Αλβανία: Ο λόγος που η Elsa Lila έχασε στο Festivali i Këngës 62!

Χθες οι δύο νικητές εμφανίστηκαν στο στούντιο του “3D” στο RTSH με τον Alban Dudushi, μοιράζοντας ο καθένας τις εντυπώσεις του από το μουσικό γεγονός της χρονιάς.

Οι Besa Kokëdhima και Mal Retkoceri στέφθηκαν οι νικητές της 62ης διοργάνωσης: Η Besa Kokëdhima ως η νικήτρια του κοινού και εκπρόσωπος της Αλβανίας στη Eurovision 2024, ενώ ο Mal Retkoceri νικητής της κριτικής επιτροπής για το Πρώτο Βραβείο του FIK 62.

Η Besa Kokëdhima ανάφερε ότι δεν έχει κάνει μουσική στην Αλβανία για πολλά χρόνια και με το τραγούδι “Καρδιά στο χέρι”, η Μπέσα έφερε μια άλλη οπτική γωνία του καλλιτεχνικού της εαυτού.

Δεν είχα κάνει μουσική στην Αλβανία για πολλά χρόνια. Βρήκα μια αγάπη που δεν περίμενα ότι θα ένιωθα τόσο πολύ. Προφανώς υπάρχει λαχτάρα για αυτό που έχω δώσει στη μουσική στην Αλβανία και υπάρχει λαχτάρα για την καλλιτεχνική προοπτική που φέρνω στη μουσική αγορά. Σκέψου ότι ίσως λίγη νοσταλγία και υπερκορεσμός από το ίδιο πράγμα που έρχεται σε διαφορετικές μορφές. Το φεστιβάλ γεμίζει ένα κενό που είχα. Είμαι η Μπέσα και θα είμαι η Μπέσα. Αλλά και στο τραγούδι υπήρχαν εκπλήξεις, ενημερώσεις, παρόλο που η πρόθεσή μου δεν ήταν να φέρω τάση, γιατί το έχω ξανακάνει αυτό. Αυτό το τραγούδι έπρεπε να ήταν Μπέσα, έπρεπε να ήταν καινούργια Μπέσα, αλλά και κάτι για να μοιραστώ με το κοινό.

Από την άλλη ο Mal Retkoceri παραδέχτηκε ότι μόλις πριν λίγους μήνες αποφάσισε να ασχοληθεί σοβαρά με τη μουσική και απάντησε σχετικά με το θέμα που έβγαλε την γλώσσα του ενώ τραγουδούσε.

Όλα πραγματοποιήθηκαν με μηδέν ευρώ. Προσπάθησα να ηχογραφήσω όταν δεν ήταν κανείς στο σπίτι. Ήθελα να τους αφήσω μια έκπληξη, ειδικά για τη μητέρα μου. Το έγραψα για τη μητέρα μου. Το ερμήνευσα με την δική της οπτική. Πήρα το στρώμα από την αδερφή μου, μια κόκκινη κουβέρτα. Το πρώτο πράγμα που με ρώτησε η μαμά μου ήταν “ποιος έφτιαξε τους στίχους;” Δεν μπορούσε να πιστέψει ότι το είχα φτιάξει μόνος μου. Μετά από τρεις τέσσερις μέρες της είπα ότι το τραγούδι ήταν φτιαγμένο για εκείνη.

Γιατί όχι; Έχουμε τη γλώσσα, μπορούμε να τη βγάλουμε και να τη βάλουμε μέσα. Έχουμε αυτή την ικανότητα ως άνθρωποι”, απάντησε γελώντας ο Mal.

Εκτός από τους δυο νικητές καλεσμένη ήταν το μέλος της κριτικής επιτροπής, Zana Shuteriqi, όπου μίλησε για όσα συνέβησαν στο τελικό του FIK 62.

Συγκεκριμένα η Zana Shuteriqi, ανάφερε ότι η κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ Ραδιοτηλεόρασης κοιτούσε πρώτα τα επαγγελματικά στοιχεία του τραγουδιού και έπρεπε να είναι ψυχροί.

Οι επιτροπές που αποτελούνται από ειδικούς δεν ασχολούνται με το ότι είναι όμορφο ή όχι, αλλά ασχολούνται με πολλά συστατικά του τραγουδιού, τα επαγγελματικά. Η κριτική επιτροπή πρέπει να είναι ψυχρή στην ερμηνεία των πραγμάτων γιατί οι άνθρωποι έχουν το πάθος τους.

Η Zana Shuteriqi φυσικά και σχολίασε και το τραγούδι της Elsa Lila που, σύμφωνα με την ίδια, έμοιαζε με αυτό της προηγούμενης χρονιάς.

Η Elsa Lila με όλα τα καλλιτεχνικά της επιτεύγματα ήρθε με ένα τραγούδι που έμοιαζε πολύ με το τραγούδι της προηγούμενης χρονιάς που πήρε το βραβείο. Αλλά ήταν ακόμη λιγότερο πετυχημένο από πέρυσι. Το Mars δεν ήταν τόσο καλό όσο το Evita και αυτά τα τραγούδια δεν έχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους. Προσπαθήσαμε λοιπόν να είμαστε όσο πιο αντικειμενικοί και επαγγελματίες.

Τέλος μίλησε για τις επιθέσεις που δέχεται.

Δέχομαι επιθέσεις για αυτόν τον νεαρό [Mal Retkoceri], γιατί δεν τον συμπαθούν όλοι. Η κριτική επιτροπή κατάφερε να καταλάβει, και αυτή είναι η αποστολή των ειδικών ανθρώπων που επιλέγονται στην κριτική επιτροπή, ποιο ήταν το πνεύμα του Φεστιβάλ. Τι θέλατε να κάνουμε πιο κλασικές επιλογές…

Από το πρώτο βράδυ, όταν τελείωσε η πρώτη βραδιά, συγχαίρω τον Bojken Lako για το πνεύμα που έφερε, τη στάση, τον στόχο που είχαν οι διοργανωτές να κάνουν ένα ακόμη βήμα, ακόμα και να ξεπεράσουν πολλά βήματα. Δεν είναι θέμα τιμής: το φεστιβάλ στο σύνολό του έφερε μια πολύ χειραφετητική προσέγγιση. 

Μείνετε συντονισμένοι στο EurovisionFun για όλα τα νέα!

Πηγή: RTSH

0 ΣΧΟΛΙΑ

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *