Ελλάδα: Όχι σε εθνικό τελικό και εξηγούμε γιατί! (EDITORIAL)
Η Eurovision 2021 είναι παρελθόν και ήδη τα σχόλια στα social media για τον επόμενο εκπρόσωπο της χώρας μας έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Εθνικός τελικός ή απευθείας ανάθεση; Στο ερώτημα αυτό και μετά τα πρόσφατα αποτελέσματα η απάντηση που δίνουμε είναι κατηγορηματική. Απευθείας ανάθεση μόνο και παρακάτω εξηγούμε το γιατί.
Γιατί όχι εθνικός τελικός;
Θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, το ελληνικό κοινό έχει παιδευτεί και αγαπά συγκεκριμένο είδος μουσικής. Είναι η μουσική που παίζει κατά κύριο λόγο στα ραδιόφωνα, στην τηλεόραση, στα καφέ, μπαρ κλπ. Σε έναν εθνικό τελικό, με μαθηματική ακρίβεια ένα τέτοιο τραγούδι θα κέρδιζε εύκολα την ψήφο του κοινού.
Ο διαγωνισμός όμως έχει προχωρήσει. Τα εθνοπόπ τραγούδια όπως όλοι είδαμε δεν είχαν τύχη στην φετινή Eurovision. Κανένα δεν κατόρθωσε να βρεθεί στην πρώτη 15αδα, με εξαίρεση την συμμετοχή της Μολδαβίας. Σίγουρα στο μέλλον αυτό μπορεί να αλλάξει, τώρα όμως τα τραγούδια που έχουν μεγαλύτερες προοπτικές είναι τα πιο ραδιοφωνικά, τα πιο ιδιαίτερα, τα πιο αυθεντικά.
Μπορεί το ελληνικό κοινό να ψηφίσει κάτι τέτοιο σε έναν ενδεχόμενο εθνικό τελικό; Νομίζω η απάντηση είναι όχι, ειδικά αν μεταξύ των υποψηφίων υπάρχουν τραγούδια με εθνοποπ προσανατολισμό.
Για να γίνω και πιο σαφής. Σκεφθείτε έναν εθνικό τελικό όπου θα είχαμε υποψήφια τραγούδια το Last Dance, το El Diablo και το Mata Hari. Ποιο πιστεύετε ότι θα ψήφιζε το κοινό μας; Κάτι μου λέει πως το Mata Hari θα έκανε περίπατο…
Ας μην ξεχνάμε επίσης τα ονόματα που έχουν δηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή σε έναν εθνικό τελικό, δεν είναι από τους καλλιτέχνες μας πρώτης γραμμής, ώστε να δικαιολογείται η διεξαγωγή του. Πιο εύκολα ένα μεγαλύτερο όνομα θα δέχονταν να μας εκπροσωπήσει μέσω της απευθείας ανάθεσης, παρά μέσω ενός εθνικού τελικού.
Τελειώνοντας, θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν η ΕΡΤ μπορεί να παράξει ένα ελκυστικό τηλεοπτικό προιόν, που δεν θα μας εκθέσει στην Ευρώπη, όπως συνέβη τις τελευταίες φορές που επιχείρησε να πραγματοποιήσει εθνικό τελικό.
Απευθείας ανάθεση με σχεδιασμό και ουσία
Ξέρω πως έχουμε καεί πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν από τις απευθείας αναθέσεις. Αλλά αυτή την στιγμή στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής δεν αντιμετωπίζουν τον διαγωνισμό όπως το 2016…
Η δέκατη θέση της Stefania με το Last Dance, μπορεί να γίνει οδηγός για το μέλλον. Μια φρέσκια επιλογή καλλιτέχνη, που θα μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες της Eurovision. Σίγουρα μία διαφορετική επιλογή από την φετινή, αφού όπως αποδείχθηκε το κοινό τιμωρεί την επανάληψη.
Αφού βρεθεί ο καλλιτέχνης τότε θα πρέπει να γίνει μία αναζήτηση εις βάθος για το τραγούδι. Ένα τραγούδι που θα υποστηρίζει στο 100% ο καλλιτέχνης που θα επιλεγεί και θα του ταιριάζει, όπως κούμπωνε απόλυτα το Last Dance στην Stefania.
Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι η ΕΡΤ ενδιαφέρεται πολύ για ένα ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα το 2022. Η ομάδα που δούλεψε το project φέτος έχει πλέον την απαιτούμενη εμπειρία, αλλά και την χημεία μεταξύ τους. Το κυριότερο όμως έχει τη διάθεση και τις ικανότητες, να διευθετήσουν μία ακόμα πετυχημένη συμμετοχή για την Ελλάδα!
Σας το είχαμε πει και παλαιότερα, δεχόμενοι την αμφισβήτηση και την κριτική από πολλούς. Εμπιστευθείτε την ΕΡΤ, γιατί το αξίζει και γιατί έχει μάθει από τα λάθη του παρελθόντος.
Ποια είναι η άποψη σας; Θα προτιμούσατε έναν εθνικό τελικό ή μία απευθείας ανάθεση για το 2022; Πείτε μας στα σχόλια παρακάτω!
Internal selection or a national final for Greece in 2022?#Eurovision #Eurovision2022 #ESC #ESC2022 #ERT #EurovisionGR #EurovisionERT
— eurovisionfun (@eurovisionfn) May 27, 2021
Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovisionfun για όλες τις εξελίξεις σχετικά με την ελληνική συμμετοχή στην Eurovision 2022!
και εγω δεν θελω εθνικο τελικο γενικα πλεον ….Ελπιζω ομως η ερτ να κανει αναθεση σε εναν γνωστο καλλιτεχνη που εκπροσωπει ενα διαφορετικο ειδος μουσικης, φτανει με το ποπ…. θα ηταν ωραιο να πηγαιναμε με κατι σαν την ουκρανια φετος πχ (αυθεντικο αλλα και συγχρονο)… Αλλα πρεπει τουλαχιστον να εχει την δυνατοτητα το κοινο να επιλεξει το τραγουδι (online ) , νομιζω αυτο ειναι ευκολο να γινει !!
Eγώ πιστεύω ότι η καλύτερη λύση θα ήταν κάτι το ενδιάμεσο… τι εννοώ; Εννοώ ότι η ερτ μπορεί να διαλέξει κάποια από τα τραγούδια που θα της προταθούν με βάση τα κριτήριά της, ώστε να μην έχουμε συμμετοχές τύπου ματα χαρι, τραπ και δεν ξερω και γω τι άλλο. Και να μας αφήσει εμάς να επιλέξουμε το καλύτερο. Εξάλλου στο τέλος θα κληθεί να ψηφίσει και ο κόσμος στο Televoting, ενδεχομένως ένα τραγούδι να πληρεί τα κριτήρια της ερτ, ώστε να αισιοδοξεί για ένα άψογο αποτέλεσμα, αλλά να αποτελέσει πάτος στο κοινό. Έχω εμπιστοσύνη στη ”νέα ερτ” και συμφωνώ απολύτως με όσα λέτε. Η πρότασή μου, όμως, θεωρώ ότι μπορεί να αποτελέσει τη χρυσή τομή μεταξύ των κριτηρίων της ερτ και Televoting.
θα ηταν ωραιο να καναμε κατι αντιστοιχο με ουκρανια και βουλγαρια. δλδ να γινει απευθειας αναθεση καλλιτεχνη, να προταθουν 3-5 τραγουδια και με βαση τα σχολια του κοσμου απο ολη την ευρωπη ,αλλα και το τραγουδι με το οποιο νιωθει πιο ανετα ο καλλιτεχνης, να γινει η επιλογη.
Προσωπικά θα ήθελα έναν εθνικό τελικό έστω και με απευθείας ανάθεση σε καλλιτεχνη όπως το ’17. Έτσι κι αλλιώς μην ξεχνάμε ότι φέτος η μισες χώρες του τοπ 10 κέρδισαν τον εθνικό τους τελικό το 21 ( Ιταλία,Γαλλία,Φιλανδία,Λιθουανία,Ρωσία)
Λίγο επιφανειακη η προσεγγιση όπως και αντίστοιχα η προσέγγιση εθνικός τελικός. Καμία απο τις 2 επιλογές δεν είναι πανάκεια. Κοινό υπάρχει που θα εκτιμήσει και την αυθεντικοτητα και τους διαφορετικούς ήχους και πιο σύγχρονα κομμάτια. Μουσική παραγωγή να την υποστηρίξει υπάρχει στην Ελλάδα; Αυτό είναι το ζητούμενο. Κοινώς θέλει η ΕΡΤ και οι δισκογραφικές να προσελκύσουν είτε νέους είτε παλιούς καλλιτέχνες από διάφορα ρεύματα; Ε αυτό θέλει δουλειά επιμονή χρονική και οργανωτική. Αλλιώς θα έχουμε από τα ετοιματζιδικα είτε της κάθε δισκογραφικής είτε της κάθε ομάδας που έχει πάρει εργολαβία τη Eurovision. Σε μια τέτοια στρατηγική ναι χωράνε πολλές πιο ” πλουραλιστικες” προσεγγίσεις. Είτε music camp για εσωτερικη επιλογή, είναι επιλογή καλλιτέχνη και παρουσίαση μερικών τραγουδιών, είτε μικρός εθνικός τελικός σε αυστηρή επιλογή, είτε ακόμα και μεγάλος εθνικός τελικός. Τα τελευταία εξαρτώνται και απο το πώς θέλει να αξιοποιήσει η ΕΡΤ τηλεοπτικά το θέμα Eurovision. Τώρα μακάρι ιδανικά να ειχαμε ένα φεστιβάλ στυλ Σαν Ρέμο απλά για κάτι τέτοιο απαιτείται σχεδιασμός και προσπάθεια δεκαετίας στην κατάσταση που κυριαρχεί μιντιακα και ραδιοφωνικά στην μουσική παραγωγή.
Αν επέλεγαν οι Έλληνες, πιο πιθανό είναι να στέλναμε κάτι σαν το El Diablo. Προσωπικά είμαι υπέρ της απευθείας ανάθεσης, αλλά από ανθρώπους που ξέρουν τι θα “περπατήσει” σε ένα διαγωνισμό βεληνεκούς Eurovision, γιατί αν σκεφτούμε τι θα γεμίσει μαγαζιά στην Ελλάδα τη σαιζόν 2021-2022, προβλέπω να τη βγάζουμε με Τριαντάφυλλο να “σπάει τα ρολόγια” και Ηλία Μπογδάνο (με κανένα γνωστό τραγούδι από το συγκρότημά του, τους οποίους εδώ που τα λέμε ούτε καν ξέρω).
Συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο και εγώ αυτό πιστεύω ότι το έθνικ έχει πεθάνει ειδικά στις κριτικές επιτροπές και το είδαμε και στην περίπτωση της Ουκρανίας εκτός αν είναι ένα πολύ δυνατό έθνικ που θα πάει καλά στο κοινό . Άρα είναι άποψη είναι λάθος επιλογή το εθνικ πλέον . Από την άλλη η περίπτωση του εθνικού τελικού αν γίνει με όρους όπως : όχι κίτσ και έθνικ τραγούδια αλλά να έχει λόγο η κριτική επιτροπή στο 50% συμφωνώ .Έχω παρατηρήσει ,ανεξάρτητος αποτελέσματος που ήρθε από εθνικούς τελικούς ,το κοινό επέλεξε λάθος τραγούδια .Θέλω ελληνικό τελικό με καλά τραγούδια ,αλλά και η απευθείας ανάθεση αν γίνει με προσοχή δεν λέω όχι .Απλός αν γίνει εθνικός τελικός δεν μπορώ την γκρίνια …καλύτερα μια εσωτερική επιλογή όπως φέτος με το dream team
Για εμένα η καλύτερη λύση θα ήταν:
Ανάθεση σε μεγάλο όνομα
Επιλογή τραγουδιού από το κοινό όπου τα 3-4 υποψήφια κομμάτια θα προέρχονταν από ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΈΣ ΣΥΝΘΕΤΙΚΈΣ ΟΜΆΔΕΣ.
Σε έναν εθνικό τελικό στην Ελλάδα θεωρώ δεδομένο ότι θα κέρδιζε είτε το “όνομα” είτε το πιο “ντιρινταχτα” κομμάτι. Και ναι πλέον τα φθηνά εθνοποπ έχουν “πεθάνει” όπως είπατε.
Προσωπικά θα ήθελα να γίνει κρούση στην Φουρέιρα, μετά από 4 χρόνια σε συνδυασμό μάλιστα με το ότι η Στεφανια έφερε την Ελλάδα στο προσκήνιο της δεκάδας, η Ελένη Φουρέιρα μπορεί να φέρει κάτι πολύ καλό,ή ακόμα και τη νίκη (αν φυσικά μπορεί και θέλει κάτι τέτοιο η ΕΡΤ).
ΥΓ: στο τοπ 15 μπήκαν δυο εθνοποπ φέτος, Σερβία και Μολδαβία.
Και επισης μπορει εσεις και εμεις οι φαν να λεμε για αναθεση αλλα η ΕΡΤ θα κανει οτι αυτη θεωρει ως την καλυτερη επιλογη για αυτη… Παντως αν αξιοποιήσει τον διαγωνισμο με σωστο τροπο θα εχει και τηλεθεαση οχι μονο την εβδομαδα που ειναι η eurovision καθε χρονο αλλα και το προηγουμενο διαστημα και ενας εθνικος τελικος σε 2 φασεις μπορει να της το προσφερει αυτο! Οποτε δεν νομιζω να κοιταξει τι λεμε εμεις και τα σαιτ γενικα… ας φερθει εξυπνα, ειναι η καταλληλη στιγμη!
Η επιτυχία του Last Dance που προήλθε από απευθείας ανάθεση, δεν πρέπει να “δεσμεύσει” την ΕΡΤ ώστε να μην κάνει έναν εθνικό τελικό (με όποια μορφή θέλει και μπορεί).
Το κοινό πρέπει να έχει άποψη.
Και στο παρελθόν έχουμε δει εθνοποπ τραγούδια που πριν τον εθνικό τελικό να έχουν μεγάλη αποδοχή και στo live του τελικού να μην παίρνουν το εισιτήριο για την eurovision. Τρανό παράδειγμα ήταν το 2015 που ενω φαινόταν ότι η Shaya θα είχε ένα εύκολο βράδυ, τελικά πήρε τη θετική ψήφο από το κοινό η Μαρία Έλενα Κυριάκου που ήταν σαφώς καλύτερη on stage.
Άρα ο ισχυρισμός ότι το κοινό προτιμά πιο εύκολα τα εθνοποπ, έχουμε δει ότι δεν έχει και μεγάλη βάση…
Ελπίζω η ΕΡΤ να μην κάνει και πάλι απευθείας ανάθεση και να δώσει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ φωνή στους θεατές!
Κατάλαβα. Οπότε δεν πρόκειται να δούμε τελικό ούτε του χρόνου. Κρίμα γιατί θεωρώ πως η ΕΡΤ πλέον θα μπορούσε να τον κάνει αξιοπρεπώς και να έχει και μία αξιοπρεπή τηλεθέαση.
Έχοντας υπόψη ότι τις δύο πρώτες θέσεις φέτος κατέλαβαν τραγούδια που κέρδισαν εθνικούς τελικούς (ή φεστιβάλ στην περίπτωση της Ιταλίας για να είμαι σωστός) όπως επίσης ότι η Ελλάδα στα 2010s τα 3 πλασαρίσματα στη 10άδα (2010,2011,2013) τα πέτυχε με τραγούδια που κέρδισαν εθνικό τελικό, δεν θα ήμουν τόσο κατηγορηματικός κατά του εθνικού τελικού.
Κάθε επιλογή έχει τα θετικά και τα αρνητικά της και προφανώς όλα εξαρτώνται από τη διαχείριση που θα κάνει η ΕΡΤ: ας θυμηθούμε πως έκανε την ανάθεση το 2016 και πως προσπάθησε να διοργανώσει εθνικό τελικό το 2018 για να πάρουμε δύο πολύ ωραία παραδείγματα προς αποφυγή.
Νομίζω πάντως ότι κάποια στιγμή, και εφόσον η ΕΡΤ θέλει να αξιοποιήσει τη Eurovision περισσότερο στο ετήσιο τηλεοπτικό της πρόγραμμα, καλό θα ήταν να δοκιμάσει ξανά έναν εθνικό τελικό (ίσως και σε συνεργασία με το MAD ή με δισκογραφικές στην επιλογή των τραγουδιών για να εξασφαλίσει ένα επαγγελματικό επίπεδο) και γιατί όχι στη λογική των αντίστοιχων βορειοευρωπαϊκών διοργανώσεων (Eesti Laul, MF, MGP κλπ). Σίγουρα θέλει πολύ οργανωτική προσπάθεια και σχεδιασμό για να στηθεί κάτι τέτοιο ενδεχομένως και χρόνο για να “περάσει” στο τηλεοπτικό κοινό, αλλά θεωρώ ότι με το νέο πρόσωπο που δείχνει η ΕΡΤ (γενικά, όχι μόνο στη Eurovision) δεν είναι ακατόρθωτο.
Παιδια, ναι σε απευθειας αναθεση, αλλα σε ονοματαρα με ταλεντο.
Να κανει προταση η Ερτ στις Μελισσες!!!!!!!!!
Μία μόνο απευθείας ανάθεση από το 2016 κατάφερε να πιάσει τοπ 10 και 2/5 δεν κατάφεραν να προκριθούν καν τελικό. Οι υπόλοιπες 2/5 κατέληξαν στο τέλος του βαθμολογικού πίνακα στον τελικό.
Ακόμα αναρωτιέστε αν πρέπει να γίνει εθνικός τελικός;
Μονο που η απευθειας αναθεση η φετινη δεν ειχε καμια σχεση με τις προηγουμενες, οπως κ η ολη προσέγγιση της ερτ!
Ανοιχτός εθνικός τελικός με televoting μόνο χωρίς κριτικές επιτροπές. Αυτό αρμόζει σε μία φιλελεύθερη δημοκρατική χώρα. Κατά το πρότυπο της Σουηδίας δηλαδή χωρίς όμως επιτροπές. Ο κόσμος είναι πολύ πιο μπροστά από τα μυαλά των ανθρώπων της ΕΡΤ και μπορεί να ξεχωρίσει ένα καλό τραγούδι και ένα καλό ερμηνευτή. Οι αναθέσεις, χωρίς τραγούδι και καλλιτέχνης να έχει περάσει από το φίλτρο του κόσμου σπανίως οδηγούν σε καλά αποτελέσματα. Ακόμη και η Παπαρίζου το 2005 που πήγε με ανάθεση είχε ήδη δοκιμαστεί το 2001 ήδη. Σημασία έχει το τραγούδι να εκφράζει πραγματικά τον κόσμο και όχι την παρεούλα της ΕΡΤ. Ανοιχτός διαγωνισμός με πολλές συμμετοχές ώστε το καλό τραγούδι να προκύψει και προετοιμασία πολλούς μήνες πριν. Οι απευθείας συμμετοχές έχουν νόημα για μικρές χώρες όπως η Κύπρος αλλά για χώρες με ταλέντο και μεγάλη μουσική παράδοση όπως η Ελλάδα ο ανοιχτός εθνικός τελικός είναι η καλύτερη λύση, με παροχή κινήτρων στους συμμετέχοντες….. διαφήμιση και προβολή για μεγάλο χρονικό διάστημα.