Editorial: Πως θα έπρεπε να ψηφίσει ο κ. Γιαννούτσος στην επιτροπή της ΕΡΤ!

Με έκπληξη ομολογώ πως διάβασα τις δηλώσεις του κ. Γιαννούτσου για την συμμετοχή του στην επιτροπή της ΕΡΤ στην Eurovision 2023 και για το περιβόητο 4 που έδωσαν στην συμμετοχή της Κύπρου, μία βαθμολογία που στέρησε το top10 από τον Andrew Lambrou και το υπέροχο Break A Broken Heart. Ήταν ένα ακόμη επεισόδιο, από τα αναρίθμητα πλέον του σήριαλ, “Όλοι οι ακατάλληλοι της ΕΡΤ, μαζί στην Eurovision 2023”! Τι εννοώ, αν διαβάσατε παρακάτω θα καταλάβετε.

Προτού όμως πούμε γιατί η δήλωση αυτή του κ. Γιαννούτσου εκθέτει την ΕΡΤ και αποδεικνύει πως ήταν παντελώς ακατάλληλος τελικά για να συμμετάσχει στην επιτροπή της Ελλάδας στον φετινό διαγωνισμό της Eurovision, ας θυμηθούμε τι δήλωσε νωρίτερα:

«Ακούσαμε τα τραγούδια και μας είχε ζητηθεί να βαθμολογήσουμε με βάση με αυτό που ακούσαμε. Βαθμολογούσαμε από 1 έως το 10. Σε κάποια βάλαμε 5 πχ, σε κάποιους μηδέν. Δεν μας άρεσε εκείνο το τραγούδι (σ.σ. του Άντριου Λάμπρου) και τρελάθηκε ο κόσμος γιατί δεν πήρε 10 από την επιτροπή η Κύπρος. Αν μας είχαν πει από την αρχή “παιδιά εσάς επέλεξε η EBU να είστε η επιτροπή που θα ψηφίσετε αλλά στην Κύπρο θα βάλετε 10”, εγώ θα τους έλεγα δεν πάω. Θες εμένα για την κρίση μου, αλλιώς βάλε εσύ βαθμό. Και βέβαια δέχτηκα αρνητικά μηνύματα, πολύ αρνητικά, “ψόφους” και τέτοια».

Τα όσα δηλώνει λοιπόν ο κ. Γιαννούτσος έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τους κανονισμούς της Eurovision 2023, που ορίζουν με σαφήνεια τι πρέπει να ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΝ στα τραγούδια τα μέλη των κριτικών επιτροπών προκειμένου να δώσουν την βαθμολογία τους.

Σύμφωνα λοιπόν με τους κανονισμούς τα μέλη των επιτροπών οφείλουν να αξιολογούν και να βαθμολογούν τα κάτωθι, πριν δώσουν την τελική τους κατάταξη των τραγουδιών:

  • Song (τραγούδι)
  • Vocal capacity (φωνητική ικανότητα)
  • Stage presentation (σκηνική παρουσία)
  • Overall impression (γενική αποτίμηση)

Η δήλωση του κ. Γιαννούτσου όπως αντιλαμβάνεστε δείχνει μία παντελή άγνοια επί των κανονισμών και επί του περί τίνος γενικά πρόκειται, το να είσαι μέλος της κριτικής επιτροπής στην Eurovision, τον ρόλο σου και πως οφείλεις να ψηφίσεις. Δεν αρκεί να ακούς απλά τα τραγούδια και να τα αξιολογείς με το προσωπικό σου γούστο, γιατί αυτό στην ουσία κάνει το κοινό, που δίνει το 50% περίπου της τελικής βαθμολογίας.

Ο ρόλος των κριτικών επιτροπών είναι σαφής και είναι στο διαγωνισμό για να αξιολογούν και κάποια πιο ειδικά ζητήματα, για αυτό εξάλλου και απαρτίζονται υποτίθεται από ειδικούς του χώρου, γιατί ακριβώς η EBU ζητά τη γνώμη επαγγελματιών του χώρου, ώστε να μπορούν να βαθμολογήσουν και όλα όσα αναφέρονται λεπτομερώς στους κανονισμούς, κάτι που το κοινό που δεν έχει τις γνώσεις των ειδικών δεν μπορεί να πράξει εύκολα.

Για να μην είμαι όμως άδικος, δεν πιστεύω πως κάποιος από την ελληνική αποστολή, είτε η τότε αρχηγός αποστολής είτε κάποιος άλλος, που είναι υπεύθυνη για την σύσταση της επιτροπής και την διεξαγωγή της ψηφοφορίας μπήκε στη διαδικασία να τους ενημερώσει, αφού πιθανότατα και οι ίδιοι της αποστολής αγνοούσαν τα παραπάνω. Πως εξάλλου να γνωρίζουν αυτά, όταν αγνοούσαν σημαντικότερα, που κόντεψαν να τινάξουν την ίδια την εγκυρότητα της βαθμολογίας της ελληνικής κριτικής επιτροπής στον αέρα. Όπως πχ πως απαγορεύεται να συμμετέχουν στην επιτροπή παραπάνω από ένα μέλη που να έχουν εργασιακή σχέση με τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα που τους όρισε, όπως και ότι πρέπει να έχουν διαφορετικό επαγγελματικό background και όχι να είναι όλοι τους ραδιοφωνικοί παραγωγοί. Εδώ απλά στάθηκε τυχερή η ΕΡΤ, αφού κανένα από τα υπόλοιπα μέλη της EBU δεν μπήκε στη διαδικασία να κινήσει τη διαδικασία για ακύρωση της ελληνικής βαθμολογίας.

Καλύτερα λοιπόν κ. Γιαννούτσο να αφήσετε τις δηλώσεις για την Eurovision κατά μέρος, γιατί όσο κάποιος εμπλεκόμενος με την ελληνική συμμετοχή στην Eurovision 2023 από οποιαδήποτε θέση ανοίγει αυτό το ζήτημα, όσο και πιο εκτεθειμένη καταλήγει η ΕΡΤ.

Τελειώνοντας, σαφώς και τα όσα αναφέρει για το μέγεθος της κριτικής που δέχθηκε, με ύβρεις, κατάρες κλπ είναι καταδικαστέα. Απλά δυστυχώς για τον ίδιο βρέθηκε στην λάθος θέση, την λάθος χρονιά, κάνοντας κι αυτός ένα μοιραίο λάθος και τον πήρε η μπάλα της γενικότερης κατακραυγής.

Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovisionfun για όλες τις εξελίξεις!

1 reply
  1. CeCe
    CeCe says:

    Αρχίσαμε πάλι την γκρίνια. Είναι δυνατόν κάποιοι να μην καταλαβαίνουν τα αυτονόητα; Ότι δηλαδή η οποιαδήποτε κριτική επιτροπή είναι εκεί που είναι για να κρίνει αντικειμενικά και όχι με βάση φιλίες/συμμαχίες κλπ. Τα πράγματα είναι απλά: η επιτροπή έκρινε ότι ο Andrew ήταν για 4άρι και αυτό του έδωσε. Εξάλλου, και οι υπόλοιπες επιτροπές (με εξαίρεση το 10 της Πολωνίας) έδωσαν στην Κύπρο μέτριες έως χαμηλές βαθμολογίες, οπότε δεν στέκει το επιχείρημα ότι ο Andrew ήταν εξαιρετικός και αδικήθηκε από την ελληνική επιτροπή.

    Απάντηση

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *