Ιταλία: Ο νικητής του Sanremo, εκπρόσωπος της χώρας στην Eurovision 2021| Ενισχύεται η ψηφοφορία του κοινού!

Ανακοινώθηκαν πριν από λίγο οι κανονισμοί του 71ου Φεστιβάλ Τραγουδιού του Sanremo. Αυτό που μας ενδιαφέρει βασικά είναι ότι και το 2021 ο νικητής του φεστιβάλ θα έχει την δυνατότητα εφόσον το επιθυμεί να εκπροσωπήσει την Ιταλία στη Eurovision. Μία ακόμη σημαντική αλλαγή είναι η ενίσχυση της συμμετοχής της ψηφοφορίας του κοινού.

Μεγαλύτερο λόγο στο κοινό και νέος εκπρόσωπος για την Eurovision

Ο νικητής του Φεστιβάλ του Sanremo θα έχει τον πρώτο λόγο στην εκπροσώπηση της Ιταλίας στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Η RAI συνεχίζει την πετυχημένη πρακτική που ξεκίνησε το 2015, δίνοντας στον νικητή το δικαίωμα να εκπροσωπήσει την χώρα του στην Eurovision. Όλοι οι συμμστέχοντες από την μεγάλη κατηγορία θα πρέπει μέχρι να ολοκληρωθεί το φεστιβάλ, να προσκομίσουν την ανάλογη υπεύθυνη δήλωση. όπου θα αποδέχονται ή όχι το συγκεκριμένο δικαίωμα, εφόσον στεφθούν νικητές. Έτσι, αμέσως μετά το τέλος του τελικού, το Σάββατο στις 6 Μαρτίου και με βάση τα αποτελέσματα που θα υπάρξουν, η RAI θα γνωρίζει ποιος είναι και ο εκπρόσωπος της Ιταλίας στην Eurovision 2021.

Μία ακόμη σημαντική αλλαγή που εισάγεται στο Sanremo 2021, είναι η ενίσχυση της ψηφοφορίας του κοινού. Το κοινό θα ψηφίζει τόσο το Σάββατο, στην τελική βραδιά, όσο και στις δύο πρώτες βραδιές. Κατά τ’ άλλα η ψηφοφορία παραμένει ως έχει. Τις δύο πρώτες βραδιές δηλαδή θα ψηφίζει η δημοκοπική επιτροπή και το κοινό. Την τρίτη βραδιά, όπου θα έχουμε το αφιέρωμα στους μεγάλους Ιταλούς δημιουργούς, θα ψηφίζουν τα μέλη της ζωντανής ορχήστρας και τα μέλη της χορωδίας, την τέταρτη βραδιά θα ψηφίζει η επιτροπή τύπου και την τελική βραδιά θα ψηφίζουν τόσο το τηλεοπτικό κοινό, όσο και η δημοσκοπική επιτροπή και η επιτροπή τύπου από τον εξώστη του Teatro Ariston. Θυμίζουμε ότι στο Sanremo 2020 το κοινό ψήφιζε μόνο στην τελική βραδιά του φεστιβάλ.


Το αναλυτικό πρόγραμμα του Sanremo 2021

Την πρώτη βραδιά, 2 Μαρτίου, θα παρουσιαστούν τα πρώτα 10 υποψήφια τραγούδια της μεγάλης κατηγορίας. Το κοινό και η δημοσκοπική επιτροπή (300 fans που έχουν επιλεγεί με στατιστικά και δημογραφικά στοιχεία), από το σπίτι τους θα ψηφίσουν. Στο τέλος της βραδιάς θα υπάρξει μία κατάταξη.

Την δεύτερη βραδιά, 3 Μαρτίου, θα παρουσιαστούν τα υπόλοιπα 10 υποψήφια τραγούδια της μεγάλης κατηγορίας. Το σύστημα βαθμολογίας θα είναι το ίδιο, όπως και της προηγούμενης βραδιάς.

Την τρίτη βραδιά, 4 Μαρτίου, οι 20 υποψήφιοι θα ερμηνεύσουν είτε μόνοι τους, είτε με την συνοδεία κάποιου δικού τους καλεσμένου, ένα άλλο τραγούδι, αφιερωμένο στους μεγάλους Ιταλούς δημιουργούς. Θα ψηφίσουν τα μέλη της ορχήστρας και των φωνητικών. Η βαθμολογία θα προσμετρηθεί στον τελικό, ενώ θα δοθεί και βραβείο στον νικητή της βραδιάς.

Την τέταρτη βραδιά, 5 Μαρτίου, οι 20 διαγωνιζόμενοι θα ερμηνεύσουν για δεύτερη φορά τις συμμετοχές τους. Οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι θα βαθμολογήσουν τις 20 συμμετοχές. Στο τέλος της βραδιάς θα δοθεί η κατάταξη της σημερινής βαθμολογίας.

Την πέμπτη βραδιά, 6 Μαρτίου, η βαθμολογία χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος θα υπάρξει τριπλή βαθμολογία από το κοινό, την δημοσκοπική επιτροπή και την επιτροπή τύπου σε αναλογία 34%-33%-33%. Ο μ.ο. της βαθμολογίας όλων των προηγούμενων βραδιών και της σημερινής θα φτιάξει μία συνολική κατάταξη. Οι τρεις πρώτοι θα περάσουν στον β γύρο ψηφοφορίας.

Οι ψήφοι θα μηδενιστούν και θα ξεκινήσει μία νέα ψηφοφορία με το ίδιο ακριβώς σύστημα (34% τηλεψηφοφορία, 33% δημοσκοπική επιτροπή και 33% επιτροπή τύπου). Αυτός που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους θα πάρει και τον χρυσό λέοντα, αλλά και εφόσον ο ίδιος το επιθυμεί θα εκπροσωπήσει την Ιταλία στην Eurovision 2021! Σε περίπτωση που αρνηθεί ο νικητής, τότε θα επιλεγεί ο δεύτερος της τελικής κατάταξης κοκ.

Στις 17 Δεκεμβρίου η RAI θα ανακοινώσει τους 20 φιναλίστ της μεγάλης κατηγορίας. Επισήμως πλέον η Ιταλία προστίθεται στη λίστα των χωρών που θα αναζητήσουν εκ νέου τον εκπρόσωπο τους στον διαγωνισμό της Eurovision, ανεβάζοντας τον αριθμό των χωρών αυτών στις 13.

Σας υπενθυμίζουμε ότι ο Diodato ήταν ο νικητής του Sanremo 2020 και εκπρόσωπος της Ιταλίας στην Eurovision 2020, που τελικά ακυρώθηκε, με το τραγούδι Fai Rumore:

https://www.youtube.com/watch?v=Ogyi0GPR_Ik

Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovision Fun για όλες τις εξελίξεις σχετικά με το Sanremo 2021!

Πηγή: RAI
1 reply
  1. όχι άλλο κάρβουνο
    όχι άλλο κάρβουνο says:

    Ήμουν σίγουρος πως μία μία οι χώρες θα κάνανε πίσω όσο περνάει ο καιρός και λίγοι τελικά από τους περσινούς εκπροσώπους θα συμμετέχουν εκ νέου το 2021.
    Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για έναν θεσμό όπως το Sanremo που είναι κάτι πολύ παραπάνω από ένας απλός εθνικός τελικός (βασικά δεν είναι καν εθνικός τελικός).
    Το Fai Rumore ήταν κατά τη γνώμη μου ένα μικρό αριστούργημα και ο Diodato είναι ένας πολύ καλός καλλιτέχνης. Η γιουροβίζιον μόνο να χάσει έχει από τυχόν απουσία του (του ίδιου και του τραγουδιού του).

    Απάντηση

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *