Ελλάδα: Νέα έκπληξη από την ΕΡΤ – Προκριματικοί γύροι πριν τον εθνικό τελικό;

Μετά από σχεδόν 20 χρόνια όπου η ελληνική συμμετοχή στη Eurovision επιλεγόταν μέσω απευθείας ανάθεσης ή απόφαση επιτροπής, η διαδικασία επιστρέφει στα χέρια και του κοινού. Το τραγούδι και ο καλλιτέχνης που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στη Eurovision 2025 στη Βασιλεία της Ελβετίας θα επιλεγούν μέσω εθνικού τελικού, όπως ανακοίνωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΡΤ, Κατερίνα Κασκανιώτη.

Η ιδέα για επαναφορά του διαγωνιστικού συστήματος εμφανίστηκε δύο χρόνια πριν, μετά τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τον τελικό, και πήρε μεγαλύτερη ώθηση μετά την επιτυχία της Μαρίνας Σάττι το 2024. Η τελική απόφαση ελήφθη πρόσφατα, λόγω της αυξημένης ζήτησης από καλλιτέχνες που θέλουν να συμμετάσχουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, η ΕΡΤ εξετάζει την πιθανότητα όχι μόνο ενός εθνικού τελικού, αλλά και την προσθήκη προκριματικών γύρων, ανάλογα με τον αριθμό συμμετοχών. Αυτό θα μετατρέψει τη διαδικασία επιλογής σε πολυεπίπεδο διαγωνισμό, παρόμοιο με μουσικά talent shows.

Εξάλλου ήδη 26 καλλιτέχνες επιβεβαίωσαν στο Eurovisionfun την πρόθεση τους να στείλουν την συμμετοχή τους στην ΕΡΤ, με τον αριθμό να αυξάνει συνεχώς, αφού την Τετάρτη θα επανέλθουμε με νεότερο άρθρο, όπου θα περιλαμβάνονται ακόμα περισσότερα ονόματα.

Οι δικές μας πληροφορίες πάντως ανέφεραν πως για αυτή την πρώτη χρονιά τουλάχιστον, η ΕΡΤ προσανατολίζονταν στην πραγματοποίηση μίας μόνο βραδιάς με 10-15 φιναλίστ.

Οι λεπτομέρειες για το τελικό φορμάτ του εθνικού τελικού θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα και θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για όλους.

Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovisionfun για όλες τις εξελίξεις!

Πηγή: realnews
9 ΣΧΟΛΙΑ
  1. Ben
    Ben says:

    Οσο περισσότερο περίπλοκο το φορματ με ημιτελικούς προκριματικούς κλπ τόσο πιο αποτρεπτικό για μεσαία και μεγάλα ονόματα για να συμμετέχουν; που προφανώς ήδη έχουν προγραμματισμένες δουλειές και δεν μπορούν να ακυρώσουν τα πάντα και να τρέχουν με προκριματικά για ένα μήνα. Μόνο τελείως άγνωστοι θα συμμετέχουν έτσι που δεν έχουν υποχρεώσεις. Οπότε ας μείνουμε στο πιο διαχειρίσιμο σενάριο του τελικού της μιας βραδιάς μια και εξω.

    Απάντηση
  2. Γιάννης
    Γιάννης says:

    Αν γίνουν ημιτελικοί (προημιτελικοί δεν νομίζω) είμαι υπέρ, γιατί περισσότερα τραγούδια θα μπορούν να προκριθούν στην διαδικασία, οπότε η όποια επιτροπή επιλέξει τα τραγούδια του τελικού ή των ημιτελικών θα έχει λιγότερες ευκαιρίες για λάθη.

    Το σύστημα που θα επέλεγα εγώ είναι το εξής: borda count* (θα το εξηγήσω στο τέλος του μηνύματος) για το ξεσκαρτάρισμα που θα αποφασίσει ποιος θα πάει στα ημιτελικά και έπειτα το εξής: στον κάθε ημιτελικό θα διαγωνιστούν 12 τραγούδια. Αυτά θα είναι είτε τα 12 υψηλότερα σε βαθμολογία τραγούδια από το ξεσκαρτάρισμα, αν η ΕΡΤ έχει μόνο μια επιτροπή ειδικών να αποφασίζει, αλλιώς, αν έχει και επιτροπή κοινού, θέλω να περάσουν τα 10 τραγούδια με την υψηλότερη βαθμολογία και από τις δύο επιτροπές, το 1 με την υψηλότερη βαθμολογία από το κοινό που δεν πέρασε και το 1 με την υψηλότερη βαθμολογία από την επιτροπή ειδικών που δεν πέρασε.

    Στον τελικό θα περάσουν 10 τραγούδια, 10 από κάθε ημιτελικό. Η επιτροπή ειδικών του τελικού και το κοινό θα ψηφίσουν με το σύστημα ψηφοφορίας της eurovision και ο νικητής πάει Βασιλεία.

    *Borda count: σύστημα ψηφοφορίας όπου ο κάθε ψηφοφόρος βάζει σε σειρά τις προτιμήσεις του, με την πρώτη προτίμηση να παίρνει Χ-1 πόντους, η δεύτερη Χ-2 πόντους κτλ., με Χ να είναι ο αριθμός των συμμετεχόντων. Στο τέλος αθροίζονται οι βαθμοί και ο πρώτος ή οι πρώτοι σε πόντους είναι ο νικητής ή οι νικητές.

    Απάντηση
  3. Barbara
    Barbara says:

    Δεν είμαι υπέρ. Σε όλες τις χώρες οι προκριμματικοί είναι γεμάτοι με μετριότητες και πρόφαση για να αυξάνονται τα έσοδα από sms. Καμία χώρα δεν έχει τόσα πολλά καλά τραγούδια σε μία χρονιά.

    Αν στην ΕΡΤ φοβούνται μην τυχόν και δυσαρεστήσουν κάποιους από τους ενδιαφε΄ρομενους και αφήσουν τους πάντες να διαγωνιστούν, θα καταλήξουμε σαν την χαοτική επιλογή του Αγίου Μαρίνου. Μια σοβαρή, καταξιωμένη επιτροπή θα πρέπει να καταλήξει σε όχι πάνω από 10 με 15 συμμετοχές που θα διαγωνιστούν τελικά με κριτήριο όχι μόνο την ηχογράφηση αλλά και ζωνταν΄ές ακροάσεις.

    Απάντηση
  4. Λάιος
    Λάιος says:

    Ίσως ημιτελικός για νεοεμφανιζόμενους χωρίς σημαντική δισκογραφία. Ειναι ωραίο το σόου να γίνει και μια πλατφόρμα ανάδειξης νέων ταλέντων αλλά να νιώθουν και οι εγχώριες διασημότητες μια διάκριση. Καλο θα ήταν στον τελικό να προστεθεί και επιτροπή ξένων ειδημόνων. Λιγότερα παρατράγουδα θα έχουμε, παρά αν η επιτροπή είναι εγχώριοι και αναπόφευκτα διαπλεκόμενοι με τον α ή β τρόπο. Αλλα και για να μετριάσουμε την κυριαρχία τοπικών σταρ με ισχυρό φαν μπέις στην περίπτωση που δεν έχουν όντως το καλύτερο τραγούδι. Βλ. Μαντώ 2003.
    Τελος, οπωσδήποτε αναλυτική βαθμολογία στον τελικό. Για το σασπένς ζουν ολοι.

    Απάντηση
  5. Tina
    Tina says:

    Δεν νομίζω ότι θα ισχύσει κάτι τέτοιο λογικά θα το είχατε πληροφορηθεί πρώτη ας γίνει ένας αξιοπρεπής εθνικός τελικός με δυνατά τραγούδια και ας λείπουν οι ημιτελικοί.

    Απάντηση
  6. Κωνσταντίνος
    Κωνσταντίνος says:

    Ελπίζω να μην ισχύει.
    Είναι άλλο να κάνεις εθνικό τελικό και άλλο φεστιβάλ. Οι περισσότερες χώρες που έχουν προημιτελικες βραδιές το έχουν εξελιξει σε μορφή φεστιβάλ.
    Μια ιδέα με προημιτελικες βραδιές θα ήταν λάθος γιατί θα αποθάρρυνε μεγάλα ονόματα ή έστω πιο εμπορικά. Μπορεί να κουράσει, να μαζέψει μετριότητες και να είναι δώρον αδωρον με χαμηλή τηλεθέαση.
    Μια βραδιά με τουλάχιστον δέκα τραγούδια θα ήταν οκ.
    Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι μια επιπλεον μαγνητοσκοπημένη εκπομπή που να δείχνει πως έφτασε η ΕΡΤ στην τελική επιλογή των δέκα, δώδεκα, δεκαπέντε τραγουδιών.

    Απάντηση
  7. Esc_Lover
    Esc_Lover says:

    Είμαι υπέρ δύο ημιτελικών, όπου ο κάθε ένας να έχει 14 τραγούδια. Ετσι, θα προκριθούν 7 τραγούδια από τον πρώτο ημιτελικό και 7 από τον δεύτερο και θα έχουμε έναν ωραιότατο τελικό με 14 τραγούδια.

    Για το σασπένς στον τελικό, το κοινό θα ψηφίσει σε πρώτο γύρο ανάμεσα σε όλα τα τραγούδια και θα μείνουν μόνο τα 3 καλύτερα και μετά θα ψηφίσουμε ποιο θα μας εκπροσωπήσει.

    Με το να κάνει η ερτ και ημιτελικούς, κάνει κάτι σοφό: Αφενός διώχνει τις σκιές του παρελθόντος ότι δηλαδή αποκλείει καλά τραγούδια από την τελική φάση ( βλέπε και “του αιγαίου τα μπλουζ” και τόσα άλλα… Βλέπε και Κροατία που είχαν οι επιτροπές 26ο τον Baby Lasagna κτλ κτλ) και αφετέρου δίνει αφορμή να ακούσουμε περισσότερη μουσική και να προβληθεί η δουλειά περισσότερων (και ανερχόμενων και καταξιωμένων).

    Με αυτό τον τροπο η ερτ καθαρά σου λέει “ορίστε τι παρέλαβα, σε αφήνω να τα δεις και να τα ακούσεις και να τα κρίνεις”. Έτσι αυτομάτως κόβει κάθε γκρίνια!

    Οσο για το θέμα του αν θα αρέσει αυτό σε όλους τους καλλιτέχνες, πιστεύω ακράδαντα ότι Κανένας δεν θα αποθαρρυνθει αν ανακοινώσει νωρίς η ερτ τη διαδικασία και ειναι δυνατή/καλή παραγωγή ο ελληνικός τελικός και αυτό για τον εξής απλό λόγο : Αν ο Χ καλλιτέχνης έχει ρίξει δουλειά σε τραγούδι, παρουσίαση, στήσιμο κτλ και πιστεύει στη δουλειά του και στον εαυτό του, είτε διαγωνιστεί σε έναν τελικό είτε περάσει και από έναν ημιτελικό, το ίδιο είναι για αυτόν. Ίσα ίσα που είναι αφορμή και για διαφήμιση αλλά και παραπάνω εξάσκηση του στησίματός του επί σκηνής, το να το εκτελέσει 2 ή 3 φορές το τραγούδι του στο stage. Ο καλλιτέχνης που έχει στόχο και δυνατή ομάδα πίσω του και αυτοπεποίθηση δεν Κολωνει και δεν φοβάται. Πάει για ψηλά, για να σαρώσει. Δεν τον ψαρώνει και μία ημιτελική βραδιά πριν τον τελικό.

    Υγ: και στην πραγματική Eurovision, κοινό και επιτροπές από όλη την ευρώπη θα κρίνουν τη συμμετοχή κάθε χώρας ΠΡΩΤΑ σε ημιτελικό και μόνο αν την κρίνουν καλή (συγκριτικά με τις υπόλοιπες) θα την αφήσουν να περάσει τελικό για να διαγωνιστεί εκ νέου εκεί. Λοιπόν ας αφήσουν κάποιοι τους εγωισμούς και ας μπούνε στο νόημα της Eurovision από τώρα κιόλας: η Eurovision είναι διαγωνισμός πολυεπίπεδος που έχει και ημιτελική φάση γιαυτό ο καλλιτέχνης μας ας έχει πάει προπονημενος και με το σπαθί του. Αν πχ έχει πάει στη Βασιλεία να μας εκπροσωπήσει, έχοντας καταφέρει να νικήσει τον εδώ διαγωνισμό των πχ 28 συμμετοχών, τότε η επιτυχία εκεί είναι δεδομένη. Θα δείτε ότι οι συμμετοχές φέτος σε εμάς εδώ θα είναι καταπληκτικες. Πολλά καλά τραγούδια, το περίμεναν καιρό αυτό οι καλλιτέχνες. Ερτ καντο ωραία, δώσε μας ευκαιρία για πολλές βραδιές με μουσική.

    Απάντηση

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *