούν να αποφασίσουν για την συμμετοχή τους στην επόμενη Eurovision, μέσα από το Eurovision Gala, μια ειδική βραδιά στα πλαίσια του Operación Triunfo 2018. 

Η ημερομηνία που θα πραγματοποιηθεί το Eurovision Gala παραμένει άγνωστη, σύμφωνα όμως με την ανακοίνωση  της RTVE, θα είναι σίγουρα μέσα στον Ιανουάριο. Επειδή το OT 2018 ξεκίνησε φέτος πολύ νωρίτερα από ότι πέρσι, αναμένεται να ρίξει αυλαία κάπου κοντά στα Χριστούγεννα. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα το Eurovision Gala, να διεξαχθεί μετά τον τελικό του OT και όχι μια εβδομάδα νωρίτερα όπως έγινε στην προηγούμενη έκδοση του talent show.

Αυτό που παραμένει ίδιο επίσης είναι ότι την τελική απόφαση θα τη λάβει αποκλειστικά το τηλεοπτικό κοινό και κανείς άλλος.

Πάμε όμως να δούμε τώρα τι αλλάζει.

Με σημαντικές αλλαγές η επιλογή των τραγουδιών

Κάτι για το οποίο επικρίθηκε έντονα το Eurovision Gala στο OT 2017 ήταν ότι ουσιαστικά τα υποψήφια τραγούδια βρέθηκαν σε ελάχιστες ημέρες και οι διαγωνιζόμενοι είχαν στη διάθεση τους για να τα προετοιμάσουν και να τα ηχογραφήσουν, λιγότερο από μία εβδομάδα.

Αυτό δεν θα συμβεί φέτος και έτσι η RTVE καλεί τους ενδιαφερόμενους συνθέτες να στείλουν τις συμμετοχές τους από την 1η μέχρι 15η Νοεμβρίου 2018.

Τα τραγούδια που θα υποβληθούν θα τα αξιολογήσει μια ειδική κριτική επιτροπή, που θα απαρτίζεται από τα δύο fan clubs της Eurovision στην Ισπανία (AEV Spain και OGAE Spain), την RTVE Digital αλλά και εκπροσώπους της εγχώριας μουσικής βιομηχανίας. Μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου η κριτική επιτροπή θα πρέπει να επιλέξει τα δέκα καλύτερα τραγούδια.

Πέρα όμως από τη δημόσια κλήση για συμμετοχές, η RTVE και η Gestmusic θα αποστείλει πρόσκληση και σε καταξιωμένους συνθέτες και παραγωγούς, προκειμένου να υποβάλουν και αυτοί τις προτάσεις τους για το διαγωνισμό. Η προθεσμία υποβολής και για αυτή την κατηγορία είναι η ίδια με την προηγούμενη, δηλαδή 1 με 15 Νοεμβρίου 2018.

Με τον ίδιο τρόπο και εδώ μια επιτροπή που θα αποτελείται από εκπροσώπους της RTVE, αλλά και των καθηγητών της ακαδημίας θα επιλέξουν τις δέκα καλύτερες συμμετοχές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Eurovision Gala της φετινής σεζόν του Operación Triunfo, θα συμμετέχουν και οι 16 σπουδαστές και όχι μόνο οι φιναλίστ του παιχνιδιού, όπως συνέβη πέρσι. Κάθε συνθέτης που θα στέλνει συμμετοχή θα μπορεί να προτείνει τον διαγωνιζόμενο ή διαγωνιζόμενους (εφόσον είναι ντουέτο κλπ), χωρίς όμως αυτό να είναι δεσμευτικό, αφού τον τελικό καταμερισμό των τραγουδιών στους υποψηφίους, θα τον κάνει η παραγωγή του OT και η RTVE.

Ηλεκτρονική ψηφοφορία για τα 20 τραγούδια

Τα 20 τραγούδια που θα προκύψουν (δέκα μέσα από τον ανοιχτό διαγωνισμό, δέκα μέσα των προσκλήσεων), θα τεθούν το Δεκέμβριο στην διαδικτυακή ψηφοφορία του κοινού. Τα τρία πρώτα σε ψήφους τραγούδια θα περάσουν απευθείας στο Eurovision Gala. Η ψηφοφορία θα διαρκέσει δύο εβδομάδες και θα γίνεται μέσα από την ιστοσελίδα του Operación Triunfo 2018.

Στη συνέχεια από τα 17 εναπομείναντα τραγούδια, μια  ειδική κριτική επιτροπή πέντε μελών (εκ μέρους της TVE, TVE Digital και των καθηγητών του Operación Triunfo 2018) θα επιλέξουν ακόμη επτά για να διαγωνισθούν στο Eurovision Gala. Με αυτό τον τρόπο θα προκύψουν τα δέκα τραγούδια που θα διεκδικήσουν το εισιτήριο για το Τελ Αβίβ τον ερχόμενο Μάιο.

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω το αποτέλεσμα θα κριθεί αποκλειστικά από την ψηφοφορία του κοινού, χωρίς να υπάρχει παρουσία κριτικής επιτροπής.

Η ακριβής ημερομηνία του Eurovision Gala θα ανακοινωθεί στο προσεχές μέλλον, αν και είναι βέβαιο ότι θα πραγματοποιηθεί τον πρώτο μήνα του χρόνου.

Operación Triunfo και Eurovision

Αυτή θα είναι η πέμπτη φορά που η RTVE επιλέγει τον εκπρόσωπο της Ισπανίας μέσα από το δημοφιλές talent show που προβάλει στη συχνότητα της. Από το 2002 μέχρι και το 2004 μάλιστα κατάφερνε με αυτό τον τρόπο, να βρίσκεται κάθε χρόνο στο τοπ10 του βαθμολογικού πίνακα. Φέτος, η Amaia (που ήταν και η νικήτρια του OT 2017), μαζί με τον Alfred ερμήνευσαν την μπαλάντα Tu canción στη Λισαβόνα, χωρίς όμως να καταφέρουν να συγκινήσουν τους Ευρωπαίους, όπως το πέτυχαν με τους ομοεθνείς τους. Συγκέντρωσαν μόλις 61 βαθμούς τερματίζοντας στη 23η θέση ανάμεσα σε 26 συμμετοχές.

0 ΣΧΟΛΙΑ

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *