bosnia-herzegovina

Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Ένα κονδύλι ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ ανακουφίζει προσωρινά το BHRT!

Το πρόβλημα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζει το BHRT τα τελευταία χρόνια μόλις ανακουφίστηκε προσωρινά με ένα κονδύλι δύο εκατομμυρίων ευρώ που χορηγήθηκε για τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό από το Υπουργικό Συμβούλιο. Τα ακραία οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το BHRT παραλίγο να οδηγήσουν στο κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης της χώρας.

Το εν λόγω κονδύλι που εξασφαλίστηκε για το BHRT προορίζεται να καλύψει τις ανάγκες όσον αφορά τη λειτουργία των στούντιο και της παραγωγής τηλεοπτικών προγραμμάτων, καθώς και τα δικαιώματα μετάδοσης για το Euro 2024 και τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ωστόσο, τα προαναφερθέντα είναι μόνο μια προσωρινή λύση. Το πρόβλημα θα πρέπει να λυθεί στη ρίζα του και σύμφωνα με τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Μεταφορών, Edin Forto:

Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Το δεύτερο πρέπει να είναι επειγόντως η συνάντηση των δομών διαχείρισης του FTV στο Κοινοβούλιο της Ομοσπονδίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης προκειμένου να ρυθμιστεί με δίκαιο τρόπο η μέθοδος είσπραξης του φόρου RTV εντός της Ομοσπονδίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Το τρίτο βήμα είναι η ψήφιση ενός νέου νόμου που θα ρυθμίζει μόνιμα τη σταθερότητα των δημοσίων υπηρεσιών και από τον οποίο και οι τρεις υπηρεσίες θα έχουν ισχυρότερη υποστήριξη από ότι σήμερα.

Τι είναι αυτό που απειλεί τη βιωσιμότητα του BHRT?

Το πρόβλημα έγκειται στην κατανομή του φόρου Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης μεταξύ των ραδιοτηλεοπτικών φορέων εντός της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Η Ραδιοφωνία και Τηλεόραση της Δημοκρατίας Σέρπσκα (RTRS), η οποία έχει συνάψει ειδική συμφωνία για την είσπραξη του φόρου Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης από το 2017, δεν μεταβιβάζει ούτε ένα BAM (βοσνιακό νόμισμα) στο BHRT.

Ως εκ τούτου, ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας παραβιάζει το άρθρο 23 του νόμου για τη δημόσια υπηρεσία RTV και συσσωρεύει παράνομα χρήματα από τον φόρο Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης στον λογαριασμό του που δεν του ανήκει, αφήνοντας το BHRT καταχρεωμένο, παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα της Ομοσπονδιακής τηλεόρασης εναπόκειται πλήρως στο BHRT, το οποίο και πασχίζει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.

Μαζί με το RTRS, η Ραδιοφωνική Τηλεόραση της FBiH (RTVFBiH) δεν καταβάλλει ούτε αυτή χρήματα στο BHRT. Πράγματι, το BHRT νοικιάζει τις εγκαταστάσεις του στο RTVFBiH και του παρέχει στούντιο, κάμερες και τεχνική τεχνογνωσία για την παραγωγή του προγράμματος του τελευταίου.

Με το RTRS και το RTVFBiH να συλλέγουν παράνομα χρήματα και το BHRT να βρίσκεται στο “κόκκινο”, όλοι ανησυχούν για το χειρότερο σενάριο, το κλείσιμο του BHRT, καθώς δεν μπορεί πλέον να εκτελέσει τη λειτουργία του.

Η λύση, σύμφωνα με το BHRT, είναι ότι να καταβάλλονται τα χρήματα του φόρου Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης στον λογαριασμό τους με την εγγύηση μιας δικαιότερης κατανομής αυτών.

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχει πολύ δρόμο μπροστά της για να καταπολεμήσει τη διαφθορά στο εσωτερικό του κράτους, να γίνει πιο σύγχρονη και να λειτουργήσει σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι η μοναδική χώρα σε ολόκληρη την Ευρώπη που δε διαθέτει ψηφιακό σήμα, επτά χρόνια μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της ψηφιοποίησης.

Ας ελπίσουμε ότι αυτός ο νέος νόμος θα βοηθήσει στην καλύτερη διανομή κεφαλαίων και, ως εκ τούτου, θα σώσει τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης από το κλείσιμο. Η βιωσιμότητα της δημόσιας τηλεοπτικής της υπηρεσίας είναι επίσης κρίσιμη για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ελπίζουμε ότι αυτό θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη βιωσιμότητα του BHRT καθώς και την επιστροφή της χώρας στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision.

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη στη Eurovision

Ένεκα των προαναφερθέντων οικονομικών επιβαρύνσεων, η EBU έχει επιβάλει κυρώσεις  στο BHRT για αδυναμία εκπλήρωσης των οικονομικών της υποχρεώσεων. Ως εκ τούτου, η βαλκανική χώρα παραμένει απούσα από τον διαγωνισμό από το 2017. Εν τω μεταξύ, η τελευταία της συμμετοχή ήταν το 2016 με τους Dalal, Deen, Ana Rucner και Jala και το τραγούδι “Ljubav je” . Η τελευταία εμφάνιση της χώρας στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision μέχρι σήμερα, συνοδεύτηκε και με την πρώτη μη πρόκριση για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στον Μεγάλο Τελικό.

Μείνετε συντονισμένοι στο EurovisionFun για όλα τα νέα!

Πηγή: broadbandtvnews
0 ΣΧΟΛΙΑ

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *