Eurovision 2023: Δέκα χώρες αντιδρούν στην απόφαση της EBU για κλειστό κέντρο τύπου!

Αρκετοί ραδιοτηλεοπτικοί φορείς διαμαρτυρήθηκαν για την απόφαση της EBU να διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών οι πρώτες και δεύτερες πρόβες όπως και οι συνεντεύξεις τύπου της πρώτης εβδομάδας του διαγωνισμού. Υπενθυμίζουμε πως πέρυσι για πρώτη φορά η EBU αποφάσισε να κλείσει το media centre για τις πρώτες τεχνικές πρόβες. Ωστόσο, φέτος σε ανακοίνωση της ενημέρωσε τους δημοσιογράφους πως και οι δεύτερες πρόβες θα διεξαχθούν χωρίς την παρουσία των διαπιστευμένων δημοσιογράφων, με το press centre του διαγωνισμού να ανοίγει μία μέρα πριν τον Α’ ημιτελικό, για τις dress rehearsals.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση τόσο των fans του διαγωνισμού, όσο και κάποιων εκ των εθνικών αποστολών της φετινής Eurovision.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που μεταδίδει η Aftonbladet, είχε προηγηθεί μια έντονη συζήτηση από 30 αντιπροσωπείες που είχε ως αποτέλεσμα οκτώ διαγωνιζόμενες χώρες να στείλουν επιστολή διαμαρτυρίας στην EBU στην οποία ζητούσαν να αλλάξει αυτή η απόφαση.

Αναλυτικότερα σε συζητήσεις που είχαν λάβει χώρα στα μέσα Μαρτίου μεταξύ των επικεφαλής των 37 διαγωνιζόμενων χωρών, αλλά και των υπευθύνων τύπου, προέκυψε το πρόβλημα της μη δημοσιογραφικής κάλυψης των πρώτων αλλά και των δεύτερων προβών των συμμετοχών. Γι’ αυτό τον λόγο χώρες όπως η Πορτογαλία, η Μάλτα, η Τσεχία, η Ελβετία, ο Άγιος Μαρίνος, το Αζερμπαϊτζάν, η Λετονία και η Πολωνία υπέγραψαν μια επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπεύθυνο τύπου της EBU για τη Eurovision, Dave Goodman. Το Βέλγιο, και η Εσθονία επρόκειτο επίσης να υπογράψουν την επιστολή, αλλά όταν ανακοίνωσαν την υποστήριξή τους, η επιστολή είχε ήδη αποσταλεί.

Άδικο για όσους διαγωνίζονται στο Α’ ημιτελικό.

Στην επιστολή τονίζεται η αδικία για όσους διαγωνίζονται στον πρώτο ημιτελικό, καθώς το κέντρο τύπου δεν ανοίγει παρά μόνο την προηγούμενη ημέρα του ημιτελικού. Γι’ αυτό τον λόγο εκφράζονται ανησυχίες καθώς χωρίς να είναι ανοιχτό το κέντρο τύπου και χωρίς να γίνονται συνεντεύξεις με την παρουσία των δημοσιογράφων, θα οδηγούσε τους περισσότερους διαπιστευμένους να μην είναι εκεί μέχρι την τελετή έναρξης την Κυριακή 7 Μαΐου. Έτσι, οι χώρες που διαγωνίζονται στον πρώτο ημιτελικό έχουν πολύ περιορισμένο χρόνο για συνεντεύξεις και συναντήσεις με δημοσιογράφους σε σχέση με αυτές που διαγωνίζονται στον Β’ ημιτελικό.

Συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει:

“Θεωρούμε ότι αυτή η απόφαση δεν είναι δίκαιη για τις χώρες που συμμετέχουν στον πρώτο ημιτελικό”.
Τα προηγούμενα χρόνια, όλοι μας έχουμε βιώσει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συνεντεύξεων γινόταν την πρώτη εβδομάδα, όταν υπάρχει περισσότερος ελεύθερος χρόνος μεταξύ των προβών.
Στις 8 Μαΐου, όπως μπορείτε να φανταστείτε, οι καλλιτέχνες που διαγωνίζονται στον πρώτο ημιτελικό δεν θα έχουν καθόλου χρόνο για να περάσουν με τα μέσα ενημέρωσης. Το πρόγραμμα είναι πολύ σφιχτό και πρέπει να επικεντρωθούν στις εμφανίσεις τους”.

Η απάντηση από την EBU δεν άργησε να έρθει:

Το κόστος είναι υπερβολικό. Το κόστος διατήρησης ενός κέντρου τύπου είναι υψηλό και η συντριπτική πλειοψηφία των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης δεν
τείνει να φτάνει στην πόλη της Eurovision παρά μόνο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μετάδοσης.
Η EBU πήρε την απόφαση να κλείσει όλες τις πρόβες για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για να προστατεύσει τους καλλιτέχνες από τα αρνητικά σχόλια στο διαδίκτυο και να τους επιτρέψει να ολοκληρώσουν τις εμφανίσεις τους με ιδιωτικότητα.

Στην απάντησή του ο Dave Goodman , τόνισε επίσης το γεγονός ότι η EBU επέτρεψε εθελοντικές εκδηλώσεις “meet & greet” σε χώρους εκτός του χώρου διεξαγωγής, όπου θαυμαστές και δημοσιογράφοι μπορούσαν να συναντήσουν τους καλλιτέχνες που επέλεξαν να συμμετάσχουν στο press centre

Πηγή: Aftonbladet

Μείνετε συντονισμένοι στο EurovisionFun για περισσότερα νέα σχετικά με τη Eurovision 2023!

1 reply
  1. Σταυρούλα
    Σταυρούλα says:

    Οπότε ο λόγος που τις έκλεισαν είναι γιατί το κόστος είναι υπερβολικό ή για να αποφεύγονται τα αρνητικά σχόλια ορισμένων φαν? Κάπως περίεργα μας τα λέει η EBU φέτος και η βρετανική διοργάνωση ,πολλές εκπτώσεις βλέπω …

    Απάντηση

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *