Ένα δελτίο τύπου της ΕΡΤ που προκαλεί απίστευτα ερωτηματικά | Η αναλυτική ψηφοφορία στη διαδικασία επιλογής της ΕΡΤ!
Με έκπληξη διάβασα το δελτίο τύπου της ΕΡΤ που εστάλη ελάχιστα λεπτά μετά τον αποκλεισμό της χώρας μας από τον τελικό του 67ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision. Ωσάν να ήταν έτοιμο από καιρό … η ΕΡΤ μας πληροφόρησε επισήμως για τον αποκλεισμό του What They Say, παρά την προσπάθεια που κατέβαλε ο Victor Vernicos και όλη η ελληνική αποστολή. Ως εδώ όλα καλά (;), αυτό όμως στο οποίο στάθηκα και δεν είμαι ο μόνος, είναι το σημείο που αναφέρεται στον τρόπο επιλογής της φετινής μας συμμετοχής, αφού είτε η ΕΡΤ ξεχνάει κάποια πράγματα, είτε σκοπίμως τα αποσιωπά.
Τι αναφέρει το δελτίο τύπου της ΕΡΤ
Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Αρχικά ας δούμε το επίμαχο κομμάτι και τι αναγράφεται στο επίσημο ξανά λέω, δελτίο τύπου της ΕΡΤ, μετά τον αποκλεισμό της χώρας μας από τον τελικό της Eurovision 2023.
Η επιλογή της φετινής συμμετοχής μας στη Eurovision προέκυψε για πρώτη φορά με τη συμμετοχή κοινού και επιτροπής, όπως ακριβώς φέτος θα επιλέγει άλλωστε και ο νικητής της Eurovision με βάση τους νέους κανονισμούς ψηφοφορίας στον Διαγωνισμό Τραγουδιού. Το «What They Say» ήταν το μόνο τραγούδι από τα πέντε υποψήφια το οποίο τόσο η επιτροπή της ΕΡΤ όσο και το κοινό ψήφισαν και οι δύο στη δεύτερη θέση και έτσι, κατά συνέπεια, του έδωσαν το «διαβατήριο» να ταξιδέψει στο Λίβερπουλ.
ΕΡΤ, 12/5/2023
Σύμφωνα λοιπόν με όσα αναφέρονται στο δελτίο τύπου της ΕΡΤ, η επιλογή της φετινής ελληνικής συμμετοχής έγινε μεταξύ Π Ε Ν Τ Ε τραγουδιών, από την επιτροπή κοινού και την καλλιτεχνική επιτροπή, σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς ψηφοφορίας στον διαγωνισμό της Eurovision και ήταν το Μ Ο Ν Ο από τα υποψήφια Π Ε Ν Τ Ε τραγούδια, που ήταν δεύτερο τόσο στην προτίμηση της επιτροπής κοινού, όσο και στην προτίμηση της επιτροπής της ΕΡΤ.
Ποια ήταν όμως αυτά τα πέντε τραγούδια, αφού όλοι θυμόμαστε πως εφτά τραγούδια ψήφισε η επιτροπή κοινού. Στο δελτίο τύπου της ΕΡΤ στις 19/1, αναφέρεται πως η καλλιτεχνική επιτροπή αξιολόγησε (αφού ήδη είχε γίνει η αξιολόγηση των εφτά τραγουδιών από την επιτροπή κοινού), μόνο τα πέντε πρώτα σε ψήφους υποψήφια τραγούδια, από την 70μελή επιτροπή κοινού.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα που προέκυψε από την ψηφοφορία της 70μελούς Επιτροπής Κοινού και την αντίστοιχη αξιολόγηση από την Επιτροπή της ΕΡΤ των πέντε δημοφιλέστερων τραγουδιών που επέλεξαν οι πολίτες.
ΕΡΤ, 19/1/2023
Πολύ κατανοητά και ξεκάθαρα ως εδώ. Τι συμπεραίνουμε όμως:
- Για πρώτη φορά η ΕΡΤ επισήμως παραδέχεται όλα όσα είχατε διαβάσει μέσα από το Eurovisionfun, πως δηλαδή η Melissa ήταν η πρώτη του κοινού και ο Victor δεύτερος.
- Για πρώτη φορά η ΕΡΤ επισήμως παραδέχεται πως το πρώτο στην προτίμηση της επιτροπής ήταν το Shout Out των Καούρη/Μαραγκού και ο Victor δεύτερος.
Τι αποσιωπά ή ξεχνά η ΕΡΤ
Στο σημείο όμως αυτό γεννιούνται πολλά ερωτηματικά. Η επιλογή του Victor Vernicos και του What They Say δεν έγινε στην φάση των πέντε υποψηφίων τραγουδιών, αλλά αφού υπήρξε και μία ακόμη τελική φάση, με τρία μόνο τραγούδια. Τα τραγούδια που στην συνδυαστική βαθμολογία κοινού και κριτικής επιτροπής ήταν στις τρεις πρώτες θέσεις και μετά τις συνεντεύξεις των τριών καλλιτεχνών και των ομάδων τους στο ραδιομέγαρο. Ας δούμε τι αναφέρει το επίσημο δελτίο τύπου της ΕΡΤ.
Τρία τραγούδια περνούν, πλέον, στην τελική φάση της διαδικασίας επιλογής του τραγουδιού που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον 67ο Διαγωνισμό της Eurovision.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα που προέκυψε από την ψηφοφορία της 70μελούς Επιτροπής Κοινού και την αντίστοιχη αξιολόγηση από την Επιτροπή της ΕΡΤ των πέντε δημοφιλέστερων τραγουδιών που επέλεξαν οι πολίτες.
Τα τρία τραγούδια που προκρίνονται στην τελική φάση είναι τα «What they say»–Bίκτωρ Βερνίκος, «Liar»–Μελίσσα Μαντζούκη και «Shout out»–Μαρία Μαραγκού/Αντωνία Καούρη.
Από χθες, τόσο οι εν λόγω καλλιτέχνες όσο και οι ομάδες τους έχουν κληθεί στην ΕΡΤ, προκειμένου να παρουσιάσουν αναλυτικά τις προτάσεις τους (concept) για την εν γένει παρουσία τους στον διαγωνισμό, οι οποίες θα ληφθούν, όπως την τελευταία διετία, υπόψη της Επιτροπής της ΕΡΤ πριν αυτή προχωρήσει στην τελική βαθμολογία της.
Η εφταμελής Επιτροπή της ΕΡΤ, με πρόεδρο τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, απαρτίζεται από τους Πέτρο Αδάμ, Λεωνίδα Αντωνόπουλο, Φώτη Απέργη, Μαρία Κοζάκου, Κωνσταντίνο Μπουρούνη και Γιάννη Πετρίδη.
Yπενθυμίζεται ότι, για πρώτη φορά φέτος, η τελική απόφαση θα διαμορφωθεί σε ποσοστό 50,6% από τις επιλογές της Επιτροπής Κοινού και 49,4% από την Επιτροπή της ΕΡΤ.
ΕΡΤ, 19/1/2023
Το ερώτημα που γεννάται εδώ
Για ποιο λόγο λοιπόν ενώ το What They Say και ο Victor Vernicos επιλέχθηκε από μία επιπλέον φάση, στην οποία ήταν ΜΟΝΟ ΤΡΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΕΝΤΕ και μετά από μία επιπλέον ψηφοφορία της επιτροπής της ΕΡΤ, στην οποία ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΑΛΛΑ ΠΡΩΤΟΣ, το δελτίο τύπου της ΕΡΤ αμέσως μετά τον αποκλεισμό μας από τον τελικό αναφέρει αυτές τις ανακρίβειες;
Στο εξώδικο που απέστειλε η ΕΡΤ στις 10/2/2023 στον δικηγόρο της Μελίσσας Μαντζούκη, κ. Ζωτιάδη, τον οποίο και ευχαριστούμε για την παραχώρηση του, περιγράφεται όλη η διαδικασία που ακολουθήθηκε μέχρι την τελική επιλογή, αλλά και τα αποτελέσματα σε κάθε φάση της ψηφοφορίας. Τα οποία ολόκληρα για πρώτη φορά παρουσιάζονται στο Eurovisionfun:
Στην πρώτη στήλη βλέπουμε το απόλυτο άθροισμα των ψήφων από την επιτροπή κοινού, στην δεύτερη στήλη το απόλυτο άθροισμα των ψήφων από την επιτροπή της ΕΡΤ (η βαθμολογία κάθε κριτή πολλαπλασιάστηκε επί δέκα ώστε να αντιστοιχεί με τους 70 της επιτροπής κοινού), στην τρίτη και τέταρτη στήλη βλέπουμε την αναγωγή των παραπάνω ψήφων στο 50,6% και 49,4% αντίστοιχα, με βάση το σύστημα που είχε ανακοινώσει η ΕΡΤ πως θα ακολουθήσει για την επιλογή της συμμετοχής μας και στην τελευταία στήλη βλέπουμε το τελικό άθροισμα.
Με βάση τον παραπάνω πίνακα παρατηρούμε πως το Liar της Melissa Mantoukis είχε 165 βαθμούς διαφορά από το What They Say του Victor Vernicos, ενώ το τραγούδι που τελικά επελέγη ήταν οριακά δεύτερο επάνω από τις συμμετοχές της Klavdia και του Leon of Athens και μόλις 89 πόντους περισσότερους από την πέμπτη θέση, που είχαν οι Καούρη/Μαραγκού.
Εν ολίγοις δεν υπήρξε απλά μία πρωτιά του Liar στην προτίμηση των 70 της επιτροπής κοινού, αλλά ήταν θα λέγαμε καθολική η επικράτηση του, με τα υπόλοιπα τέσσερα τραγούδια να λαμβάνουν περίπου τις ίδιες ψήφους.
Αντίθετα η επιτροπή είχε πρώτο και με διαφορά το Shout Out, δεύτερο το What They Say και με ελάχιστες ψήφους το Liar. Στην συνολική βαθμολογία πράγματι όπως αναφέρεται στο χθεσινό δελτίο τύπου της ΕΡΤ, ο Victor Vernicos ήταν πρώτος.
Πάμε όμως και στην τελική φάση αξιολόγησης, η οποία όπως είπαμε αποσιωπάται από την ΕΡΤ και στην οποία ο Victor δεν ήταν δεύτερος στην καλλιτεχνική επιτροπή, αλλά πρώτος. Υπενθυμίζουμε πως η τελική ψηφοφορία της επιτροπής της ΕΡΤ έγινε μετά τις συνεντεύξεις των τριών καλλιτεχνών και των ομάδων τους στο ραδιομέγαρο και αφού έγινε η παρουσίαση των πλάνων που είχαν για την σκηνική παρουσίαση στο Λίβερπουλ.
Στην δεύτερη και τελική αξιολόγηση, βλέπουμε πως είναι πλέον πρώτο το What They Say στην προτίμηση της επιτροπής της ΕΡΤ, ενώ το Shout Out που αποσύρθηκε από την διαδικασία λίγες ημέρες αργότερα, είναι οριακά στην δεύτερη θέση, με το Liar της Melissa Mantzoukis και πάλι να λαμβάνει μία πολύ χαμηλή βαθμολογία.
Επειδή είμαι σίγουρος πως θα μας ρωτήσετε πως προκύπτουν αυτοί οι αριθμοί στην επιτροπή της ΕΡΤ, δεν θα μπούμε στη διαδικασία να το σχολιάσουμε, καθώς το ζήτημα βρίσκεται ήδη στη δικαιοσύνη και η μόνη αρμόδια να αποφανθεί αν τηρήθηκαν όλα όσα είχε εξαγγείλει η ελληνική δημόσια τηλεόραση για τον τρόπο επιλογής της φετινής μας συμμετοχής είναι αυτή.
Αυτό όμως που μπορούμε να σχολιάσουμε και έχει ενδιαφέρον, αφού ήδη σχολιάζεται και σε όλα τα τηλεοπτικά πάνελ, είναι γιατί στο δελτίο τύπου της ΕΡΤ αναφέρεται μία τέτοια εξόφθαλμη ανακρίβεια, η οποία την εκθέτει και δημιουργεί περαιτέρω ερωτηματικά.
Όσο αφορά τώρα το σχόλιο κατά την χθεσινή μετάδοση της ΕΡΤ, από τις κ.κ. Κοζάκου και Μελιτά, πως για πρώτη φορά μετά από χρόνια φέτος το τραγούδι μας επιλέχθηκε τόσο από το κοινό, όσο και από την καλλιτεχνική επιτροπή, νομίζω πως και ο πιο αδαής με τα μαθηματικά αντιλαμβάνεται πως το κοινό όπως και να ψήφιζε (έλαβε πάνω από 10 βαθμούς μ.ο. το Liar της Melissa από τους 70 του κοινού), δεν θα μπορούσε να εκπροσωπήσει την χώρα μας στο διαγωνισμό, αφού η τελευταία θέση με τόση χαμηλή βαθμολογία από την εφταμελή επιτροπή, το καθιστούσε αδύνατο.
Θυμίζουμε για μία ακόμη φορά, πως τα εφτά πρόσωπα που επέλεξαν την φετινή μας συμμετοχή και ευθύνονται για τον αποκλεισμό της χώρας από τον τελικό είναι οι εξής:
1. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ – Συνθέτης, Μέλος ΔΣ ΕΡΤ ΑΕ (Πρόεδρος)
2. ΑΔΑΜ ΠΕΤΡΟΣ – Μουσικός Παραγωγός (Μέλος)
3. ΑΠΕΡΓΗΣ ΦΩΤΗΣ – Δημοσιογράφος, προϊστάμενος διεύθυνσης ραδιοφωνίας ΕΡΑ (Μέλος)
4. ΠΕΤΡΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ – Μουσικός Παραγωγός (Μέλος)
5. ΚΟΖΑΚΟΥ ΜΑΡΙΑ – Διευθύντρια Δευτέρου Προγράμματος της ΕΡΑ, σχολιάστρια του διαγωνισμού (Μέλος)
6. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ – Διευθυντής Kosmos της ΕΡΑ (ΜΕΛΟΣ)
7. ΜΠΟΥΡΟΥΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ – Αναπλ. Γενικός Διευθυντής Προγράμματος της ΕΡΤ (Μέλος)
Ποια είναι η άποψή σας για τα παραπάνω; Πείτε μας στα σχόλια παρακάτω!
Μείνετε σταθερά συντονισμένοι στο Eurovisionfun για αντικειμενική και πλήρη ενημέρωση για όλα όσα αφορούν τον αγαπημένο μας διαγωνισμό!
Μην χάσετε το live μας στις 15.25 για τον σχολιασμό της πρώτης dress rehearsal του μεγάλου τελικού.
Ακολουθήστε μας σε όλα τα social media, για να μην χάνετε στιγμή από όσα συμβαίνουν στο Λίβερπουλ:
Για περισσότερες συζητήσεις για τον αγαπημένο μας διαγωνισμό, δεν έχετε παρά να κάνετε join στο group υποστήριξης της ελληνικής συμμετοχής στο facebook!
Ελα μωρε το πράγμα ειναι φως φανάρι
δηλαδη ;; θεσ να μασ πεις και εμας;;; γτ προσωπικα πιστευω ηταν στημενο να παει ο βικτωρ
Σε μια επιτροπή που το νεότερο μέλος είναι η 48χρονη Μαρία Κοζάκου και οι υπόλοιποι κοντεύουν ή έχουν ξεπεράσει τα 60 τους χρόνια, αφήνουμε την επιλογή της συμμετοχής σε ένα διαγωνισμό ο οποίος έχει βγάλει φλας και τους έχει προσπεράσει προ πολλού. Αν συνεχίσει να υφίσταται επιτροπή στη λήψη αποφάσεων, θέλω 20αρηδες και 30αρηδες να κάνουν κουμάντο. Είμαστε στο 2023 και η επιτροπή μας έβγαλε πρώτο ένα τραγούδι που ίσως να ήταν ανεκτό για το 1998.
Δεν πιστεύω ότι είχαμε αξιόλογη πρόταση φέτος. Ούτε η Μελίσα πιστεύω θα πήγαινε καλά. Αλλά ο τρόπος αξιολόγησης είναι γελοίος το λιγότερο. Καλή μας τύχη να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον σοβαρών υποψηφιοτήτων του χρόνου. Θα τη χρειαστούμε με την έλλειψη αξιοπιστίας που διαπιστώνεται στην ΕΡΤ.
Αν και δεν συμφωνώ σε αυτό περι μέλισσας κατα τα αλλα συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιο για την ηλικία και γέλασα πολύ με το φλας. Είναι αδιανόητο ένας διαγωνισμός με βασικό κοινό 15-30 να έχει για επιτροπή μέσω όρο 55 ετών.
Ένα εξαιρετικό άρθρο που τα εξηγεί όλα για κάποιους αφελείς αναγνώστες σας που τόσο καιρό προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι βλέπουμε τέρατα και δαίμονες, ότι το what they say ήταν η καλύτερη επιλογή και ότι για αυτή τη παταγωδη αποτυχία ευθύνεται η κακια Μελίσα, η εγωιστρια που χάλασε την εικόνα της Ελλάδας και όλοι εμείς που λέγαμε τα αυτονόητα. Όλοι οι άλλοι δηλαδή έκτος από τους πραγματικούς υπεύθυνους. Ένας χρήστης, ο David αν δεν κάνω λάθος, είχε αναφέρει ότι στην ουσία αυτοί οι 7 (+ο ζουλας θα πω εγώ, μιας και ήταν η 3η και τελευταία του χρονιά στη διοίκηση, αφού μετά τις εκλογές δε ξέρουμε τι μέλει γενέσθαι…) ηθελαν να προωθήσουν τα βύσματα! Την Μόνικα σε πρώτη φάση (κάποιος από τους 70 μιλούσε για περίεργους στην επιτροπή κοινού που έβαλαν 12 στη Μόνικα και 10 στο ντουέτο πριν καν ακούσουν τα τραγούδια) και σε δεύτερη φάση αφού η Μόνικα πάτωσε στην επιτροπή κοινού ήθελαν να στείλουν το ντουέτο (που τους το αναγνωρίζω το γεγονός ότι αποσύρθηκαν)και αφού ούτε αυτό δεν γινόταν, αφού προκλήθηκε μεγάλο σάλος με τις διαρροές, αποφάσισαν να στείλουν το εξιλαστήριο θύμα το Βίκτωρα, απλά και μόνο για να μην πάει αυτό που θέλει το κοινό… Εξάλλου φαίνεται πως δεν πίστεψαν δευτερόλεπτο στη συμμετοχή που από σποντα έστειλαν!
Εγώ πραγματικά νιώθω τεράστια ικανοποιηση και δικαίωση με το χθεσινό αποτέλεσμα γιατί κάποιοι επιτέλους θα φύγουν εν μια νυκτί (της 13ης Μαίου συγκεκριμένα) από θέσεις στις οποίες είναι άχρηστοι και επικίνδυνοι! Δικαίωση επίσης πρέπει να νιώθει και η Μελίσα, η Κλαυδια, ο Κούρτης, η Ευαγγελία, η Αντιγόνη και γενικά όσοι καλλιτέχνες ενεπλάκησαν στη φετινή επιλογή που θύμιζε φαρσοκωμωδία έτσι όπως στήθηκε από αυτούς τους 7-8 τσιφλικάδες!
Εν τω μεταξύ, όλοι οι καλλιτέχνες που ανέφερα θα είχαν αν μη τι άλλο προκριθεί….
Για το μόνο που λυπάμαι, και το λέω ειλικρινά, είναι ο Βίκτωρας που ελπίζω να μην του στοιχήσει ψυχολογικά αυτό το κακό -κακιστο ξεκίνημα στην καριέρα του.
Τουλάχιστον ελπίζω να έχουν λίγη τσίπα και να βγουν να ζητήσουν δημόσια συγγνώμη από το Βίκτωρα και φυσικά να πουν ότι αυτή η επιλογή ήταν επιλογή της επιτροπής της ΕΡΤ επειδή ήθελαν κάτι άλλο από αυτό που ήθελε το κοινο.
Όχι να μας και κοροϊδεύουν μέσα στα μούτρα μας!
Νμζ πως τα είπες καλύτερα από όλους. Δυστυχώς ο Βίκτωρ την πλήρωσε για τις μαλακίες της ΕΡΤ…
ανικανοι ολοι! παιζουν με τα λεφτα μασ και στελνουν τραγουδια και ΒΙΣΜΑΤΑ καλλιτεχνες..το χθεσινο ηταν η αποτυπωση την ελληνικης κοινωνιασ…οποιοσ εχει βισμα παει μπροστα αλλα ποτε δεν καταφερνει το κατι παραπανω…βγηκαν εξεθεσαν εναν πιτσιρικα αγγουρο..αδουλευτο! να γινει ρεζιλι σε εναν τεραστιο διαγωνισμο και σιγουρα το ελληνικο κοινο θα θυμαται αυτη την εκπροσωπηση του..και θα του μεινει στιγμα και ταμπελα!
Κάποια ερωτήματα προβληματισμοί:
Η επιτροπή αφού είχε τόση πρεμούρα να μην προκρίνει την συμμετοχή του Liar γιατί μπήκε στο κόπο να το προκρίνει στην τελική 7άδα; 5άδα;
Η επιτροπή ψήφισε πριν ή μετά την επιτροπή κοινού; θα μπορούσε να έχει γνώση των αποτελεσμάτων του κοινού;
Από τη στιγμή που η ψηφοφορία έγινε Δεκέμβρη και τα αποτελέσματα άργησαν τόσο να βγουν είναι φως φανάρι αν τα ήξεραν. Πεντάδες, τριάδες και χαζά. Ας έπιαναν τους 7 να μάθαιναν ιδέες, να ψήφιζαν ΚΑΙ ΜΕΤΑ Να ψήφιζε το κοινό, αμέριμνα.
Καταρχήν μόλις είδα το δελτίο της ΕΡΤ ελάχιστα μετά τον αποκλεισμό σκέφτηκα αυτό που λέτε και εσείς στην αρχή του άρθρου σας σαν έτοιμοι από καιρό η ΕΡΤ φέτος δεν είχε τη διάθεση να συνεχίσει η Ελλάδα την καλή της πορεία φυσικά μόνο αυτοί ξέρουν το γιατι το αποτέλεσμα είναι ένας αποκλεισμός και όπως έλεγα τις προηγούμενες μέρες σε σχόλια μου ότι υπεύθυνοι για τον αποκλεισμό θα είναι η επιτροπή της ΕΡΤ βλέπω ότι το επισημαινεται και εσείς στο κλείσιμο του άρθρου σας θα αλλάξει άραγε κάτι η θα είμαστε έρμαιο των επιτροπών της ΕΡΤ και των περίεργων επιλογών της ?
Πλέον νομίζω ήρθε η ώρα ενός καλά οργανωμένου εθνικού τελικού (ενδεχομένως με ημιτελικό).
Θεωρώ ότι για μία χώρα όπως η Ελλάδα η διοργάνωση ενός σόου, σε συνεννόηση με τις δισκογραφικές και όχι αυτόνομα, θα έδινε το πάτημα σε πολλούς Έλληνες καλλιτέχνες να ανοίξουν τον δρόμο τους προς πιο εξωστρεφή καριέρα, ακόμη κι αν δεν νικήσουν τον εθνικό τελικό. Αυτό πρέπει να τονιστεί από την (νέα) ΕΡΤ: το γεγονός ότι πλέον και οι εθνικοί τελικοί των χωρών προβάλλονται σε μεγάλο βαθμό στο εξωτερικό, οπότε και μόνο η συμμετοχή σε μια προκριματική επιλογή αξίζει.
Και υπάρχουν τρόποι να χρυσωθεί το χάπι σε “μεγάλους” εγχώριους αστέρες να πάρουν μέρος (πχ. με απευθείας πρόκριση στον τελικό για αυτούς). Τι χρειαζόμαστε; Κατάλληλο χώρο και όχι στούντιο 100 τετραγωνικά, (δεν μπορεί κάθε ελληνικό σόου της πλάκας -μην ονοματίσω- να έχει έναν εξαιρετικό χώρο για τη διοργάνωση και η Ερτ να μην μπορεί να ετοιμάσει κάτι ανάλογο), επιτροπή από Έλληνες μουσικούς παραγωγούς ΚΑΘΕ ΗΛΙΚΙΑΣ, ξένες επιτροπές, ένα τελεβότινγκ με πολύ χαμηλή ή και μηδενική χρέωση για να έχει κίνητρο ο κόσμος να ψηφίσει και μία δέσμευση ότι κάτι τέτοιο θα έρθει για να μείνει. Οι Έλληνες καλώς ή κακώς ενδιαφέρονται για τη Γιουροβίζιον κι ένα τέτοιο σόου, αν στηθεί επαγγελματικά θα αγκαλιαστεί από τον κόσμο.
Η απλά, ας δώσουν την παραγωγή στον Κοκλωνη που μπορεί να κάνει κατι τηλεοπτικά αξιοπρεπές και διεθνών προδιαγραφών. Ας βάλουν στον τελικό απευθείας κάποια μεγάλα ονόματα όπως στη Νορβηγία και ας κάνουν και εναν ημιτελικό όπου θα συμμετέχουν πιο άγνωστα, αλλά φρέσκα πρόσωπα.
Οι Έλληνες αγαπούν να μισούν τη Γιουροβίζιον αλλά πάντα τη λατρεύουν φανατικά. Η ΕΡΤ έχει στα χέρια της ένα χρυσωρυχείο και κάνει πως δεν το βλέπει. Διακατέχεται μάλλον από φοβικά σύνδρομα μην τυχόν και ακούσει ότι ξόδεψε, ότι δεν ασχολείται με ποιότητα, ότι τρέχει σε πανηγύρια και τέτοια γραφικά. Το αποτέλεσμα είναι τραγικό: και τα ακούει και δεν βγάζει τα αναμενόμενα. ΠΡΟΤΑΣΗ: από Οκτώβρη κιόλας σόου προκριματικών που θα κορυφωθεί τις γιορτές με την ανάδειξη του υποψηφίου, ώστε να υπάρχει άπλετος χρόνος να προετοιμαστεί η συμμετοχή. Προβολή -και στο εξωτερικό- του κόνσεπτ, διαφημιστικά έσοδα και προπάντων ταύτιση του κοινού με τον καλλιτέχνη που θα επικρατήσει. Με τη νέα χρονιά, εκπομπές για την προετοιμασία και το πρόμο. Ώστε τον Μάιο η τηλεθέαση να εκτοξευτεί και ο εκπρόσωπος να νιώθει την αποδοχή της χώρας του. Επιπλέον θα έχει γίνει γνωστός και στο κοινό των ξένων χωρών που τώρα πια παρακολουθεί τα τεκταινόμενα κάθε χώρας μέσω Διαδικτύου. Το τραγούδι θα έχει εισχωρήσει σαν άκουσμα με την ευρύτερη έννοια και αυτό θα έχει αντίκτυπο και στα στοιχήματα. Αν πάει καλά στο διαγωνισμό είμαστε όλοι χαρούμενοι. Αν δεν πάει, δεν πειράζει, από Οκτώβρη νέο σόου, νέα προσπάθεια.
Με δυο λόγια, ένα προϊόν μιας ολόκληρης σεζόν με τρελή απήχηση, το περιορίζουν σε μισό μήνα με δράματα και μουρμούρες. Γιατί; Απλά διότι πρέπει να περιμένεις πάλι έναν ολόκληρο χρόνο στα τυφλά για μια επιλογή που δεν ξέρεις αν θα σου αρέσει ή θα σε αντιπροσωπεύει.
ΕΡΤ μην αργείς. Πάρε αποφάσεις χθες.
Φέτος οποιοδήποτε τραγούδι και να στέλναμε θα πήγαινε απατο.
Ο ερασιτεχνισμος της τελευταίας δεκαετίας συνεχίζεται αμείωτος. Τελευταία φορά με άρτια φωνητικά…χρόνια πίσω.
Και θα συνεχιστεί με εκλάμψεις δεκάδας μια στις τοοοσες γιατί παραπάνω ούτε μπορούμε, ούτε θελουμε.
Γενικά ερασιτεχνική χώρα, ερασιτεχνικός λαός κλπ
Μετά από όλα αυτα και ιδιαίτερα έπειτα από τον αποκλεισμό μας από τον ημιτελικό επιβάλλεται του χρόνου να επαναφέρει ο εθνικός τελικός, με το ισχύον σύστημα της κανονικής Γιουροβίζιον (δηλ επιτροπή κριτικής επιτροπής και κοινού, και οι δυο να ψηφίζουν την ίδια μερα, να υπάρχει διαφάνεια και η επιτροπή να αποτελείται από μεγαλύτερο ηλικιακό φάσμα). Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο θα γίνονται όλα με έναν πιο σωστό τρόπο αλλά και όλοι εμείς δεν θα μπορούμε να παραπονιόμαστε και να κρίνουμε τόσο άσχημα τη συμμετοχή.
Δεν γίνεται άραγε – σε περίπτωση που αποδειχθεί όντως οτι η Μέλισσα έπρεπε να παει-να ακυρωθεί το αποτέλεσμα της χώρας;
Δεν γίνεται άραγε – σε περίπτωση που αποδειχθεί όντως οτι η Μέλισσα έπρεπε να παει-να ακυρωθεί το αποτέλεσμα της χώρας στη eurovision;
Ο ημιτελικός ήταν πολύ εύκολος, και παρόλα αυτά ήταν πολύ κακός για να προκριθεί. Το ότι είναι 16 ετών εμένα δεν μου λέει κάτι. Ήταν κακός φωνητικά, και πολύ αμήχανος κινησιολογικά. Στέρησε τη θέση από πολλούς Έλληνες τραγουδιστές που θα τρελαινονταν να πάνε γιουροβίζιον και που μεγαλύτερη εμπειρία έχουν και περισσότερο ταλέντο έχουν από αυτόν.
Επίσης με εξοργίζει άπειρα ότι σύμφωνα με τα λεγόμενα της έγκυρης πάντα Ντέπυς Γκόλεμα έπαιξε κομπίνα για να στείλουμε τον Βίκτωρα.
Το ταλέντο είναι κάτι που δεν αγοράζεται, και καλώς ή καώς αυτό που πούλησε ο Βικτωρας οι Ευρωπαίοι δεν το αγόρασαν. Και ο Κριστιαν Κοστοβ ηταν 16 αλλα ηταν τέλειος.
Μετά πρέπει να επικεντυρωθούμε στο ποιος του φούσκωσε τα μυαλά ότι είναι ταλεντάρα και το τραγούδι του είναι καλό. Η ΕΡΤ έχει τρομερή ευθύνη που εξέθεσε τον Βίκτωρα και τη χώρα μας κατά συνέπεια με τέτοιο τρόπο.
Το πιο εξοργιστικό βέβαια είναι πως από το 2011 στέλνουμε την κα. Κοζάκου ως εκφωνήτρια κάθε χρόνο κ δεν έχει στοιχειώδη κρίση να καταλάβει ότι το τραγούδι αυτό θα πάτωνε. Και το λέω αυτό γιατι η κα Κοζάκου μαζί με άλλους 6 αποτελούν την επιτροπή επιλογής τραγουδιού στην ΕΡΤ.
Εν κατακλείδι, χαίρομαι για τον αποκλεισμό μας γιατί θα δώσει ένα μάθημα στον Βίκτωρα και στον κάθε 16χρονο που νομιζει οτι μπορει να κανει τα παντα με ξενες πλατες, και επίσης χαίρομαι γιατι ελπίζω μετά απο αυτόν το διασυρμό θα αλλάξουν από το χρόνου τα πραγματα ανφορικά με τον τρόπο επιλογής τραγουδιού και καλλιτέχνη στη Γιουροβίζιον.
Ερωτηματικά προκαλεί η συμμετοχή του Βίκτωρα…
Αλλά πιο πολλά ερωτηματικά προκαλεί η μη συμμετοχή της Μέλισσας.
Η ΕΡΤ έχει στα χέρια της ένα τραγούδι που έχει ψηφιστεί με διαφορά πρώτο από την επιτροπή κοινού, μια dream team με την οποία συνεργάστηκαν ΕΠΙΤΥΧΩΣ τα τρία τελευταία χρόνια, με άρτιες παραγωγές που ήξεραν ότι όλα είναι έτοιμα χωρίς οι ίδιοι να χρειαστεί να κάνουν τίποτα.
Και επιλέγουν έναν άγουρο 16χρονο με δική του σύνθεση, χωρίς ιδέες, χωρίς τίποτα. Επέλεξαν τον σκηνοθέτη του Aphrodisiac που είχαμε γίνει περίγελος, που έβαλε στο background τα χειρότερα σκηνικά της φετινής Eurovision και έναν στυλίστα που τον έντυσε σαν πρόσκοπο.
Πρέπει να έχει κάποιος δόλο ή αρνητικό IQ για να επιλέξει τη δεύτερη επιλογή έναντι της πρώτης και κανένα από τα δυο ενδεχόμενα δεν τον τιμάει…