Eurovision 2023: Στον 2ο Ημιτελικό η Ελλάδα και η Κύπρος! Δείτε τα αποτελέσματα της κλήρωσης!

Το Saint George’s Hall του Λίβερπουλ με μια πολύ ωραία εκδήλωση φιλοξένησε πριν λίγα λεπτά την κλήρωση των ημιτελικών του 67ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision. Η χώρα μας κληρώθηκε στον 2ο Ημιτελικό της 11ης Μαΐου, για την πρόκριση στον μεγάλο τελικό του διαγωνισμού. Βάσει της κλήρωσης η Ελλάδα θα εμφανιστεί στο 1ο μισό του ημιτελικού.

Η Κύπρος, με τη σειρά της, θα κληθεί και εκείνη να διαγωνιστεί στον 2ο Ημιτελικό και συγκεκριμένα στο 1ο μισό του.

Οι αναλύσεις των fans και όχι μόνο, εδώ και μερικά λεπτά έχουν πάρει φωτιά. Αφού οι θεωρίες με βάση την προϊστορία των χωρών στο διαγωνισμό, είναι μία πρώτη εικόνα για το πόσο βατή είναι η πρόκριση στον τελικό ή όχι. Με άλλα λόγια ήρθε η ώρα να κάνουμε τις προβλέψεις μας, για το ποιοι θα περάσουν στον τελικό και ποιοι είναι φαβορί να αποχαιρετήσουν το Λίβερπουλ νωρίς…

Οι παρουσιαστές και η τελετή παράδοσης – παραλαβής

Παρουσιαστές της κλήρωσης των ημιτελικών της Eurovision 2023 ήταν οι AJ Odudu και Rylan. Αμφότεροι ανήκουν στο δυναμικό του BBC, αποτελώντας κάποια από τα πιο αγαπητά πρόσωπα της βρετανικής κρατικής ραδιοτηλεόρασης.

Κατά τη διάρκεια της κλήρωσης έλαβε χώρα και η τελετή παράδοσης – παραλαβής του εμβλήματος της διοργάνωσης. Ο δήμαρχος του Τορίνο, Stefano Lo Russo, παρέδωσε και τυπικά τα “κλειδιά της διοργάνωσης” στη δήμαρχο του Λίβερπουλ, Joanne Anderson.

Η διαδικασία της κλήρωσης

Οι 31 χώρες που διαγωνίζονται στους ημιτελικούς χωρίστηκαν σε πέντε γκρουπ, με βάση τις βαθμολογίες που έχουν ανταλλάξει τα τελευταία χρόνια μεταξύ τους. Αυτό γίνεται προκειμένου να αποφευχθούν, όσο το δυνατόν γίνεται, οι συμμαχίες που κάνουν κάθε χρόνο την εμφάνισή τους στην ψηφοφορία.

Big 5 και Ουκρανία

Με τη μεγάλη νικήτρια του περσινού διαγωνισμού, Ουκρανία, να βρίσκεται απευθείας στον τελικό, μαζί με τις Big 5 (Ην. Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία), το πρώτο μέρος της κλήρωσης καθόρισε τον ημιτελικό που θα ψηφίσουν οι απευθείας finalists.

Θα ψηφίσουν στον 1ο Ημιτελικό:

  • Γερμανία
  • Γαλλία
  • Ιταλία

Θα ψηφίσουν στον 2ο Ημιτελικό:

  • Ουκρανία
  • Ισπανία
  • Ηνωμένο Βασίλειο

Στον ημιτελικό που κληρώθηκαν να μεταδώσουν αλλά και να ψηφίσουν οι έξι προαναφερθείσες χώρες, θα προβληθεί και το video από τη dress rehearsal τους. Αυτό έγινε στη Eurovision 2016 για πρώτη φορά, για λόγους ίσης προβολής των χωρών που βρίσκονται απευθείας στον τελικό και των χωρών που προκρίνονται από τους ημιτελικούς. Ουσιαστικά, οι τηλεθεατές βλέπουν κάθε συμμετοχή δύο φορές κατά τη διάρκεια των shows.

Κλήρωση των ημιτελικών

Η κλήρωση των χωρών για τους δύο ημιτελικούς είχε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος οι 31 χώρες που συμμετέχουν στους ημιτελικούς, κληρώθηκαν σε ποιον εκ των δύο θα διαγωνιστούν. Στον πρώτο/δεύτερο ημιτελικό θα διαγωνιστούν δεκαπέντε χώρες και στον πρώτο/δεύτερο ημιτελικό δεκαέξι.

Στο δεύτερο μέρος η κάθε χώρα έμαθε, αν θα εμφανισθεί στο πρώτο ή στο δεύτερο μισό του ημιτελικού που θα διαγωνιστεί. Η ακριβής σειρά εμφάνισης θα καθορισθεί από την EBU και τους παραγωγούς του show σε μεταγενέστερο χρόνο.

1ος Ημιτελικός (9 Μαΐου):

Α’ μισό

  • Σερβία
  • Λετονία
  • Ιρλανδία
  • Νορβηγία
  • Πορτογαλία
  • Κροατία
  • Μάλτα

Β’ μισό

  • Σουηδία
  • Μολδαβία
  • Ελβετία
  • Ισραήλ
  • Ολλανδία
  • Φινλανδία
  • Αζερμπαϊτζάν
  • Τσεχία

2ος Ημιτελικός (11 Μαΐου):

Α’ μισό

  • Αρμενία
  • Κύπρος
  • Ρουμανία
  • Δανία
  • Βέλγιο
  • Ισλανδία
  • Ελλάδα
  • Εσθονία

Β’ μισό

  • Αλβανία
  • Αυστραλία
  • Αυστρία
  • Λιθουανία
  • Άγιος Μαρίνος
  • Σλοβενία
  • Γεωργία
  • Πολωνία

Το Λίβερπουλ θα φιλοξενήσει τον 67ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision από τις 9 έως τις 13 Μαΐου, στην Liverpool Arena. Σύνθημα της φετινής διοργάνωσης, όπως επελέγη από τους διοργανωτές, είναι το «United by Music».

Μπορείτε να δείτε ξανά την κλήρωση μέσα από τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/watch?v=5HAY-qpDTnY&embeds_euri=https%3A%2F%2Feurovisionfun.com%2F&source_ve_path=MjM4NTE&feature=emb_title

Μετά την ολοκλήρωση της κλήρωσης, η παρέα του Eurovisionfun θα είναι Live μέσα από το κανάλι μας στο YouTube:

Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovisionfun για όλες τις εξελίξεις σχετικά με την Eurovision 2023 στο Λίβερπουλ!

14 ΣΧΟΛΙΑ
  1. Γιώργος Κ.
    Γιώργος Κ. says:

    Σχόλια για τους δύο ημιτελικούς:
    1ος ημιτελικός: νομίζω θα είναι πιο δύσκολος από τον δεύτερο, καθώς οι περισσότερες χώρες έχουν αποδείξει ότι είναι δυνατές (εκτός από τέσσερις-πέντε).
    2ος ημιτελικός: επιτέλους είμαστε μαζί με Κύπρο! Περίμενα, βέβαια, β’ μισό και για τις δύο χώρες, αλλά δεν πειράζει (έτσι κι αλλιώς με μπαλάντα δύσκολο να μας βάλουν να εμφανιστούμε πρώτοι). Όμως, υπάρχουν κι άλλες χώρες που μπορεί να μας ψηφίσουν, όπως Αρμενία, Ρουμανία, Αλβανία, Άγιος Μαρίνος, Σλοβενία, Γεωργία! Συμπερασματικώς, θεωρώ ότι αν το τραγούδι μας, η σκηνική παρουσία και η φωνητική απόδοση του Βίκτωρα είναι όλα αξιοπρεπή θα προκριθούμε με μεγάλη ευκολία. Μακάρι να πάνε όλα καλά!!!

    Απάντηση
  2. James
    James says:

    Αν το τραγούδι του Βίκτωρα είναι αξιόλογο δεν έχουμε να φοβόμαστε κάτι γιατί σταθήκαμε αρκετά τυχεροί ως προς τις χώρες που βρίσκονται στον ίδιο ημιτελικό με εμάς καθώς αρκετές απ’αυτές μας στηρίζουν.
    Το ότι φέτος το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί εξ ολοκλήρου από το κοινό το κάνει πιο ενδιαφέρον, αλλά για αρχή θεωρώ πως για την Ελλάδα ήταν μια ευνοϊκή κλήρωση.
    Ιδανικά θα ήθελα να ψήφιζαν σ αυτόν τον ημιτελικό οι Γαλλία κ Ιταλία αλλά δεν πειράζει!

    Απάντηση
  3. Κωνσταντίνος
    Κωνσταντίνος says:

    Θεωρητικά ο πρώτος ημιτελικός έχει τις λιγότερες συμμετοχες και θα έλεγε κανείς ότι είναι ο πιο εύκολος.
    Αν δει όμως κανείς ότι σε αυτόν συμμετέχουν Σερβία, Φιλανδία, Σουηδία, Νορβηγία,Ισραήλ, Ολλανδία και Τσεχία (αν στείλουν τις Vesna ) καταλαβαίνουμε ότι μάλλον ο πιο δύσκολος ημιτελικός είναι ο πρώτος.
    Στα δικά μας….
    Εξαιρετικά ευνοϊκη κλήρωση τόσο για Ελλάδα όσο και για Κύπρο. Είμαστε στον ίδιο ημιτελικό με Κύπρο σαφώς, αλλά και με Αλβανία, Αρμενία, Γεωργία, Αγιο Μαρίνο Ρουμανία και Δανία (κατά το ήμισυ ο Βίκτορ). Επίσης έχουμε Αλβανία, Βέλγιο που έχουν σχετικά αδύναμα κομμάτια και χώρες όπως Αυστρία, Δανία, Λιθουανία, Ισλανδία που δεν έχουν και κάτι ιδιαίτερο στις εθνικές τους επιλογές! Εξαιρετική κλήρωση, νομίζω τόσο για Ελλάδα όσο και για Κύπρο ο ημιτελικός θα είναι τυπική διαδικασία! Αναμένουμε το τραγούδι και πριν από αυτό ίσως και ένα snippet. (Δυστυχώς έχουμε απλά μια διαρροή με κάκιστο ήχο).
    Να και κάτι θετικό μετά από τόσα άσχημα που συνέβησαν φέτος λόγω της διαχείρισης της ΕΡΤ. Καλή μας επιτυχία!

    Απάντηση
  4. Slay Victor
    Slay Victor says:

    Πάμε λίγο Ελλάδα και Κύπρος μαζί <3
    Ελπίζω να είμαστε σε καλή σειρά στον ημιτελικό πάντως γιατί όσο να ναι το πρώτο μισό είναι πάντα πιο απαιτητικό. Μάλιστα χαίρομαι που είμαστε για άλλη μια φορά στον πιο αδύναμο ημιτελικό!

    Απάντηση
  5. Panos
    Panos says:

    Πάλι είχαμε το κοκαλάκι της νυχτερίδας και κάτσαμε στον εύκολο ημιτελικό. Με Κύπρο, Αλβανία, Αρμενία, Σαν Μαρίνο, Ρουμανία και Ισπανία από τους Big 5, υπάρχει ελπίδα για πεντάδα ημιτελικού.

    Απάντηση
  6. C.G
    C.G says:

    Πολύ ευνοϊκή η κλήρωση. Νομίζω σίγουρη πρόκριση (αν και δεν έχω ακούσει τα τραγούδια, ούτε καν το δικό μας). Αρμενία, Κύπρος, Αλβανία, Γεωργία, Ρουμανία, Άγιος Μαρίνος είναι χώρες που γενικά μας ψηφίζει το κοινό τους. Γιατί μην ξεχνάμε στον ημιτελικό ψηφίζει μόνο κοινό. Από κει και πέρα έχουμε και την Δανία που είναι χώρα καταγωγής του πατέρα του που κάτι θα μας δώσει και το Βέλγιο που έχει πολλούς Έλληνες και που και αυτό κάτι μας δίνει στο κοινό. Εν αναμονή των τραγουδιών λοιπον.

    Απάντηση
  7. Αχ μελισσούλα!
    Αχ μελισσούλα! says:

    Δεν τρελάθηκα με αυτό που άκουσα πρίν. Ανάμικτα συναισθήματα. Ελπίζω να συνεργαστεί με τον Κοντόπουλο και να το φτιάξουν λίγο. Η ιδανική επιλογή για φέτος ήταν μόνο η Μέλισσα με το Lair. Η ΕΡΤ μας στέρησε την ευκαιρία να πάμε μετά από χρόνια με ένα δυνατό, χορευτικό τραγούδι. Ακόμα δεν πιστεύω ότι δεν θα μας εκπροσωπήσει! Ο Βίκτωρ θα είχε πολλές ευκαιρίες ακόμα, και με καλύτερα τραγούδια, το LiAR θα γινόταν μεγάλο hit στην Ελλάδα και θα ξύπναγε το ενδιαφέρον περισσότερων μη φαν.
    Ελπίζω η Μελίσσα να το κυκλοφορήσει σύντομα. Ωραία πάντως είμαστε με Κύπρο και Δανία, μακάρι να περάσουμε και μετά ο θεός βοηθός.

    Απάντηση
  8. T.R
    T.R says:

    Arketa kali klirosi kai gia Kipro kai gia Ellada. Stous imitelikous den pezi polli rolo an ise 1st half or 2nd half giati mono 15-16 hores diagonizonte. ine apla na kanis kali entiposi kai na perasis teliko. Ston teliko vevea pezi rolo i seira emfanisis. apo 1st semi lipame tin Malta kai tin Ireland. O protos imitelikos ine fenomenika o pio diskolos. kai oi 3 scandinavikes mazi (Norway, Sweden, Finland). I kipros pire ton diskolo imiteliko kai to 2021 kai to 2022, fetos epitelous na paroume ton evkolo imiteliko.

    Απάντηση
  9. Γιάννης Α Γιάννης
    Γιάννης Α Γιάννης says:

    όσο κ να συμπαθούσα τη Μελίσσα ειλικρινα πιο αδιάφορο dance sample δεν εχω ξανακουσει στη ζωή μου. yeah yeah yeah a liar…. έλεος! χάθηκε η έμπνευση? ολα τα ιδια κ τα ιδια

    Απάντηση

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *