Ελλάδα: Νέες πληροφορίες για άνοιγμα της διαδικασίας επιλογής της ΕΡΤ!
Πριν από λίγο μέσα από την εκπομπή Super Katerina του Alpha, ο δημοσιογράφος Γιάννης Πουλόπουλος ανέφερε πως σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει, η ΕΡΤ προσανατολίζεται μετά και τις αλλαγές στον τρόπο ψηφοφορίας που ανακοινώθηκαν από την EBU, να ανοίξει τη διαδικασία επιλογής εμπλέκοντας περισσότερους ανθρώπους. Απέρριψε πάντως την όποια πιθανότητα υπάρχει για διεξαγωγή ανοιχτού εθνικού τελικού.
Ο Γιάννης Πουλόπουλος γνωστός για την αγάπη του στον διαγωνισμό της Eurovision, αφού παρουσίασε πρώτα τις αλλαγές στο σύστημα ψηφοφορίας του διαγωνισμού ανέφερε πως σύμφωνα με τις πληροφορίες του είναι πολύ πιθανό ο Φώτης Σεργουλόπουλος να είναι αυτός που θα δώσει το 12αρι της ελληνικής κριτικής επιτροπής στον τελικό, ενώ επιβεβαίωσε και το ρεπορτάζ από τις Τυπολογίες, λέγοντας πως η ΕΡΤ μετά την απόφαση της EBU να ψηφίζει μόνο το κοινό στους ημιτελικούς, προσανατολίζεται στο άνοιγμα της διαδικασίας επιλογής.
Τα σενάρια σύμφωνα με τα οποία θα μπορούσε να γίνει το παραπάνω, είναι είτε μέσω μίας διαδικτυακής ψηφοφορίας, είτε μέσω ενός panel στο οποίο θα συμμετέχουν eurofans και άνθρωποι που γνωρίζουν τον διαγωνισμό. Με αυτό τον τρόπο και χωρίς οικονομικό κόστος – αφού αυτό είναι και το τροχοπέδη για την διεξαγωγή ενός ζωντανού εθνικού τελικού – θα υπάρξει και η συμμετοχή και η άποψη του κοινού, που από το 2023 ενισχύεται σημαντικά στην ψηφοφορία της Eurovision.
Με το άνοιγμα της διαδικασίας συμφωνούν ήδη κάποιοι από τους καλλιτέχνες που έχουν καταθέσει συμμετοχή. Τις προηγούμενες ημέρες σας αναφέραμε τα όσα μας μετέφερε ο Victor Vernicos, ενώ τις υπόλοιπες ημέρες θα έχουμε δηλώσεις και από περισσότερους καλλιτέχνες.
Παρακάτω δείτε το live μας για την αλλαγή του τρόπου ψηφοφορίας, με καλεσμένο μας τον Άγι Μενούτη:
Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovisionfun για όλες τις εξελίξεις!
“….είτε μέσω μίας διαδικτυακής ψηφοφορίας, είτε μέσω ενός panel στο οποίο θα συμμετέχουν eurofans και άνθρωποι που γνωρίζουν τον διαγωνισμό”
Εξαιρετική και λογική (προ των πυλών) απόφαση. Μεταξύ των δύο σεναρίων θα ήθελα τη διαδικτυακή ψηφοφορία. (Ακομα μεγαλύτερο εύρος και περισσότερες απόψεις)
Αν επικρατήσει το σενάριο ενός panel από eurofans θα μπορούσε να συμμετέχει στο panel αυτό και κάποιος από εμάς ή αποκλειστικά μέλη σελίδων σχετικων με το διαγωνισμού; (Βλ. Eurovisionfun, ogae, infe κλπ)
κοντά σε κάτι στο στυλ Τσεχίας λογικά θα πάμε λοιπόν. Συμφωνώ! Επίσης πι καλλιτέχνες αν πριν είχαν έναν λόγο ότι δεν αναφερόταν από πριν ποια θα είναι ο τροπος της τελικής επιλογής (που δρν συμφωνώ καθώς πρώτα θα δει γ ΕΡΤ και μετά θα κρίνει αν επικρατεί ο μονόφθαλμος ανάμεσα στους τυφλούς τι να τον κάνει τον ανοιχτό τρόπο επιλογής, βλ.: πέρσι!) τώρα σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να πουν όχι αλλιώς ας κάτσουν να κοπούν..αν είναι αρνητικοί ας κάτσουν σπίτι τπυς. Έλεος πια με απίστευτο ψώνιο μερικών… είπαμε, έχει όμως κ ένα όριο!
Ίσως κάτι σαν το σύστημα που εφάρμοσε η Γερμανία, τη χρονιά νομίζω που ακυρώθηκε ο διαγωνισμός: επιλογή 100-200 ατόμων που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον και θα επιλεγούν βάσει ηλικίας και εύρους ακουσμάτων (Στη γερμανική επιλογή, αν θυμάμαι καλά οι ενδιαφερόμενοι επέλεγαν από μία λίστα τραγουδιών τα αγαπημένα τους, ώστε να προσδιοριστεί αλγοριθμικά το στιλ μουσικής που ακούν). Με αυτόν τον τρόπο ούτε τα τραγούδια είναι απαραίτητο να κυκλοφορήσουν ευρέως πέραν κάποιων αναπόφευκτων μικροδιαρροών.
Αστειευόμενος να πω ότι αν θέλει φοκους γκρουπ η ΕΡΤ δεν χρειάζεται γιατί ήδη το Eurovisionfun υπερχει και κάνει καλα την δουλειά του.. χαχα. Το θέμα όμως είναι να υπάρχει και γνώμη από κοινό εκτός συνόρων.
Tα τραγούδια που θα περάσουν στην τελική φάση (δέκα θα ήταν ένας καλός αριθμός) θα πρέπει να παρουσιαστούν ζωντανά σε ειδική εκπομπή και η απόφαση να ληφθεί από επιτροπή και κοινό. Δεν μπορώ να καταλάβω πως η ΕΡΤ που έχει αρκετές ζωντανές μουσικές εκπομπές στο πρόγραμμά της, δεν μπορεί να διοργανώσει μία δίωρη μουσική βραδιά και να δώσει την ευκαιρία στους καλλιτέχνες να ακουστούν εντός και εκτός Ελλάδας και στο νικητήριο τραγούδι την ευκαιρία να προβληθεί πολύ πριν τον διαγωνισμό. Θεωρώ αστειότητες να αντιγράψουμε αποτυχημένες συνταγές όπως της Τσεχίας (που η μοναδική φορά που βρέθηκε στη δεκάδα με το σύστημα της διαδικτυακής ψηφοφορίας ήταν το 2018) ή τα focus groups που έστειλαν τη Γερμανία στον πάτο της βαθμολογίας πέρσι. Και ακόμα χειρότερο αστείο να αποφασίσουν κάποιοι δήθεν ειδήμονες φαν του διαγωνισμού.
Άλλωστε όλοι θυμόμαστε πως εντελώς διαφορετικά ήταν τα τραγούδια που ξεχωρίζαν ως φαβορί όταν κυκλοφορούσαν οι ηχογραφήσεις στο διαδίκτυο και εντελώς διαφορετικό το αποτέλεσμα μετά τις ζωντανές εμφανίσεις τις χρονιές που διεξαγόταν τελικός.
Εγω πιστευω οτι πρεπει να εμμεινουμε σε κατι τυπου Κουρτη. Μια δυνατη μπαλαντα εχει πιο ευκολα τη στηριξη των επιτροπων και μη γελιομαστε ψηφιζει και το κοινο μπαλαντες. Δεν υπαρχει περιπτωση 10/10 τραγουδια που θα προκριθουν απο τον καθε ημιτελικο να ειναι up tempo. Αρα πηγαινουμε με μια δυνατη μπαλαντα που θα αρεσει και στον κοσμο και παμε στον τελικο για το καλυτερο. Οι νεοι κανονες μπορουν να λειτουργησουν ως μπανανοφλουδα για πολλες χωρες, να στειλουν δηλαδη χορρευτικα κλπ και αυτο θα ευνοησει τις χωρες που θα εμμεινουν σε κατι πιο μπαλαντοειδες, δουλεμενο και jury friendly, γιατι θα ειναι λιγες και θα ξεχωρισουν.
Θεωρώ ότι εθνικός τελικός με την έννοια που όλοι γνωρίζουμε δεν θα γίνει. Λογικά θα γίνει κάτι άλλο όπως σε Τσεχία και Ελβετία.