Ισλανδία: Η απόφαση για την συμμετοχή ή όχι στην Eurovision 2024 θα είναι της RUV

Σε επίσημη ανακοίνωση της η δημόσια τηλεόραση της Ισλανδίας RUV, ξεκαθαρίζει κάποιες λεπτομέρειες σε όσα είδαν το φως της δημοσιότητας νωρίτερα και αφορούσε την συμμετοχή της χώρας στην Eurovision 2024 ή όχι. Με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν στην ιστοσελίδα της RUV, η τελική απόφαση για την συμμετοχή ή όχι στον επερχόμενο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision θα ανήκει στην ισλανδική ραδιοτηλεόραση και όχι αποκλειστικά στον καλλιτέχνη που θα νικήσει στο Söngvakeppnin.

Αβέβαιη ακόμη η συμμετοχή της Ισλανδίας στο Μάλμε

Η ευθύνη της τελικής απόφασης ανήκει στην RUV και δεν μετακυλίεται στους υποψηφίους του εθνικού τελικού. Από την άλλη επισημαίνεται πως δεν μπορούν να υποχρεώσουν σε κάποιο να συμμετάσχει στον διαγωνισμό της Eurovision αν δεν το επιθυμεί.

Ο λόγος που δεν λαμβάνεται τώρα κάποια απόφαση είναι πως πολλά μπορούν να αλλάξουν στο μέτωπο του πολέμου στη Γάζα και αυτό φυσικά να επηρεάσει και τις αποφάσεις της ισλανδικής δημόσιας τηλεόρασης.

Είναι αρκετά σαφές και απολύτως σαφές ότι η RÚV είναι αυτή που αποφασίζει για τη συμμετοχή στη Eurovision και όχι οι μεμονωμένοι διαγωνιζόμενοι.  Εκεί, φυσικά, θα ακούσουμε τις απόψεις των καλλιτεχνών που έχουν ήδη κερδίσει τον διαγωνισμό.

Και επίσης δεν θέλουμε να κάψουμε καμία γέφυρα πίσω μας λαμβάνοντας αποφάσεις, για παράδειγμα, να ακυρώσουμε τη συμμετοχή στη Eurovision τώρα, εάν η κατάσταση αλλάξει εντελώς στα μέσα Φεβρουαρίου ή στα μέσα Μαρτίου, ή κάτι τέτοιο.

Μεγάλες οι αντιδράσεις στην Ισλανδία για την συμμετοχή του Ισραήλ

Η ανακοίνωση της EBU την προηγούμενη εβδομάδα, πως η δημόσια τηλεόραση του Ισραήλ πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να συμμετάσχει στον επικείμενο διαγωνισμό, έχει εντείνει τις αντιδράσεις στην Ισλανδία.

Τόσο η ένωση συνθετών και δημιουργών, αλλά και απλοί πολίτες της Ισλανδίας απαιτούν από την RUV να ασκήσει πίεση στην EBU ώστε να αποσυρθεί από τον διαγωνισμό.

Σύμφωνα με μια διαδικτυακή έρευνα της Prósent που διεξήχθη τον Δεκέμβριο, περίπου το 76 τοις εκατό του πληθυσμού πίστευε ότι το Ισραήλ θα έπρεπε να αποσυρθεί από τη Eurovision 2024 και περίπου το 60 τοις εκατό ήταν της γνώμης ότι η Ισλανδία δεν θα πρέπει να συμμετάσχει αν το Ισραήλ τελικά δώσει το παρόν στο Μάλμο.

Καμία αντίδραση από τις υπόλοιπες Σκανδιναβικές χώρες

Η απόφαση της RUV δεν θα συσχετιστεί με την απόφαση που θα λάβουν οι υπόλοιπες Σκανδιναβικές χώρες από τις οποίες η Ισλανδία δεν αναμένει να ακολουθήσει το παράδειγμά της, αν τελικά ληφθεί απόφαση για αποχώρηση της χώρας από το διαγωνισμό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω, αυτή η συζήτηση και αυτή η θέρμη που νιώθουμε εδώ (για το ζήτημα του Ισραήλ), υπάρχει μόνο στη Νορβηγία και σε κάποιο βαθμό στη Φινλανδία. Δεν υπάρχουν καθόλου ενδείξεις αυτού στη Σουηδία ή τη Δανία, για παράδειγμα. Βρίσκομαι σε στενή επαφή με τους συναδέλφους μου στις σκανδιναβικές χώρες. 

Δεν θα περιοριστούν φωνές υπέρ της Παλαιστίνης

Η RUV ξεκαθαρίζει πως ο οποιοσδήποτε νικητής του Söngvakeppnin 2024 δεν πρόκειται να περιοριστεί ως προς την εκφορά της άποψής του στο θέμα της Παλαιστίνης, κάτι που συνέβη και το 2019 με τους Hatari.

Αλλά ένας διαγωνιζόμενος που θέλει να χρησιμοποιήσει τη φωνή του και αυτή την πλατφόρμα για να εκφράσει τις απόψεις του θα το κάνει φυσικά.

 

Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovisionfun για όλες τις εξελίξεις!

Πηγή: RUV
0 ΣΧΟΛΙΑ

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *