Η Eurovision είναι το πιο διαδεδομένο παγκόσμιο μη-αθλητικό γεγονός του κόσμου!

Η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) δημοσίευσε στα μέλη της την ετήσια έκθεση σχετικά με τον αντίκτυπο του προϊόντος της που δεν είναι άλλο από το Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision. Η έκθεση περιλαμβάνει μια συνολική εικόνα σχετικά με τον κοινωνικό, οικονομικό, πολιτιστικό και φυσικά τον μουσικό αντίκτυπο του Διαγωνισμού.

Η Έκθεση αναφέρει ότι ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision είναι πλέον το πιο διαδεδομένο παγκόσμιο μη-αθλητικό γεγονός στον κόσμο, με μόνο τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου της FIFA να τον ξεπερνούν.

Είναι επίσης ένας δημιουργός ιστορίας και εσόδων, με 795 εκατομμύρια ευρώ διαφημιστικής αξίας που δημιουργείται μέσω 152.196 διαδικτυακών άρθρων (από τα 119.000 που γράφτηκαν το 2022) και επίπεδα ρεκόρ ψηφιακής αφοσίωσης.

Όλα τα βλέμματα στραμμένα στην Eurovision

Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision τράβηξε την προσοχή 162 εκατομμυρίων ανθρώπων αντιστοιχώντας σε 291 εκατομμύρια ώρες παρακολούθησης, με μέση διάρκεια τηλεθέασης 1 ώρα και 48 λεπτά.

Κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Τελικού, το 53,5% των τηλεθεατών ηλικίας 15-24 ετών παρακολουθούσε το σόου ζωντανά. Αυτό είναι 4 φορές υψηλότερο από τον μέσο όρο της ομάδας των καναλιών εκπομπής στο primetime, και αυτή η υπεραπόδοση παρέμεινε σταθερή με την πάροδο του χρόνου και ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision συνεχίζει να φέρνει νέους θεατές στα δημόσια κανάλια σε όλη την Ευρώπη και πέρα από αυτήν.

Εκτός από το να κερδίσει την ελισσόμενη αγορά νέων, ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision συνεχίζει να είναι δημοφιλής σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με το ισορροπημένο προφίλ του κοινού να δείχνει ότι παραμένει σχετικός με όλες τις γενιές.

Τα στοιχεία που είναι τώρα διαθέσιμα από το περασμένο έτος δείχνουν ότι ο Διαγωνισμός του 2022 κατατάχθηκε στις 10 κορυφαίες τηλεοπτικές εκπομπές του 2022 σε 15 διαφορετικές αγορές και αυτή η τάση φαίνεται ότι θα συνεχιστεί.

Δημιουργός Επιτυχιών

Τα 37 διαγωνιζόμενα τραγούδια έχουν αναπαραχθεί 808 εκατομμύρια φορές με πέντε από αυτά να μπαίνουν στο Billboard Global Charts των Ηνωμένων Πολιτειών (12-18 Μαΐου): Loreen (Σουηδία #7, 36 εκατομμύρια αναπαραγωγές), Käärijä (Φινλανδία #13, 30 εκατομμύρια αναπαραγωγές), Alessandra (Νορβηγία #29, 22 εκατομμύρια αναπαραγωγές), Noa Kirel (Ισραήλ #153, 10 εκατομμύρια αναπαραγωγές) και Marco Mengoni (Ιταλία – #174, 10 εκατομμύρια αναπαραγωγές).

Συνολικά το 25% όλων των ροών του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision 2023 πραγματοποιήθηκε στα τσαρτς αυτήν την εβδομάδα, αντιπροσωπεύοντας 200 εκατομμύρια ροές.

Οι συμμετοχές με τη μεγαλύτερη παγκόσμια αναπαραγωγή σε όλες τις πλατφόρμες (από 30 Δεκεμβρίου 2022 έως 25 Μαΐου 2023) είναι:

  • Loreen – Tattoo (Σουηδία, Νικήτρια) – 144 εκατομμύρια
  • Marco Mengoni – Due Vite (Ιταλία, 4η θέση) 139 εκατομμύρια
  • Alessandra – Queen of Kings (Νορβηγία, 5η θέση) 114 εκατομμύρια
  • Käärijä – Cha Cha Cha (Φινλανδία, 2η θέση) 79 εκατομμύρια
  • Blanka – Solo (Πολωνία, 19η θέση) 46 εκατομμύρια
  • Noa Kirel – Unicorn (Ισραήλ, 3η θέση) 31 εκατομμύρια
  • Mae Muller – I Wrote A Song (Ηνωμένο Βασίλειο, 25η θέση) 24 εκατομμύρια
  • La Zarra – Evidemment (Γαλλία, 16η θέση) 24 εκατομμύρια

Το επίσημο playlist του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision ήταν το playlist του Spotify με τις περισσότερες μεταδόσεις παγκοσμίως την Κυριακή 14 Μαΐου, την επομένη του Μεγάλου Τελικού – αλλά η δημοτικότητα των τραγουδιών συνεχίζεται πολύ μετά τη λήξη το πέρας του διαγωνισμού.

Έχουν πραγματοποιηθεί 21,9 δισεκατομμύρια παγκόσμιες ροές τραγουδιών του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision σε όλες τις πλατφόρμες από τον Διαγωνισμό του 2019 στο Τελ Αβίβ έως τις 25 Μαΐου φέτος – και το 90% αυτών των ροών πραγματοποιούνται εκτός εβδομάδων εκδηλώσεων.

Λίβερπουλ και πολιτιστικός αντίκτυπος

  • 5.330 άτομα εργάστηκαν για ή γύρω από την παραγωγή
  • 802 άτομα από 37 αντιπροσωπείες, συμπεριλαμβανομένων 161 ερμηνευτών
  • 1.472 επιτόπου (63%) και διαδικτυακά μέσα (37%)

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στα τέλη Μαΐου 2023, οι επισκέπτες στο Λίβερπουλ κατά τη διάρκεια της περιόδου των δύο εβδομάδων του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision ήταν 500.000 άτομα – ξεπερνώντας κατά πολύ την εκτίμηση των 100.000 πριν από την εκδήλωση.

Το 64% των ατόμων που επισκέφθηκαν το Liverpool Arena επισκέφτηκαν επίσης το εμπορικό συγκρότημα Liverpool One, καθιστώντας το την πιο πολυσύχναστη εβδομάδα του έτους μέχρι στιγμής. Οι επισκέπτες στο Liverpool One αυξήθηκαν κατά 32% από έτος σε έτος, με τους επισκέπτες να αντιστοιχούν σε επιπλέον έσοδα 20 εκατομμυρίων λιρών και ένα άλμα 78% στις πωλήσεις στα εστιατορία.

https://youtu.be/f0SGO4RHfkw

Πολιτιστικά, ο Διαγωνισμός του 2023 ήταν επίσης σημαντικός λόγω της μοναδικής φύσης της φιλοξενίας του Ηνωμένου Βασιλείου για λογαριασμό της Ουκρανίας. Ένα πολιτιστικό φεστιβάλ 2 εβδομάδων με συνεργασίες μεταξύ Ουκρανών και Βρετανών καλλιτεχνών πραγματοποιήθηκε σε όλη την πόλη, όπως:

  • The Soloveiko Songbird Trail – ένα μονοπάτι ανακάλυψης των 12 γιγαντιέων εθνικών πτηνών της Ουκρανίας, που αντιπροσωπεύουν περιοχές της Ουκρανίας και είναι διακοσμημένα με παραδοσιακά σχέδια, με τους επισκέπτες να «καλούνται να ακούσουν καθώς μοιράζονται τις ιστορίες και τα τραγούδια της πατρίδας τους»
  • Protect The Beats – 2.500 σάκοι άμμου «προστάτευσαν» το Μνημείο του Νέλσον για να αντικατοπτρίζουν τον τρόπο με τον οποίο τα αγάλματα στην Ουκρανία προστατεύονται από τους βομβαρδισμούς, ενώ μια ταινία μικρού μήκους απεικόνιζε πώς η μουσική παραμένει στην καρδιά του ουκρανικού πολιτισμού.
  • With Fire And Rage – Ακουστικό μονοπάτι περιπάτου γύρω από το Λίβερπουλ, στο οποίο Ουκρανοί καλλιτέχνες αφηγούνται τις εμπειρίες τους. από μουσικές συναυλίες σε σταθμούς του μετρό κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών, μέχρι λαθρεμπόριο έργων τέχνης έξω από τις πόλεις καθώς πέφτουν πύραυλοι, μέχρι τη δημιουργία ανατρεπτικής τέχνης του δρόμου υπό ρωσική κατοχή.
  • The People’s Flag – 1000 εθελοντές συγκεντρώθηκαν στο Λίβερπουλ για να χορέψουν και να δημιουργήσουν το The People’s Flag, μια ολοκαίνουργια ταινία μαζικής συμμετοχής. Ο διευθυντής του Mass Movement Jeanefer Jean-Charles MBE και οι τοπικοί χορογράφοι Lisi Perry και Grace Goulding προσκάλεσαν το κοινό να συμμετάσχει σε αυτό το συναρπαστικό κινηματογραφικό έργο, σχεδιασμένο για να δημιουργήσει ένα μοναδικό, θερμό καλωσόρισμα σε όλους τους συμμετέχοντες στη Eurovision.

Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision συνεχίζει να είναι μια πλατφόρμα για τη διαφορετικότητα και την ένταξη, με την αναζωπύρωση στις γλώσσες των συμμετεχόντων να συνεχίζεται καθώς το 46% των συμμετοχών περιελάμβανε μια γλώσσα διαφορετική από την αγγλική, με 18 γλώσσες να παίζονται συνολικά.

Και ενώ η μουσική βιομηχανία στο σύνολό της εξακολουθεί να είναι σαφώς ανδροκρατούμενη, ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision έχει προωθήσει ιστορικά περισσότερες γυναίκες και μη δυαδικούς καλλιτέχνες. Η αναλογία των φύλων των 2023 συμμετεχόντων ήταν 41% αποκλειστικά γυναικείες συμμετοχές, 51% αποκλειστικά ανδρικές συμμετοχές και 8% μικτές συμμετοχές.

Αυτό συγκρίνεται με μια αναλογία φύλου 70:30 (άνδρες/γυναίκες) καλλιτεχνών στα Billboard Hot 100 Charts για το τέλος της χρονιάς 2022 και στις παγκόσμιες ροές του Spotify για τον Ιούνιο του 2023, όπου το 22% αποδίδεται σε γυναίκες ή μεικτού φύλου καλλιτέχνες.

Πηγή: Eurovision.tv

Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovisionfun για όλες τις εξελίξεις σχετικά με τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *