Γαλλία: From Zero to Hero. Η συνέντευξη της αρχηγού της γαλλικής αποστολής

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη έδωσε πρόσφατα η Alexandra Redde-Amiel, αρχηγός της γαλλικής αποστολής της Eurovision, στο γαλλικό podcast «12points-le podcast qui décrypte l’Eurovision». Στην διάρκεια αυτής της συνέντευξης η Alexandra παρουσίασε πώς η Γαλλία κατάφερε προοδευτικά να ξεφύγει από τις τελευταίες θέσεις τα τελευταία χρόνια και να κινητοποιήσει το εγχώριο και διεθνές ενδιαφέρον για τις συμμετοχές της.
France-Head-delegation-interview

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Η εποχή που η Γαλλία μεσουρανούσε στην Eurovision έληξε το 1977 με την νίκη της Marie Myriam και το τραγούδι «L’oiseau et l’enfant». Έκτοτε ο θεσμός της Eurovision γνωρίζει μια προοδευτική απαξίωση από τους Γάλλους, ενώ οι συμμετοχές, αν και ενίοτε φιλόδοξες, δεν καταφέρνουν να συναγωνιστούν σε δυναμισμό, πρωτοτυπία και φρεσκάδα τις συμμετοχές χωρών που έχουν μπει δυναμικά στο παιχνίδι.

Η Alexandra Redde-Amiel αναλαμβάνει Διευθύντρια Ψυχαγωγίας και Παιχνιδιών της France Télévisions και παράλληλα επικεφαλής της γαλλικής αποστολής το 2018. Έχοντας πολυετή εμπειρία στην παραγωγή του γαλλικού Star Academy και ως ενθουσιώδης λάτρης των μεγάλων shows όπως το SuperBowl και τα Victoria Secret Shows, αναλαμβάνει την ηγεσία της γαλλικής Eurovision με έναν μόνο στόχο: να ανατρέψει το κλίμα απαξίωσης και να φέρει ξανά τον διαγωνισμό στην Γαλλία μετά από 40 χρόνια!

Η αλλαγή είναι άμεση. Οι γαλλικές συμμετοχές αποκτούν μεγαλύτερη επικοινωνιακή προώθηση, η σκηνική τους παρουσία ανατίθεται στα χέρια ειδικών, στοιχεία με διεθνή απήχηση εισάγονται και το 2021 η Γαλλία ξαναβρίσκεται στην τριάδα με την Barbara Pravi και το «Voilà».

Η συνταγή της επιτυχίας, σύμφωνα με την Alexandra, περιλαμβάνει πολλές παραμέτρους. Όλα ξεκινούν από την επιθυμία των υπευθύνων να προωθήσουν καλές συμμετοχές στον διαγωνισμό και τελικά να τον κερδίσουν.

«Είμαι πολύ τυχερή που οι προϊστάμενοί μου δεν μου έθεσαν ποτέ περιορισμούς για την Eurovision»

δηλώνει επισημαίνοντας ότι τα τελευταία χρόνια η γαλλική τηλεόραση όχι μόνο στηρίζει τις γαλλικές συμμετοχές με πάθος, αλλά ακόμα περισσότερο τις προκαλεί να πάνε πιο μακριά και να ξεχωρίσουν. Παράλληλα, στην θέση της υπεύθυνης της γαλλικής αποστολής βρίσκεται μια γυναίκα που πιστεύει απόλυτα στις δυνατότητες της Γαλλίας να νικήσει, έχει στιβαρή εμπειρία, μουσικές και τηλεοπτικές γνώσεις, και πιστεύει πως τα πάντα είναι δυνατά, αρκεί να δοθούν τα μέσα για να τα πετύχεις.

Στην συνέχεια, η Alexandra αναφέρει πως πολύ σημαντικό ρόλο παίζει το ίδιο το τραγούδι και η σκηνική του παρουσία. Η γαλλική συμμετοχή θα πρέπει πρωτίστως να αγαπηθεί από τους Γάλλους και να συμπεριλάβει διαφορετικά στοιχεία που αντιπροσωπεύουν το σήμερα.

«Αν τους συμπεριλάβουμε όλους θα είναι συνακόλουθο να υποστηρίξουν την συμμετοχή και να έχει διεθνή απήχηση»

συμπληρώνει. Με αυτό το σκεπτικό η Γαλλία τολμά τα τελευταία χρόνια και δοκιμάζει διαφορετικές ιδέες. Φέτος η επιλογή της La Zarra έγινε καθώς συνδυάζει

«το μεγάλο γαλλικό τραγούδι, το στυλ Eurovision, μια καλλιτέχνιδα με χαρακτήρα και ολοκληρωμένη καλλιτεχνική άποψη».

Τέλος, καθοριστική για την αναζωογόνηση του διαγωνισμού θα είναι, όπως είναι λογικό,  μια νίκη της χώρας στον διαγωνισμό. Όπως οι Γάλλοι απαξίωσαν προοδευτικά τον διαγωνισμό λόγω των κακών αποτελεσμάτων της χώρας, έτσι η Alexandra, είναι σίγουρη πως η νίκη τους θα φέρει μια νέα εποχή για την Eurovision στην Γαλλία.

Είναι προφανές πως η γαλλική τηλεόραση ακολουθεί μια ολοκληρωμένη και καθόλου τυχαία στρατηγική για να επαναφέρει την Eurovision στο προσκήνιο. Γίνονται όλες οι προσπάθειες ώστε να νικήσει η χώρα τον διαγωνισμό σύντομα, ενώ όταν συμβεί αυτό, το συνακόλουθο ενδιαφέρον που θα δημιουργηθεί εγχώρια θα αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο τις επόμενες συμμετοχές.

«Όσο περισσότερο η Γαλλία αγαπηθεί από την Ευρώπη, τόσο περισσότερο οι Γάλλοι θα νιώθουν υπερήφανοι και κινητοποιημένοι!»

Αξίζει να σημειωθεί πως η στρατηγική δεν περιορίζεται στην επιλογή της συμμετοχής. Περιλαμβάνει ένα ολόκληρο επικοινωνιακό πλάνο για την προώθηση του τραγουδιού, προετοιμασία του καλλιτέχνη με προτάσεις σχετικά με την σκηνική παρουσία, συνεργασία με διαφόρων ειδών καλλιτέχνες, τεχνικούς και τεχνίτες, και πρωτίστως μια πολύ καλά προετοιμασμένη και αναλυτικά επεξηγημένη σκηνοθεσία, ώστε να αποφεύγονται τα απρόοπτα στις πρόβες. Παρόλα αυτά, δίνεται παράλληλα μεγάλη ελευθερία στον καλλιτέχνη αναπτύξει την παρουσίαση σου με τον τρόπο που θεωρεί ο ίδιος πιο ταιριαστό στο προφίλ του.

Όλα όσα αναφέρθηκαν στην συνέντευξη της Alexandra Redde-Amiel φαίνονται ενδεχομένως προφανή, ωστόσο συμπυκνώνουν τα στοιχεία επιτυχίας που θα μπορούσαν να δώσουν την κατεύθυνση σε όποια χώρα επιθυμεί να επιδιώξει μια νίκη. Η Γαλλία δεν ελπίζει να νικήσει αλλά δείχνει αποφασισμένη να νικήσει και αργά ή γρήγορα θα τα καταφέρει. Όχι γιατί κάποτε τυχαία κάποιο τραγούδι θα αγαπηθεί, αλλά γιατί οι υπεύθυνοι πίσω από την γαλλική Eurovision έχουν και την θέληση και την γνώση να δώσουν στην Ευρώπη ένα τραγούδι που θα αξίζει την νίκη. 

 

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη την συνέντευξη στα γαλλικά εδώ.

Παρακολουθείστε την συνέντευξη της La Zarra στο EurovisionFun:

Μείνετε συντονισμένοι στο EurovisionFun για περισσότερα νέα σχετικά με τη συμμετοχή της Γαλλίας στη Eurovision 2023!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *