Ελλάδα: Έτσι θα γίνει η τελική επιλογή της συμμετοχής μας στην Eurovision 2023!
Λίγα λεπτά πριν ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Κωνσταντίνος Ζούλας, αποκάλυψε στην εκπομπή Studio 4, τον τρόπο που θα γίνει η τελική επιλογή της συμμετοχής μας στην Eurovision 2023! Για πρώτη φορά στην ιστορία θα χρησιμοποιηθεί μία δημοσκοπική επιτροπή πολιτών, με ηλικιακά κριτήρια, η οποία θα προκύψει με κλήρωση και η οποία μαζί με την ειδική εφταμελή επιτροπή της ΕΡΤ θα επιλέξουν το τραγούδι που θα μας εκπροσωπήσει στο Λίβερπουλ.
Οι αλλαγές που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της ΕΡΤ, μπορούν να κωδικοποιηθούν ως εξής:
- Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει ανακοίνωση-πρόσκληση προς όσους πολίτες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην διευρυμένη επιτροπή πολιτών, για την ανάδειξη της ελληνικής συμμετοχής.
- Τα μέλη αυτής της επιτροπής ανέφερε ο Κων. Ζούλας πως θα είναι περισσότερα από 50.
- Η σύσταση της επιτροπής θα γίνει με ηλικιακά κριτήρια.
- Θα συμμετέχουν περισσότεροι από τις μικρότερες ηλικίες και λιγότεροι μεγαλύτερης.
- Η επιλογή των μελών αυτής της επιτροπής θα γίνει με ηλεκτρονική κλήρωση, η οποία και θα μαγνητοσκοπηθεί, για λόγους αξιοπιστίας.
- Η τελική επιλογή της συμμετοχής μας θα γίνει από κοινού από την επιτροπή των πολιτών και από την ειδική επιτροπή της ΕΡΤ.
- Η επιτροπή των πολιτών θα μεταβούν στην ΕΡΤ για να ακούσουν τα τραγούδια με ακουστικά και να τα αξιολογήσουν. (Έτσι αποφεύγεται ο κίνδυνος διαρροής)
- Η επιτροπή των πολιτών θα καθορίσει το 50,6% της απόφασης και η επιτροπή της ΕΡΤ το 49,4%, ακριβώς όπως θα ισχύει πλέον και στον τελικό της Eurovision.
- Οι δύο επιτροπές θα αξιολογήσουν έναν μικρό αριθμό τραγουδιών, αυτά που προέκρινε ως καλύτερα η εφταμελής επιτροπή της ΕΡΤ.
- Στην επιτροπή των πολιτών δεν θα συμμετέχει κανείς υπάλληλος της ΕΡΤ, όπως ακριβώς συμβαίνει και σε αντίστοιχες επιτροπές αξιολόγησης που συστήνουν άλλοι τηλεοπτικοί σταθμοί.
Η ΕΡΤ αφουγκραζόμενη πλήρως τις αλλαγές που αποφάσισε η EBU για τον επερχόμενο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, ανοίγει για πρώτη φορά τη διαδικασία επιλογής μετά το 2017, επιτρέποντας και το κοινό να συμμετάσχει στην λήψη της απόφασης, έστω και με αυτό τον τρόπο.
Δεν πρόκειται για εθνικό τελικό, αλλά είναι μία διαδικασία αρκετά κοντά στα πρότυπα που χρησιμοποιούν και άλλες χώρες, όπως η Ελβετία, η Αυστρία, η Γερμανία στο παρελθόν κλπ. Δημοσκοπική επιτροπή χρησιμοποιεί και η Ισπανία στο Benidorm Fest και η Ιταλία στο Sanremo.
Μην χάσετε το live μας σήμερα στις 22.30 για όλες τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την επιλογή της ελληνικής συμμετοχής!
Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovisionfun για όλες τις εξελίξεις!
Θα υπάρξει ανακοίνωση ανοιχτού τύπου μέσω σάιτ ή μόνο σε συγκεκριμένους πολίτες;
Γνωρίζετε τους λόγους που δεν προτιμήθηκε η διαδικτυακή ψηφοφορία του κοινού;
Ο Πουλοπουλος δήλωσε ξεκάθαρα στο “σούπερ Κατερίνα” ότι παρά την όγδοη θέση της Αμάντας πέρσι, λυπάται πολύ που πέρσι δεν πήγε το τραγούδι του Ηλία Κοζα που η επιτροπή το είχε περάσει στην πεντάδα. Με λίγα λόγια είπε ότι το τραγούδι του Κοζα ήταν καλύτερο από της Αμάντας.
Τα 50 άτομα είναι μικρή δειγματοληψία. Νομίζω θα έπρεπε να προσκαλέσουν γύρω στα 200 άτομα. Αν το θέμα είναι η χωρητικότητα, η μέρα ακρόασης θα μπορούσε να χωριστεί σε 4 μέρες (50 άτομα * 4 μέρες).
Αντιλαμβάνομαι το γεγονός πως δε θέλουν να γίνει διαδικτυακή ψηφοφορία. Υπάρχουν αρκετά scams κι αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την αξιοπιστία του τελικού αποτελέσματος.
Ιδανικά θα ήταν μια δημιουργία ενός εθνικού τελικού για να έχει όλος ο κόσμος την ευχέρεια ακρόασης και επιλογής, παρόλα αυτά αν αυτό είναι δύσκολο τότε θα μπορούσαν να αυξήσουν τον αριθμό πολιτών που θα συμβάλει στο 50.6% της απόφασης.
Προσωπικά συμφωνώ με αυτόν τον τρόπο που θα επιλέξει η ΕΡΤ το τραγούδι και σίγουρα όπως είπε και ο Ζούλας είναι πιο δημοκρατικό να συμμετέχουν πολίτες.
Μόνο μια διόρθωση σε σχέση με το άρθρο.
Στη δήλωσή του ο Ζούλας είπε ότι θα είναι βιντεοσκοπημένη η κλήρωση και όχι live. Εκτος αν άλλαξε κάτι στο διάστημα μεταξύ της συνέντευξης και του άρθρου, ή ειπώθηκε κάτι εκ παραδρομής.