Σουηδία: Εν μέσω γεωπολιτικών αναταραχών η διοργάνωση της Eurovision!

Η Σουηδία φιλοξενεί τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision σε μια γεωπολιτικά ασταθή περίοδο.

Στη Φινλανδία, περισσότεροι από 1300 άνθρωποι από τη μουσική βιομηχανία έχουν υπογράψει μια αίτηση ζητώντας από τη Φινλανδία να μποϊκοτάρει το διαγωνισμό στο Malmö εάν συμμετάσχει το Ισραήλ. Παρόμοια αιτήματα έχουν διατυπωθεί και στην Ισλανδία στο παρελθόν.

Και πρόσφατα, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την έδρα του NRK στο Όσλο, απαιτώντας τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τη Eurovision λόγω του πολέμου στη Γάζα.

Ο Ben Robertson, ο οποίος καλύπτει τη Eurovision για το ESCInsight, σχολιάζει σχετικά με τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision που θα διεξαχθεί στο Malmö τον Μάιο ότι θα μπορούσε να είναι ο πιο πολιτικά ευαίσθητος στην ιστορία της Eurovision:

“Θα είναι πολύ δύσκολο να διοργανώσουμε τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision φέτος. Απαιτεί πολλά από το Malmö και το SVT. Δεν πρόκειται μόνο για το Ισραήλ. Αφορά και τη Σουηδία και το υψηλό επίπεδο τρομοκρατικής απειλής.”

Ο Ben σημειώνει επίσης ότι αυτή θα είναι άλλη μια σεζόν της Eurovision στη σκιά της Ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία. Η Ουκρανία συμμετέχει στον φετινό διαγωνισμό. Το ίδιο και η Αρμενία, η οποία ήρθε στο επίκεντρο το περασμένο φθινόπωρο λόγω της σύγκρουσης με το Αζερμπαϊτζάν και λέει επίσης ότι δεν θα εκπλαγεί αν οι καλλιτέχνες και οι τραγουδοποιοί επιλέξουν να αντιμετωπίσουν πολιτικά ζητήματα φέτος ούτε θα εκπλαγεί αν οι φάνς απαιτήσουν από τους καλλιτέχνες που ταξιδεύουν στο Malmö να πάρουν θέση στη σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς.

Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU). Τα μέλη της EBU είναι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς σε διάφορες χώρες, ιδίως στην Ευρώπη. Αλλά χώρες όπως το Ισραήλ, το Μαρόκο και ο Λίβανος είναι επίσης μέλη της EBU.

Τα τελευταία χρόνια, δύο χώρες έχουν αποκλειστεί από την EBU και έχουν απομακρυνθεί και από τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Η Λευκορωσία απομακρύνθηκε επειδή η χώρα παραβίασε τους κανόνες του διαγωνισμού και αρνήθηκε να αλλάξει έναν στίχο με πολιτικό μήνυμα. Η Ρωσία εκδιώχθηκε μετά την επίθεση στην Ουκρανία, αντανακλώντας μια ανησυχία της EBU ότι, υπό το πρίσμα της άνευ προηγουμένου κρίσης στην Ουκρανία, η συμπερίληψη μιας Ρωσικής συμμετοχής θα έφερνε τον διαγωνισμό σε ανυποληψία.

Τώρα υπάρχουν φωνές ότι το Ισραήλ πρέπει επίσης να εκδιωχθεί. Αλλά ο Paul Jordan, ο οποίος σχολιάζει τη Eurovision για Βρετανικά μέσα ενημέρωσης, πιστεύει ότι το Ισραήλ θα συμμετάσχει φέτος. Λέει ότι η κατάσταση είναι διαφορετική από ό, τι όταν αποκλείστηκε η Ρωσία.

“Όταν η Ρωσία αποκλείστηκε, είχε αποκλειστεί και από άλλες διεθνείς εκδηλώσεις. Η EBU παρακολούθησε το Παγκόσμιο Κύπελλο και άλλοι που δεν ήθελαν τη Ρωσία εκεί, και θα φαινόταν πολύ περίεργο αν η Ρωσία τελικά συμμετείχε στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision.”

Η ιδέα πίσω από τη Eurovision είναι ότι οι χώρες θα πρέπει να είναι σε θέση να παραμερίσουν τις συγκρούσεις και τις κακές σχέσεις για μια νύχτα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Olly Alexander, ο οποίος θα εκπροσωπήσει τη χώρα στο Malmö, έχει γίνει πρωτοσέλιδο με την κριτική του στο Ισραήλ.

Ο Paul λέει ότι υπάρχει κίνδυνος το Ισραήλ, ακόμη και αν δεν αποκλειστεί, να αισθανθεί ότι δεν είναι ευπρόσδεκτοι να συμμετάσχουν στο Malmö.

“Εάν ο πόλεμος συνεχιστεί και βλέπουμε αυτές τις φρικτές εικόνες από τη Γάζα, μπορεί επίσης να θεωρηθεί δυσάρεστο να συμμετέχει η χώρα του Ισραήλ στη Eurovision ενώ άνθρωποι πεθαίνουν.”

Ταυτόχρονα, η Eurovision είναι μια σημαντική πλατφόρμα για το Ισραήλ, το οποίο συμμετέχει στον διαγωνισμό εδώ και 45 χρόνια.

Η Karin Karlsson είναι η project manager του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision, που εργάζεται στην πόλη του Malmö. Είχε τον ίδιο ρόλο το 2013.

Σημειώνει ότι πολλά πράγματα είναι διαφορετικά σήμερα. Το target group του διαγωνισμού έχει γίνει νεότερο. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παίζουν πολύ διαφορετικό ρόλο από ό,τι το 2013. Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision δεν αφορά μόνο τις τηλεοπτικές μεταδόσεις από τη Malmö Arena. Θα υπάρξει επίσης ένα φεστιβάλ μιας εβδομάδας σε διάφορα σημεία της πόλης. Ταυτόχρονα, η Σουηδία έχει τεθεί σε υψηλό επίπεδο τρομοκρατικής απειλής. Η Karin σχολιάζει:

“Και είναι πολύ πιο περίπλοκο όσον αφορά την ασφάλεια, φέτος. Δουλεύουμε με ασφάλεια διαρκώς, κάθε μέρα.”

Πηγή: Svenska Dagbladet

Ακολουθήστε μας σε όλα μας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για να μην χάσετε τίποτα από όσα συμβαίνουν σχετικά με τη Eurovision: 

2 ΣΧΟΛΙΑ
  1. Eurovision 2024
    Eurovision 2024 says:

    Δυστυχώς θα είναι η πιο πολιτικοποιημένη διοργάνωση φέτος…ο νικητής για άλλη μια φορά θα προκύψει λόγω των πολιτικών γεγονότων

    Απάντηση
  2. Eurovision 2024
    Eurovision 2024 says:

    Και βέβαια να τονίσουμε άλλη μια φορά πόσο αδιαφορεί η Ευρώπη για το ζήτημα της Κύπρου(που είναι και στη ΕΕ)…εδώ δεν ανοίγει ρουθούνι…ούτε κ όταν Κύπριοι εκπρόσωποι βαθμολογίας καταγγέλλουν δημόσια το γεγονός ενδιαφέρεται κανείς…κόβουμε τα “απαγορευμένα”λόγια τους στο μοντάζ. Αυτή είναι η μόνη αντίδραση

    Απάντηση

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *