ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο συνθέτης και παραγωγός του Tattoo ετοιμάζει τραγούδι για την Μαρίνα Σάττι!
Ο Peter Boström παραγωγός και συνθέτης του Tattoo, του νικητήριου τραγουδιού της φετινής Eurovision, βρίσκεται στο studio μαζί με τον ελληνικής καταγωγής δημιουργό με έδρα την Σουηδία Dimitri Stassos και ετοιμάζουν τραγούδι για την Μαρίνα Σάττι και την Eurovision 2024, το οποίο και θα υποβάλουν στην ΕΡΤ τις επόμενες ημέρες, όπως αποκλειστικά μπορεί να σας αποκαλύψει το Eurovisionfun!
Μία δυνατή ομάδα ετοιμάζει τραγούδι για την Μαρίνα Σάττι
Όπως μας ενημέρωσε αποκλειστικά ο Dimitri Stassos, τις τελευταίες εβδομάδες εργάζεται πυρετωδώς σε ένα τραγούδι για την Μαρίνα Σάττι, μαζί με τον Peter Boström – δις νικητή της Eurovision, αφού πέραν από το Tattoo, ήταν συνθέτης και παραγωγός και του Euphoria, των δύο δηλαδή τραγουδιών με τα οποία η Loreen κέρδισε τον διαγωνισμό. Αυτές όμως δεν ήταν οι μοναδικές επιτυχίες του Peter Boström, ο οποίος έχει στο ενεργητικό ακόμη μία νίκη στο Melodifestivalen με μία τρίτη θέση στην Eurovision 2011, αφού είναι αυτός που υπογράφει και το Popular του Eric Saade.
Μαζί με τον Peter Boström και τον Dimitri Stassos, το τραγούδι που προορίζεται για την Μαρίνα Σάττι, υπογράφει και η Freja Blomberg, επίσης καταξιωμένη μουσικός στην Σκανδιναβία. Για τον δικό μας Dimitri Stassos δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Έχει καταφέρει να φθάσει σε πολλούς εθνικούς τελικούς διαφόρων χωρών της Ευρώπης, ενώ τραγούδια του έχουν εκπροσωπήσει την Ελλάδα (2012) και την Ισπανία (2009) στον διαγωνισμό της Eurovision.
Στην παρακάτω φωτογραφία που σας παρουσιάζουμε αποκλειστικά, βλέπουμε τους τρεις δημιουργούς στο studio να δουλεύουν το τραγούδι, το οποίο σύντομα θα είναι έτοιμο για να υποβληθεί και επισήμως στην ΕΡΤ. Πίσω στον τοίχο διακρίνεται ο πλατινένιος δίσκος του Peter Boström για το Euphoria της Loreen!
Οι πρώτες πληροφορίες για το τραγούδι
Ο Dimitri Stassos μας έδωσε και τις πρώτες πληροφορίες για το τραγούδι.
Το τραγούδι είναι πολύ catchy και ταιριάζει στην Μαρίνα! Είναι urban, ethno pop. Ξεχωρίζει γιατί είναι λίγο διαφορετικό. Είναι πολύ μοντέρνο και θα κάνει αίσθηση.
Στην συνέχεια ο Dimitri Stassos μας εξήγησε πως το demo του τραγουδιού είναι στα αγγλικά, αλλά επειδή ακριβώς θυμίζει Ελλάδα, η ομάδα θα επιθυμούσε να προστεθεί ελληνικός στίχος, εφόσον φυσικά είναι αυτό το τραγούδι που θα επιλεγεί.
Τελειώνοντας την συζήτηση μας και αφού του ευχηθήκαμε καλή επιτυχία, ο Dimitri Stassos ολοκλήρωσε την κουβέντα μας με το εξής:
Θέλουμε πολύ να κάνουμε κάτι καλό για την Ελλάδα. Εγώ εξάλλου είμαι Έλληνας!
Μέχρι την 1η Δεκεμβρίου η κατάθεση τραγουδιών στην ΕΡΤ
Η υποβολή τραγουδιών από τους ενδιαφερόμενους δημιουργούς συνεχίζεται μέχρι και την 1η Δεκεμβρίου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν μέχρι τότε να στείλουν τις ολοκληρωμένες προτάσεις τραγουδιών τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση: eurovision2024@ert.gr
Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από την ΕΡΤ για τον τρόπο που θα γίνει η τελική επιλογή του τραγουδιού με το οποίο θα μας εκπροσωπήσει η Μαρίνα Σάττι στο Μάλμε, οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν πρόκειται να γίνει κάποιος τηλεοπτικός διαγωνισμός για αυτό, αλλά η ίδια η καλλιτέχνιδα με την ομάδα της και πάντα σε συνεννόηση με την ελληνική δημόσια τηλεόραση, θα καταλήξουν σε εκείνο το τραγούδι που θα πιστέψουν πως θα φέρει το καλύτερο αποτέλεσμα στην Eurovision 2024.
Με το ενδιαφέρον για την ελληνική συμμετοχή και την Μαρίνα Σάττι να αυξάνει διαρκώς, όλο και περισσότεροι σημαντικοί τραγουδοποιοί αναμένεται να καταθέσουν τις προτάσεις τους στην ΕΡΤ, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα!
Πιστεύετε θα έχουν κάτι καλό για την Μαρίνα Σάττι η ομάδα των παραπάνω δημιουργών;
Μείνετε συντονισμένοι στην μεγαλύτερη κοινότητα των φίλων της Eurovision σε Ελλάδα και Κύπρο, το Eurovisionfun!
Από τη μία είναι θετικό που μία τόσο δυνατή ομάδα έχει ετοιμάσει τραγούδι για τη Μαρίνα, από την άλλη δεν ξέρω πόσο καλά θα έχουν προσεγγίσει το όλο ethno pop κομμάτι. Ελπίζω μόνο αν επιλεχθεί να προστεθεί ελληνικός στίχος και το τραγούδι να ταιριάζει στη Μαρίνα
Αν ο κ. Στασος θυμηθεί τον παλιό καλό εαυτό του, όταν έγραφε το “Άλλα” της Σοφίας (και με το οποίο συμμετείχε στον τελικό της Σουηδίας – melodifestivalen -), τότε ναι μπορεί να κάνει κάτι καλό δεδομένης και της σύμπραξής του με καταξιωμένους και δις νικητές Σουηδούς συνθέτες και παραγωγούς.
Το τραγούδι της Σάττι κατά τη γνώμη μου πρέπει να είναι μεικτό. Μισό ελληνικά και μισό αγγλικά για να έχει ελπίδες να “πιάσει” όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος κοινού και επιτροπών.
Ε δεν νομίζω τώρα απόψεις τύπου “το τραγούδι πρέπει να ‘ναι έτσι” ή “να ‘ναι αλλιώς” πλέον κρατούν βάση. Το τραγούδι πρέπει να είναι αυθεντικό στην Μαρίνα, να μην το αλλάξει καθόλου για τη Eurovision γιατί πολύ απλά δεν χρειάζεται το στυλ της κάποια αλλαγή για τη Eurovision.
Πολύ καλό νέο. Όχι μόνο για το τραγούδι, που μπορεί να είναι πολύ καλό, αλλά και για το ότι ξένοι δημιουργοί δείχνουν εμπιστοσύνη στην Μαρίνα και στην Ελλάδα. Πιστεύω τον Μάιο θα χαρούμε πολύ και θα χαιρόμαστε ίσως και τα επόμενα χρόνια!
Διαβάζοντας το άρθρο καταλαβαίνω ότι ο stassos και ο peter bostrom θέτουν πολύ δυνατή υποψηφιότητα να είναι αυτοί οι δημιουργοί του τραγουδιού που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας
Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα η Σατί να επιλέξει τραγούδι με σουηδική χρυσόσκονη και ουδεμία ουσιαστική συνδεση με την ελληνική παράδοση (τύπου “Αλλά” της Σοφίας, όπως ανέφερε κάποιος πιο πάνω). Και δη στα αγγλικά η μεσοβέζικες λύσεις τύπου μισό-μισο. Ούτε σε σουδικα καλούπια θα μπει, ούτε θα νερώσει το τραγούδι της με γιες μπειμπι και λοιπά αγγλικά επιπέδου Α1 για να γίνει κατανοητή. Θα πάει με 100% ελληνικά, όπως ξέρει να κάνει και το κάνει τέλεια, αλλιώς δεν θα είναι αυθεντική πρόταση, θα είναι βάζω γιουριβιζιονικο κουστούμι για να γίνω αρεστη. Πιστεύω ότι το τραγούδι που θα πάει είναι αυθεντικό δικό της, ήδη έτοιμο, όλα τα αλλά είναι για να χει να συζητάει το Eurovision bubble και να κινεί το ενδιαφέρον, άντε και για να βρει και κάνα δυο ωραία τραγούδια για τον επόμενο δίσκο της.
Το ότι η σαττι έχει ήδη έτοιμο το τραγούδι το είχα γράψει σε κάποιο σχόλιο μου αλλιώς δεν θα δεχόταν την απευθείας ανάθεση από την άλλη δεν μπορώ να αποκλείσω ως πιθανότητα τις πληροφορίες που δίνονται στο παραπάνω άρθρο αλλά ούτε και αυτό που λες ότι όλα γίνονται για να έχουμε να ασχολούμαστε
Δεν αμφισβήτησα τις πληροφορίες του άρθρου, σαφώς και το eurovisionfun είναι αποδεδειγμένα αξιόπιστο σε αυτά που γράφει και για να τα γράφει, προφανώς θα ισχύουν. Αυτό που αμφισβητώ είναι ότι η Σατί θα επιλέξει στο τέλος τραγούδι που δεν θα είναι δικό της, και ειδικά αγγλόφωνο τραγούδι Σουηδών.
Καλά… Ας μην είχε αγγλικό ρεφρέν το “alcohol is free” Και θα βλέπαμε που θα κατέληγε… Όχι εξάδα, ούτε δεκάδα δεν θα έμπαινε.
Και μην ακούμε πράγματα τρελά εδώ. Δεν αλλοιώνεται κάποιος καλλιτέχνης αν πει τραγούδι κάποιου άλλου συνθέτη ΕΑΝ το προσαρμόσει στα δικά του μέτρα. Πχ η Νετα είπε το “toy” και κέρδισε και όπως έχει πει και η ίδια δεν το γούσταρε κιόλας στην αρχική του μορφή. Το πήρε, έκανε τις αλλαγές που ήθελε και έβαλε τις πινελιές που ταίριαζαν στην προσωπικότητά της και να το βραβείο.
Επίσης οι Κοζα μόστρα που ανέφερα και πιο πάνω, προσαρμοσαν ελαφρώς το στυλ τους στη Eurovision χωρίς να χάσουν την ταυτότητά τους και έτσι ήρθε και η αξιόλογη θέση τους. Αλλιώς αν Πήγαιναν με κομμάτι σαν την ηχορύπανση που έχουν βγάλει στη δικογραφία τους, ημιτελικό θα έμεναν.
Τέλος, η Αμάντα οφείλει την 8η θέση κατά 50% στο Δημήτρη κοντοπουλο. Ας είμαστε ειλικρινείς. Ναι μεν κράτησε την ταυτότητά της αλλά προσασμοστηκε το κομμάτι ώστε να μπορεί να είναι ανταγωνιστικό σε έναν πανευρωπαϊκό ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ τραγουδιού. Αν δεν ήταν ο Κοντόπουλος να κάνει την κορύφωση στο τραγούδι και να το κάνει πιο προσιτό στο ευρύ κοινό, το κομμάτι θα πήγαινε ακλαφτο στη Eurovision (σσ: σε κάνα indie ραδιόφωνο μπορεί να είχε καλύτερη τύχη).
Με την ίδια λογική λοιπόν, η Σάττι προτείνω να είναι πιο ανοιχτή να ακούσει τραγούδια από άλλους δημιουργούς (και ειδικά από καταξιωμένους) γιατί από το δικό της ρεπερτόριο έτσι όπως είναι τωρα και χωρίς ενορχηστρωτικες αλλαγές, όποιο κομμάτι και να πήγαινε από αυτά που έχει η ίδια ήδη κυκλοφορήσει θα πήγαινε ακλαφτο.
Η συμπαθέστατη μαρίνα Σάττι είναι ήδη 36 ετών και έχει κάνει μόνο 2 μεγάλες επιτυχίες. Είναι η χρυσή της ευκαιρία τώρα να κάνει το μπαμ και να γίνει ένα όνομα που θα πρωταγωνιστήσει στο ελληνικό τραγούδι και όχι απλώς να είναι ο κομπάρσος, δηλαδή ένα ακόμα όνομα που βγάζει που και που κανένα τραγουδάκι.
Κατά την άποψή μου, το τραγούδι που θα επιλεγεί πρέπει να έχει κάποιο hook και κάποιες έστω αγγλικές λέξεις και εκφράσεις στο ρεφρέν για να ταυτιστεί και να μπορεί να το τραγουδήσει ο μέσος Ευρωπαίος (σσ: ειδικά από τη στιγμη που η ίδια δήλωσε στην ερτ πρόσφατα την ξεκάθαρη προτίμησή της σε κάτι ρυθμικό).
Πρέπει να καταλάβετε πως ο αγγλικός στίχος δεν θα κάνει ένα τραγούδι περισσότερο αρεστό αν είναι ήδη καλό σαν τραγούδι. Πλέον τραγούδια στην γλώσσα της κάθε χώρας παίρνουν υψηλές θέσεις( Φιλανδια 2023, Ιταλία 2021, Ουκρανία 2021-2022 κλπ κλπ). Επίσης η 3 λεξεις Alcohol is free δεν νομίζω να ευθύνονται για την 6η θέση. Τέλος, ότι single βγάζει η Μαρίνα Σαττι γίνεται και επιτυχία. Τουλάχιστον 5 μου έρχονται που είναι επιτυχίες. Μην λεμε ότι να ναι λοιπον
*ΟΙ* 3 λεξεις.
Zitti E Buoni, soldi, Shum, In corpore sano. Τραγούδια που προσάρμοσαν το στυλ τους στη eurovision, είχαν αγγλικούς στοίχους στο ρεφρέν και διέπρεψαν. Η eurovision έχει αλλάξει. Πλέον δεν περνάνε τα μισά αγγλικά μισά ελληνικά. Κάποιοι ζείτε ακόμα στα early ’00s…
Η Μαρίνα δεν έχει μόνο δύο επιτυχίες. Βέβαια αυτό ανήκει στην υποκειμενική κρίση του καθενός. Αν πιστεύεις ότι για να θεωρηθεί ένα τραγούδι επιτυχία πρέπει να έχει πάνω από 20 εκατομμύρια views στο youtube, τότε ναι έχει μόνο δύο επιτυχίες. Αν συμπεριλάβουμε όμως ραδιόφωνα, Spotify, tiktok τότε αλλάζει η όψη του νομίσματος και καταλαβαίνεις ότι έχει παραπάνω επιτυχίες από τη Μάντισσα και τις Κούπες.
Ας σου θυμίσουμε μόνο ότι ο Κοντόπουλος δεν έκανε και κάτι ουάου. Μόνο οι κριτικές επιτροπές μας εκτίμησαν. Όσο και να “παινευόμαστε” τότε για την 8η θέση το κοινό μας έβγαλε 12ους, πράγμα που σημαίνει ότι δε βγάλαμε κάτι αυθεντικό που ν” άξιζε τον κόπο. Για να μη μιλήσω δε για το βατερλό του Ευαγγελινού για τις πεσμένες καρέκλες επί σκηνής. Δράμα σκέτο..
Να γιατί η ΕΡΤ πρέπει κάθε χρόνο που κάνει απευθείας ανάθεση να αφήνει ανοιχτή την πρόσκληση για όλους ώστε να καταθέσουν τραγούδια και να μην απευθύνεται αποκλειστικά σε μεγάλες δισκογραφικές….
Αυτή την εξέλιξη, σε συνδυασμό με άλλους σπουδαίους δημιουργούς που έχουν δηλώσει ότι θα καταθέσουν τραγούδι για τη Μαρίνα, είτε εγχώριους είτε του εξωτερικού μόνο θετικά μπορώ να τη δω!
Τώρα αυτά τα “χαζά” που διαβάζω ότι η Μαρίνα θα το απορρίψει επειδή είναι σουηδική ομάδα ή ότι δεν θα βάλει και αγγλικό στίχο με ξεπερνάνε. Είναι πανέξυπνη και ταλαντούχα, αν το τραγούδι της κάνει το κλικ και είναι καλό,μπορεί να το τροποποιήσει ερμηνεύοντας το μόνο στα ελληνικά, αν του ταιριάζει, ή και στις δύο γλώσσες ή ακόμα βάζοντας τ χεράκι της να έρθει πιο κοντά στο μουσικό της ύφος! Η ίδια μου εμπνέει πολλή σιγουριά ότι ξέρει τι κάνει και δε νομίζω να αφήσει την ευκαιρία της Eurovision να πάει χαμένη επιλέγοντας κάτι μέτριο.
Το γεγονός σαν γεγονός πάντως ότι καταξιωμένοι ξένοι και Έλληνες δημιουργοί θέλουν να της γράψουν τραγούδι μόνο θετικό το βρίσκω.
Δεν νομίζω ότι η ΕΡΤ πρέπει να κάνει κάθε χρόνο απευθείας ανάθεση. Αυτό γιατί δεν έχουμε τόσα ονόματα που να αξίζουν (το λέω από διάφορες απόψεις) απευθείας ανάθεση. Έχουμε την Φουρέιρα, έχουμε την Στεφανία, ποιος άλλος αξίζει την απευθείας ανάθεση με κριτήριο την ικανότητα και την αναγνωρισιμότητα (την αναφέρω την αναγνωρισιμότητα, γιατί έναν άγνωστο στο ευρύ κοινό δεν ξέρω πόσο δεν θα τον κατηγορήσει ο κόσμος για διάφορα); Επίσης, το να μην γίνονται απευθείας αναθέσεις δεν καταρρίπτει την δυνατότητα μουσικών να καταθέσουν τραγούδι μέσω ενός καλλιτέχνη. Αυτή η ομάδα ας πούμε που καταθέτει τραγούδι για την Μαρίνα, δεν θα μπορούσε να στείλει μήνυμα στον Κούρτη να τους επιλέξει για τραγούδι, αν γίνει ανοιχτό κάλεσμα για καλλιτέχνες; Είναι ίσως λίγο πιο δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο. Θα μπορούσε ίσως η ΕΡΤ να το οργανώσει. Να πεις ας πούμε σε συνθέτες: ακούστε τα ονόματα που μας έχουν στείλει ή έστω κάποια από τα δυνατά ονόματα, θέλετε να στείλετε τραγούδι για κάποιο από αυτά; Το να μην απευθυνόμαστε μόνο σε μεγάλες δισκογραφικές είναι κάτι στο οποίο συμφωνώ, ας καταθέτουν και οι πιο μικροί σε δημοφιλία καλλιτέχνες δικά τους τραγούδια, δεν είναι κακό.
Μα “καθε φορά που…” Είπα. Ούτε εγώ είμαι υπέρ μόνο των απευθείας αναθέσεων αλλά όταν γίνονται αυτές ας γίνονται όπως φέτος όχι όπως στην περίπτωση της demy πχ που πήγε πακετακι η ομάδα. Ούτε στη περίπτωση της duska που απλά η ίδια με δική της ομάδα επέλεξε κομμάτι χωρίς να υπάρξει ανοιχτή πρόσκληση σε δημιουργούς.
Της Ντούσκα το τραγούδι ήταν πολύ ωραίο. Η σκηνική παρουσία ήταν χάλια.
Με 《 κλίμακες 》ηπειρώτικες και
《 πολυφωνικά 》 γυρίσματα,
που τα χειρίζεται τέλεια η Μαρίνα θα έχουμε την πρωτιά, όλα τα άλλα είναι …..να’χαμε να λέγαμε. ❤️