EBU: Ο κανόνας των Big5 δεν πρόκειται να καταργηθεί, αλλά μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες χώρες”

Ο Frank-Dieter Freiling, επικεφαλής του reference group για τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, επιβεβαίωσε σε συνέντευξη του ότι ο κανόνας των Big5 δεν πρόκειται να καταργηθεί, αν και υπάρχει περίτπωση να επεκταθεί και σε άλλες χώρες. 

Μιλώντας στο Dr Eurovision σε live stream στο Facebook, ο Frank-Dieter Freiling έδωσε τις σκέψεις του για τον κανόνα των Big5. Ο κανόνας που τέθηκε σε ισχύ το 2000, αναφέρει ότι η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο τυγχάνουν αυτόματης πρόκρισης για τον μεγάλο τελικό, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα.

Οι Big4 επεκτάθηκαν στις Big5 το 2011, όταν η Ιταλία επέστρεψε στο διαγωνισμό. Ο κανόνας βασίζεται στους ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς που πραγματοποιούν τις μεγαλύτερες οικονομικές συνεισφορές στην Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοφωνίας (EBU). Ο Frank-Dieter Freiling εξήγησε:

Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο προϋπολογισμός για τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision είναι ισορροπημένος αλλά και ότι το μεγαλύτερο μέρος της τηλεθέασης προέρχεται από τις μεγάλες χώρες. Ο κανόνας εφαρμόστηκε για να διασφαλίσει ότι η πλειοψηφία των θεατών και κατά συνέπεια η πλειοψηφία των τηλεθεατών που ζουν στις μεγάλες χώρες μπορούν να απολαύσουν την παράσταση και να συμμετάσχουν στη διαδικασία ψηφοφορίας και πιστεύω ότι αυτό αποδείχθηκε μια καλή λύση.

Ο κανόνας σύμφωνα με τον κ. Freiling δεν πρόκειται να καταργηθεί σύντομα. Ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης του κανόνα ώστε να συμπεριληφθούν περισσότερες χώρες:

Φυσικά θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε χώρες όπως η Τουρκία ή η Ρωσία “μεγάλες χώρες” και συζητούμε τακτικά αυτό το θέμα, αλλά αυτό δεν θέτει υπό αμφισβήτηση ολόκληρο τον κανόνα.

Η Τουρκία που συμμετείχε τελευταία φορά στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 2012, ανέφερε προηγουμένως τον κανόνα των Big5 ως έναν από τους λόγους απόσυρσης της από τον διαγωνισμό. Την εποχή εκείνη, η TRT υποστήριξε ότι ο κανόνας ήταν άδικος.

Θα συμφωνούσατε με την επέκταση του κανόνα και σε άλλες χώρες ή θα προτιμούσατε να μείνει ως έχει;

0 ΣΧΟΛΙΑ

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *