Ελλάδα: Εκτός Eurovision 2024 και η Μαρία Κοζάκου!

Με ένα μακροσκελές κείμενο στο προσωπικό της προφίλ η Μαρία Κοζάκου ανακοίνωσε την αποχώρηση της από το project Eurovision, το οποίο υπηρετεί από το 2011 από την θέση της σχολιάστριας για την ΕΡΤ.

Η Μαρία Κοζάκου αφού κάνει ολόκληρη αναδρομή στα χρόνια που βρέθηκε τόσο μαζί με τον Γιώργο Καπουτζίδη, όσο και μαζί με την Τζένη Μελιτά, αλλά και μόνη της, στην θέση της σχολιάστριας της ελληνικής μετάδοσης για τον διαγωνισμό της Eurovision, ανακοινώνει το τέλος της συμμετοχής της σε ό,τι έχει να κάνει με τον θεσμό. Αναλυτικά:

Eurovision τέλος
Είναι πολύ ωραίο να μπαίνεις σε μια περιπέτεια με μεγάλη χαρά και να βγαίνεις με ακόμα μεγαλύτερη.
Όπως είχα αποφασίσει από πέρσι, αμέσως μετά το Τορίνο, η φετινή χρονιά στο Λίβερπουλ θα ήταν η τελευταία μου στο ρόλο της παρουσίασης. Από το 2006, αρχικά μόνο για το ραδιόφωνο και από το 2011 και για την τηλεόραση, συμμετείχα στο μεγαλύτερο τηλεοπτικό γεγονός της κάθε χρονιάς και στο δημοφιλέστερο προϊόν που διαχειρίζεται η εθνική μας τηλεόραση. Η δουλειά του παρουσιαστή, έτσι όπως τουλάχιστον την αντιλαμβάνομαι και έτσι το εφαρμόσαμε με τον Γιώργο και με την Τζένη, είναι αυτή του αγγελιοφόρου, όχι του πρωταγωνιστή. Το μέλημά μας ήταν κάθε χρόνο, εκτός από την ακρίβεια της πληροφορίας, να τηρείται εκείνη η χρυσή ισορροπία στο σχόλιο και την ευγένεια/γενναιοδωρία για κάθε συμμετοχή. Ολοι έχουν όνειρα. Θέλαμε και πιστεύω καταφέραμε να κρατηθούμε μακριά από επικριτικές αναφορές, εξυπνακισμούς και φυσικά τη διάχυτη στο δημόσιο λόγο τοξικότητα. Και όσο περνούσαν τα χρόνια, προσπαθούσαμε ακόμα περισσότερο να σχολιάζουμε με ευγένεια ακόμα και γλυκύτητα, ώστε να κάνουμε τη διαφορά. Ήταν όνειρό μου να μεταδώσω τη Eurovision από τότε που ασχολούμαι επαγγελματικά με το άθλημα. Γιατί η Eurovision ήταν πάντα για μένα μια ευκαιρία να γνωρίσουμε γλώσσες, πολιτισμούς, χρώματα, συνήθειες, ιδιώματα, νέα ταλέντα και κυρίως να καταργήσουμε τα σύνορα, να έρθουμε οι άνθρωποι, οι λαοί, οι χώρες πιο κοντά. Να ανοίξουμε τα μάτια μας και τα αυτιά μας –και ας πονούσαν κάποιες φορές- σε αυτά που απασχολούν κοινωνίες μακριά από εμάς. Να καταργήσουμε τα σύνορα και να δούμε πόσο μοιάζουμε. Η σκηνή της Eurovision ήταν πάντα δεκτική και ανοιχτή στην ετερότητα πολύ πριν αυτή γίνει της μόδας. Αδιαφόρησε πρώτη για τον καθωσπρεπισμό, την ίδια ώρα που προωθούσε την πολιτική ορθότητα, αμφισβητώντας την παράλληλα. Μίλησε πολιτικά παρότι πολεμήθηκε ιδεολογικά. Χρησιμοποιήθηκε από κυβερνήσεις για προώθηση «ιδεών» άλλοτε με επιτυχία και άλλοτε με αποτυχία. Οσο πιο λειτουργική και διαφανής είναι η Δημοκρατία, τόσο πιο καλλιτεχνική και ακομπλεξάριστη είναι η συμμετοχή της εκάστοτε χώρας. Οσο πιο ατελής η Δημοκρατία και άρα πιο εξαρτημένη η εκάστοτε δημόσια ραδιοτηλεόραση, τόσο πιο «κλειστή» και σοβαροφανής γίνεται η ιστορία των συμμετοχών της κάθε χώρας. Δεν είναι καθόλου τυχαία η απόσυρση από το διαγωνισμό χωρών που συντηρητικοποιούνται και απομονώνονται.
Τι κέρδισα από τη Eurovision; Κέρδισα την αγάπη και την οικειότητα από ένα πολύ μεγάλο κοινό, που δεν θα μπορούσα να είχα ονειρευτεί ως άνθρωπος του ραδιοφώνου. Και ιδιαίτερα από πολύ μικρές ηλικίες. Το σημαντικότερο όμως που κέρδισα ήταν μια σχέση ζωής. Ο Γιώργος Καπουτζίδης ήταν ο λόγος που συνέχισα να μεταδίδω τα τελευταία χρόνια και να προσπαθώ/ούμε να βρίσκουμε κάτι νέο, φρέσκο, καινούριο στις μεταδόσεις μας. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο «κέρδος» από μια ζεστή, ειλικρινής σχέση με έναν υπερταλαντούχο, ολοκληρωμένο άνθρωπο. Αυτά όμως είναι προσωπικά και αφορούν τους δυο μας.
Eurovision τέλος λοιπόν. Δεν θα ξεχάσω ποτέ εκείνους που μου έδωσαν την ευκαιρία και με εμπιστεύτηκαν και τους ευχαριστώ, ξέρουν εκείνοι. Από την αρχή ως και σήμερα. Το κριτήριο πάντα για μένα ήταν και είναι να συνεργάζομαι με ωραίους ανθρώπους, σε ένα πνεύμα ομαδικό, αλληλοβοήθειας και στήριξης και σε ένα αξιακό πλαίσιο που βάζει πάνω από όλα το ήθος. Η φετινή επιλογή της ΕΡΤ στο πρόσωπο της Μαρίνας Σάττι έρχεται και ως προσωπική δικαίωση, καθώς ήταν κάθε χρόνο η πρότασή μου, ακόμα και πριν τη «Μάντισσα». Μια καταπληκτική χρονιά έρχεται λοιπόν για τους φίλους του διαγωνισμού, τους οποίους, επίσης, θέλω να ευχαριστήσω που με έκαναν πάντα να νιώθω μέλος της παρέας τους. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη διακριτικότητά τους.
Ένα κεφάλαιο κλείνει για να ανοίξει ένα άλλο, ακόμα πιο συναρπαστικό, προκλητικό και δημιουργικό.
Και φυσικά, πάντα «καλή επιτυχία Ελλάδα».
Το τέλος της Μαρίας Κοζάκου από το project Eurovision, έρχεται σε μία χρονική στιγμή όπου η ΕΡΤ μετά την ανακοίνωση της Μαρίνας Σάττι ως εκπροσώπου μας στην Eurovision 2024 και μετά την επιστροφή της Δώρας Χειράκη και της Σοφίας Δρανίδου, επιχειρεί να κάνει ένα ολικό restart, μετά την φετινή επεισοδιακή χρονιά, που τόσο πλήγωσε την εικόνα της.
Οι Typologies θυμίζουμε σε πρόσφατο δημοσίευμά τους, ανέφεραν πως η διοίκηση της ΕΡΤ εξέταζε το ενδεχόμενο να κάνει αλλαγή στην θέση του σχήματος των σχολιαστών, κάτι που φαίνεται πως θα γίνει πραγματικότητα, μετά και την αποχώρηση της Μαρίας Κοζάκου.
Η Μαρία Κοζάκου εκτός από σχολιάστρια υπήρξε και μέλος της επιτροπής της ΕΡΤ, που επέλεξε τις τρεις τελευταίες συμμετοχές μας.
Μένει πλέον να δούμε σε μία χρονιά που θα έχει μεγάλο τηλεοπτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, μετά την επιλογή της Μαρίνας Σάττι, ποιος ή ποιοι θα είναι αυτοί που θα αναλάβουν τον σχολιασμό της ΕΡΤ, σε μία διοργάνωση που αναμένεται η τηλεθέαση να χτυπήσει κόκκινο!
Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovisionfun για όλες τις εξελίξεις!
15 ΣΧΟΛΙΑ
  1. David
    David says:

    Η μία από τους 3 βασικούς υπευθυνούς του φετινού μας ξεφτιλίσματος ήταν δικαιο και έγινε πράξη να φύγει! Κι όχι κα Κοζάκου πλην 10-15 γλυφτρών κανένας άλλος fan δεν σας συμπαθεί μετά τα όσα κάνατε και είπατε! Στο καλό να πάτε, αλλά δεν θα μας λείψετε καθόλου!

    Απάντηση
  2. Music -Man
    Music -Man says:

    Σε ευχαριστούμε, αλλά στο καλό και εσύ. Και εγώ την θεωρώ υπεύθυνη για την επιλογή του Βίκτωρα. Δεν ξέρω πώς και γιατί, αλλά την θεωρώ ..Αν δεν ήταν στο πλάι της ο Καπουτζίδης, ούτε που θα την υπολόγιζε κάποιος! Στο καλό λοιπόν!

    Απάντηση
  3. Ben
    Ben says:

    Τέλεια, τα καλά νέα για την Ελλάδα συνεχίζονται. Η ΕΡΤ συνεχίζει να τικαρει τα κουτάκια ένα ένα ώστε να μπει σωστά ξανά στον σωστό δρόμο!!!

    Απάντηση
  4. Γιάννης
    Γιάννης says:

    Ελπίζω αυτό να σημαίνει ότι δεν θα ασχοληθεί και με την επιλογή του τραγουδιού, όπως ελπίζω και να μην ασχοληθεί (ποτέ ξανά) κανείς από την 7μελη επιτροπή με την επιλογή του τραγουδιού ή του καλλιτέχνη που θα μας εκπροσωπήσει. Χαίρομαι πάντως που η ΕΡΤ φαίνεται να ξύπνησε από τα λάθη της. Να δούμε αν αυτό θα είναι μόνιμο ή μετά από λίγα χρόνια θα έχουμε πάλι δράματα.

    Και μια ερώτηση προς το eurovisionfun (αν επιτρέπεται να την απαντήσετε): ξέρετε πώς θα γίνει η επιλογή του τραγουδιού για το ’24; Ελπίζω να την μάθουμε σύντομα, γιατί είναι μια πολύ κρίσιμη διαδικασία.

    Απάντηση
  5. Ιωνάθαν
    Ιωνάθαν says:

    Αποχαιρετούμε την Ελληνίδα Rosie O’Donnell και την ευχαριστούμε για τις απολαυστικές , ποιοτικές και εξευρωπαϊσμένες μεταδόσεις της.

    Κάποιος κακός άνεμος φύσηξε φέτος στην ΕΡΤ και διώχνουν έναν έναν τους παράγοντες που συμμετείχαν στην ανάδειξη ταλέντων όπως η Στεφανία με και η Αμάντα μας με φίνες ευρωπαϊκής υφής συμμετοχές που αρίστευσαν.

    Δεν τον θέλει ο Έλληνας τον εξευρωπαϊσμό του. Το γουστάρει το τουρλού τουρλού. Το λιγουρευεται το βρώμικο από την καντίνα. Λατέρνα-τιβ , νταούλι και φιλότιμο. Απαξιώ.

    Απάντηση
  6. Eurofan
    Eurofan says:

    Την ευχαριστούμε για τις εξαιρετικές παρουσιάσεις κ παρουσίες, τουλάχιστον σ όσα βλέπαμε εμείς, μέχρι το 2022. Όταν ανακοίνωσε ο καπουτζιδης την αποχώρηση του, θυμάμαι να λέω ότι ελπίζω να μείνει αυτή τουλάχιστον
    Ωστόσο, μας αναγκάζει μ αυτήν την άλλη μια χρονιά να κάνουμε το αποχαιρετιστηριο λίγο πιο… mixed. Από λάθος σε λάθος πήγαινε πέρυσι τόσο επικοινωνιακα όσο και στις σοβαρές αποφάσεις π κλήθηκε να πάρει.
    Τουλάχιστον, κάνει το αντίο πολύ πιο εύκολο, ευχάριστο μάλλον. Πως γίνεται μια γυναίκα π όλοι οι eurofans σχεδόν εκτιμούσαν ένα χρόνο τέτοια εποχή να τα έκανε έτσι;
    Στο καλό, ευχαριστούμε, αλλά δεν θα μας λείψεις

    Απάντηση
  7. Κωνσταντίνος
    Κωνσταντίνος says:

    Έπρεπε να είχε αποσυρθεί από πέρσι γιατί με τη επιλογή του Βίκτωρα (συνυπεύθυνη) κατάφερε να γίνει πολύ μισητή. Καλά αυτό το: “Οσο πιο λειτουργική και διαφανής είναι η Δημοκρατία, τόσο πιο καλλιτεχνική και ακομπλεξάριστη είναι η συμμετοχή της εκάστοτε χώρας.” Με κάνε οριακά να τη σιχαθω…
    Καλή συνέχεια σε ο,τι κάνει μακριά από το διαγωνισμό! Όπως και ο Παπαδημητρίου. Ευτυχώς παίρνουν πόδι όλοι οι ακατάλληλοι…
    Πάντως μόνο τυχαίες δεν είναι αυτές οι απομακρύνσεις έναν μήνα πριν το δικαστήριο που εκκρεμεί….
    Αυτό για να ξυπνάνε μερικά χαπατοsites και χαπατοfans που υποστήριζαν κάθε κίνηση της περσινής μας συμμετοχής και είχαν γίνει εμμονικοι στο ότι απλά η Μελίσα δεν μπορούσε να διαχειριστεί την ήττα της. Τραγικοί….
    Τέλος πάντων ουδέν κακό αμιγές καλού. Τα νέα γίνονται όλο και πιο ευχάριστα και είναι ακόμα Νοέμβρης!

    Απάντηση
  8. Νικος Μπουγας
    Νικος Μπουγας says:

    Δεν μπορώ παρά να μοιραστώ μαζί σας την στεναχώρια και την πικρία μου μόνο και μόνο στο άκουσμα της είδησης αυτής. Θα πέσω σε κατάθλιψη. Κανείς eurofan δεν πρόκειται να συμμετέχει φέτος σε αυτό το φεστιβάλ χωρίς τα αιχμηρά, σοβαρά μα και συνάμα χαριτωμένα σχόλια της καλύτερης σχολιάστριας του συγκεκριμένου φεστιβάλ. Λυπούμαι αλλά ούτε η ίδια η ζωή δεν έχει νόημα. Για αντίποινα θα ανέβω στα κάγκελα της ΕΡΤ όπως η Ζωή το 2013. Ποιος θα ξεχάσει την εξαιρετική της πορεία όχι μόνο στο σχολιασμό αλλά και στην επιλογή του καλλιτέχνη μας πέρυσι που έλαβε 2 ολόκληρους βαθμούς από την Αρμενία. Έστω το σχολιασμό της Αρμενίας θα τον αναλάβει;

    Απάντηση
  9. Πικρή αλήθεια
    Πικρή αλήθεια says:

    Αναφορικά με το κείμενο της κ. Κοζάκου, είναι πολύ αξιοπρεπές και δεν απαξιώνει σε καμία περίπτωση το πρόγραμμα που λέγεται διαγωνισμός τραγουδιού Γιουροβίζιον. Μου κάνει εντύπωση πάντως που αυτοί που κάνουν πάρτυ που αποχώρησε, δεν τονίζουν ότι η επιλογή της Μαρίνας Σάττι ήταν δικιά της επιλογή. Άρα μη μιλάμε για αλλαγή πλεύσης της ερτ φέτος αφού υλοποιεί προτάσεις ανθρώπων που είχαν εμπλακεί στο εν λόγω πρότζεκτ για χρόνια.

    Απάντηση

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *