Σουηδία: Απαγορεύονται οι τσάντες σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις, από την περασμένη Τετάρτη! | Πώς επηρεάζονται το Melodifestivalen και η Eurovision;

Με βάση το αυξημένο επίπεδο τρομοκρατικής απειλής, η Σουηδική Αστυνομία αποφάσισε να απαγορεύσει τις τσάντες σε μεγάλες εκδηλώσεις στη Σουηδία.

Ο Per Engström, προϊστάμενος του τμήματος συντονισμού στο Εθνικό Τμήμα Επιχειρήσεων, σχολιάζει την απόφαση:

“Η απόφαση ελήφθη υπό το φως της αύξησης του επιπέδου τρομοκρατικής απειλής, με στόχο την αύξηση της ασφάλειας. Είναι ένα συγκεκριμένο μέτρο που θα περιορίσει τις δυνατότητες μεταφοράς αντικειμένων που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τους ανθρώπους που επισκέπτονται μια εκδήλωση.”

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της Σουηδικής Αστυνομικής Αρχής, οι δημοσιογράφοι που εργάζονται στις συγκεκριμένες εκδηλώσεις δεν θεωρούνται κοινό και, ως εκ τούτου, δεν θα επηρεαστούν από αυτήν την απόφαση. Ωστόσο, μένει να δούμε πώς θα αντιμετωπιστούν τα μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια των επερχόμενων σόου του Melodifestivalen και της Eurovision του 2024.

Γιατί ελήφθη η απόφαση τον Νοέμβριο, όταν το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής αυξήθηκε τον Αύγουστο;

Παρά το γεγονός ότι το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής δεν έχει αλλάξει, οι Σουηδικές αρχές βλέπουν την ανάγκη συνεχούς προσαρμογής των μέτρων ασφαλείας στην κοινωνία, συμπεριλαμβανομένων των συναυλιών και των αγώνων όπου συγκεντρώνεται πολύς κόσμος. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι αυτή η τελευταία προσαρμογή οφείλεται στην παγκόσμια αναταραχή που προκλήθηκε από τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Σύγχυση, δυσαρέσκεια και γκρίνια που προκλήθηκε στους οπαδούς του χόκεϊ στο Γκέτεμποργκ

Κατά τη διάρκεια του αγώνα χόκεϊ το βράδυ της Πέμπτης στο Scandinavium, υπήρξε απαγόρευση τσαντών, κάτι που οι περισσότεροι οπαδοί του χόκεϊ που σκόπευαν να παρακολουθήσουν τον αγώνα δε γνώριζαν. Όποιος είχε τσάντα μαζί του τον παρέπεμπαν στον κεντρικό σταθμό, όμως δεν είχαν όλοι ακούσει για την απαγόρευση. Αρκετοί διαμαρτυρήθηκαν ότι αναγκάστηκαν να πάνε στον κεντρικό σταθμό ώστε να αφήσουν τις τσάντες τους εκεί, πράγμα που σήμαινε ότι έχασαν μεγάλο μέρος του αγώνα.

Σημερινή προσαρμογή της απαγόρευσης από τη Σουηδική αστυνομία | Σύγχυση που προκλήθηκε στη σημερινή συναυλία του Lars Winnerbäck

Η απαγόρευση ισχύει επίσης για τη σημερινή συναυλία του Lars Winnerbäck, η οποία ξεκινά σε από στιγμή σε στιγμή στο Malmö Arena, την αρένα που θα φιλοξενήσει τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision τον επόμενο Μάιο. Από σήμερα, υπάρχει μια εξαίρεση για τις τσάντες με βρεφικά απαραίτητα ήδη όπως πάνες κλπ και θα επιτρέπεται να τις παίρνουν μαζί οι θεατές σε συναυλίες και αθλητικές εκδηλώσεις. Εξαιρούνται επίσης οι τσάντες που είναι απαραίτητες για ιατρικούς λόγους.

Αλλά πώς θα επηρεάσει η απαγόρευση αποσκευών του Νοεμβρίου εκδηλώσεις στις αρχές και στα μέσα του 2024, όπως το Melodifestivalen και το Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2024, που θα πραγματοποιηθεί στο Malmö;

Σύμφωνα με όσα είπε ο Per Engström σε συνέντευξή του στο SVT, η αστυνομία θα εφαρμόσει την απαγόρευση της τσάντας “σταδιακά”. Αυτό σημαίνει ότι οι διοργανωτές που έχουν υποβάλει αίτηση για άδεια για εκδήλωση που αφορά στο μέλλον ή για μεγάλο χρονικό διάστημα (εκδηλώσεις όπως η περιοδεία Melodifestivalen του επόμενου έτους και ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision), η απαγόρευση αποσκευών δεν ισχύει για αυτούς:

“Εάν έχει ήδη χορηγηθεί άδεια, αυτοί είναι οι όροι που ισχύουν. Δεν σκοπεύουμε να περιπλέξουμε τα πράγματα. Αυτή είναι μια απόφαση για την αύξηση της ασφάλειας και της προστασίας στο μέλλον.”

Ο Anders Wistbacka, project manager του Melodifestivalen, σε συνέντευξή του στην Expressen, είναι πραγματικά αισιόδοξος και πιστεύει ότι τα πράγματα θα λειτουργήσουν όπως πρέπει, όσον αφορά την ασφάλεια, κατά τη διάρκεια της περιοδείας:

“Εξετάζουε τώρα τις συνέπειες της απαγόρευσης στις τσάντες για το τούρ του Melodifestivalen. Βασικά, είμαστε θετικοί γιατί ο σκοπός είναι να αυξήσουμε την ασφάλεια και πιστεύουμε ότι το κοινό θα δείξει μεγάλη κατανόηση. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας, όπως πάντα, θα εργαστούμε πολύ και με ασφάλεια, ώστε όλοι να βιώσουν το Melodifestivalen 2024 ως μια εξίσου ωραία και ασφαλή εκδήλωση ως συνήθως.”

Ο Peter Uksila, project manager του Melodifestivalen της Live Nation, μίλησε επίσης στην Expressen για το θέμα και επεσήμανε ότι η ασφάλεια θα είναι πάντα η ύψιστη προτεραιότητα:

“Είχαμε στενό διάλογο με την αστυνομία και τις αρμόδιες αρχές για μεγάλο χρονικό διάστημα, μαζί με τις αρένες. Λόγω της απόφασης των αρχών να απαγορεύσουν τις τσάντες σε μεγάλες εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων των συναυλιών και των φεστιβάλ μας, υπάρχει επί του παρόντος απαγόρευση σε όλους τους τύπους τσαντών. Θα ενημερώσουμε όλους τους αγοραστές εισιτηρίων για το τι ισχύει πριν και κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στις εκδηλώσεις μας και θα ενθαρρύνουμε όλους να παραμένουν ενημερωμένοι.”

Φαίνεται ότι ο τελευταίος σχεδιασμός της Σουηδικής Αστυνομίας είναι βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, δεδομένων των τρεχουσών συνθηκών παγκοσμίως, καθώς και της αύξησης του επιπέδου τρομοκρατικής απειλής από τον περασμένο Αύγουστο.

Ας ελπίσουμε ότι γεγονότα όπως ο εισβολέας σκηνής κατά τη διάρκεια της παράστασης “Tattoo” της Loreen στο Malmö Arena θα παραμείνουν καταστάσεις του παρελθόντος, η ασφάλεια πρέπει να ενισχυθεί.

Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovisionfun για όλα τα νέα σχετικά με τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision του επόμενου έτους!

Πηγές: Svensk Polisen, Sveriges Radio, SVT Nyheter, SVT Nyheter, Expressen,

Ακολουθήστε μας σε όλα τα social media μας, για να μην χάσετε τίποτα από αυτά που αφορούν τη Eurovision:

 

 

0 ΣΧΟΛΙΑ

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *