Αλβανία: Η προβληματική σχέση του πατέρα της Besa Kokëdhima με την Ελλάδα

Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής 22/12 το 62ο FiK, το ετήσιο φεστιβάλ της αλβανικής δημόσιας τηλεόρασης, μέσω του οποίου αναδεικνύεται και η συμμετοχή της χώρας στον διαγωνισμό της Eurovision. Εκπρόσωπος λοιπόν της γειτονικής μας χώρας στο Μάλμε, επελέγη από το τηλεοπτικό κοινό η Besa Kokëdhima, μια αρκετά δημοφιλής καλλιτέχνιδα η οποία φέρει και ένα βαρύ όνομα στην Αλβανία, αφού ο πατέρας της είναι από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες του κατασκευαστικού κλάδου, αλλά και πολιτικός με μία αρκετά προβληματική σχέση με την Ελλάδα όπως θα δείτε παρακάτω.

Ο Koço Kokëdhima (Κώτσο Κοκδήμας) γεννήθηκε στη Κηπαρό της Χιμάρας και όπως αντιλαμβάνεστε από το όνομα του είναι ελληνικής καταγωγής όπως οι περισσότεροι κάτοικοι της Χιμάρας. Από μικρός ενεπλάκη με την πολιτική, αφού χρημάτισε και γενικός γραμματέας της νεολαίας του κομμουνιστικού κόμματος στον νομό του Φιέρι, πριν ακόμα από την πτώση του κομμουνισμού.

Τα τελευταία χρόνια είναι συνεργάτης του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα, χρηματίζοντας ακόμα και βουλευτής του σοσιαλιστικού κόμματος στην περιφέρεια της Αυλώνας. Παρά την ελληνική καταγωγή του, έχει υπάρξει ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς της χώρας μας, τόσο εντός του κοινοβουλίου, όσο και στη Χιμάρα, για την οποία ασπάζεται την προπαγάνδα των Αλβανών, πως δηλαδή στην περιοχή της Χιμάρας δεν κατοικούν μέλη της ελληνικής μειονότητας, αλλά Αλβανοί που απλά έχουν ελληνοποιηθεί.

Υπήρξε από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του απερχόμενου δημάρχου Γ. Γκόρου και πολέμιος του Φρ. Μπελέρη, υποψήφιος του μειονοτικού κόμματος των Ελλήνων και νικητή των πρόσφατων δημοτικών εκλογών στη Χιμάρα και αυτή την στιγμή κρατούμενος στις αλβανικές φυλακές χωρίς να μπορεί να αναλάβει τα καθήκοντα του, ένα γεγονός για το οποίο η χώρα μας έβαλε φρένο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας στην ΕΕ.

Ο Κώτσο Κοκδήμας προσπαθώντας να υλοποιήσει τα σχέδια του Έντι Ράμα, αλλά και του απερχόμενου δημάρχου της Χιμάρας για την υφαρπαγή παραθαλάσσιων ακινήτων στην περιοχή, που ανήκουν σε μέλη της ελληνικής μειονότητας, βρέθηκε ουκ ολίγες φορές απέναντι από τους εκπροσώπους της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και του ΚΕΑΔ, που εκπροσωπούν πολιτικά την ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία. Εκδίδει μάλιστα και μία εφημερίδα, η οποία απηχεί τις απόψεις του κυβερνώντος κόμματος, εξαπολύοντας λίβελλους κατά της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ανά πολύ τακτά χρονικά διαστήματα.

Σαφώς και η  Besa Kokëdhima δεν ευθύνεται για όλα τα παραπάνω, αλίμονο αν υπάρχει οικογενειακή ευθύνη εξάλλου. Έχει όμως ένα πατέρα ο οποίος δυστυχώς για την ίδια έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές τα ελληνικά media και μάλιστα όχι για θετικούς λόγους.

Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovisionfun για όλες τις εξελίξεις!

3 ΣΧΟΛΙΑ
  1. Christos
    Christos says:

    Σε μια ακρως πολιτικοποιημενη eurovision, θεωρείτε πρέπον ο/οι σχολιαστες της ελληνικης μετάδοσης να αναφερουν αυτην την οικογενειακη κατάσταση πριν την εμφανιση της Αλβανιας? Εγω στον θεσμο λατρευω την γείτονα χωρα στον διαγωνισμό, εχω αμετρητους φιλους Αλβανούς, αλλα δε νομιζω οτι δεν θα το ανεφερα αν ημουν σχολιαστης.

    Απάντηση
  2. Andrik
    Andrik says:

    Η Αλβανία με τις συμμετοχές τις γενικώς αναβαθμίζει τον διαγωνισμό .
    Δεν καταλαβαίνω που το πάει ο αρθογράφος και δεν είναι η πρώτη φορά .
    Δεν έχει και νόημα ,η Αλβανία θα πάρει πόντους από την Ελλάδα και τούμπαλιν ότι και να γίνει .
    Το συγκεκριμένο άρθρο δε ξερω αν ταιριάζει στη συγκεκριμένη σελίδα αλλά θα μπορούσε πχ να γραφτεί απο το πρώτο θέμα .

    Απάντηση
  3. Music -Man
    Music -Man says:

    Οκ, καταπτιστος για την εχθρική πολιτική του στάση και συμπεριφορα κατά της Ελλάδας, αλλά δεν έχει καμία σχέση για μένα στα αυτιά μου όλο αυτό. Το φετινό τραγούδι της Αλβανίας μου είναι πέρα για πέρα αδιάφορο για την ώρα, είναι από τα χειρότερα της των τελευταίων ετών, και δεν νομίζω ότι σώζεται με τίποτε. Βέβαια ας ακούσουμε και όλα τα υπόλοιπα τραγούδια. Ο Μπαμπάς της τραγουδίστριας, ας λέει ότι θέλει…δεν μας αφορούν οι θέσεις του. Έτσι και αλλιώς όλοι δίπλα στον Ράμα, δεν είναι και το απαύγασμα της δημοκρατίας και της εντιμότητας.

    Απάντηση

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *