Νορβηγία: Με τους Gåte και το “Ulveham” στη Eurovision 2024!

To Melodi Grand Prix 2024 ολοκληρώθηκε και η Νορβηγία επέλεξε τον καλλιτέχνη που θα την εκπροσωπήσει στην 68η έκδοση του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision, τον Μάιο στο Μάλμε της Σουηδίας! Νικητής του Μεγάλου Τελικού του MGP 2024 είναι οι Gåte με το “Ulveham

9 καλλιτέχνες, έχοντας προκριθεί από τους προηγούμενους τρεις ημιτελικούς (μέσα από ψηφοφορία του κοινού) διεκδίκησαν το βράδυ της Σαββάτου (3/2) τη νίκη στο MGP 2024, που θα τους εξασφάλιζε την εκπροσώπηση της χώρας στη Eurovision του 2024. Στο τέλος έπειτα από ψηφοφορία του κοινού (40%) και της διεθνούς κριτικής επιτροπής (60%), μεγάλος νικητής αναδείχθηκαν οι Gåte με το “Ulveham“!

Το show

H έναρξη του τελικού έγινε με την Alessandra, την περσινή εκπρόσωπο της Νορβηγίας να ερμηνεύει το “Queen of The Kings“, σε μία πρωτότυπη παρουσίασή του, γνωρίζοντας παράλληλα τους καλλιτέχνες του Μεγάλου Τελικού.

Πρώτοι διαγωνιζόμενοι οι Keiino με το  “Damdiggida“! Οι νικητές του Televoting της Eurovision του 2019, αποτελούν μία καταπληκτική έναρξη του διαγωνιστικού κομματιού του MGP, με ένα τραγούδι που επίσης έχει το ιδιαίτερο rap του Fred, ξεχωρίζοντας απ’ τις υπόλοιπες συμμετοχές.

Ο τελικός συνεχίζεται με την Annprincess και το “Save Me“! Μία δυναμική συμμετοχή που δίκαια κατέχει μία θέση ανάμεσα στα τραγούδια του Τελικού.

Τρίτη συμμετοχή ο GOTHMINISTER με το “We Come Alive“! Μία από τις συμμετοχές που προέρχονται από τον 1ο Ημιτελικό, με τις goth επιρροές να δημιουργούν μία spooky ατμόσφαιρα που σε συνδυασμό με το ίδιο το τραγούδι, κάνουν την εμφάνιση μία από τις πιο ιδιαίτερες του τελικού.

Ingrid Jasmin και “Eya” η επόμενη συμμετοχή! Λάτιν ποπ ρυθμοί στη σκηνή του MGP, μιας και η Ingrid έχει καταγωγή από Κόστα Ρίκα, ενώ έχει σπουδάσει σε Κούβα και Ισπανία. Αναμφίβολα, οι νότιες χώρες θα το εκτιμήσουν περισσότερο.

Στα μέσα του Τελικού έρχεται η MIIA με το “Green Lights“, μία πανέμορφη δυναμική μπαλάντα! Μόνη της στη σκηνή η 26χρονη, ανήκει στις περιπτώσεις που η παρουσία και η φωνή της γεμίζει ολόκληρη την εμφάνιση.

Έκτη συμμετοχή η Margaret Berger και το “Oblivion“! 11 χρόνια μετά τη συμμετοχή της στη Eurovision του 2023, το “Feed You My love” και την 4η θέση, επιχειρεί να πάει ξανά στο Μάλμε! Πολύ δυναμικό τραγούδι, από το οποίο και πάλι δε λείπει το electro-pop στοιχείο, όπως και το 2013.

Επόμενη συμμετοχή το δίδυμο των Dag Erik Oksvold & Anne Fagermo, ερμηνεύοντας το “Judge Tenderly of Me“! Με πηγή έμπνευσης το ποίημα “This is My Letter to the World” της Emily Dickinson, μας δίνουν μια πανέμορφη indie μπαλάντα.

Ακολουθεί ένα απ’ τα φαβορί, οι Gåte με το “Ulveham“! Συγκλονιστική εμφάνιση από το συγκρότημα, που δικαιολογεί τον τίτλο, ως ενός εκ των δυνατών υποψηφίων για τη νίκη. Εξαιρετική εμφάνιση, παρά τις αναποδιές που είχε το συγκρότημα για την ανάγκη μιας νέας εκδοχής του τραγουδιού.

Και ο τελικός κλείνει με τους Super Rob & Erika Norwich και το “My AI“. Για πολλούς, η πιο αντισυμβατική συμμετοχή του Τελικού, με τον τρίμετρο Super Rob να είναι παρών και την Erika να μιλάει για καλύτερο της φίλο, που θέλει να βοηθήσει τον κόσμο.

Ψηφοφορία

Όπως και πέρυσι, η τελική βαθμολογία των καλλιτεχνών επηρεάζονταν κατά 40% από την ψηφοφορία του κοινού και 60% από μια διεθνή κριτική επιτροπή. Πιο συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα της κριτικής επιτροπής ήταν:

Η βαθμολογία της κριτικής επιτροπής

  1. KEiiNO – Damdiggida 98 πόντοι
  2. Gåte – Ulveham 76 πόντοι
  3. Dag Erik Oksvold & Anne Fagermo – Judge Tenderly of Me 58 πόντοι
  4. MIIA – Green Lights 54 πόντοι
  5. Super Rob & Erika Norwich – My Ai 45 πόντοι
  6. GOTHMINISTER – We Come Alive 35 πόντοι
  7. Margaret Berger – Obliion 26 πόντοι
  8. Ingrid Jasmin – Eya 22 πόντοι
  9. Annprincess – Save Me 16 πόντοι

Πριν την ανακοίνωση της ψηφοφορίας υπήρξε ένα interval act με πολλούς παλιότερους εκπροσώπους της Νορβηγίας στον διαγωνισμό. Τραγούδια όπως το Tattoo σε εκτέλεση της Marion Ravn, το Waterloo από τις Bobbysocks, το Heroes από τον TIX, το Euphoria από την Ulrikke, το Diggi-Loo Diggi-ley από τον Alexander Rybak, το Framling και το Fångad av en stormvind απ’ την Carola, σε ένα πανέμορφο mix, φέρνοντας την αίγλη του παρελθόντος!

Η ψηφοφορία του κοινού έφερε τη βαθμολογία ως εξής, αναδεικνύοντας τους Gåte μεγάλους νικητές!

  1. Gåte – Ulveham 250 πόντοι (κοινό: 174)
  2. KEiiNO – Damdiggida 244 πόντοι (146)
  3. Super Rob & Erika Norwich – My Ai 165 πόντοι (120)
  4. GOTHMINISTER – We Come Alive 115 πόντοι (80)
  5. Dag Erik Oksvold & Anne Fagermo – Judge Tenderly of Me 105 πόντοι (47)
  6. MIIA – Green Lights 76 πόντοι (22)
  7. Margaret Berger – Obliion 45 πόντοι (19)
  8. Ingrid Jasmin – Eya 42 πόντοι (20)
  9. Annprincess – Save Me 33 πόντοι (17)

Στιγμές πριν την τελική βαθμολογία

Παρουσιαστές της βραδιάς ήταν οι Marion Ravn και Fredrik Solvang.

Gåte

Οι Gåte ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και γρήγορα θα γίνονταν ένας νορβηγικός θησαυρός. Ο μοναδικός συνδυασμός της παραδοσιακής νορβηγικής λαϊκής μουσικής και του εκρηκτικού ροκ τους ανέβασε από το υπόγειο των προβών  σε μερικές από τις μεγαλύτερες σκηνές. Το συγκρότημα γνώρισε τεράστια επιτυχία με θεαματικά ζωντανά σόου, δύο στούντιο άλμπουμ με επιτυχία, δύο EP και ένα ζωντανό άλμπουμ. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι Gåte πούλησαν περισσότερα από 100.000 άλμπουμ, πήγαν κατευθείαν στην κορυφή του τσαρτ VG-lista και κέρδισαν το βραβείο Spellemann 2002 για τον καλύτερο πρωτοεμφανιζόμενο.

Το καταξιωμένο συγκρότημα έκανε ένα διάλειμμα 12 ετών πριν κάνει μια πολυαναμενόμενη επιστροφή το 2017. Έκτοτε, έχουν δώσει συναυλίες και μουσική με εξαιρετική υποδοχή και κριτικές. Τώρα το συγκρότημα είναι έτοιμο να σταθεί στη σκηνή του Μάλμε με το τραγούδι Ulveham.

Η προηγούμενη νικήτρια του MGP και εκπρόσωπος της Νορβηγίας στην Eurovision 2023 ήταν η Alessandra με το τραγούδι “Queen of Kings”, τερματίζοντας στην θέση του Μεγάλου Τελικού και συνεχίζοντας για έκτη χρονιά το σερί προκρίσεων της χώρας στον μεγάλο τελικό! Θα μπορέσουν να επαναλάβουν το σερί επιτυχιών;

Η Νορβηγία διαγωνίζεται στον  B’ Ημιτελικό στις 9 Μαίου.

Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovisionfun για όλες τις εξελίξεις σχετικά με την συμμετοχή της Νορβηγίας στην Eurovision 2024, στο Μάλμε!

12 ΣΧΟΛΙΑ
  1. hariton
    hariton says:

    Ήτανε δίκαιο κι έγινε πράξη. Κέρδισαν οι καλύτεροι απόψε! Συγκλονιστικά φωνητικά, συγκλονιστική σκηνική παρουσία! Επίσημα έχω το πρώτο τραγούδι στην 5άδα μου για φέτος. Οι ψήφοι της επιτροπής πέρα από τραγικές, μετά πίστευα ότι θα νικήσουν οι Keiino. Δεν πειράζει όμως, θα ξανακούσουμε Νορβηγικά για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια. Κάθε επιτυχία στη Νορβηγία, την αξίζει φέτος και με το παραπάνω!

    Απάντηση
  2. Δήμητρα
    Δήμητρα says:

    ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ ΝΟΡΒΗΓΊΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕΣ ΤΗ ΣΩΣΤΉ ΕΠΙΛΟΓΉ. Ευτυχώς το televoting έσωσε τους Gåte και δεν καταψήφισε το My AI, το οποίο σαν τραγούδι δεν το απεχθάνομαι, αλλά δεν ήθελα να κερδίσει. Το Ulveham θα ξεχωρίσει 100% φέτος, δεν υπάρχουν άλλες folk rock συμμετοχές (και γενικά έχουμε ελάχιστες ethnic και folk συμμετοχές μέχρι στιγμής) και το televoting σίγουρα θα το εκτιμήσει. Τώρα οι επιτροπές είναι άλλο θέμα.

    Επίσης, νομίζω ότι οι διεθνείς επιτροπές στους εθνικούς τελικούς πρέπει να μην υπάρχουν. Προφανώς και χώρες όπως η Αγγλία ή η Ολλανδία δε θα καταλάβαιναν το Ulveham, αλλά αυτό γιατί να επηρεάσει έναν εθνικό τελικό; Ευτυχώς το televoting είχε μεγαλύτερη ισχύ.

    Απάντηση
  3. Κωνσταντίνος
    Κωνσταντίνος says:

    Ναι Νορβηγία ναι! Το κοινό έσωσε την χώρα από τη γελοιοτητα, που κάπου κούρασε ονόματι keiino… Δεύτερη ήττα, οριακή μάλιστα, κρίμα και φαντάσου ότι οριακά το έστησαν οι επιτροπές για να τους δώσουν τη νίκη… Χαχαχα δεν πειράζει!
    Κατά τη γνώμη μου και το my AI ήταν πολύ καλύτερο από τη φετινή αηδία των keiino.
    Ο νικητής δίκαιος και αναμενόμενος. Σκοτεινό, μυστηριώδες, οπτικά και φωνητικά άρτιο και οι στίχοι στα νορβηγικά το κάνουν να ξεχωρίζει. Θεωρώ ότι η χώρα θα βρεθεί σίγουρα στην δεκάδα και υπό προϋποθέσεις στην 5αδα. Οι υπόλοιποι συμμετοχές εκτός από αυτές τις 3 κάπως αδιάφορες. Ίσως το eya κάτι να έκανε με άλλη ερμηνεύτρια αλλά και πάλι σιγά μην ψηφιζόταν από μια βόρεια χώρα για να τους εκπροσωπήσει. Όχι όχι οι GATE είναι εξαιρετική επιλογή! Μπράβο Νορβηγοί! Από εμένα 8,5/10 και πρώτο μέχρι στιγμής.
    1. Νορβηγία
    2. Σλοβενία
    3. Γαλλία
    4. Λουξεμβούργο
    5. Αλβανία
    6. Ιρλανδία
    7. Τσεχία

    Απάντηση
  4. Ruby
    Ruby says:

    Μπράβο στο κοινό που ψήφισε τους Gåte στην πρώτη θέση γιατί άμα περιμέναμε από τις επιτροπές… Παρακολούθησα το Melodi και όταν ανακοινώθηκε ότι οι Gåte έλαβαν 174 από το κοινό τα μέλη των keiino άρχισαν να κουνάνε το κεφάλι δεξιά αριστερά απογοητευμένοι. Κατάλαβαν ότι δεν θα πήγαιναν. Μπράβο στους Gåte,το άξιζαν και θα σκίσουν το Μάιο.

    Απάντηση
  5. Ηλίας
    Ηλίας says:

    Ένας υψηλών προδιαγραφών τελικός. Η πεντάδα θα ήταν δεδομένη αν κέρδιζε η συνταγή της επιτυχίας Keiino ή το πιασάρικο και της εποχής ΑΙ. Το τραγούδι που επιλέχθηκε θυμίζει κατά ένα βαθμό αυτό της Σλοβακίας το 2010 αλλά λόγω της δυναμικής της Νορβηγίας και δεδομένης της κατάστασης που τείνει να διαμορφωθεί από πλευράς συμμετοχών φέτος το τραγούδι θα λάβει εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα λάβει μια θέση στις παρυφές τις δεκάδας.

    Απάντηση
  6. Orpheus
    Orpheus says:

    Ενδιαφέρουσα συμμετοχή, έθνικ ροκιά, σκοτεινή αύρα, λίγο να μην έσκουζε τόσο πολύ στο ρεφρέν αυτή και θα ήταν τέλειο!!! Άλλη μια δυνατή συμμετοχή από Νορβηγία! Μακάρι να μείνει στα Νορβηγικά και να μην το γυρίσουν στα Αγγλικά όπως είχε κάνει ο Tix το 2021. Εντωμεταξύ δεν ξέρω αν το παρατηρήσατε αλλά κάθε φορά οι KEIINO χάνουν από ένα τραγούδι στα Νορβηγικά (και το ’21 και τώρα)!

    Απάντηση
  7. Music-Man
    Music-Man says:

    Ολοσωστη επιλογη! Ηταν με διαφορά το καλύτερο! Κανουν βεβαια μια βαβούρα, δεν λεω, αλλα συνολικα ειναι ενα πολυ ωραιο τραγουδι και με υφος και με τα ανάλογα έθνικ στοιχεία του από τον βορά!
    Απ την άλλη η τραγουδίστρια τους, με αυτά τα μπλε χρώματα που την φώτιζαν και το μαλλί ατίθασο, που θυμίζει λιγο την Linda Blair στον Εξορκιστη, όταν εχει δαιμονιστεί! Νομιζω οτι θα πάνε πολύ καλά τον Μαιο!

    Απάντηση

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *